Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szeretet áldozaton keresztül nyer értelmet-A szomorúság egészséges választás, mely segít rajtunk-Csak Isten képes megszabadítani lelked a stressztől-Éhes vagy? Táplálkozz Isten szavával!-Kérd Istentől a lehetetlent

2018. október 14. 10:15 - Andre Lowoa

A szeretet áldozaton keresztül nyer értelmet

 

"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva)

Amikor Mária arra használta a haját, hogy bedörzsölje Jézus lábaiba a parfüm-olajat, a tanítványok csak a pazarlás aromáját érezték benne: "Ezt a parfümöt nagy áron el lehetett volna adni, és a pénzt a szegényeknek adni" (Máté 26:9 - Angolból szabadon fordítva).

De Jézus szerint egy ilyen nagy áldozat óriási hatással fog bírni: "Mondom nektek, bármerre hirdettetik az evangélium a világon, ennek az asszonynak a tette is hirdettetni fog, az ő emlékezetére" (Máté 26:13 - Angolból szabadon fordítva).

Valószínű, hogy Jézus azért tudta megérezni Mária áldozatának édes illatát, mert tudta, hogy a szeretet az áldozaton keresztül nyeri el értelmét: Akkor értjük meg, mi a szeretet, amikor ráébredünk, hogy Krisztus értünk adta az életét. Ez azt jelenti, hogy oda kell szánnunk az életünket, más hívőkért" (1 János 3:16 - Angolból szabadon fordítva).

Jézus azt az illatot érezte meg Máriában, ami a "jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek", egy olyan életet, ami "kiöntetik, mint egy ital áldozat" (Efézus 5:2; 2. Timóteus 4:6 - Angolból szabadon fordítva). Akkor válunk élő áldozattá, ha nem pazarlásnak látjuk azt, amikor másoknak adunk; ehelyett ajándéknak tekintjük, hogy adhatunk.

A Szent Szellem radikális átváltozásra akar minket ösztönözni, hogy ahelyett, hogy az áldozathozatalt látnánk, a lehetőséget lássuk arra, hogy szeressünk. Ahelyett, hogy csak a parfümöt látnánk, a földre öntve, elpazarolva, úgy kellene látnunk magunkat, mint ahogy Jézus is, aki készen volt a temetésre. Álljunk készen arra, hogy "Krisztussal együtt megfeszíttessünk", ami által "Élek többé nem én, hanem Krisztus él bennem" (Máté 26:12; Galata 2:20 - Angolból szabadon).

Talán épp egy olyan lesújtó pillanatban vagy, amire azt mondjuk "Én nem vagyok rá képes, de Krisztus igen". De a testvérünk, Pál, emlékeztet arra, hogy Isten megadja nekünk az ahhoz szükséges kegyelmet, hogy élő áldozattá váljunk, és belénk helyezi a Szent Szellemet, hogy szentté, és Isten számára tetszővé tegyen minket.

"Élj szeretetben, ahogyan Krisztus szeretett minket, és odaadta magát értünk, mint jó illatú felajánlás, és áldozat Istennek." (Efézus 5:2 - Angolból szabadon fordítva).

Beszéljünk Róla!

* Szerinted mit jelent az, hogy "odaadjuk az életünket más hívőkért"?
* Milyen tetteket élsz meg áldozatként, melyeknek igazából, a szeretetkifejezés ajándékainak kellene lenniük? Hogyan változtat ez a megváltozott életcél a felelősségeddel kapcsolatos hozzállásodon?





A szomorúság egészséges választás, mely segít rajtunk


Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt... Ideje van a sírásnak, ideje a nevetésnek. Ideje van a gyásznak, ideje a táncnak. (Préd 3,1.4 NIV fordítás)

Az élet kemény. Egyetértesz? Ádám bűne óta a világ megtört, semmi sem működik tökéletesen. A tested nem működik tökéletesen, az időjárás sem tökéletes, ahogy a gazdaság, vagy a kapcsolatok sem. Az élet tele van veszteségekkel.

