Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Alakíts ki olyan szokásokat, amelyek Istenképűvé formálnak-Ha hiszed, tedd meg!-Igazsággal, és ne méreggel töltsd meg az elméd-Isten családja örökre megmarad

2018. szeptember 04. 10:43 - Andre Lowoa

Alakíts ki olyan szokásokat, amelyek Istenképűvé formálnak

“Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, anélkül, hogy félt volna a király haragjától. Ahogy meglátta a láthatatlan Istent, nem fordult többet vissza.” (Zsid 11:27, TEV fordítás)


Néha nincs kedvem kedvesnek lenni a feleségemmel és a gyermekeimmel. Nincs kedvem az önzetlenséget választani. Csak a kanapén szeretnék heverészni és tévézni. Egyetlen egy dolgot sem akarok ma már elvégezni. Nem akarok egy problémával se foglalkozni. De csak azért, mert nincs kedvem hozzá, nem azt jelenti, hogy nem is kellene megtegyem.

Ez nagyon le fog döbbenteni, de néha nincs kedvem imádkozni vagy Bibliát olvasni. Mégis megteszem. Rájöttem, hogy ha csak akkor imádkozok, amikor kedvem tartja, akkor az ördög gondoskodik arról, hogy soha ne legyen hozzá kedvem. Ha csak akkor olvasom a Bibliám, amikor kedvem is van hozzá, akkor az ördög megoldja, hogy sose legyen kedvem hozzá. Akkor vagy érett és felnőtt, amikor az életedet az elköteleződés, és nem az érzelmek vezérlik!

A sikeres és a sikertelen emberek között az a különbség, hogy a sikeresek hajlandóak megtenni mindazokat a dolgokat, amikhez a sikerteleneknek nincs kedvük. Szokásokat alakítanak ki. Elköteleződnek. Nem mehetsz az Olimpiára csak azért, mert kedved van hozzá. Az Olimpiára sok-sok edzéssel töltött óra után juthatsz csak ki, amikhez mind nem volt kedved. Nem válhatsz kiváló zenésszé próbákkal töltött hosszú órák nélkül, amelyekre valószínű nem mindig volt kedved.

Ugyanígy, nem válhatsz egy Istenképű emberré, ha csak azt teszed, amihez éppen kedved van. Az Istenképű férfiak és nők úgy döntenek, hogy olyan szokásokat alakítanak ki az életükben, amelyek az Istenképet fejlesztik. Semmivel sem könnyebb, mint a diétázás, az edzés, a zenepróbák, vagy bármi egyéb, ami jó neked, de épp nincs kedved hozzá.

Hogyan lehet az ilyen fajta állhatatosságot kifejleszteni?

A kulcs az, hogy ne a problémáidra nézz, hanem az Úrra. Talán a legnagyobb példa a kitartásra Mózes: 40 éven keresztül vezetett egy síró, civakodó, perlekedő és panaszkodó gyereksereget a pusztában, akik az egész idő alatt megkérdőjelezték a vezetését. Ő viszont nem adta fel.

A Zsidók 11:27-ben ezt olvassuk: “Hit által hagyta el Mózes Egyiptomot, anélkül, hogy félt volna a király haragjától. Ahogy meglátta a láthatatlan Istent, nem fordult többet vissza.” (TEV fordítás)“. Mózes "látta a láthatatlan Istent “, és rajta tartotta a szemét.

Tartsd Istenen a szemedet! Ha a problémádra tekintesz, csüggedt és lehangolt leszel, de ha Istenre összpontosítasz, békességre lelsz!

Beszéljetek róla:

  • Miről mondtál le, mert túl nehéz volt, vagy túl sok időt és munkát igényelt?
  • Miért nehezebb sokszor a jó dolgot tenni a könnyebbik helyett?
  • Milyen gyakorlati lépésekkel tudsz Istenre összpontosítani?




Ha hiszed, tedd meg!

