Aki feddhetetlenül él, biztonságban él

„Aki feddhetetlenül él, biztonságban él, de aki görbe úton jár, az kitudódik róla.” (Példabeszédek 10:9.)A feddhetetlen emberek becsületesen élnek, akkor is, ha a becsületesség hátrányokkal jár, vagy bonyodalmakat okoz nekik. Becsületesen harcolnak, akkor is ha a környezetük nem.

A feddhetetlen emberek megtartják szavukat, ígéretüket. Az „igen”-ük „igen”-t jelent, a „nem”-ük „nem”—et.

A feddhetetlen emberek hitelesek és őszinték; ugyanúgy cselekszenek bármi is történjék. „Amit látsz, azt kapod” alapon élnek.

A feddhetetlen embereknek egyenes a viselkedésük. Nem rejtegetik, amit csinálnak. Nem mondanak egy dolgot, és aztán csinálnak meg egy másikat. Olyan ember, akinek „nincs lelkében álnokság”(Zsoltárok 32:2.)

A feddhetetlen emberek pártatlanul magyarázzák el a tényeket, nem úgy, hogy magukat jobb színben tüntessék fel, mint mást. Tiszteletre méltóak, segítőkészek és kegyelmesek mindenkihez.

A feddhetetlen emberek mosollyal mennek végig a plusz mérföldön. Többet tesznek, mint amit kívánnak tőlük.

A feddhetetlen emberek nem félnek segítséget kérni. Nem félnek attól, hogy Isten legyen az erősségük. Képesek kezelni ezeket a helyzeteket tudva, hogy Isten munkálkodik bennük.

A feddhetetlen emberek arra összpontosít „ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes” (Filippi 4:8.).
Az istenfélő fegyelem sikerhez vezet

„Ne hagyjátok, hogy bármely testrészetek a gonoszság eszközévé váljon és a bűn szolgálatára legyen, hanem teljesen adjátok oda magatokat Istennek…és olyan eszközök legyetek, akik a helyes és igaz dolgot cselekszik Isten dicsőségére.” (Róm 6:13, NLT fordítás)

Dánielnek megvolt a lehetősége a választásra. Megeszi a király ételét, vagy legyőzi az énjét és az étvágyát.

Dániel az utóbbit választotta.

Sok tizenéves nem ezt a döntést hozta volna meg. Gondold csak végig, 15 éves vagy és erőszakkal elszakítottak az otthonodtól. Soha többé nem fogod látni a szüleidet. Egy idegen országban vagy szülői felügyelet nélkül. Ezután az ország leghatalmasabb embere mindenféle jó dolgokat ajánl fel neked és ezt mondja: „A személyzetem tagja leszel. Hatalmat, tekintélyt és sok jó dolgot biztosítok számodra, és  mindenből a legjobbat fogod kapni.”

Vissza tudnád ezt utasítani?

Csak figyeljük meg, hogy mit látunk néha a sportvilágban. Azt a gyereket, aki jól tud kosárra dobni, focizni vagy baseballozni, beválogatják a profi ligákba és rengeteg pénzt kap. Mindenféle jó dolgokkal ellátják. Ő azonban nem tudja kezelni ezt a fajta sikert. A túl korán megtapasztalt túl nagy siker elronthat egy gyereket.

Ez könnyen megtörténhetett volna Dániel esetében is, de mégsem így alakult.  Egy szüleitől elszigetelt 15 éves gyerek létére hihetetlenül fegyelmezett volt. Dániel tükrözte azt, amit Pál több száz évvel később megfogalmazott a Rómaiakhoz írt levél 6. részének 13. versében: „Ne hagyjátok, hogy bármely testrészetek a gonoszság eszközévé váljon és a bűn szolgálatára legyen, hanem teljesen adjátok oda magatokat Istennek…és olyan eszközök legyetek, akik a helyes és igaz dolgot cselekszik Isten dicsőségére.” (NLT fordítás)

Ha Dániel nem lett volna fegyelmezett, nem valósult volna meg Isten terve az életében. De ő fegyelmezett volt.

Ezért ezt mondta a világ leghatalmasabb emberének: „Nabukodonozor, szolgálni foglak, mivel Isten helyezett ide. Az ő akarata miatt vagyok itt, ezért szolgállak. De mivel pogány király vagy, nem fogom elkötelezni magam és nem fogok igazodni az értékrendedhez. Elláthatsz mindenféle jóval, de sosem fogom elfelejteni, hogy én más vagyok. Nem vagyok közületek való. Zsidó vagyok. Nem vagyok babilóniai.”

Ez érettség és fegyelem, különösen egy 15 éves fiatal részéről. Amikor fegyelmezettek és engedelmesek vagyunk és követjük Isten akaratát, Isten szemében sikeresek leszünk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tapasztaltad már azt, hogy valaki nem volt fegyelmezett és emiatt másnak fájdalmat okozott?
  • Az életed mely területén küzdesz leginkább azzal, hogy nem vagy elég fegyelmezett? Miért?
  • Hogyan tudnád elérni, hogy fegyelmezettebb legyél?


Bátran szolgálj azzal, amid van

„Ha mindig a tökéletes alkalomra vársz, soha nem csinálsz majd semmit.” (Prédikátor 11:4 New Living Translation)

„Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat.” Préd 11:4

Isten azt várja tőled, hogy tedd meg azt, ami tőled telik, bárhol is legyél. A majdnem-tökéletes-szolgálat, még mindig sokkal több, mint a tökéletes szándék.

A legtöbb ember azért nem szolgál soha, mert azt gondolja magáról, hogy nem alkalmas a szolgálatra. Azt a hazugságot hitetik el magukkal, hogy Isten szolgálata csak a kiváltságosaknak adatott meg. Néhány egyház még támogatja is ezt a mítoszt azáltal, hogy egy tökéletes képet alkot a szolgálatra méltókról – s ezzel együtt elveszi az átlagember kedvét a szolgálattól.

A valódi szolgák azonban a legjobbat igyekeznek kihozni abból, amivel rendelkeznek. Az ilyen szolgák nem keresnek kifogásokat, nem halogatnak, vagy nem várnak a tökéletes körülményekre. Nem mondják azt, hogy „majd egy szép napon” vagy „majd, ha eljön a megfelelő alkalom.” Azt teszik, amit tenniük kell.

A Biblia azt mondja: „Ha mindig a tökéletes alkalomra vársz, soha nem csinálsz majd semmit.” (Prédikátor 11:4 New Living Translation)

Bizonyára hallottad már azt, hogy: „ha nem tudod tökéletesen megcsinálni, akkor egyáltalán ne is csináld.” DE Jézus sohasem mondott ilyet! Az igazság az, hogy bármibe kezdünk, eleinte minden bizonnyal nehezebben megy majd a dolog – de ez által tanul az ember.

Mi a Saddleback-ben az „elég jó” elvet alkalmazzuk: nem szükséges valaminek tökéletesnek lennie ahhoz, hogy Isten használhassa és megáldhassa azt. Azon munkálkodunk, hogy emberek tömegeit biztassuk a szolgálatra – ahelyett, hogy létrehoznánk egy társaságot, amely néhány tökéletes emberből áll.

Beszéljünk róla:

* Milyen kifogásokat és mentségeket kerestél már arra, hogy kibújj a szolgálat alól, amelyet Isten akart rád bízni?
* Milyen lépéseket kell ma megtenned ahhoz, hogy elkezdj szolgálni?


Szerző: Andre Lowoa  2018.09.28. 10:46