Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Állj meg, nézz körül és légy figyelmes-Az egyházat Isten azért hozta létre, hogy család legyen-Bibliai próféciák: nem csak véletlen egybeesés

2018. szeptember 22. 10:14 - Andre Lowoa



Állj meg, nézz körül és légy figyelmes

 

„Egész indulatát szabadjára ereszti az ostoba, de a bölcs végül is lecsendesíti.” Péld. 29:11

Miért fontos, hogy megfékezzük az indulatunkat? Azért, mert a féktelen harag egy begyakorolt válasszá válhat az élet dolgaira. Hamarosan az indulat irányíthat, és nem mi az indulatodat.

A példabeszédek könyve tele van gyakorlati tanácsokkal arról, hogy fékezzük az indulatunkat. Hadd osszak meg ezek közül hármat. A legegyszerűbben úgy jegyezhetjük meg, ha arra gondolunk, hogy tanítottak minket átkelni az úttesten gyerekkorunkban: állj meg, nézz körül, és légy figyelmes.

1. Állj meg, és gondolkozz mielőtt beszélni kezdenél. Nem tudom, miért könnyebb a mérges szavakat kimondani. Sok olyan embert ismerek, akik mérgükben csípősen, szarkasztikusan és elhamarkodottan reagálnak. De az éles nyelv okozza a vesztünket a legkönnyebben.

A Példabeszédek 14:7 ezt mondja: „A hirtelen haragú bolondságot követ el, és az alattomos embert gyűlölik.” A 15:1 pedig ezt mondja: „A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt”. Az első lépésünk a haraggal szemben, hogy megállunk és gondolkodunk, mielőtt beszélünk.

2. Nézz körül. Nézzünk rá a helyzetre Isten szemszögéből, nem a mienkből. Legyünk elég érettek szemet hunyni apró sérelmek, csalódások és bizonytalanságok felett. Ha valaki kritizál minket, szóban bántalmaz, vagy elszomorít, legyünk elég érettel így reagálni: „Ez nem fog érdekelni engem!” A Példabeszédek 12:16 így szól: „A bolond bosszúsága azonnal kitudódik, az okos pedig leplezi szégyenét.”
A harag is, mint minden más érzelem, abból fakad, hogy milyennek látunk egy bizonyos helyzetet. A nézőpontunk megváltoztatása megoldás lehet az érzelmeinken való uralkodása.

3. Légy figyelmes. Legyünk tekintettel azok szükségeire és sérelmeire, akik kiváltják belőlünk a haragot. Egy mérges ember elkerülhetetlenül megbántott is. Valami fáj belül nekik, csalódottak. Ha meghallgatjuk a szükségeiket, akkor könnyebben tudunk reagálni harag nélkül.

„Tanuljátok meg tehát, szeretett testvéreim: legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra” Jakab 1:19. Ha megtesszük az első kettőt, a harmadik magától jön majd. Ha gyorsak vagyunk a hallásra és késedelmes a szólásra, akkor természetes lesz az, hogy lassan gerjedünk haragra.





Az egyházat Isten azért hozta létre, hogy család legyen

„Krisztus tesz minket egy testé és mi valamennyien egymáshoz is kapcsolódunk.”  (Róm. 12:5, GW fordítás)

 

Az egyház nem csak abban segít, hogy Isten központi helyen legyen az életedben, hanem abban is, hogy Istenben hívő emberekkel is kapcsolatba kerülj.

Isten nem magányos életre hívott el téged, hanem arra, hogy már itt a Földön megtanulj szeretni másokat, és azt is szeretné, hogy ezt a szeretetet az ő családjában lévők felé is kifejezd. A Biblia azt mondja, "Krisztus tesz minket egy testé, és valamennyien egymáshoz is kapcsolódunk." (Róma 12:5, GW fordítás). Azzal, hogy Istenhez, mint az ő gyermeke kapcsolódsz, ez azt is jelenti, hogy az ő családtagjainak a testvére vagy.

Mit jelent ez a test?

"A  test, amiről beszélünk Krisztus  választott népének a teste. Mindenkinek meg van a jelentősége és feladata ebben a testben, mint annak része. De ahogy egy levágott kézujj, vagy egy levágott lábujj önmagában nem számít sokat, mi sem számítunk ugyanígy önmagunkban sokat." (Róma 12:5, The Message fordítás).

A szellemi életed nem számít semmit, ha nincs kapcsolatod Isten családjával. Ha levágom  az ujjam, az nem csak nem fog növekedni tovább, hanem élni sem fog azután. Arra van szüksége, hogy a testhez kapcsolódjon, hogy élet legyen benne, és növekedhessen. Ugyanígy nekünk is szükségünk van egymásra Krisztus testében, ahhoz, hogy szellemben növekedjünk, és hogy betölthessük Isten elhívását az életünkben.

