Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lassíts le, tanulj meg elégedettnek lenni-Néha Istennek van egy jobb ötlete

2018. október 03. 10:37 - Andre Lowoa

 Lassíts le, tanulj meg elégedettnek lenni

 

"...mert én megtanultam, hogy bármilyen körülmények között elégedett legyek. (Filippi 4:11, NIV fordítás)

happy-face.jpg

Ha komolyan le akarsz lassítani, nem a napirendeddel kezdesz, hanem a szíveddel. 

Pál a Filippiekhez írt levelében azt írja, hogy "...én megtanultam, hogy bármilyen körülmények között elégedett legyek." (Filippi 4:11, NIV fordítás) Figyeld meg a "megtanultam" szót. Természetednél fogva nem vagy egy elégedett személy. Én sem vagyok! Én egy elégedetlen ember vagyok. Természetemből adódóan szeretném, ha a dolgok másképpen lennének, jobban alakulnának. Nem része a természetemnek, hogy elégedett legyek, de a tiédnek sem. Ha viszont le akarod lassítani az életed, meg kell tanulnod elégedettnek lenni. Ez viszont időbe telik. 

Hogyan leszel elégedett? Pál azt mondja: "Valóban nagy nyereség a kegyesség megelégedéssel, mert semmit sem hoztunk a világba, nem is vihetünk ki semmit belőle. De ha van élelmünk és ruházatunk, elégedjünk meg vele." (1 Timóteus 6:6-8, NIV fordítás) 

Pál azt írja, hogy az élet nem a dolgokról szól. Semmim sem volt, amikor megszülettem és semmim sem lesz, amikor meghalok. Valóban szűkségem van dolgokra, de az élet nem róluk szól, így megelégedek azzal, amim van. 

Hadd magyarázzam el, hogy mi nem megelégedés. A megelégedés nem az, hogy elhanyagolod az ambícióidat. Kell, hogy legyenek vágyaid. Ki kell hoznod a legjobbat abból, amit Istentől kaptál. Isten azt mondja, hogy jó, ha tőle kapott vágyaid vannak. A megelégedés nem azt jelenti, hogy nincsenek céljaid, álmaid, vagy terveid az életedre. 

A megelégedés azt jelenti, hogy nincs szűkséged többre ahhoz, hogy boldog légy. Boldog vagy azzal, amennyivel most rendelkezel.

A boldogság egy választás. Annyira vagy boldog, amennyire eldöntöd, hogy az vagy! Nem foghatod a boldogtalanságot a körülményeidre. Ha most nem vagy boldog a körülményeiddel, más körülmények között sem lennél az. Mindig lenne valami, amivel elégedetlen vagy. Egy romlott földön élünk, semmi sem tökéletes. 

Isten azt szeretné, hogy a nehéz helyzetek ellenére is boldog légy, úgy, hogy bízol abban, hogy Ő pontosan azt adja meg, amire szűkséged van és pontosan akkor, amikor szűkséged van rá. A megelégedés egy folyamat. Milyen lépéseket tehetsz meg ma a hála felé?

Beszéljetek róla

  • Hogyan segíthet lelassítani az életed, ha megtanulod a megelégedést?
  • Mit jelent ha valakinek Istentől kapott vágyai vannak?
  • Mivel a megelégedés egy folyamat, milyen lépéseket tehetsz meg ma a hála felé?

 

Néha Istennek van egy jobb ötlete

 

"Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az ÚR tanácsa valósul meg." (Példabeszédek 19:21)

"Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jakab 4:15)

Neked is feltűnt már, hogy a dolgok nem mindig úgy alakulnak, ahogyan azt elvárnád? Hogy néha Istennek van egy jobb ötlete? A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 27:1-ben: "Ne dicsekedj a holnapi nappal, mert nem tudod, mit hoz az a nap!"

Semmi gond nincs azzal, ha terveket kovácsolsz. De mindig jusson az eszedbe, hogy az élet kiszámíthatatlan. Isten azt mondja, hogy ne vedd biztosra, hogy minden a terveid szerint alakul. Viszont aggódnunk sem kell emiatt, hiszen Ő mindig a kezében tartja az irányítást.

A Jakab levelének 4. része megmutatja számunkra a helyes hozzáállást: "Tehát akik azt mondjátok: Ma vagy holnap elmegyünk abba a városba, és ott töltünk egy esztendőt, kereskedünk és nyereséget szerzünk; azt sem tudjátok, mit hoz a holnap! Mert a ti életetek olyan, mint a lehelet, amely egy kis ideig látszik, aztán eltűnik. Inkább ezt kellene mondanotok: Ha az Úr akarja és élünk, és ezt vagy azt fogjuk cselekedni." (Jakab 4:13-15) Ezzel azt mondja Jakab, hogy teljesen normális dolog tervezni, de tudatosuljon benned, hogy végül mindig Isten mondja ki az utolsó szót.

A helyes hozzáállás az, ha a terveidet mindig Isten elé viszed. Amikor tervezgetsz, tedd hozzá: "Uram, ha ez a Te akaratod, akkor ebbe az irányba fogok menni. Formálható, rugalmas hittel fogok cselekedni."

A Példabeszédek 16:9-ben azt olvassuk, hogy "Az embernek az értelme terveli ki útját, de az ÚR irányítja járását". Hogyan élhetjük ezt át? Az imádságon keresztül. Amikor reggelente felkelsz és csendességet tartasz, kérdezd meg Istentől: "Uram, mi a terved a mai nappal?"

Ha ezek után váratlan akadályokba ütközöl, eszedbe fog jutni, hogy Isten az, aki irányít. Ez hihetetlen mértékben lecsökkenti majd a szorongást és a frusztrációt az életedben, hiszen tudhatod, hogy nem minden rajtad múlik.