Meg kell értened néhány igazságot, hogy jobban ráláss az elkerülhetetlen veszteségekre, amik az életben érnek, és felülemelkedhess rajtuk.

Először is, Isten nem várja el, hogy mindig boldog legyél.

Van egy mítosz, miszerint a keresztyéneknek mindig mosolyogni kell, boldognak lenni és örömtelinek, mint Pollyanna vagy a kis árva Annie.

Valójában, a Biblia azt mondja: „Mindennek megvan a maga ideje, és kijelölt ideje van minden dolognak az ég alatt... Ideje van a sírásnak, ideje a nevetésnek. Ideje van a gyásznak, ideje a táncnak." (Préd 3,1.4 NIV fordítás).

Néha az egyetlen megfelelő, logikus válasz az életre a bánat. A Biblia azt mondja, hogy legyél szomorú azok miatt, amiket elvesztettél, bánkódj a csalódásaid, a bűneid, a világban való szenvedés, és a barátaid miatt, akik szellemileg elveszettek. Isten nem várja el, hogy mindig boldog legyél. Sőt, azt akarja, hogy tudatos legyél a szomorúságodban.

Másodszor, a bánat elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges légy.

Ha sosem vagy szomorú semmi miatt, annak három oka lehet: kizárod a valóságot, kizárod az érzelmeidet, vagy nincs benned szeretet. Mert ha szeretsz, és szomorú dolgot látsz, akkor bánkódni fogsz miatta.

A szomorúság érzése fájdalmas, de egészséges megélni, és segít. Isten ajándéka. Ez az az eszköz, amit Isten azért adott, hogy átjussunk az élet változásain.

Vannak közöttetek, akik sok évig szenvedtek, amíg felnőtté váltak. Lehet, hogy elváltak a szüleid. Lehet, hogy bántalmaztak. Lehet, hogy mások szavai bántottak téged, de gyerekként nem tudtad, hogy hogyan szomorkodj egészséges módon, így elnyomtad magadban ezeket a sebeket.

Vissza kell menned és meg kell gyászolnod őket. Miért? Mert ha nem teszed, akkor érzelmileg megrekedsz, és azzal fogod tölteni a hátralevő életed, hogy hatással van rád egy múltbéli dolog, amit a körülötted lévőkön fogsz levezetni. Ez egészségtelen!

Dávid beszélt erről a Zsoltárok 32,3-ban: „Ameddig eltitkoltam dolgokat, gyengének éreztem magam mélyen belül, naphosszat sóhajtoztam." (LB fordítás).

Nem a te döntésed az, hogy milyen rossz dolgok történnek meg veled. De az a te döntésed, hogy hagysz-e helyet a bánatnak vagy sem. Azt mondod: Nem szeretek szomorú lenni! Nem minden feltétlenül jó érzés, ami segít és egészséges. Meg kell engedd magadnak, hogy meggyászold a veszteségeidet, hogy továbbléphess az életeddel és megkapd Isten áldását.

Beszéljetek róla:

  • Mi az a veszteség, amit nem gyászoltál meg? Hogyan érintett ez fizikailag, érzelmileg és lelkileg?
  • Honnan tudod, hogy itt az ideje befejezni a bánkódást?
  • Hogyan nyilvánul meg a gyakorlatban, hogy hagysz másokat gyászolni és szomorkodni, és segítesz a veszteség idején?

 



Csak Isten képes megszabadítani lelked a stressztől


"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

 

Amikor stresszes állapotban vagy, többnyire hogy próbálsz kiszabadulni belőle? Hogyan tudod mentesíteni magad a stressztől, amikor kimerült vagy és túlhajszolt? Talán moziba mész vagy elmész vacsorázni, hogy ne kelljen főznöd. Az is lehet, hogy van egy hobbid vagy sportolsz valamit, ami segít a feszültség levezetésben.

Semmi gond nincs ezekkel a dolgokkal, de egyik sem fogja számodra elhozni azt a szabadulást, amire igazán szükséged van. A világ összes sziesztázása sem fogja megszabadítani a lelked a stressztől. A testedet megnyugtatja, de a lelkedet nem fogja.

