Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Milyen fajta adakozás a szolgálat?-Mit tégy, ha kételkedsz Isten gondviselésében?-Ne aggódj, ha Isten várakoztat-Szerinted Isten hol tud téged használni?

2018. szeptember 16. 10:23 - Andre Lowoa

 

Milyen fajta adakozás a szolgálat?

 

“Dicsőítsétek az Urat minden jövedelmetek első részének odaáldozásával.” (Példabeszédek 3:9a, TLB fordítás)

Amikor kisgyermek voltam rendszeresen vásároltam, vagy magam készítettem apró kis giccses ajándékokat a szüleimnek. Ha visszatekintek rájuk, valóban esetlen kis ajándékok voltak. Minden alkalommal viszont, amikor ajándékot adtam a szüleimnek, ők el voltak ragadtatva. Nem mintha szükségük lett volna bármire is tőlem, csak egyszerűen boldogak voltak attól, hogy gondoltam rájuk.

Egyszer 8 éves koromban bementem egy használtruha üzletbe és vettem édesanyámnak egy ruhát 25 centért. Úgy gondoltam, hogy egy nagyszerű ruhát találtam. A mérete körülbelül 4-es volt, anyukám mérete pedig 12-es volt. Az eladó azt mondta: “Ricky, anyukád a lába nagyujjára sem tudja felhúzni ezt a ruhát.”  Annyira megbántódtam, hogy hazáig sírtam rajta. Amikor odaadtam a ruhát édesanyámnak, teljesen izgatott lett. Amikor elhunyt, megtaláltam ezt a ruhát az egyik szekrényében. Megtartotta annyi éven keresztül.

Nem tudsz semmi olyasmit adni Istennek, amire neki szüksége van. Amikor ajándékot adsz Istennek, igazából azt mondod, hogy "Istenem, szeretlek. Épp rád gondolok. Szeretném, ha Te lennél az első az életemben.”

A Bibliában úgy olvassuk, hogy “Dicsőítsétek az Urat minden jövedelmetek első részének odaáldozásával.” (Példabeszédek 3:8a, TLB fordítás). Ezt hívják tizednek. A tized itt 10 százalékot jelent, ami a jövedelmed első része. A tized nem csak az Isten dicsőítését jelenti. A tized az Istentisztelet egy formája. Szóval milyen fajta adakozás minősül Istentiszteletnek?

"Minden olyan napon, amely az Úr napja, mindegyikőtök félre kellene, hogy tegyen valamennyit abból, amit azon a héten keresett, mint egy áldozatot. Az összeg attól függ, hogy az Úr mennyire segített nektek azt megkeresni." (1 Korinthus 16:2a, szabad fordítás)

Az adakozás független. Ez azt jelenti, hogy nem neked kell ellenőrizned, nem neked kell irányításod alatt tartanod, nem neked kell megmondanod Istennek, hogy mit tegyen azzal.

Adakozni bárhol és bármikor lehet, ahol dicsőíted az Istent. Odaadod a jövedelmed első részét a hét első napján és azt mondod: “Istenem, Te vagy az első az életemben.”

Az adakozás tervszerű. Nem csak spontán adakozz. Gondold át.

Az adakozás arányos. Ha semmit nem kerestél ezen a héten, nem adsz semmit. Ha keveset kerestél, keveset adsz. Ha sokat kerestél, sokat adsz.

Isten mindennél jobban szeretné a szívedet elérni. Nem a pénzedet akarja. Azt akarja, amit ez megtestesít számodra. Testünk legérzékenyebb idegszála a szívünktől a pénztárcánkig vezet.

Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz milyen hozzáállást vár tőled Isten, amikor adakozol?
  • Mennyire hasonlít ez a jelenlegi hozzáállásodhoz?




Mit tégy, ha kételkedsz Isten gondviselésében?

„Ha mély vizeken kelsz át, én veled leszek. Ha nehéz folyókon haladsz, nem süllyedsz el. Ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, lángok nem fognak perzselni.” (Ézs 43:2, NLT fordítás)

Isten azt akarja, hogy adományozó légy. Ez azt jelenti, hogy mindennapi életedben nagylelkűségeket vetsz, szabadon megosztva ezeket másokkal Krisztus egyházában és nagylelkűségeddel megmutatod Isten szeretetét a hitetleneknek. Keresed a lehetőségeket, hogy nagylelkűen használd azokat a kapott javakat, amelyekkel Isten oly nagylelkűen megajándékozott.