Egyszer a Mentális Egészségért nevű szervezet kaliforniai részlege készített egy tanulmányt, melyben kimutatták, hogy ha elzárkózol mások társaságától és nem ápolod, a baráti kapcsolataidat, megháromszorozódik a korai elhalálozásnak a lehetősége. Megállapították továbbá, hogy az ilyen személy esetében négyszeresére nő az érzelmi kiégés valószínűsége, valamint hogy a klinikai depresszióra való hajlam is ötszörösére növekedhet. Kimutatták, hogy az ilyen embernél tízszeresére nő az esélye annak, hogy kórházba kerülhet különböző érzelmi és mentális rendellenességek miatt. Tehát a saját mentális egészséged érdekében csatlakozz egy testvéri, baráti közösséghez! Válj részévé Isten családjának. Legyenek testvéri kapcsolataid.

"Isten tulajdon családjának a tagjai vagytok... és az ő háznépéhez tartoztok minden más kereszténnyel együtt" (Efézus 2:19, TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

• Melyek azok a kihívások, amelyekkel szembesülsz, amikor követed Isten iránymutatását, hogy más hívők irányába szeretetet tanúsíts a Földön?
• Hogyan változik az önmagadról kialakított képed, amikor Krisztus testének tagjaként tekintesz magadra?
• Szellemben hogyan alakult a fejlődésed  mióta  Krisztus testéhez csatlakoztál? 






Bibliai próféciák: nem csak véletlen egybeesés

„Sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek.” (2Péter 1:21)

 


A Biblia a történelem legtöbbet olvasott könyve. Ugyancsak a legnagyobb példányszámban eladott és a legtöbb nyelvre lefordított könyv a történelem során.

Igen, és még több: Isten szava, Isten lehelete. A 2Timóteus 3:16 ezt mondja: „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre.”

Ez azt jelenti, hogy a Biblia nem csupán egy jó gondolat. Isten szava a számunkra. Az egyik ok, amiért tudhatjuk, hogy a Biblia igaz és bizalomra méltó, hogy ezer és ezer próféciája vált valóra a történelem során és fog még később valóra válni. A Biblia minden egyes próféciája pontosan úgy, ahogyan Isten előre megmondta, teljesedett be vagy fog beteljesedni valamikor a jövőben.

Egyedül Jézusról több mint 300 próféciát tartalmaz a Biblia, amelyek mind legalább ezer évvel a születése előtt keletkezett. A Biblia előre kijelentette, hogy mikor, hol és hogyan fog megszületni. Nem volt lehetősége befolyásolnia a születését, hogy betöltse ezeket a próféciákat.

A Biblia azt is előre kijelentette, hogy Jézus hogyan fog meghalni. Ezer évvel Jézus halála előtt Dávid már leírta Jézus halálát a kereszten az egyik zsoltárában; bár a „keresztre feszítés” kifejezést nem használta, mert ezt senki sem ismerte akkor, de már jóval azelőtt, hogy a rómaiak kigondolták volna ezt a kivégzési módszert, Dávid már gyakorlatilag leírta azt.

Ezt egyedül csak Isten tudhatta előre.

Mekkora a valószínűsége, hogy előre teszek rólad 300 kijelentést, és később mindegyik igaznak bizonyul? Végtelenül kicsi, le sem tudnád írni ezt a számot. Sokkal nagyobb hit kell ahhoz, hogy elhiggyük a bibliai próféciák véletlen egybeesését, mint azt, hogy Isten tervezte és rendezte így.

A Biblia azt mondja: „Sohasem származott prófécia embertől, hanem a Szentlélek adta emberi beszédként, amely Isten irányítása alatt állt.” (2Péter 1:21 – GW fordítás)

A bibliai időkben senki sem akart próféta lenni. Izraelben ugyanis az volt a törvény, hogy Isten prófétája jövendöléseinek 100 %-ban igaznak kellett bizonyulnia. Ha csak egyszer is hamisat jövendölt, akkor hamis prófétának tekintették és halál volt a büntetése. Bizony, neki nem volt mindegy, hogy valóra válik-e, amit kjövendölt!

A Biblia próféciái pedig igaznak bizonyultak – kivétel nélkül minden esetben. Megbízhatsz a Bibliában, mert minden, amit megjövendölt, beteljesült!


Beszéljetek róla:

  • Úgy tűnhet, hogy a bibliai próféciáknak nincs jelentőségük vagy nem fontosak az életedben. Mit gondolsz, mégis miért akarja Isten, hogy tanulmányozd, megértsd azokat és törődj velük?
  • Elhiszed és bízol abban, hogy a Biblia igaz? Hogyan akadályoznak meg abban a kétségeid, hogy meghalld, mit akar Isten mondani neked?
  • Milyen módon hasznos a Biblia számoda? Csak bátorításként használod, vagy „a tanítás, a feddés, a megjobbítás, az igazságban való nevelés” eszköze is az életedben?

 



komment
süti beállítások módosítása