Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három hiba, melyeket kerülj el, ha nehézségekkel nézel szembe-Hogy lehetek egyszerre dühös, és mégis jó?-Isten alakított téged a szolgálatra!

2018. szeptember 20. 10:41 - Andre Lowoa

 

Három hiba, melyeket kerülj el, ha nehézségekkel nézel szembe

A világon nyomorúságotok lesz, de legyetek bátrak! Én legyőztem a világot.” (János 16:33b, NIV fordítás)

Az Apostolok Cselekedetei 27. fejezetében Pál hajón útnak indul Rómába, más rabokkal együtt, és utazás közben nagy nehézségekkel kerülnek szembe, a szelek ellenük fordulnak, viharba kerülnek. Pál figyelmeztette a férfiakat az út elején, hogy ha vitorlát bontanak, viharba kerülhetnek, aminek katasztrofális eredménye lesz. Ők azonban úgy döntöttek, hogy mindenképpen útnak indulnak, ezzel elkövettek három általános hibát, melyeket mi is hajlamosak vagyunk elkövetni, és ezzel bajba sodorjuk magunkat.

1. Rossz tanácsra hallgatunk
„[Ők] a kormányos tanácsát követték” (Cselekedetek 27:11b) Isten már megmondta, Pál figyelmeztette őket, hogy ne tegyék, de mert a „szakértő” azt mondta, hogy rendben van, mégis megtették. Ha Isten azt mondja neked, hogy tegyél meg valamit, és a világ minden szakértője azt mondja, hogy valami mást tegyél, akkor se hallgass a szakértőkre. Arra figyelj, mit mond Isten.

2. Követjük a sokaságot
„A többség úgy döntött, hogy tovább hajóznak” (Cselekedetek 27:12b) A többség gyakran téved! Az izraeliták többsége vissza akart térni Egyiptomba, ahol szintén rossz soruk volt. Jelentős nyomás alatt az emberek többsége nem teszi meg azt, amit Isten vár tőlük, hogy megtegyenek.

3. Megbízunk a körülményekben
„Mivel pedig déli szél kezdett fújni, azt hitték, hogy megvalósíthatják elhatározásukat” (Cselekedetek 27:13a). Pál figyelmeztette őket, hogy viharba kerülnek, de ők mindenképpen tovább hajóztak. Nem kellene minden nyitott ajtón belépned. Nem kellene kihasználnod minden adódó lehetőséget. Nem kellene elfogadnod minden felkínált állást. Nem kellene mindenkivel randevúznod, aki erre kér. A Sátán is tudja alakítani a körülményeket, ezért szükséges Isten iránymutatását kérned.

A nehézségek az élet részei. Neked is lesznek nehézségeid! Jézus mondta János 16:33b-ben: „A világon nyomorúságotok lesz, de legyetek bátrak! Én legyőztem a világot.”

Ha ismered, hogyan kerülheted el ezt a három hibát, az segít keresztüljutnod a nehézségeken, melyekkel szembe kerülsz a hited útján.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy a hited útján nehézségeket tapasztalj meg?
  • Hogyan kerültél nehézségek közé azáltal, hogy elkövetted a mai áhítatban tárgyalt hibák valamelyikét?
  • Hogyan hozott ki Isten ezekből a helyzetekből?



Hogy lehetek egyszerre dühös, és mégis jó?


"Ha haragusztok is, ne vétkezzetek." Efézus 4:26.



Be kellene ismernünk, ha dühösek vagyunk, de sosem szabadna a dühöt ürügyként használni arra, hogy vétkezzünk.

Mindenkivel megtörténik, hogy néha bedühödik. A különbség az emberek között abban áll, ahogyan a dühöt kezelik: van, aki kiakad; van, aki elhallgat. Van, aki hangot ad neki; és van, aki elnyomja magában. A legjobb dolog, amit ilyen esetben tenni tudsz, hogy beismered: dühös vagy.

Isten nem tiltja meg a dühöt. Sőt ahogy a mai igénk mondja: Gyerünk, légy dühös! Ezt a parancsot nem nehéz követni, ugye? Néha a düh a normális reakció az életre. Az Ószövetségben Isten is megharagszik néhányszor. Az Új Testamentumban pedig Jézus lesz dühös. Például az írástudókra. A düh egy Istentől kapott érzelem. Érzelmi energia. Ha soha, semmi nem dühít fel, sürgősen mérd meg a pulzusod, mert akkor vagy halott vagy, vagy semmi kapcsolatod nincs a valósággal.

