Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gyülekezetünknek tükröznie kell a menny változatosságát-Ha Isten gyermeke vagy, egy családhoz tartozol-Hogy bölcs légy, tölts időt bölcs emberekkel!-Hogyan legyél egyedi és hatékony-Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!-Isten fel tudja használni ö

2018. szeptember 13. 10:23 - Andre Lowoa

 

Gyülekezetünknek tükröznie kell a menny változatosságát

 

„Az én házam imádság háza lesz minden nép számára” (Márk 11:17.)

Isten szereti a különbözőséget. Ha nem hiszel nekem, nézz meg egy National Geographic magazint. Nézd meg, hogy milyen különböző embereket teremtett Isten szerte a világon. Isten nem klónokat gyárt. Soha nem lesz még egy olyan ember, mint te.

Mivel Isten szereti a különbözőséget, a gyülekezetünknek is szeretnie kell. Azt akarja, hogy minden nép, nemzet, nyelv ismerje Őt. A mennyben minden népcsoportból lesznek emberek. (Jelenések 7:9.) A gyülekezetünknek tükröznie kell a menny változatosságát. Jézus mondja a Márk 11:17-ben: „Az én házam imádság háza lesz minden nép számára.”

A Saddleback Gyülekezetnek Isten megkönnyítette, hogy tükrözze a menny változatosságát. Kaliforniába helyezett minket. Kaliforniában tíz millió bevándorló él.

Elérni a környezetünket azt jelenti, hogy visszatükrözzük annak változatosságát. 67 különböző nyelven beszélünk a Saddleback Gyülekezetben. Van 13 különböző Mandarin kiscsoportunk! A gyülekezetünk változatossága lenyűgöz minden egyes héten.

Nem minden gyülekezet kerül olyan környezetbe, ahol azt a változatosságot tükrözheti mint, amit a Narancs Vidéken találunk, de minden gyülekezet tükrözheti az ő környezetének változatosságát.

A te gyülekezeted tükrözi a környezetetek változatosságát? Tudnod kell, ez veled kezdődik. A Biblia mondja: „Mindenkinek adjátok meg a tiszteletet, a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.” (1 Péter 2:1.) A vakbuzgóságnak nincs helye Isten családjában. A rasszizmus bűn. Ez ilyen egyszerű.




Ha Isten gyermeke vagy, egy családhoz tartozol


"Krisztus egy testté formál minket és olyan egyénekké, akik egymáshoz kapcsolódnak." (Róma 12,5b GW fordítás)

A gyülekezet nem csak abban segít, hogy Istent tudd a középpontba helyezni. Abban is segít, hogy kapcsolódni tudj más hívőkkel.

Isten nem azért helyezett ide, hogy egy elszigetelt életet élj. Amíg itt vagy a Földön, Isten azt akarja, hogy megtanulj szeretni más embereket, és azt akarja, hogy gyakorold az ő családjában lévő más emberek iránti szeretetet. A Biblia azt mondja: "Krisztus egy testté formál minket és olyan egyénekké, akik egymáshoz kapcsolódnak." (Róma 12,5b GW fordítás) Van egy kapcsolat, ami jellemezni fog, ha Isten gyermeke lettél, nővér leszel, vagy fivér, azaz testvér.

Mi is ez a Test?

"A test, amiről beszélünk, Krisztus teste a kiválasztottakból. Mindannyian megtaláljuk az értelmet és a funkciót az ő testének tagjaként. De levágott ujjként, vagy levágott lábujjként nem érnénk sokat." (Róma 12,5 MSG fordítás)

A lelki életed nem ér semmit, ha nem csatlakozik Isten családjához. Ha levágom az ujjam, nem csak, hogy megáll a növekedésben, nem fog tovább élni. Csatlakoznia kell a testhez. Hasonlóképp, szükségünk van egymásra a Krisztus testében, ha lelkileg növekedni akarunk és be akarjuk tölteni Isten életünkre vonatkozó tervét.

