Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az előrelátás segít téged felkészülni a nehézségekre-Csak létezünk, ha nem szolgálunk-Egy meghökkentő spirituális igazság a szénről-Ennyire szeret téged Isten

2018. október 08. 10:47 - Andre Lowoa

Az előrelátás segít téged felkészülni a nehézségekre


 „A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket.” (Példabeszédek 22:3 TLB fordítás).

Szükségünk van határokra, mert elkerülhetetlen, hogy ne adódjanak problémák az életünkben.  

A tervek hasznosak. A Biblia azt mondja, hogy terveznünk kell, mert az a helyes irányba tereli a dolgokat. Viszont semmi sem fog olyan tökéletesen sikerülni, ahogyan el volt tervezve, tehát nagy csalódásokra várhatsz, ha nem veszed figyelembe az esetleges buktatókat az úton.

Emlékszem, sok évvel ezelőtt meggyőztem a feleségemet, hogy úgy menjünk el nyaralni, hogy bármit is megterveztünk volna előre. Az egész életem meg volt tervezve. Szinte a napom minden percére volt valami betáblázva. Tervektől mentes üdülésre volt szükségem.

Szóval hajrá, tegyük be a gyerekeket az autóba és indulás! Egy igazi kaland lesz!

Elég jó ötletnek hangzott. A gyerekeket beültettük az autóba és elindultunk átszelni a sivatagot, anélkül, hogy bármi fogalmunk is lett volna, merre tartunk. Ezt Kay a mi „flipper vakációnknak” nevezi.

Az első éjszaka megérkeztünk Durango, Colorado-ba és az autóban aludtunk, mert az egész városban nem volt egy motel sem nyitva.

A második éjszaka Denverben kötöttünk ki és szintúgy nem volt egy árva motel szoba sem az egész városban. Honnan tudhattam volna, hogy épp akkor rendezik az éves rodeót a városban? Már hetekkel előtte lefoglalták a jegyeket a műsorra. Szóval újra vissza az autóba.

A harmadik este a No Tell Roach Motel-ben voltunk Dumptyville, Utah-ban, amit egy benzinkút üzemeltetett. A motelszobák nagyon kopott, lelakott lakókocsik voltak. A mi lakókocsinknak szúnyoghálós ajtaja volt, ami egy zsanéron lógott és a szúnyogháló ki volt lyukadva, tehát a szúnyogok bejutottak a kocsiba és kis csótányok mászkáltak a mennyezeten. Az autóban kötöttünk ki újra.

Így ment ez a legutolsó éjszakáig, amikor már úton voltunk hazafelé. Emlékszem, ahogy ültünk egy zajos, füstös társalgóban Las Vegasban hajnali egykor, arra várva, hogy valaki kicsekkoljon és mi elfoglalhassuk az ő szobáját.

Milyen klassz nyaralás!

A Biblia azt mondja, hogy az előrelátás a bölcsesség jele. A Példabeszédek 22:3 szerint, „A bölcs ember előrelátóan cselekszik és felkészíti magát a nehézségekre; az együgyű vakon bolyong és szenvedi a következményeket.” (TLB fordítás).

Miért is nem láttam ezt a verset a nyaralásunk előtt? Ne kövesd el ugyanazt a hibát, amit én. Építs rendszert az életedbe, s így egy olyan perspektívát kapsz, ami a problémák megelőzésében és az azokra való felkészülésben segít téged.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan segít a tervezés felkészülni a lehetséges problémákra?
  • Amennyiben számítasz egy lehetséges problémára vagy észleled azt, hogyan tudsz előre felkészülni rá?
  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy problémákat és nehézségeket tapasztaljunk meg abban az életben, amibe ő helyezett el bennünket?




Csak létezünk, ha nem szolgálunk

 

"Mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

"Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel, nem pedig élsz. Hisz az élet a szolgálatra lett teremtve."