Vannak keresztények, akiknek hamis bűntudatuk van, mert azt gondolják, sose szabadna dühösnek lenniük. Ez a gondolkodás nem csak egészségtelen, de még csak nem is biblikus. Az Ige azt mondja: légy dühös, de amikor az vagy, ne kövess el bűnt. Be kellene ismernünk, ha dühösek vagyunk, de sosem szabadna a dühöt ürügyként használni arra, hogy vétkezzünk.

Hát nem elképesztő, mennyire utáljuk bevallani, ha dühösek vagyunk? "Nem is kiabálok! Nem vagyok ideges!" – és közben csak úgy dagadnak az erek a nyakunkon! Letagadjuk a dühünket.

Pedig az igazság az, hogy a dühöd elfojtása egyáltalán nem tesz téged jobb kereszténnyé azoknál, akik kiakadnak. Akárhogy is: mindenképpen rossz, és semmiképpen sem hatékony módja annak, hogy megértesd az álláspontodat másokkal.

Azt hiszem, ha a legtöbb ember engedelmeskedne annak, amit ez az igevers mond, az egész társadalom sokkal kevésbé lenne depressziós. A depresszió elsődleges okozója ugyanis a visszafojtott düh. Ha nem beszéled ki magadból, cselekedetekben fogod kiélni – magadon, vagy valaki máson.





Isten alakított téged a szolgálatra!

„Isten tett azzá, akik vagyunk. Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket Isten előre elkészített, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10, NCV fordítás)

Isten alakított téged a szolgálatra.

A Biblia azt mondja: „Isten tett azzá, akik vagyunk. Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket Isten előre elkészített, hogy azok szerint éljünk.” (Efézus 2:10, NCV fordítás)

Mielőtt megszülettél, Isten már eldöntötte, mihez fog hozzájárulni az életed a földi léted során. Isten nem azért helyezett erre a földre, hogy csak foglald a helyet, hogy használd az erőforrásokat és aztán meghalj. Nem! Ő azért helyezett ide, hogy Neki szolgálj mások szolgálatával.

És senki más nem lehet az, mint te. Ha nem szolgálod Istent úgy, ahogyan azt Ő eltervezte, akkor a földön hiányzik ez a része a kirakósnak.

Egy másik neve a jó munkának a szolgálat.  Bármikor, amikor csak használod a talentumaidat és a mások segítésére való képességeidet, akkor te tulajdonképpen szolgálsz a másik irányába. A Biblia az 1 Péter 4:10-ben ezt mondja: „Isten mindenkinek adott valamilyen különleges képességet, légy biztos abban, hogy más megsegítésére használod, átadva másoknak Isten sokféle áldását.” (TLB fordítás).

Te ismered a talentumaidat?  Azok nem azért vannak, hogy te hasznot húzz belőlük. Isten azért adta talentumaidat, hogy mások hasznára legyenek. Ez az, amiért senkinek sincs meg minden együtt. Isten összekötötte az univerzumot, hogy szükségünk legyen egymásra.

Amikor majd a mennyben leszel, imádni fogod Istent, de Ő azt szeretné, hogy ezt már most gyakorold. A mennyben szeretni fogod a többieket, így Ő azt akarja, hogy ezt most is gyakorold. A mennyben szellemileg növekedni fogsz, ezért Ő azt akarja, hogy ezt most gyakorold. Istent fogod majd szolgálni a mennyben, így ezért ezt is most kell gyakorolnod.

Istent úgy szolgálhatod, ha szolgálsz másoknak. A földön nem lehetséges Istent közvetlenül szolgálni. Egyetlen útja van az Isten szolgálatának: szolgálni más embereket.  Tehát amikor segítesz valakinek, Isten azt mondja ez olyan, mintha vele tetted volna meg.  Amit az örökkévalóságban fogsz tenni, azt  a földön kell gyakorolnod.

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miben tett egyedivé téged Isten, hogy másoknak jól szolgálhass?
  • Hogyan használod talentumaidat és képességeidet mások szolgálatára?
  • Mennyire számít a te motivációd a szolgálatban? Miért?




komment
süti beállítások módosítása