A Californiai Lelki Egészség Ház végzett egy kutatást és azt tapasztalta, hogyha elszigeteled magad másoktól, és nem építesz ki kis csoportokban közeli barátságokat, akkor háromszor olyan valószínű, hogy korán halsz meg. Négyszer valószínűbb, hogy érzelmi kiégésben szenvedsz. Ötször valószínűbb, hogy kóros depresszióban szenvedsz. És akár tízszer valószínűbb, hogy valamilyen érzelmi vagy mentális problémával kerülsz kórházba. Szóval a saját mentális egészségedért, vegyél részt kis csoportban! Legyél tagja Isten családjának. Kapcsolódj.

"Isten saját családjának tagjai vagytok... és Isten házanépéhez tartoztok minden kereszténnyel együtt." (Efézus 2,19 TLB fordítás)

Beszéljetek róla:

  • Mit gondolsz, miért akarja Isten, hogy gyakoroljuk a más hívők iránti szeretetet itt a Földön? Mire való ez a gyakorlás?
  • Hogyan változik a jelentőséged, ha Krisztus testének tagjaként tekintesz magadra?
  • Mennyire növekedtél szellemileg, mióta Krisztus testéhez kapcsolódtál?




Hogy bölcs légy, tölts időt bölcs emberekkel!

„Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel, a bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (Péld 13:20, NCV fordítás)

Hallottad már a régi mondást, hogy „Ha a sasokkal akarsz szárnyalni, nem szaladhatsz a pulykákkal"?

Ha bölcs akarsz lenni, körül kell vedd magad bölcs emberekkel.

Nincs szükséged sok barátra, és nem kell népszerűnek lenned. Egyszerűen csak egy pár olyan emberre van szükséged, akik építenek és nem lerombolnak téged .Bölcs emberekre,és  nem ostobákra.

Ha bolondokkal barátkozol, magad is azzá leszel!

Mindig a közösségben növekedünk. Nem tudsz szellemileg növekedni egymagadban. Ha remete lennél, és felköltöznél egy hegynek a tetejére, ahol egész életedben csak csendben ülnél és könyveket olvasnál, igencsak nagy tudásod lenne, a bölcsességben viszont nem tudnál növekedni.

Miért? Mert a bölcsesség a szeretetről szól. A bölcsesség elsősorban a kapcsolatokban mutatkozik meg. Így történhet meg, hogy egyes embereknek sok iskolai végzettségük van, a házasságuk mégis tönkremegy. Okosak ugyan, de nem bölcsek!

A Biblia azt írja a Példabeszédek 13:20-ban: „Tölts időt a bölcsekkel, és magad is bölcs leszel. A bolondok barátja viszont szenvedni fog.” (NCV fordítás).

Ha én egy színpad szélén állok, és fel akarlak húzni téged, te viszont lehúzni akarsz engem, ki fog nyerni? Mindig könnyebb lehúzni valakit, mint felhúzni. Azok az emberek, akik folyton lehúznak, nem a barátaid! A barátok felemelnek. A barátok arra bátorítanak, hogy megtaláld az isteni bölcsességet, azáltal, hogy átadják a sajátjukat!

Van olyan az életedben, aki rendszeresen a jóra biztat? Szükséged van az ilyenfajta biztatásra, ha bölcs ember akarsz lenni!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Milyen emberek állnak a legközelebb hozzád?
  • Hogyan bátorítanak ezek az emberek a szellemi növekedésedben és a bölcsességben? Vagy hogyan vonják el a figyelmedet attól, hogy megtanulj bölcsen élni?
  • Fontosabb neked, hogy minél több barátod legyen, vagy csak egy pár, mély kapcsolatod? Miért?





Hogyan legyél egyedi és hatékony

“ Mert az ő kezeinek az alkotásai vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” ( Efézus 2:10, GNT fordítás)

Ha szeretnéd megtudni, hogy mi Isten terve az életeddel, akkor meg kell nézned, mi az, amiben jó vagy. Miért áldana meg Isten bizonyos ajándékokkal, képességekkel és tehetséggel, ha nem azért, hogy használd őket. Pazarlás lenne azokat elvesztegetni.