Ne csupán hallgatói legyetek az igének, hogy ne csapjátok be magatokat, hanem tegyétek is meg, amit mond! (Jakab 1:22,  NIV fordítás)

Tegnap megnéztük a Máté 12:30-at: „Szeresd az Urat a te istenedet, teljes szívedből, teljes lelkedből, tejes elmédből és minden erődből.” (NLT fordítás) Egy lehetséges mód, ahogyan tekinthetsz erre az igeversre, hogy arra összpontosítasz, szereted Istent minden beszédeddel, minden érzéseddel, minden gondolatoddal és minden cselekedeteddel. Isten úgy alkotott téged, hogy elsősorban egy beszélő, érző, gondolkodó, cselekvő lény legyél.

Akik beszélnek, a szívükkel szeretik Istent, akik éreznek, azok a lelkükkel. De tudtad, hogy az értelmeddel is szeretheted Istent? A gondolkodók az elméjükkel szeretik Istent. Amikor fejleszted, erősíted az elméd, az az imádat cselekedete.

A gondolkodók szeretik tanulmányozni a Bibliát. A Zsoltárok 119:97 azt mondja: „Mennyire szeretem a te törvényedet. Azon gondolkodom egész nap.” (GNT fordítás)

A gondolkodó emberek szerelmesek lesznek a Bibliába, amikor megtérnek. Nincs egyetlen más könyv sem, ami hasonló lenne hozzá. Választ ad az élet kérdéseire, beleértve ezeket is: Ki vagyok én? Hova megyek? Mi az élet célja? Számít az én életem? Mi a múlt? Mi a jövő? Honnan jöttem?

Szükségünk van gondolkodókra, mert a világot meg kell vizsgálnunk. Valakinek végig kell gondolni az összetett kérdéseket, és annak a következményét, amit mi többiek teszünk. Szükségünk van emberekre, akik végig gondolják a makacs problémákat, és leteszik a megoldásokat az asztalra. Ezért van szükségünk tudóskora, írókra, filozófusokra, feltalálókra.

A gondolkozóknak azonban nagyon figyelniük kell az alázat gyakorlására. A Biblia azt mondja: „Ne tartsd bölcsnek önmagadat” (Példabeszédek 3:7). Miért? Mert Isten az Isten, te pedig nem.

Az alázat egy választás. Egyszer sem mondja a Biblia, hogy kérd Istent, alázzon meg. Azt mondja, hogy „alázd meg magad az ÚR előtt.” Ez egy választás. Az alázat olyan valami, amit magaddal teszel. Senki sem képes megtenni veled. Megalázhatnak, de nem tudnak alázatossá tenni. Lényegében az alázat teljes függés Istentől. Ez nem tagadja meg az erősségeidet, de azt jelenti, hogy őszinte vagy a gyengeségeidet illetően.

A gondolkodóknak arra is figyelniük kell, hogy gyakorolják, amit tudnak. Ha tudod, akkor tedd meg! A Jakab 1:22 azt mondja: „Ne csupán hallgatói legyetek az igének, hogy ne csapjátok be magatokat, hanem tegyétek is meg, amit mond!”

Isten Igéje az élet „Használati Utasítása”, ezért akarja Isten, hogy tegyük meg, amit meg kellene tennünk. Ő a Teremtőnk, Ő tudja legjobban, hogyan kellene élnünk. A jó hír az, hogy Isten mindig igazságos velünk, segít bennünket, hogy kövessük az Ő utasításait.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Melyik nehezebb számodra, megtagadni az erősségeidet, vagy őszintének lenni a gyengeségeiddel kapcsolatban Miért gondolod így?
  • Készíts egy listát arról, hogy miben hiszel! Teszed ezeket?
  • Hogyan fejleszted és erősíted az elméd az imádat cselekedeteként?




Igazsággal, és ne méreggel töltsd meg az elméd

„A bölcs ember éhezi a tudást, míg a bolondok a szeméttel táplálkoznak." (Példabeszédek 15:14 NLT fordítás, második kiadás)

Ha bölccsé akarsz válni, az elsődleges feladatod, hogy Isten szavát hallgatod minden nap.

A Példabeszédek 2:6 azt mondja: „Az Úr az, aki bölcsességet tud adni; tőle jön a tudás és a megértés." (TEV fordítás).

Nem a televízióból, az internetről vagy magazinokból kapod meg. A bölcsesség Istentől jön.