Néha azonban, mikor anyagilag támogatni akarjuk egyházunkat vagy másokat, a Sátán a félelem és a kétség magjait veti el bennünk: „Mi lesz, ha elveszíted a munkád, vagy megbetegszel és munkaképtelenné válsz? Mi lesz, ha a gazdaság összeomlik? Hogyan fogod tudni megtartani vállalt kötelezettségedet?

Valószínűleg te is szembenézel hasonló aggodalmakkal. Amikor szembesülsz ezekkel, jusson eszedbe Isten ígérete, mely szerint soha nem fog elhagyni és mindig veled lesz. Nem kell tudnod, hogy mit tartogat számodra a jövő, hiszen tudod, hogy kinek a kezében van a sorsod.

Nem számít, hogy mit hoz a jövő, hiszen soha nem egyedül kell szembenézned vele. Ézsiás könyvének 43:2 igeverse a következőt mondja: „Ha mély vizeken kelsz át, én veled leszek. Ha nehéz folyókon haladsz, nem süllyedsz el. Ha tűzön kell átmenned, nem égsz meg, lángok nem fognak perzselni.” (NLT fordítás)

Ez a bátorság kulcsa. Nem kell félned, ha tudod, hogy Isten közel van. Önmagad biztosan elvesznél, de Isten azt ígérte, hogy soha nem hagy el vagy, hogy soha nem mond le rólad (lásd a Zsid 13:5-ben).

Meglehet, hogy most egyedül érzed magad. Érezheted ezt, de valójában nem ez az igazság. Isten látja, hogy min mész keresztül, és törődik veled. Segíteni fog, ha bízol benne.

A félelmeid és a kétségeid nem Istentől származnak. Amikor arra kerül sor, hogy adományozz, bízhatsz abban, hogy Isten vezetni fog ennek során, melletted lesz és biztosítani fogja mindazt, amire szükséged van. A nagylelkűség megszerzésének egyetlen módja: ha nagylelkűséget vetsz, nagylelkűséget aratsz.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten hogyan vezetett téged adományozásra?
  • Milyen kétségek és félelmek vannak benned, hogy teljesítsd vállalt kötelezettségeidet?
  • Isten megígérte, hogy veled lesz és gondoskodik rólad, de a nagylelkűség mindig áldozattal jár. Miről nem akarsz lemondani, amivel nagylelkűségedet fejezheted ki? Tölts el egy kis időt imádkozva, és kérd Istent, hogy segítsen megszabadulni attól, ami meggátol abban, hogy teljes mértékben bízz benne, amikor adományozol!





Ne aggódj, ha Isten várakoztat

,,Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az ÚR, már negyven esztendeje a pusztában, hogy megsanyargatva és próbára téve téged, megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem?” (5 Mózes 8:2 TLB fordítás) 

varakozas.jpg

Az álmok sohasem teljesülnek azonnal. Mindig van várakozási idő. Az izraeliták 40 évig vándoroltak a pusztában, miután kiszabadultak Egyiptomból, és visszatértek az Ígéret Földjére. Mindez annak ellenére, hogy az utazás csak néhány hetet vett igénybe.

Csak úgy, ahogy az izraelitáknak, időnként nekünk is várakoznunk kell. Minden álomnak vannak nehézségei. Isten éppen arra használja álmaink beteljesülésének késleltetését, hogy felkészítsen bennünket ezekre a nehézségekre.

Továbbá, a várakoztatással Isten próbára is tesz minket. Az 5 Mózes 8:2-ben ezt mondja a Biblia: ,,Emlékezz vissza az egész útra, amelyen vezetett Istened, az ÚR, már negyven esztendeje a pusztában, hogy megsanyargatva és próbára téve téged, megtudja, mi van a szívedben: megtartod-e parancsolatait, vagy sem?” (TLB)

Hogyan kellene reagálnod hát, amig álmaid késlekednek ?