Isten szellemi-lelki ajándékokkal, szívvel és szenvedéllyel, képességekkel és tapasztalatokkal áldott meg, amelyek egyedivé tesznek. Ha elgondolkodsz arról, hogy Isten milyennek formált meg, akkor ez irányt mutat, hogy merre haladjon az életed. Kérdezd meg magadtól, “Miben vagyok jó? Mit szeretek csinálni? Mi a szenvedélyem? Mit tartok izgalmasnak és mi az, ami untat? Mi az, amiben megerősítést kapok mások részéről? Hogyan használhatja Isten ezeket a képességeket az Ő királyságának az építésében?”

Az Efézus 2:10-ben ez áll: “Mert az ő kezeinek az alkotásai vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” Az a kifejezés, hogy “Isten kezének az alkotásai” a görögben a “poema” szó, s ebből származik a “poéma” (vers, költemény) szavunk. Egy Isten által alkotott költemény vagy. Egy műalkotás. Egyedi, és nincs hozzád senki hasonló!

Azonban az élet többről is szól, mint hogy egyediek vagyunk. Isten azt akarja, hogy ne csak egyedi, hanem hatékony is legyél. Azért tervezett olyanná, amilyen vagy, hogy jó dolgokat tegyél. Még mielőtt megszülettél, Isten kiválasztott egy feladatra. Ezt mondta: “Megteremtem ezt az embert bizonyos ajándékokkal, képességekkel, tálentumokkal, és megengedem neki, hogy számos jó, olykor fájdalmas, néha pedig a jellemét formáló dolgokon menjen keresztül. Mindezeket a dolgokat azért teszem az életében így együtt, mert valami olyan dolgot akarok elvégezni a világban, amit csak ő végezhet el.”

Isten azért váltott meg, hogy szolgáljunk. Szolgálni azt jelenti, hogy használod a tálentumaidat és az ajándékaidat, hogy segíts másokat. Az életed beteljesedése pedig az, hogy azzá és olyanná leszel, amilyenné Isten akarta, hogy legyél.

A Biblia ezt mondja: “Isten közületek mindenkinek valamilyen speciális képességeket adott; fontos, hogy használjátok ezeket, hogy segítsétek egymás.” (1 Péter 4:10, TLB ford.)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha még soha nem tetted eddig, akkor itt az idő, hogy megnézd és elgondolkodj, hogy mik a szellemi-lelki ajándékaid, miért lelkesedsz szívből, mik a képességeid, milyen a személyiséged és a tapasztalataidat, amelyeket Isten azért adott, hogy egyedivé tegyen.
  • A jelenlegi szolgálatodban hogyan használod mindezeket?
  • Mit gondolsz, Isten milyen álmot adott neked? Mit gondolsz, Isten hogyan tudná használni a képességeidet és a tapasztalataidat, hogy ez az álmod megvalósuljon?





Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!

 

"A gazdagoknak, akik a mostani világban sok vagyonra tettek szert, mondd meg, hogy ne hordják fenn az orrukat! Mondd meg, hogy ne olyan bizonytalan dolgokban bízzanak, mint a gazdagság! Inkább Istenben bízzanak, aki bőségesen megad mindent, amire szükségünk van, és ami örömünket szolgálja." (1Tim 6,17 Egyszerű ford.2006)

Lehet, hogy mostanában sok minden nyomaszt téged a gazdasági helyzet miatt, de Isten továbbra is azt akarja, hogy élvezd az életet.

Ő nem akarja, hogy öröm nélkül élj. Máté apostol három évet töltött Jézussal, és azt írta: "[Jézus] eljött, és élvezte az életet" (Mt 11,19 PH - szabad fordítás).

Mint keresztény, élvezheted az életet, mert a tudatod tiszta. Élvezheted az életet, mert biztonságban vagy Isten szeretetében. A gyülekezetben is lehetsz vidám, boldogan nevethetsz. Élvezheted olyan barátok társaságát, akik nem akarnak téged manipulálni - mert lassan kezdenek Jézushoz hasonlatossá válni, azaz megtanulják, hogy mások érdekeit vegyék figyelembe.

Sajnos sok ember nem akarja beengedni Istent az életébe, mert attól fél, hogy Isten bármi élvezetes dolog feladására kényszeríti őt.

