Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A győzelmes élet-Amikor csalódás ér-Félsz? Bízz Istenben!-Imádság önuralomért-Isten dolgozik benned

2018. október 05. 00:23 - Andre Lowoa

A győzelmes élet

„Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele.” (4Mózes 13:30)

A 12 kém, akiket Mózes az Ígéret Földjére küldött, mind ugyanazt látta. De tíz közülük visszatérve ezt mondta: „…erős nép lakik azon a földön, a városok erődítményei igen nagyok… olyannak láttuk magunkat, mint a sáskák” (4Mózes 13:28,33). Ezzel olyan pánikot okoztak, hogy az emberek meg akarták kövezni Mózest, új vezetőt akartak választani, és vissza akartak menni az egyiptomi rabszolgaságba. Hihetetlen!

De Káléb nem! Benne „más lélek” volt (4Mózes 14:24). Hallgasd csak: „Bátran fölmehetünk és elfoglalhatjuk, mert meg tudunk birkózni vele” (4Mózes 13:30). Évekkel később, amikor Józsué felosztotta az Ígéret Földjét a törzsek között, Káléb előlépve így szólt: „Most, éppen ma vagyok nyolcvanöt esztendős… Amilyen akkor volt az erőm, olyan az erőm most is… Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit megígért nekem az Úr… [Azután] Józsué megáldotta őt, és örökségül adta Hebrónt Kálébnak, Jefunne fiának (Józsué 14:10-13).

Káléb győzelmes életet élt, mert: a) emlékezett Isten ígéreteire és azok szerint cselekedett; b) volt bátorsága vállalni a népszerűtlenséget; c) nem volt hajlandó feladni, amikor nagy volt rajta a nyomás; d) lehetőségeket látott akkor, amikor mások csak problémákat; e) frissen tartotta gondolkodását akkor is, amikor a teste már öreg volt. Vajon téged ez jellemez?

Figyelj: „Mert az Úr szemei áttekintik az egész földet, és ő megmutatja erejét azoknak, akik tiszta szívvel az övéi” (2Krónika 16:9). Amikor egy újabb évvel nézel szembe, Isten meg akarja mutatni neked, hogy mit tud elvégezni benned, érted, veled és általad! Megengeded neki?



Amikor csalódás ér

„ Istenem elcsügged a lelkem, azért terád gondolok… „ (Zsoltárok 42:7)

Max Lucado írja: „Amikor Isten nem azt teszi, amit mi szeretnénk, az nem könnyű; soha nem is volt, soha nem is lesz az. A hit az a meggyőződés, hogy Isten jobban tudja, mint… és hogy átvisz minket a nehézségeken. A be nem töltött várakozások csalódást okoznak… ezen csak az elvárások megváltoztatása segíthet. Ne ess kétségbe, ne add fel, légy türelmes! Isten ura a helyzetnek. Nincs vége, amíg nincs vége.” Tehát, ha csalódott vagy: 1) Nézz magadba. Dávid is megkérdezte magától: „Miért csüggedsz el lelkem, miért háborogsz bennem?” (Zsoltárok 42:6). Ismerd be az érzéseidet! Nem tudsz megbirkózni velük, amíg nem fogadod el létezésüket. Kérd Istent, hogy mutassa meg a probléma gyökerét! Felgyülemlett harag? Irigység? Meg nem bocsátás? Büszkeség? Érzéki vágy? Fizikai vagy szellemi kimerültség? Engedd, hogy Isten felfedje és rámutasson! 2) Nézz felfelé! Dávid azt mondta: „Bízzál Istenben, mert még hálát adok neki az ő szabadításáért!” (Zsoltárok 42:6). Ahelyett, hogy saját csüggedtségedre összpontosítanál, figyelj Rá, aki ismeri a kiutat! 3) Emlékezz Isten múltbéli hűségére! Dávid azt mondta: „Istenem elcsügged lelkem, azért terád gondolok” (Zsoltárok 42:7). József minden megpróbáltatása közben is arra a biztonságérzetbe kapaszkodott, hogy sorsát még mindig Isten irányítja. Ha felidézed magadban Isten hűségét, ez a te bizalmadat is erősíti az iránt, hogy Ő továbbra is gondoskodni fog rólad. 4) Ne felejtsd el, nem feltétlenül kell megértened!Csak mert nem érted, mit csinál éppen Isten, ez nem jelenti azt, hogy később nem lesz értelme. „… akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál…” (Róma 8:28). 5) Ne add meg magad a keserűségnek! Amikor reményeid szétfoszlanak, könnyen neheztelés költözhet a szívedbe. „ … Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” (Róma 8:31). Nem számít, milyen mélynek tűnik a gödör, Isten melletted áll!




Félsz? Bízz Istenben!

 

„… megőrzöd teljes békében, mert benned bízik.” (Ézsaiás 26:3)
 

Nem félekA félelem az élet természetes része. Az általad ismert legsikeresebb és legmagabiztosabb emberek is átélik. A különbség az, hogy ők nem engedik, hogy a félelem leuralja őket, mert tudják, hogy ha az átveszi az irányítást, megbénítja az embert. A Biblia azt mondja, hogy „a félelem gyötrelemmel jár” (1János 4:18).