Egyetlen egy dolog tudja megnyugtatni a lelked: Isten. Egyedül ő tudja megadni neked azt a belső békességet, mely megszabadít a stressztől.

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek." (Máté 11:28.)

Ő nem azt mondja: "Gyere gyülekezetbe!" Nem azt mondja, hogy gyere Bibliát tanulmányozni vagy kiscsoportba. Amikor túlhajszolt vagy, egyetlen egy személy van, aki meg tudja nyugtatni a lelked. Ez a valaki Isten. Amire mindennél inkább szükséged van akkor, amikor túlhajszolt vagy, az több idő kettesben Istennel.

Hogyan teheted ezt meg? A Máté evangéliuma 6:6. azt mondja: "Keress egy csendes, félreeső helyet, ahol nem kísért semmi, hogy szerepet játssz Isten előtt. Csak légy ott olyan egyszerűen és őszintén, ahogy csak tudsz. A fókuszt helyezd magadról Istenre és megérzed majd az ő kegyelmét" (MSG fordítás).

Néhányan sosem csináltak eddig ilyet. Mások nem tették ezt már hetek vagy hónapok óta. Ezért vagy túlhajszolt. Szükséged van arra, hogy időt tölts csendben Istennel. Imádkozz és olvasd a Bibliát.

Miért nem hallgatunk gyakrabban Jézusra? Miért nem fordulunk hozzá? Általában bármi más előbb szóba jön mint az, hogy Istenhez forduljunk. Nagyon sokszor azt gondoljuk, hogy meg tudunk vele birkózni egyedül is, máskor pedig nem vesszük észre, hogy Isten csak arra vár, hogy szóljunk neki. A Bibliában Isten újra és újra elmondja: "Kiáltsatok hozzám! Hívjatok engem! Beszéljetek hozzám! Adjátok át a terheteket nekem!"

Ha üresen futsz neki ennek a napnak, először is hívd segítségül Istent! Ne egy tablettához, egy programhoz vagy egy tervhez fordulj. Gyere Krisztushoz és ő megnyugvást ad neked!

Beszéljetek róla:

  • Milyen különbséget veszel észre azon a napon, amikor reggel csendességet tartasz Istennek?
  • Miért fontos, hogy Istenre helyezd a fókuszt, amikor stresszes vagy?
  • Miért gondolod, hogy Isten arra vár, hogy hívd őt mielőtt megtapasztalod a békességet?




Éhes vagy? Táplálkozz Isten szavával!

"A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek." (Kolossé 3:16/a.)

Ahogy szükséged van fizikai táplálékra ahhoz, hogy fizikailag erős legyél, ugyanúgy szükséged van lelki táplálékra is ahhoz, hogy lelkileg is erős legyél. A Biblia úgy jellemzi magát mint lelki táplálékot - a lelki életünk vize, teje, kenyere és húsa. Ez minden, amire szükséged van a létezéshez.

Ha építésvezető lennél, nem fordulna meg a fejedben kiküldeni az építkezésre azt a munkást, aki nem evett két hete semmit.
Ha a hadsereg kommandósa lennél, nem küldenél olyan harcost a csatába, aki nem evett egy hónapja. Igaz? Táplálnunk kell magunkat, hogy megbirkózzunk az elénk kerülő feladatokkal.

Nem fogsz sok sikert elérni a lelki csatákban, amikkel szembe kerülsz, ha halálra éhezteted magad. Ezért kell Isten Szavával táplálkoznunk!
Nem hasonlít a fizikai ételhez; minél többet veszek magamhoz Isten szavából, annál éhesebb leszek. Minél többet ízlelem és látom, milyen jó az Úr, annál többet akarok.

A Biblia azt mondja a Kolossé 3:16-ban: "A Krisztus beszéde lakjék bennetek gazdagon úgy, hogy tanítsátok egymást teljes bölcsességgel, és intsétek egymást zsoltárokkal, dicséretekkel, lelki énekekkel; hálaadással énekeljetek szívetekben az Istennek". Pál azt mondja nekünk: engedjük, hogy a Biblia gazdag, mély és életet adó módon teret hódítson az életünkben.

