Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A megelégedettség a szellemi érettség jele-A szolgálathoz vezető nyomok-Elegendő fény a következő lépéshez

2018. szeptember 26. 10:29 - Andre Lowoa

A megelégedettség a szellemi érettség jele


 “Jobb elégedettnek lenni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.” (Prédikátor könyve 6:9b, GNT fordítás)

Ahelyett, hogy elégedetlenkedünk, inkább hálásnak kellene lennünk, és panaszkodás helyett inkább arra kellene gondolnunk, hogy minden, amink van ajándék Istentől.

A Biblia az 1Korinthus 4:7-8-ban ezt írja: “Minden, amink van és minden, amik vagyunk teljes mértékben Istentől kapott ajándék, igaz? Akkor mi értelme van a hasonlítgatásnak és a versengésnek? Mindenünk megvan már, amire szükségünk van.” (MSG ford.)

Az irigység mindig a “neki miért … ?” kérdést teszi fel: “Neki miért jobb az egészsége, mint az enyém?”, “Neki miért van munkája is és férje is, amikor nekem egyik sincs?”

Aki hálás, az inkább azt kérdezi, “miért én…?”: “Miért én vagyok az, aki ihat tiszta ivóvizet, amikor a világon olyan sok ember nem jut hozzá?”, “Miért én vagyok az, akit nem üldöznek és nem zárnak börtönbe a hite miatt?”

Az irigység arra a feltételezésre épít, hogy több mindened kell, hogy legyen, ha boldog akarsz lenni.  De ez nem igaz.  A boldogság emberi döntés. Ha nem vagy boldog most, akkor nem leszel boldog akkor sem, amikor még több minden lesz a birtokodban. Nagyon sok emberről tudnám elmondani, hogy jóval több mindene van talán, mint neked, de ez mégsem teszi boldogabbá. Annyira vagy boldog, amennyire boldog akarsz lenni.

A Prédikátor könyve 6:9-ben ezt olvassuk: “Jobb elégedettnek lenni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.” (GNT fordítás) Ezt hívják megelégedésnek. Mindannyiunknak tanulni kell az elégedettséget.

Miért? Mert a természetünkből az fakad, hogy ne legyük elégedettek. Alapvetően egyikünk sem elégedett! Elégedettnek lenni nem természetes dolog. Ez inkább a szellemi érettségnek a jele. Egy pici gyerek nem elégedett, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogyan ő szeretné. Akkor válsz éretté, ha megtanulsz elégedett lenni még akkor is, amikor nem úgy történnek a  dolgok, ahogy szeretnéd. Jobb megelégedni azzal, amink van, mint mindig valami másra vágyni.

Szeretnék azonban néhány dolgot tisztázni.  Az, hogy vannak vágyaid, nem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az jó, ha vannak vágyaid az életben, Ha vannak ambícióid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy.  Az, hogy szeretnél elérni valamit és törekszel valamire, jó dolog. Fontos, hogy legyenek ambícióid és a jó dolgokért tegyél és dolgozz az életed során. Az, hogy vannak álmaid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az is jó dolog, ha az embernek vannak álmai az életben. És az, hogy vannak céljaid, az sem jelenti azt, hogy irigy vagy. Az álmaidat, az ambícióidat, a céljaidat és a vágyaidat mind Isten helyezte beléd.  

Az irigység azt jelenti, hogy neheztelsz egy másik emberre azért, mert már megvan neki valami, és úgy gondolod, hogy te nem lehetsz boldog addig, amíg azt meg nem kapod.  De ez hazugság. Inkább azt kell megtanulnunk, hogy hálásak legyünk azért, akik vagyunk és amink van. Mert minden, amink van, Istentől kapott ajándék.

 Beszéljetek róla

  • Mi az, amiért ma hálás tudsz lenni?
  • Amikor kísértést érzel arra, hogy valakire irigykedj azért, aki vagy amije van, hogyan tudod ezt a benned lévő érzést hálára változtatni? Mit kellene mondanod ennek a személynek?
  • Szerinted Isten miért akarta azt, hogy a boldogság a mi döntésünkön múljon?




A szolgálathoz vezető nyomok

 

“Ahogy a víz visszatükrözi az arcot, úgy tükrözi az ember élete a szívét.” (Péld 27,19 NIV fordítás)

A Biblia a szív kifejezést arra használja, hogy leírja a vágyak, remények, érdeklődések, ambíciók, álmok és vonzalmak kötegét, ami benned van. A szíved képviseli minden motivációd forrását – amit szeretsz csinálni, és amivel a legtöbbet törődsz. Ma is használjuk így ezt a szót, amikor ezt mondjuk: “Teljes szívemből szeretlek.”

A Biblia azt mondja, hogy igazából az vagy, ami a szívedben van: „Ahogy a víz visszatükrözi az arcot, úgy tükrözi az ember élete a szívét.” (Péld 27,19 NIV fordítás). Nem az vagy, amit mások gondolnak rólad, vagy amire a körülményeid kényszerítenek téged. A szíved az, aki valójában vagy. Meghatározza azokat a szavakat, amiket kimondasz, azokat az érzelmeket, amiket érzel, és azokat a cselekedeteket, amiket teszel.