A Yale Egyetem neurológiai kutatói felfedezték, hogy azok a páciensek, akik arra számítottak, hogy elektrosokk éri őket, ugyanolyan szintű szorongást éltek meg, mint akiket valóban elektrosokk ért. Elizabeth Phelps kutatónő írta: „Sok félelmünket és szorongásunkat a kommunikáció által tanuljuk. Ha valaki azt mondja, hogy féljünk a kutyától, akkor az agyunk ugyanúgy reagál, mintha valóban félnénk.” Másként fogalmazva: agyunk nem ismeri fel a különbséget a valódi és a képzelt fenyegetés között. Ezért szenved olyan sok ember különféle szorongásos tünetek miatt. Valaki, aki teljes biztonságban van, de fél attól, hogy kirabolják, ugyanannyira szenved, mint aki olyan helyzetben él, ahol magas a kockázata annak, hogy kirabolják, vagy mint egy olyan személy, akit éppen kirabolnak. Mivel agyunk nem tesz különbséget a valós és a vélt érzelmek között, a félelem uralni tudja életünket, és ez éppen annyira romboló, mint a fizikai sérülés. Marilyn Barrick pszichológusnő mondta: „Legtöbbször a félelem nem más, mint illúzió. Ha beszélsz róla valakinek, hajlamos eltűnni.”

Mondd hát el félelmeidet Istennek, és figyeld, hogy kezdenek eltűnni. A Biblia azt mondja, hogy Isten a benne bízókat megőrzi teljes békében (ld. Ézsaiás 26:3).







Imádság önuralomért

„Az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól.” (1Thesszalonika 4:3)

Amikor Isten megteremtette Ádámot és Évát, azt parancsolta nekik: „szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet” (1Mózes 1:28). Ez megmagyarázza, miért a szexualitás az egyik legerősebb ösztönünk. Ám arra is rávehet, hogy olyan döntéseket hozzunk, melyek felborítják az életünket, és lerombolják a kapcsolatainkat. A Bibliában azt olvassuk: „az az Isten akarata, hogy megszentelődjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, hogy tanuljon meg mindenki szentségben és tisztaságban élni feleségével, nem a kívánság szenvedélyével, mint a pogányok, akik nem ismerik Istent” (1Thesszalonika 4:3-5). Miért mondja ezt Isten? Mert ha a fizikai kapcsolat igazi elkötelezettség nélkül jön létre, akkor valaki sérülni fog. Hallgatnod kell arra, mit mond Isten erről a kérdésről. Mégpedig most kell odafigyelned rá, mielőtt még jellemedet megkísértő helyzetbe kerülnél, mert akkor már késő lesz. Mindannyian küzdünk ezen a téren, különösen egy olyan társadalomban, ahol mindent a szexszel reklámoznak. A szex szerves része életünknek, és a vele járó bűntudat bármi másnál inkább eléri, hogy úgy érezzük, el vagyunk választva Istentől. Ahhoz, hogy helyes értékrendet állíts fel, és rögzíts néhány alapszabályt, imádkozz így: „Uram, nem fogom engedni, hogy az ösztöneim irányítsanak, vagy azt, hogy a bűn elválasszon tőled. Azt választom, hogy megtartom törvényidet, és Lelkedtől várok erőt minden nap. Ha mégis vétkeznék, bocsánatodat kérem, újra talpra állok, és közelebb megyek hozzád.” Az ilyen imára Isten válaszol!




Isten dolgozik benned

általa kaptuk hitben a szabad utat ahhoz a kegyelemhez, amelyben vagyunk... De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot" (Róma 5:2-3)
Két dologra számíthatsz, ha Istennel jársz: megpróbáltatásokra, amelyek a javadat szolgálják; és kegyelemre, amely képessé tesz arra, hogy állva maradj, amíg túljutsz rajtuk. Imádkoztál már türelemért? Akkor készülj fel a megpróbáltatásokra - más módon nem tanulod meg! A türelem csak a nehézségek talaján no. Az igazság az, hogy éppen azok között, akiket most ki nem állhatsz, lesznek olyanok, akik által lelkileg éretté válsz, és el tudsz jutni rendeltetésedhez. Isten azt mondta: Móáb a mosdómedencém..." (Zsoltárok 60:10). A móábiták voltak Izráel kellemetlen szomszédai, akik folyton bajt okoztak és az őrületbe kergették" őket. De épp az ilyen emberek tudnak Istenhez közelebb vinni! Nos, ki a te mosdómedencéd? Ki az, aki a legrosszabbat hozza ki belőled? Ki kényszerít a térdeidre? Ki miatt van szükséged még nagyobb hitre? Ki által fejlődik a személyiséged? Az a baj, hogy mi bizonyos dolgokért imádkozunk, Isten viszont egy folyamatban gondolkodik; csak akkor tudjuk ezt felismerni, ha jobban megismerjük Őt. Elmondom, hogy működik ez: erőt kérsz Istentől, és o megengedi, hogy küzdelmeken menj keresztül, melyek megerősítenek. Bölcsességet kérsz, és ilyenkor zűrzavaros helyzetekkel kell megbirkóznod, amelyekre nincs egyszerű megoldás. Sikert kérsz, és o munkaképességet ad, és bölcsességet a termelékenységhez. Kéred az o tetszését, és o felelősséget ruház rád. (Te pedig szeretnél valahogy kibújni alóla.) Most is épp ez történik veled! Lehet, hogy nem vagy teljesen tudatában, de e nélkül sohasem leszel alkalmas arra, hogy olyan helyzeteket kezelj, amilyeneket Isten eltervezett számodra.
komment
süti beállítások módosítása