Tehát hogyan is kell táplálnunk magunkat Isten szavával és engedni, hogy a fent említett változások megtörténjenek?

- Hallgasd az Igét a füleddel! Biztasd magad, hogy gyülekezetbe járj és hallgasd Isten szavát a prédikációkon keresztül.
- Olvasd az Igét a szemeddel! Attól, hogy van egy Biblia a házadban, az életed még nem lesz áldott. A Bibliának a szívedben kell lennie!
- Kutasd az Igét a kezeddel és száddal! Amikor Isten Igéjét tanulmányozod, tarts egy ceruzát a kezedben. Írd le, mit tanít neked Isten! Kis csoportban beszéld meg más hívőkkel is a felfedezéseidet!
- Válaszolj az Igére az elméddel: gondolkodj és töprengj rajta!
- Emlékezz az Igére a szíveddel! Mindig nálad lehet a Biblia, amikor szükséged van rá. Vésd bele Isten szavát az elmédbe!
    
Beszéljetek róla:
- Min kell változtatnod az életedben ahhoz, hogy szellemileg jól táplált legyél?
- Leírod, amit Isten tanít neked? Mit jegyzel meg az Írásból?
- Milyen lelki harccal küzdesz ma? Táplálod magad közben Isten szavával?





Kérd Istentől a lehetetlent

„Kiálts hozzám és én válaszolok. Olyan csodálatos és bámulatos dolgokat mondok neked, amelyeket egyedül soha nem érthetnél meg.” (Jeremiás 33:3, The Message fordítás)

Dániel nagyszerű példát mutat nekünk arra, hogyan kezeljük a lehetetlen helyzeteket. Dániel próféta könyvének 2. fejezetében, amikor felkérték arra, hogy fejtse meg Nabukodonozor király álmát, Dániel olyan módon reagált, amiről példát vehetünk.

Korábban említettük, hogy Dániel nem esett pánikba, hanem próbálta megérteni, hogy mi állhat a király kérésnek hátterében, aztán több időt kért, és összegyűjtött egy csapatot, aki imádkozik érte.

De Dániel maga is imádkozott és kérte Istent, hogy segítsen neki természetfeletti módon.

Amikor lehetetlen helyzetbe kerülsz, se a tehetségeddel, se a logikáddal, se a képzettségeddel nem fogod tudni megoldani a problémádat.

Egyedül Isten képes megoldani azt.

Ezért imádkoznod kell és kérned kell Isten természetfeletti segítségét. Isten ezt mondta Jeremiásnak, aki Dániellel egy időben élt: „Kiálts hozzám és én válaszolok. Olyan csodálatos és bámulatos dolgokat mondok neked, amelyeket egyedül soha nem érthetnél meg.” (Jer 33:3, The Message fordítás)

Dánielnek éppen erre volt szüksége. Szüksége volt arra, hogy az Úr megmutassa neki azt, amire magától sosem jött volna rá.

Dániel akár ezer éven át is találgathatott volna, sosem fejtette volna meg a király álmát. Azonban Isten egy pillanat alatt meg tudta mondani neki.

A Biblia azt mondja, hogy azért nincs valamink, mert nem kérjük.

Sokszor azért marad el Isten áldása az életünkben, mert nem kérjük tőle.

Életem során többször is átéltem már ezt. Olyan szokatlan problémákkal szembesültem, amelyeket egyedül nem voltam képes megoldani. Így hát imádkoztam.

És Isten válaszolt. Az életem megválaszolt imák sorozata.

Szeretném, ha Isten ugyanezt tenné a te életedben is.

Kérj tőle! És kérd el tőle az életedre vonatkozó áldásokat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Tapasztaltad már, hogy az ima hatására csoda történt azoknak az embereknek az életében, akiket szeretsz és fontosak számodra?
  • Hogyan válaszolt Isten az imákra a te életedben?
  • Mi tarthat vissza attól, hogy kérd Isten áldásait az életedre?





komment
süti beállítások módosítása