Mit kezdesz azzal, amit kaptál?


„Mindannyian, mint Isten különböző ajándékainak jó sáfárai, az Istentől kapott különleges ajándékokat mások javára kell használnunk.” (1Pt 4,10 TEV fordítás)

Tudod, mire teremtett téged Isten? Tudod, mi az életed célja, küldetése?

Ahhoz, hogy betöltsd életed célját, fel kell ismerned az ajándékokat, melyeket Isten adott, hogy használd. Ezek a „kártyák lettek kiosztva” neked az életedben, melyek magukban foglalnak olyan dolgokat, amelyeket nem tudsz befolyásolni: szüleidet, nemzetiségedet, származásodat, anyanyelvedet, és ugyancsak magukban foglalják az ALKATodat*: A szíved adományát, Lelki ajándékaidat, Karaktered, Adottságaidat, Tapasztalataidat. Ezek a dolgok tesznek téged egyedivé.

Így hát azokért az ajándékokért nem vagy felelős, amiket nem kaptál meg. Más szavakkal, ha nem kaptál művészi tehetséget, senki sem várja tőled, hogy olyan képeket fess, mint Rembrandt. Azért azonban, amit kaptál, felelős vagy.

Amikor a Mennybe érsz, Isten senkivel sem fog összehasonlítani, hanem önmagadhoz fog mérni. Mit tettél azzal, amit kaptál? Mit tehettél volna, ha kicsit jobban bízol Istenben? A Róma 14,12 azt mondja: „Mindegyikünk önmagáról fog számot adni az Istennek.” (NIV fordítás).

Eszternek volt három kincse, melyet Isten adott neki, hogy betöltse életküldetését. Okos, gyönyörű és vonzó személyiség volt. Ezek miatt a tulajdonságai miatt, „Eszter mindenkinek megtetszett, aki csak látta … minden leánynál jobban megnyerte [a király] tetszését és szeretetét. Ezért az ő fejére tette a királyi koronát, és királynévá tette.” (Eszter 2,15b.17).

Isten céllal adta Eszternek ezeket az ajándékokat. Isten neked is céllal adott ajándékokat. Ahogyan Eszter, úgy te is felelős vagy, hogy jó sáfára legyél ezeknek az ajándékoknak. Nem önző módon, hanem mások javára használd. Ajándékaid nem a magad hasznára vannak. Isten azért adta őket, hogy mások javára használd.

Beszéljetek róla:

  • Ahhoz, hogy megismerd az életed célját, küldetését, meg kell ismerned az ajándékaidat, tálentumaidat, és el kell döntened, hogyan használod őket. Készíts egy listát az Istentől kapott ajándékaidról (ne felejtkezz el az ALKATodról, és azokról a dolgokról sem, amik nincsenek ellenőrzésed alatt). Kérdezd meg magadtól, „Milyen javakat adott nekem Isten, hogy jóra használjam?”
  • Hogyan segíthetsz másoknak felismerniük az ALKATukat és az életük célját?
  • Milyen gyakorlati módokon tudsz kizökkenni abból a kerékvágásból, hogy másokhoz hasonlítgasd magad?

 

*  SHAPE (alak, forma). A Saddleback gyülekezet tanításában, életében gyakran használt mozaikszó:
   S  spiritual gifts (lelki ajándékok)
   H  heart (szív)
   A  abilities (képességek)
   P  personality (személyiség)
   E  experiences (tapasztalatok)

Jelentését és a szójátékot is megőrizve „magyarítottuk” korábban:
   A  a szív ajándéka
   L  lelki ajándékok
   K  karakter
   A  adottságok
   T  tapasztalatok

 

Úgy használd az életedet, hogy felkészülj az örökkévalóságra

 

„Nagyon régen, még mielőtt a világot megteremtette, Isten kiválasztott minket magának, azáltal, amit Krisztus megtett értünk... Az Ő meg nem változó terve mindig is az volt, hogy örökbe fogadjon minket az Ő családjába azáltal, hogy elküldi Jézus Krisztust meghalni értünk.” (Efézus 1:4-5a, TLB fordítás)

Ha azt szeretnéd, hogy Isten használjon, az első dolgod, hogy megértsd az életed célját.

A Biblia nagyon világosan leírja ezt az Efézusi levél 1:4-5-ben: „Nagyon régen, még mielőtt a világot megteremtette, Isten kiválasztott minket magának, azáltal, amit Krisztus megtett értünk... Az Ő meg nem változó terve mindig is az volt, hogy örökbe fogadjon minket az Ő családjába azáltal, hogy elküldi Jézus Krisztust meghalni értünk.” (TLB fordítás).

Isten azért teremtett, hogy része legyél az Ő családjának. Azért teremtett, hogy kapcsolatba lehessen veled. Azért teremtett, hogy szeressen téged, és hogy te is viszonozd ezt a szeretetet. De csak egyetlen-egy módja van beletartózni Isten családjába: a Jézus Krisztusba vetett hit. Amikor Jézusba helyezed a hited és a bizalmad, Isten családtagja leszel.

Nem csak azt akarja Isten, hogy része légy a családjának, hanem azt szeretné, hogy az örökkévalóságot is Vele töltsd.

Az Efézus 1:10-ben ez áll: „Ez volt az Ő célja: amikor az idő megérett, összegyűjtsön mindannyiunkat... hogy mindörökre Vele legyünk Krisztusban.” (TLB fordítás) Isten célja elsősorban, hogy tagja legyél a családjának, hogy megismerd Őt, utána pedig, hogy Vele töltsd az egész örökkévalóságot.

A történelem a tetőpont felé tart. Egy nap majd Isten elvisz mindenkit, aki hisz Benne és összegyűjti őket, hogy Istennel töltsék az örökkévalóságot.

Az élet az örökkévalóságra való felkészülés. A Biblia szerint, Isten „az örökkévalóságot is az emberi értelem elé tárta.” (Préd 3:11a). Ez azt jelenti, hogy örökkévalóságra lettél teremtve! Örökké fogsz élni. Minden egyes emberi lény örökké fog élni e két hely egyikében: Istennel a Mennyben vagy Istentől távol a pokolban.

Isten nem csak 80 vagy 90 évre teremtett, ami ezen a bolygón lehet. Istennek hosszútávú tervei vannak az életeddel. Tehát mire való ez az élet? Felkészülés az örökkévalóságra. Ez azt jelenti, hogy Istent sokkal jobban érdekli, hogy felkészítsen az örök életre, mint egyszerűen itt és most boldoggá tegyen. Persze, Ő nagyon szeret és azt akarja, hogy boldog légy, de nem azzal az árral, hogy felkészületlen légy az örök életre.

Az élet egy ruhapróba. Ez a bemelegítő a nagy esemény előtt. Fel kell készülnöd az örökkévalóságra azáltal, hogy megismered Istent, egyre inkább olyanná válsz, mint Jézus, és engedni, hogy Isten általad is véghezvigye célját a Földön.

Beszéljetek róla:

  • Megtetted azt a lépést, hogy Isten családjának a tagja legyél? Mit értettél meg a célodból, amióta hívő vagy?
  • Milyen módon használja fel Isten a földi idődet, hogy felkészítsen az örökkévalóságra?
  • Többre értékeled a jellemedet a boldogságod felett? Hogyan reagálsz, amikor Isten azt választja, hogy egy nehéz helyzet által építi a jellemedet, ahelyett, hogy boldoggá tegyen?Szerző: Andre Lowoa  2018.09.28. 10:47