Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Az irigység négyféle módon teszi tönkre az életed-Az Istennek való adakozás a hitünket mutatja be

2018. szeptember 23. 10:25 - Andre Lowoa

 

Az irigység négyféle módon teszi tönkre az életed


“Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van.” (Jakab 3:16, AMP fordítás).

Ami leginkább megakadályozhat abban, hogy Isten célja és küldetése megvalósuljon az életedben, az egy nagyon alattomos bűn. Nem a testi vágy, a büszkeség vagy a harag, és nem is az aggódás, a félelem vagy az elbátortalanodás. Talán soha nem is gondolnál erre, hiszen annyira alattomos, hogy észre sem vesszük a romboló hatását az életünkben.

Ez nem más, mint az irigység.

Amikor más emberekre irigykedsz, akkor annyira koncentrálsz arra, hogy mi az, amid nincs és hogy ki nem vagy, hogy nem látod Isten neked szánt tervét.

Ahhoz, hogy az irigységgel leszámolhass, először meg kell értened, hogy az hogyan teheti tönkre az életed. Négyféle módon:

  1. Az irigység tagadja az egyediséged. A 139. Zsoltár 13-16. ezt mondja: “Te alkottad testem minden egyes kifinomult, belső részét és te fűztél egybe anyám méhében... Csodálatos a kezed munkája.... Figyelted, ahogy formálódtam az anyaméh sötétjében.... Te már láttál engem azelőtt, hogy megszülettem. Életem minden egyes napja már fel volt jegyezve könyvedben. Minden pillanat el volt tervezve, mielőtt akár egy nap is eltelt volna” (NLT fordítás). Az irigység megvakít, és így nem látod meg saját ajándékaidat és egyediségedet. Isten azonban nem úgy teremtett, hogy valaki máshoz hasonlíts. Isten téged azért teremtett, hogy te te legyél.
  2. Az irigység megosztja a figyelmed. Nem tudod egyszerre Isten célját is követni és közben más emberekre is koncentrálni. Két irányban leszel elkötelezett, kétfelé irányul a figyelmed, és így nehezen tudsz eredményeket felmutatni az életedben. Jézus azt mondja a Máté 6:24-ben: “Senki nem szolgálhat két urat. Mert az egyiket gyűlölni fogod, a másikat szeretni; az egyiknek elkötelezed magad, a másikat pedig megveted. Nem tudod Istent szolgálni miközben a pénz rabszolgája vagy.“
  3. Az irigység elvesztegeti az idődet és az energiádat. A Prédikátor 4:4-8 ezt mondja: “Azt is megértettem, hogy miért dolgoznak olyan sokat az emberek, hogy elérjenek dolgokat: azért, mert irigykednek arra, ami másoknak van. De ez haszontalan. Olyan, mint a szelet kergetni… Valaki például egyedül él. Se fia, se testvére nincsen, mégis örökké dolgozik, soha nem elégszik meg azzal a vagyonnal, ami van neki. De kiért dolgozik ilyen sokat ..? Ez is ugyanúgy haszontalan, és nyomorúságos dolog így élni.” (GNT fordítás).
  4. Az irigység más bűnhöz is vezet. Az irigység mindent és mindenkit elpusztíthat körülötted. A Biblia azt mondja, “Ahol féltékenység és önző törekvések vannak, ott összevisszaság (nyugtalanság, lázadás) és mindenféle gonosz dolog van” (Jakab 3:16, AMP fordítás). A probléma gyökere tehát a szívünk állapota. Az irigység azt mutatja, ami a szívünkben van. Amikor irigykedsz, akkor helytelen irányt vett az imádatod, ugyanis az irigység az imádat egyik formája. Amikor irigy vagy, ez van a szívedben: "arra vágyom, azt akarom, az tetszik, azért akarok élni." Ez nem más, mint valakinek vagy valaminek az imádása.  És ha ez nem Isten maga, akkor bálvánnyá válik. Ha le akarsz számolni az irigységgel, fel kell tenned magadnak a kérdést: “Mi az, amit imádok? Vajon Istent és az Ő kegyelmét az életemben? Vagy valami mást?

 Beszéljetek róla:

  • Milyen kisebb dolgokban hagytad, hogy az irigység belopózzon a szívedbe? Milyen nagyobb hatásai voltak ennek később?
  • Mi az, ami szerinted segítene neked abban, hogy ne vakítson el az irigység és meg tudd látni a saját ajándékaidat?
  • Hogyan változik az irigységről alkotott képed, ha arra gondolsz, hogy az nem más, mint az imádat egyik formája?




Az Istennek való adakozás a hitünket mutatja be

 

"Tiszteld az URat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból."
(Példabeszédek 3,9-10)



A tized célja, hogy megtanítson minket, hogy mindig Isten rakjuk az első helyre az életünkben. Istennek nem kell a mi pénzünk. Neki az kell amit az képvisel: a hálaadásunkat, a prioritásainkat és a hitünket.

Nézzük meg verseket újra a Példabeszédek 3-ban. Te látsz benne olyan részt ami azt mondaná: "Tiszteld az Urat azzal, hogy bevételeid minden maradékát odaadod neki"? Láthatod hogy egyáltalán nem ezt mondja.

Azt mondja, "Tiszteld az URat vagyonodból és egész jövedelmed legjavából, …" Először Istennek adjunk, előbb mint bárki másnak, rögtön a bevételeink legjavából.

És itt az igéret: "akkor bőségesen megtelnek csűreid, és must árad sajtóidból." Te és én arra vagyunk elhívva hogy hálaadásból visszaadjunk Istennek, de egyben a prioritásaink bizonyításaképpen is. Ez egy bizonysága a hitünknek az Ő igéreteiben.

Malakiás 3,10-ben, Isten mondja, "Hozzátok be a raktárba az egész tizedet…" Ez azt a helyet jelenti ahol dicsőítesz. Aztán Isten ezt mondja, "így tegyetek próbára engem". Tulajdonképpen azt mondja, hogy "Tegyél próbára engem és lásd, hogy én megáldalak az engedelmességedért"

Isten azt mondja, minden szükségletünket be fogja tölteni. Nem azt mondja, hogy mindent biztosítani fog amire mohón vágyunk, de mindent amire szükségünk van.

Csinálj egy listát mindenről amit szeretnél, és jelöld meg azokat amik tényleg kellenek. Ha eddig nem adakoztál Istennek, kezd el ezen a héten. Tekints erre úgy mint egy hitlépésre, egy konkrét mód arra, hogy megmutasd Istennek, hiszel az igéreteiben.







komment
süti beállítások módosítása