Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bibliai világnézethez szokatlan bátorság szükséges-A Nagy Küldetés nem csak egy javaslat-Bölcs emberek kérdeznek, és aztán figyelnek

2018. szeptember 13. 10:22 - Andre Lowoa

A bibliai világnézethez szokatlan bátorság szükséges


„Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass.” (ApCsel. 19:8)


Ha valaha is üzenetre volt szükséged ebben a mai kultúrában, akkor ez az: „Ne félj, hanem szólj, és ne hallgass.” Egy világban, amely tele van olyan gondolatokkal és hiedelmekkel amelyek Isten Igéje ellen vannak, Isten azt szeretné tőled, ha vennéd a bátorságot és kiállnál amellett, amit jónak és igaznak ismertél meg. Mert sokan felállnak és beszélnek neked a világnézetükről, gondolataikról nap mint nap. Te miért nem állsz fel és nem beszélsz arról, amiben te hiszel?

Ahhoz azonban, hogy bátran felállhass, tudnod kell, hogy mit hisz a világ és mi az az igazság, amiről Isten beszél. Ezt nevezik világnézetnek – a látást, amelyre a hitedet építed. Mindenkinek van ilyen világnézete. Ez egyfajta lencse, amelyen keresztül a valóságot szemléled. Az Instagram egy olyan online fotó megosztó alkalmazás, amelynek nagyon sok olyan filtere van, melyek segítségével olyanná varázsolhatod a képeidet, mintha csak egy kiállító teremben lennének. De ettől még ugyanaz a kép marad! Hasonlóan ehhez, minden ember használ olyan szűrőket, amelyeken keresztül szemléli és értelmezi az őt körülvevő világot. Részesei lehetünk ugyanannak az eseménynek, de ettől függetlenül különbözőképpen értelmezhetjük azt – éppen különböző világnézetünkből kifolyólag.

A világnézeted magában foglalja azt, hogy hogyan látod Istent, önmagad, másokat, a múltat, a jelent és a jövőt, a pénzt, az időt, vagy akár a jót és a rosszat. Életed minden területére hatással van. Valahányszor döntéseket hozol, minden alkalommal ettől függően döntesz: én így hiszem, ezért ezt fogom tenni. A világnézeted minden döntésedre hatással van.

Van azonban ezzel egy kis probléma is: nagy hatással lehet rád mások világnézete. Minden alkalommal, amikor valakivel beszélgetsz – egy világnézet is része lesz a kommunikációnak. Hatással van rád a szüleid, a barátaid, de akár egy reklám vagy egy újságcikk világnézete is. Nehéz egyensúlyt teremteni, hiszen mindenkinek saját világnézete van.

Ezért annyira lényeges és fontos, hogy a világnézetedet Isten Igéjére alapozd, amely az egyetlen igazság.

Egy felmérés adatai arról számolnak be, hogy az amerikai emberek 62 százaléka „mélyen spirituális” beállítottságúnak vallja magát. Amikor arról kérdezték őket, hogy ez a spiritualitás hogyan befolyásolja őket a döntéseik meghozásában, akkor 31 százalékuk válaszolta azt, hogy erkölcsi döntései azon alapszanak, amit éppen „jónak és kényelmesnek érzek”; 18 százalékuk mondta azt, hogy „ami éppen számomra a legjobb”; 14 százalékuk mondta azt, hogy „ami a legkevesebb konfliktussal jár”; de csupán 16 százalékuknál volt a döntésük alapja az „amit Isten Igéje mond.”

Mit jelent ez? Gyakorlatilag azt, hogy a legtöbb keresztyénnek, nem-keresztyén világnézete van. Lehetsz olyan keresztyén, aki ugyan a menny felé tekint, de ettől függetlenül még lehet egy olyan nem-keresztyén világnézeted, amelyet arra alapozol, amit a világtól tanultál és nem pedig arra, amit az Igéből.

Miért ennyire fontos, hogy bátran felállj és beszélj az igazságról? A Mt 10:32-33-ban ezt olvassuk: „Aki tehát vallást tesz rólam az emberek előtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám előtt, aki pedig megtagad engem az emberek előtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám előtt.”

Isten azt mondja, hogy állj ki az igazság mellett. Ez a kiállás azonban szokatlanul nagy bátorságot igényel, amely egyedül Isten Igéjének tanulmányozásából és megértéséből fakad.

Beszéljünk róla:

Mit gondolsz, mások szerint milyen a te világnézeted? Melyek azok a szavaid vagy cselekedeteid, amelyek alapján ezt mondhatják?

Mennyire növekedsz Isten Igéjének az ismeretében, hogy bátran kiállhass Isten igazsága mellett?




A Nagy Küldetés nem csak egy javaslat

"Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt,amit én parancsoltam nektek, és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28,18-20, Ref)

Az egész világnak szüksége van Jézusra.