A földi életed végén meg kell állnod Isten előtt, és ő ki fogja értékelni,
hogy milyen jól szolgáltál másokat az életed során.
A Biblia azt mondja: "mindegyikünk maga fog önmagáról számot adni az Istennek." (Róma 14:12, NLT)

Gondolj bele ennek a súlyába! Egy nap Isten megítél az alapján,
mennyi időt és energiát fektettél magadba és mennyit mások felé való szolgálatba.

Ezen a ponton minden kifogásunk az önzőségünkre üresnek fog hangzani:
"Túl elfoglalt voltam" vagy "Meg voltak a saját álmaim" vagy
"El voltam foglalva a munkával, szórakozással és a jövőm biztosításával"
Az összes kifogásra Isten azt fogja válaszolni, "Bocs, rossz válasz.
Én megteremtettelek, megmentettelek és megparancsoltam, hogy szolgáló életet élj.
Melyik része nem volt világos?"

A Biblia figyelmezteti a hitetleneket, "Azoknak pedig,
akik viszálykodók, akik ellenállnak az igazságnak,
és a hamisságot követik, haraggal és bosszúállással fizet majd" (Róma 2:8, NLT)

Csak akkor élünk igazán, mikor másokat segítünk.
Jézus mondta, "Mert aki meg akarja menteni az életét,
az elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem és az evangéliumért,
megmenti azt." (Márk 8:35, LB) (lásd még: Máté 10:39; 16:25; Lukács 9:24; 17:33)

Ez egy annyira fontos igazság, hogy ötször meg van ismételve az evangélumokban.
Ha nem szolgálsz, akkor csak létezel -- mert az életet Isten arra szánta, hogy szolgálj.
Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni és szolgálni másokat önzetlenül.





Egy meghökkentő spirituális igazság a szénről

„Ne hanyagoljuk el személyes összejöveteleinket, ahogy egyesek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy visszatérésének napja közeleg” (Zsidók 10:25 NLT fordítás)

red-hot_coal.jpg

Manapság nem muszáj gyülekezetbe járnod, ha istentiszteletet akarsz hallgatni. Simán otthon maradhatsz, és online nyomon követheted; akár pizsamában, egy kései reggeli közben.

Ám a Biblia világossá teszi: „Ne hanyagoljuk el személyes összejöveteleinket, ahogy egyesek teszik, hanem bátorítsuk egymást, különösen most, hogy visszatérésének napja közeleg” (Zsidók 10:25 NLT fordítás).

Ezért is szükségszerű, hogy legyen egy gyülekezeti családod. Ezért is kell összejönnünk, mint hívők kis körei, akik közösségben élhetik az életet, ahogy Jézust is egyesült hittel követjük.

Gyülekezeti család nélkül sodródni fogsz, amikor nehezedre esik majd bíznod Krisztusban. Ha visszatekintek az életemre, fel tudok idézni olyan emlékeket, amikor ha elmulasztottam volna egy bizonyos istentiszteletet, akkor az életem azon a ponton gyökeresen más irányt vett volna. El is tűnődtem: „Mi lett volna, ha kihagyom az aznapi alkalmat? Mi lett volna, ha egyszerűen elalszom aznap?” Lemaradtam volna valamiről, ami megváltoztatta hátralévő életem irányát. Ha tehát a gyülekezet ajtói nyitva állnak, akkor odabent van a helyem.

A gyülekezeti közösség olyasmi, mint a tábortűz. A tábortűzben minden darabka szén vöröslő fénnyel izzik. Ha kiveszel belőle egy széndarabot és távolabbra helyezed, akkor percek múlva ki fog hűlni. A tűz kialszik, a szén pedig befeketedik. Ám ha egy kihűlő félben lévő széndarabkát visszateszel a tűzbe, akkor újra felizzik. Ebben áll a közösség ereje.

Tudom, manapság is adódnak olyan helyzetek, amikor nem tudunk eljutni istentiszteletre, és hálásak lehetünk, hogy más egyéb elérhetőségek is rendelkezésünkre állnak: online is nyomon követhetünk istentiszteletet, vagy meghallgathatjuk letölthető hangzó formátumban. Megeshet, hogy túlságosan beteg vagy ahhoz, hogy gyülekezetbe menj, de az sem kizárt, hogy olyan helyzetben vagy, amikor lakhelyed száz mérföldekre esik a legközelebbi gyülekezettől; ilyen például, amikor derék férfiak és nők a hadseregben szolgálnak. Még az is lehet, hogy a világ valamely rejtett zugában szolgálod az Urat.