Más szavakkal, azt gondolják, hogy kereszténnyé lenni egyenlő azzal a bejelentéssel, hogy a bulinak vége. Azt hiszik, lelkinek lenni nagyon szánalmas. Az emberek tombolva keresik a szórakozást, de ez azt jelenti, hogy a csökkenő hozadék törvénye szerint élnek. Több időt, több pénzt, több energiát tesznek bele a dologba, de egyre kevesebb izgalmat kapnak. Körbenézve azt kérdezik: "Még mindig jól szórakozunk?"

A félelmet igazsággal győzheted le, és az igazság így szól: Isten "bőségesen megad mindent, amire szükségünk van, és ami örömünket szolgálja" (1Tim 6,17b).

Isten azt akarja, hogy élvezd az életet!





Isten fel tudja használni összetört életedet, hogy jót hozzon ki belőle!

"Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál..." (Róm 8,28)

 

Isten egyik legnagyobb ígérete a Bibliában a Róma 8,28: "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál...". Ez az egyik legismertebb vers a Bibliában. És ez egyik azok a versek közül, amelyeket a legtöbben félreértenek.

Mit ígér ez a vers számunkra a megújulásról és a növekedésről?

Először is azt mondja: tudjuk. Más szóval, nem találgatunk, nem reménykedünk, nem kívánjuk, nem vágyunk rá, hanem biztosan tudjuk. Ebben 100%-osan biztosak lehetünk, az életünkben is fogadhatunk rá.

De mit is tudunk? Isten mindent a javunkra fordít. Ez azt jelenti, hogy az élet nem a véletlen műve, véletlenek nincsenek. Nincs olyan, hogy rossz vagy vak szerencse. Nem a sors kezében vagyunk. Óriási rendezőelv működik minden mögött.

Tudjuk, hogy Isten irányít mindent - ha itt megállnánk, az Istent a gonoszság alkotójának mutatná be, de Isten nem a gonosz szerzője. Semmi gonosz nincs a világban, amit Isten alkotott volna. Tehát miről is van szó?

Tudjuk, hogy Isten irányít mindent, hogy a jóért együttműködjenek... Figyeld meg, hogy ez a vers nem azt mondja, hogy minden dolog jó. Nem, nem minden jó! Nagyon sok gonosz dolog van a világban. Amikor gyermekeket lopnak el a szüleiktől és szexrabszolgának adják el őket, az nagyon gonosz dolog. Amikor a világ vezetői pénzt lopnak és svájci bankszámlán tárolják őket, mialatt embereik az éhhalál szélén állnak, az nagyon gonosz dolog. Amikor az emberek megcsalják egymást, az nagyon gonosz dolog. Amikor emberek kínozzák egymást, az nagyon gonosz dolog. Számtalan gonosz dolog van a világon.

De vajon Isten tényleg tud jót kihozni a rosszból? Oh, igen, Ő tud. Mi a helyzet a keresztrefeszítéssel? Az Ő Fiának halála nagyon fájdalmas dolog volt számára. Megkínozták, leköpték, megverték és aztán keresztre feszítették Jézust. Tudott Isten ebből a helyzetből jót kihozni? Igen: Jézus lett a világ megváltója! Isten specialitása a rosszból jót kihozni.

Ez az ígéret viszont nem mindenkinek szól. "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra szolgál..." Ez az ígéret csak azoknak szól, akik készek átadni Istennek összetört életük darabjait és azt mondani: "Istenem, szeretlek és hiszem, hogy Te az én összetört életemből valami jót tudsz kihozni. Kélek vedd át életem darabjait és rakd újra össze!"

Beszéljünk róla:

  • Életednek vagy múltadnak melyik része tart vissza attól, hogy elhidd, hogy Isten tud használni téged és a tapasztalataidat, hogy abból valami jót hozzon ki?
  • Hogyan szeretnéd, hogy használjon téged Isten? Mit szeretnél ha benned, illetve általad megvalósítana Isten?
  • Miben láttad már, hogy Isten a megtörtségedet valaki másnak a javára fordította?




komment
süti beállítások módosítása