Ne félj!

A félelem volt az első hiba, amit az izraeliták elkövettek. Az 5 Mózes 1:28a azt mondja: ,,Miért kéne odamennünk? Félünk. A küldötteink azt mondták, hogy az ottani emberek erősebbek és magasabbak nálunk.” (GNT) Az izraelitáknak volt elég hitük ahhoz, hogy kimenjenek Egyiptomból, de ahhoz, hogy bevonuljanak az Ígéret Földjére, már nem. Féltek.

Az a baj a félelemmel, hogy a 'pusztaságban' tart. Meghosszabbítja a várakozási időt. Az álmaid közül néhány sohasem fog beteljesülni, nem Isten miatt, hanem miattad, mert nem teszel hitbéli lépéseket.

A félelem ellenszere a hit, Isten jelenlétére koncentrálva. Vedd észre, hogy Isten veled van. Ő azt mondja: ,,Ne félj, mert veled vagyok.” (Ézsaiás 41:10a TLB) Ő veled van most, mindig veled volt, és mindig veled lesz.

Talán épp most is várakozási időben vagy. Imádkozol egy ideje valami miatt, ami még mindíg nem teljesült. Talán kezded azt hinni, hogy Isten megfeledkezett rólad.

Isten nem felejtett el téged! A várakozás a terv része. Isten tudja, min mész keresztül. Ő építeni szeretné a jellemed, és azt akarja, hogy tanulj meg bízni Benne. Számíthatsz a segítségére. Ne félj!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az, hogy Isten próbára teszi a hitedet, hogyan eredményez növekedést a szellemi életedben?
  • Mik a félelmeid attól, ahová Isten vezet téged, vagy amire kér téged?





Szerinted Isten hol tud téged használni?

Mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, mindegyikőtök egy-egy rész belőle. 1 Korinthus 12:27

Kell hogy tartozz egy gyülekezethez, hogy betölthesd az elhívásod, miszerint más hívőket kell gyakorlati módon szolgálnod. A Biblia azt mondja: "Mindannyian együtt Krisztus teste vagytok, mindegyikőtök egy-egy rész belőle." (1 Korinthus 12:27)

Nagyon nagy szükség van a szolgálatodra Krisztus testében, kérdezd csak meg a helyi gyülekezetet! Mindannyiunknak megvan a maga feladata, és mindegyik feladat fontos. Nincs kis szolgálat, Isten előtt mindegyik számít.

Ugyanígy a gyülekezetben vállalt szolgálatok között sincs jelentéktelen. Vannak amelyek látszanak, és vannak háttérmunkák, amik kevésbé feltűnőek, de mind értékes. A kicsi, vagy nem szem előtt levő szolgálatok hozzák gyakran a legnagyobb változásokat.

Az otthonomban a legfontosabb világító eszköz nem a nagy csillár az ebédlőben, hanem az a kis éjszakai fényforrás, ami miatt nem verem be a kislábujjam amikor éjjel felkelek. Ugyanígy nincs a nagyság és fontosság között összefüggés, amikor Krisztus testében végzett szolgálatokról beszélünk. Mindegyik feladat fontos, mert egymástól függünk, szükségünk van a másikra hogy funkcionáljunk.

Mi történik ha a tested egy része nem működik? Beteg leszel. A tested többi része szenved. Képzeld el mi lenne, ha a májad elkezdene önmagáért élni. "Túl fáradt vagyok, nem akarom a testet tovább szolgálni. Szükségem van egy évre, amikor csak táplálnak. Azt kell tennem, ami nekem a legjobb, hadd vegye át a feladatomat néhány másik rész"

Mi történne? A tested meghalna. Ma rengeteg gyülekezet haldoklik, mert a tagok nem hajlandóak elvégezni a feladatukat. A kispadon ülnek megfigyelőként, és a test szenved.

Isten olyan feladatra hívott el, ami minden képzeletedet felülmúlja. Jó dolgokra teremtett, amiket már el is készített neked. (Efézus 2:10) Mikor másokat szolgálsz, Istent szolgálod.




komment
süti beállítások módosítása