Ilyen esetekben továbbra is fontos a tőled telhető legszorosabb kapcsolatban maradnod más hívőkkel, akik bátorságot önthetnek beléd, és segítenek, hogy ki tudj tartani. Hasonlóképp a gyülekezetünkön belül is lényeges, hogy a hívek keressék a kapcsolatot azokkal a „kívül rekedt” emberekkel, akik nehézségek árán tudnak hetente közösségbe járni.

Jézus ezt mondja nekünk a Máté 18:20-ban: „Ahol ketten vagy hárman összejönnek az én nevemben, én ott vagyok köztük” (GW fordítás). Folytassuk hát az imádságot, és támogassuk egymást, s „arra figyelmezzünk, miként tudjuk egymást szeretetre és jó cselekedetekre sarkallni.” (Zsidók 10:24 NIV fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tartotta benned a lelket egy gyülekezeti család, hogy ne veszítsd el a bátorságod, és ki tudj tartani?
  • Hogyan érzed magad más hívőkkel való személyes összejövetelek alkalmával?
  • Milyen módokon nyithatsz mások felé, akiknek nem áll módjában gyülekezetbe járni?
  • Miféle módokon segíthetsz a kapcsolatfenntartásban azoknak a gyülekezeti tagoknak, akik otthonuktól távol vannak?




Ennyire szeret téged Isten


„...Mert Isten szeretet.” (1János 4:8b, NIV ford.)

A Biblia azt mondja, hogy Isten szeretet. Nem azt mondja, hogy Isten tud szeretni; úgy írja, hogy Isten maga a szeretet. A szeretet a természetéből fakad. Isten maga a szeretet.

Isten alkotta meg az egész világmindenséget. Az ő keze munkája ez a bolygó, az emberi faj; s nem utolsósorban téged is ő teremtett, mert szeret.

Isten szeretete bizonyságául teremtett téged. Ha egyszer életet adott, akkor bizonyosan szeret is, így te is viszontszeretheted őt. Isten irántad való szeretetének jele, hogy szíved e pillanatban is dobog; az ő szeretetének köszönhető, hogy lélegzel.

Isten jó híre számodra, hogy a jó és rossz napjaidon ő egyaránt szeret. Szeret, amikor érzed szeretetét, és szeret, akkor is, amikor nem érzed. Akkor is szeret, amikor úgy érzed, nem érdemled meg a szeretetét.

Semmi olyat nem tudsz tenni, ami véget vethetne Isten irántad való szeretetének. Megpróbálhatod, de egyszerűen nem fog menni, mert irántad való szeretete a jelleméből fakad, és nem azon múlik, mit teszel, mondasz vagy érzel.

Isten annyira szeret téged, hogy elküldte egyszülött Fiát, Jézust ebbe a világba, „hogy mindenki, aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (János 3:16 NLT fordítás, második kiadás).

A keresztre feszített Jézus szavai voltak ezek: „Ennyire szeretlek! Annyira szeretlek, hogy fáj. Annyira szeretlek, hogy meghalok érted, hogy ne kelljen nélküled élnem.”

Az isteni szeretet minden emberi tudást meghalad, és nehéz megértenünk mindannyiunk iránt való szeretetének szélét, hosszát, magasságát és mélységét (Efézusiak 3:17-19).

Beszéljünk róla:

  • Hogyan kellene a mély hitnek és a biztos tudatnak, hogy Isten szeret téged, megváltoztatnia viszonyulásodat ahhoz, miként éled az életed?
  • Mit gondolsz, miért okoz sok embernek gondot Isten szeretetének elfogadása?
  • Hogyan tudod Isten felé kimutatni szeretetedet?




komment
süti beállítások módosítása