Fizikailag, mindannyiunknak egyedi a szívverése. Úgy, mint ahogy mindenkinek egyedi az ujjlenyomata, a retinája, a hangszíne, a szívünk is kissé eltérő ritmusban dobog. Elképesztő, hogy emberek milliárdjai közül, akik valaha éltek, senkinek nem volt pontosan ugyanolyan szívdobogása, mint neked.

Ehhez hasonlóan, Isten mindenkinek egy egyedi érzelmi szívdobogást is adott, ami felgyorsul, amikor olyan dolgokra, tevékenységekre, vagy körülményekre gondolunk, amelyek érdekelnek minket. Ösztönösen jobban törődünk bizonyos dologgal, mint másokkal. Ezek azok a nyomok, amelyeken haladva megtalálod, hogy hol kell szolgálnod.

A szívre egy másik szó a szenvedély. Vannak olyan dolgok, amik iránt mély szenvedélyt érzel, és mások, amik nagyon nem érdekelnek. Némely tapasztalat beindít téged, és elkapja a figyelmedet, míg mások kikapcsolnak, és könnyekig untatnak. Ez mutatja meg a szíved természetét, tehát figyelj a belső ösztönzésre, ami megmutatja, hogy Isten milyen szolgálatot szánt neked.

Miközben növekedtél, talán észrevetted, hogy néhány téma nagyon foglalkoztatott, ami talán senkit nem érdekelt a családodon belül.

Honnan jöttek azok az érdeklődések? Istentől érkeztek!

Isten céllal adta neked ezeket a veledszületett érdeklődéseket. Az érzelmi szívverésed kulcs ahhoz, hogy megértsd a szolgálatod formáját. Ne nyomd el az érdeklődésedet, hanem azon gondolkozz, hogy miképpen használhatnád azt Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy épp azokat a dolgokat szereted csinálni!

Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgok, tevékenységek vagy ügyek iránt vagy szenvedélyes? Hogyan tudsz Isten dicsőségére befektetni ezekbe a dolgokba?
  • Gondold végig azokat a dolgokat, amikre a legtöbb időt szánod. Hogyan hangolhatóak össze az érzelmi szívveréseddel?
  • Miért gondolod, hogy Isten azt szeretné, hogy szenvedélyes legyél a szolgálatodban?

 

Elegendő fény a következő lépéshez

"A Te Igéd megismerése fényt hoz a közönséges emberek közé." (Zsoltárok 119:130, CEV fordítás)

Mindenkinek szüksége van fényre. Szükséged van a fizikai fényre, hogy lásd a körülötted lévő világot, valamint, hogy ne ütközz akadályokba.

Igéje által, Isten az elméd számára is fényt akar biztosítani. A Bibliában ezt olvassuk: "A Te Igéd megismerése fényt hoz a közönséges emberek közé." (Zsoltárok 119:130, CEV fordítás)

Isten szeretne fényt adni — az Ő fényét — minden egyes embernek. Meg akarja világosítani az elménket azzal az igazsággal, hogy kicsoda is Ő valójában, valamit az általa nekünk szánt következő lépéssel.

Gyakran a bibliai elmélkedés a kulcs, ami elindítja ezt a fényt. El kell merülnie az elmédnek ebben a fényben. A bibliai elmélkedés nem azt jelenti, hogy elveszted az eszed a világegyetemben, hanem azt, hogy az Isten Szavára összpontosítasz. Amikor így teszel, fényt hozol az életedbe.

Igéje által, Isten segít egy másik szemszögből tekinteni az életedre. A Zsoltárok 119:105-ben ezt olvassuk: "Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága." Isten Szava irányt mutat az életünkben, megmutatja azt az utat, amelyen Isten látni akar bennünket.

Amikor ez a Zsoltár íródott, a lámpás egy olyan gyertya volt, amelyet az emberek magukkal vittek. Ma ez egy elemlámpának felel meg. Ha van egy elemlámpád és több fényt szeretnél az ösvényedre, ehhez meg kell tenned a következő lépést. Sokszor voltam megakadva, és fényt szerettem volna Istentől az egész ösvényemre. De Isten annyi fényt ad, hogy az éppen elegendő legyen a következő lépésünkhöz. Miután megteszed a lépést, Isten megadja a fényt a következő lépéshez.

Az egyik legjobb mód arra, hogy Isten Igéjének fényét bekapcsold az, hogy az Ő szavát imádkozod, mint ahogyan a Zsoltárok 119:18-ben is olvashatjuk: "Nyisd föl szememet, hogy megláthassam, milyen csodálatos a te törvényed." Szeretnél csodálatos dolgokat látni Isten Igéjéből, ugye? Kérd Istent, hogy megnyissa a szemed, arra, amit tenni akar az életed által.

Ő készen áll a fényt felkapcsolni!

Beszéljetek róla

  • Volt olyan, hogy Isten rejtélynek tűnt számodra? Fordultál ilyenkor az Ő szavához válaszokért?
  • Csak várod, hogy Isten tisztázzon valamit, vagy kéred Tőle a világosságot és tisztánlátást?
  • Szerinted mi a különbség a Biblia olvasása és a bibliai elmélkedés között?





komment
süti beállítások módosítása