Négy hallókészülék, hogy meghalljuk Isten Szavát

„Szelíden fogadjátok a belétek oltott igét” Jakab 1:21.


Ha Isten szava megáld minket, fogékonynak kell lennünk. A Szentíráson keresztül Isten Szava hasonló a maghoz. Amikor Jézus a magvető példázatáról beszélt, azt mondta „A mag az Isten igéje.” (Lukács 8:11.)

Akkor miért lehetséges venni két magot, amik teljesen egyformák, elültetni őket két különböző helyre, aztán pedig az egyik magból sokkal több gyümölcshöz jutni, mint a másikból? Mert az egyik olyan termőföldbe került, ami kész volt befogadni a magot, a másik pedig olyan földbe került, ami nem állt készen.

Tehát miért van, hogy fogsz két embert, berakod őket ugyanabba a gyülekezeti szolgálatba – ahol mindketten ugyanazt az üzenetet hallják – aztán az egyik személy áldást nyer ezáltal, a másik pedig azt mondja, hogy ő nem kapott semmit belőle. Ez azért van, mert az egyik szív készen állt, a másik pedig nem.

Jakab azt mondja van négy „hallókészülék”, ami segít befogadni Isten Szavát:

1. Légy óvatos! „Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra” (Jakab 1:19) Óvatos hozzáállásra van szükségem. Sok problémánk azért van, mert elhamarkodottan szólalunk meg, ahelyett, hogy inkább „gyorsak lennénk a hallásra”. Állj készen! Törekedj befogadni Isten Szavát!

2. Légy nyugodt! „késedelmes a haragra” (Jakab 1:19) Légy nyugodt, ha be akarod fogadni Isten Szavát és áldást nyerni belőle. A nyugodt hozzáállás növeli a befogadóképességet. Ha nyugodt vagy, az emberek könnyebben beszélgetnek veled. Nem hallunk sokat, ha mérgesek, feldúltak, keserűek, sértődöttek vagyunk. A keserűség egy akadály, egy érzelmi gát, ami visszatart minket attól, hogy meghalljuk Isten Szavát. Néhányan kérdezhetik: „Hogy lehet, hogy nem szól hozzám sosem Isten?” Lehet, hogy van néhány neheztelés az életedben, amitől meg kéne szabadulnod.

3.Légy tiszta! „Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is…” (Jakab 1:21) Amikor bűn van az életedben, gátolja a hallás és megakadályozza, hogy Isten Szava a szívedbe jusson. Jakab azt mondja, szabaduljunk meg a gonosztól, mindentől, amiről tudjuk, hogy nem helyes az életünkben.

Hogyan lehetünk tiszták? Beismerés által. „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól.” (1.János 1:9)

4. Légy szolgálatkész! „És szelíden fogadjátok a belétek oltott igét” (Jakab 1:21) Légy tanulékony, engedékeny, alázatos, akarj változni. Ne játszd meg, hogy te ezt mind jól tudod. Ha tudnád, akkor Isten szava nem tudna átmenni rajtad.

Törekedj az egyszerűségre a Biblia tanulmányozásakor

 

"Vizsgálj meg, Uram, és nézz a szívembe; próbálj meg és lásd aggódó gondolataimat. Nézd meg, hogy van-e bennem rossz indulat, és vezess az örökkévalóság felé vezető úton." (Zsoltárok 139:23-24, NIV ford.)

Ha már meg vagy róla győződve, hogy a lelki-szellemi növekedésedhez szükség van arra, hogy minden nap csendességben időt tölts Istennel, akkor biztosan azt is szeretnéd tudni, hogyan lehet ezt megvalósítani. Talán megvan benned a késztetés, de nem tudod, mit kell tenned.

Egyszer valaki azt mondta: "Ha a semmit tűzöd ki magad elé célként, azt biztosan eléred." Ahhoz, hogy tartalmas legyen az Istennel csendességben eltöltött idő, szükséged vagy néhány irányelvre, amit követhetsz.

A legfontosabb, hogy egyszerűségre törekedj.

Először is, legyen nálad egy új fordítású Biblia és egy jegyzetfüzet, hogy leírd, amit az Úr mutat neked,  vagy hogy fel tudd jegyezni, miért kell majd imádkoznod. Készíts ki egy dicséretes füzetet is, mert lehet, hogy dicsérni is akarod majd az Urat.

Aztán kövesd a következő három egyszerű lépést: 1. elcsendesedés, 2. kérés, 3. igeolvasás.

1. Várj Istenre (elcsendesedés). Légy csendben egy percig; ne rohanj Isten jelenlétébe és ne kezdj azonnal beszélni hozzá. Kövesd Isten intését: “Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!” (Zsoltárok 46:11) Csendesedj el, hogy a kellő tisztelettel tudj menni Istenhez.

2. Röviden imádkozz (kérés). Ez most nem az imaidőd, hanem csak egy rövid ima, hogy megkérd Istent, tisztítsa meg a szíved, és vezessen a vele eltöltött idő alatt. Rá kell hangolódnod az Íróra, ha meg akarod érteni a Könyvét! Két ige, amit érdemes megjegyezni: Zsoltárok 139:23-24 és Zsoltárok 119:18.

3. Olvass egy részt a Bibliából (igeolvasás). Itt kezdődik a beszélgetésed Istennel. Ő az Igéje által beszél hozzád, te pedig imában szólsz hozzá. Így olvasd a Bibliát:

  • Lassan olvass, ne siess; ne akarj egyszerre túl sokat elolvasni, és ne rohanj át a szövegen;
  • Olvass el újra meg újra egy részt, amíg ki nem alakul róla egy kép a fejedben;
  • Ne állj meg olvasás közben. Ne állj meg egy mondat közepén hogy párhuzamokat keress, és ne kezdd tudományosan megvizsgálni egy-egy szó jelentését ilyenkor. Egyszerűen csak olvasd folyamatosan, élvezd, amit olvasol, és hagyd, hogy Isten beszéljen hozzád.
  • Mondd ki, amit olvasol. A hangos olvasás segít koncentrálni, és jobban megérted, amit olvasol, mert nemcsak látod, hanem hallod is. Azonban ne olvass túl hangosan, hogy ne zavarj másokat.
  • Olvass szisztematikusan, mindig azt a részt, ami következik. Ne használd a "kinyitom valahol" technikát, ne találomra válassz ki egy részt vagy egy fejezetet, és ne valami olyan részt keress ki, amit szeretsz vagy érdekes számodra. Olvasd a Bibliát úgy, ahogy azt megírták — egy könyvet vagy egy levelet elejétől a végéig.

Beszéljetek róla

  • Miért fontos, hogy leírd, amit Isten mutat vagy mond a vele csendességben eltöltött idő alatt?
  • Hogyan kell megváltoztatnod a napi időbeosztásodat ahhoz, hogy mind a három lépésre legyen időt?
  • Milyen más dolgok fontosak még ahhoz, hogy tartalmas legyen ez a csendességben eltöltött idő Istennel?

 
Szerző: Andre Lowoa  2018.09.30. 10:05