Jézus teljesen világosan újra és újra ezt mondta, de a Máté 28,18-20-ban nekünk adta a Nagy Küldetést: "Nekem adatott minden hatalom mennyen és földön. Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt,amit én parancsoltam nektek, és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Ref)

Mi a feladatunk? Az, hogy menjünk. Ez nem egy javaslat. Nem opcionális. Ha Isten gyermeke vagy, Isten elvárja tőled, hogy menj.

Mit kell tennünk? Elmenni és tanítványokká tenni az embereket. Tanítvány az, aki azt az öt dolgot teszi, ami miatt a földre lettünk helyezve: ismeri és szereti Istent, növekszik a szellemi érettségben, Istent szolgálja az adottságaival a misszióban, megosztja a jó hírt, és dicséri Istent teljes szívvel.

 

Ki a mi feljebbvalónk? Nem a kormány, vagy a Magyar Honvédség. Jézus.

 

Mi a kötelezettségünk? El kellene mennünk és néhány nemzetet tanítvánnyá tenni? Nem. Minden nemzetet. Ebbe beletartozik Szíria is? Igen. Beletartozik Észak-Korea is? Igen. Beletartozik Irán is? Igen. Nincs olyan nemzet, amelyik ebből kimaradna.

 

Mit jelent ez számodra? Ha az egész világnak szüksége van Jézusra, akkor meg kell osztanod a jó hírt. Titokban tartani bűn lenne. Ha tudod az Alzheimer-kór, az Aids, vagy a rák ellenszerét, és nem osztod meg, az bűn lenne. De van valami sokkal jobb, mint egy kúra a betegségre. Tudjuk a gyógyszert az emberi szív részére, és az emberek legmélyebb szükségeire. Szükségük van egy Szabadítóra. Szükségük van megbocsátásra. El kell, hogy felejtsék a múltjukat, kell, hogy legyen egy céljuk az életre, és egy otthonuk a mennyben. Nem tarthatjuk magunkban. Meg kell osztanunk.

 

A János 3,17 azt mondja: "Mert az Isten nem azért küldte el a Fiút a világba, hogy elítélje a világot, hanem, hogy üdvözüljön a világ általa."

 

Olyan akarok lenni, mint Jézus. Azt akarom, hogy te is olyan legyél, mint Jézus. Abba kell hagynunk a világ megítélését és azt, hogy kritikusak vagyunk. Legyünk azzal elfoglalva, hogy megosztjuk a jó hírt.

Beszéljetek róla

  • Ha Isten nem arra hívott el, hogy egy másik országba menj és megoszd az evangéliumot, akkor mi mást tehetsz, hogy támogasd az egész világot érintő misszióját?
  • Mit gondolsz, mit szólnának a szomszédjaid és a munkatársaid, ha tudnák, hogy ismered az örök élet titkát, és mégsem osztod meg velük?
  • Melyik része a nagy küldetésnek adhat neked bátorságot, amikor szükséged van rá, mert izgulsz, vagy félsz megosztani az evangéliumot?



Bölcs emberek kérdeznek, és aztán figyelnek

„Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.” (Péld 20:5)

Aki bölcs szeretni lenni jó, ha megtanulja, hogyan tegyen fel bölcs kérdéseket, és hogyan hallgasson, hogy meghallja a válaszokat is.

Példabeszédek könyve 20:5 versében olvassuk: „Mély víz az ember szívének a terve, de az okos ember kimeríti.Más szóval mindenki tud valakit valamire tanítani. A mély forrás vizéből mélyen lehet meríteni.

Hogyan meríthetsz más ember bölcsességéből? Hát úgy, hogy értelmes kérdéseket teszel fel.

Utazásaim során a világban, kérdéseket tettem fel taxi sofőröknek és miniszterelnököknek, mindegyiktől tanultam valamit. Bárki mondhat bölcsességet, ha megfelelően szólítjuk meg.

Egy tanulság azonban van: mialatt beszélek, nem tudok a másikra figyelni. Azaz amikor a szám mozog, nem fogadok be. Nem tanulsz, miközben beszélsz. Csak akkor tanulsz, amikor hallgatsz. Ezért jó, ha megtanulsz hallgatva figyelni.

Az évek során nagyon sok interjút készítettem, ezért érdekel az interjús műsorok hogyan változtak. Ezek javarészt már nem a vendégekről szólnak, hanem az interjúztatókról. Az ilyen műsorok lényege ma már, hogy a műsorvezetőre, a kérdezőre hívják fel a figyelmet.

Bárkitől lehet tanulni, ehhez azonban tudni kell kérdezni és hallgatni. Ezek jellemzik a bölcs embert.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Próbálj egész nap figyelni, és nem beszélni. Milyen változást tapasztalsz?
  • Mit kommunikálsz, amikor valakinek kérdést teszel fel, figyelsz és összpontosítasz rá?
  • Milyen lehet egy bölcs kérdés?

 

komment
süti beállítások módosítása