A Biblia azt mondja a Példabeszédek 15:14-ben, hogy „A bölcs ember éhezi a tudást, míg a bolondok a szeméttel táplálkoznak." (NLT fordítás, második kiadás). Nem táplálkozhatsz igazsággal és szeméttel is. Akármivel is töltöd meg az elméd, az jön majd ki is – szemét be, szemét ki. Ha bölcs akarsz lenni, igazsággal kell táplálnod magad és nem szeméttel.

Háromféle dologgal töltheted meg az elméd: megtöltheted méreggel, egészségtelen táplálékkel vagy egészséges táplálékkel.

A méreg olyan dolgokkal tölt meg, amik megmérgezik a szervezeted. Ez káros a számodra. Leépít téged. A pornográfia méreg. Nem szabadna elolvasnod egyik színnek sem az „ötven árnyalatát"! Néhány ember olyan nyitott gondolkodású, hogy kiesik az agyuk is. Azt mondják, „Megnézhetem ezeket a dolgokat. Engem többé nem zavarnak." Ez a probléma! Amikor ilyen gyalázatos, istenkáromló, gonosz, aljas és sértő dolgokat nézel vagy olvasol és nem zavarnak téged, akkor neked valami problémád van. Bolonddá váltál.

A bölcs emberek megvédik az elméjüket. Felveszik a megváltás sisakját. Nem engednek be bármit az elméjükbe. A mérget kirekesztik.

Az egészségtelen étel nem jó, de nem is rossz. Egyszerűen csak nincsen tápértéke. A legtöbb dolog, amit a TV-ben látsz nem ördögi. Egyszerűen csak egészségtelen étel. Ezt úgy hívom, hogy töltelék. A töltelékkel azonban az a gond, hogy amikor ezzel tömöd magad, nem vagy éhes az igazságra. Ha négy órán keresztül csak TV-t nézel, az elméd csak üres kalóriákkal lesz tele, amik nem segítik sem a tested, sem az elméd.

Az egészséges étel tápanyagokban gazdag. Segít a növekedésben és fenntartja az egészséged. Ez igazság, a bölcs ember pedig igazsággal táplálkozik. Ez csak bölcsebbé tesz – a kapcsolataidban, a szabadidődben, a pénzed kezelésében, az üzleti életedben, a szülőségben, a házasságodban, és az életed összes többi területén.

Első sorban Isten Szavával kell megtöltened az elméd. Minél inkább fejlődsz abban a szokásodban, hogy minden nap időt tölts a Biblia olvasásával és tanulmányozásával, annál bölcsebbé válsz.

Beszéljetek róla:

  • Milyen egészségtelen ételt engedsz be az elmédbe?
  • Milyen változást látsz azon a napon, amikor több időt töltesz TV nézéssel és internetezéssel, mint Isten szavával?
  • Milyen gyakorlati lépéseket tudsz ma megtenni azért, hogy a csendességed legyen az első helyen?




Isten családja örökre megmarad

 

„Mivel az Ő gyermekei vagytok, minden a tietek." (Galata 4:7 NLT – fordítás)



Szellemi családod sokkal fontosabb, mint fizikai családod, mert az örökké tart. A földi családunk csodálatos ajándék Istentől, de csak ideiglenes, gyenge, törékeny, gyakran szétszakítja a válás, a távolság, a gyerekek felnövekedése, a szülők megöregedése, és – elkerülhetetlenül – a halál.

Pál apostol ezt mondja: „Amikor elgondolkozom az Ő tervének bölcsességén és nagyságán, akkor térdeimre esek, és dicsőítem Istent, aki minden mennyei és földi család Atyja.” (Efézus 3:14-15 LB – fordítás)

Másrészről a szellemi családunk – a kapcsolatunk más hívőkkel – megmarad az örökkévalóságon keresztül. Sokkal erősebb közösség, sokkal maradandóbb kapocs, mint a vér szerinti rokonság.

A Biblia azt tanítja: „Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.” (János 1:12-13)

Abban a pillanatban, mikor beleszülettél Isten családjába, csodálatos születésnapi ajándékokat kaptál: a család nevét, a családhoz való hasonlóságot, a család előjogait, a meghitt családi kapcsolatot és a család örökségét!




komment
süti beállítások módosítása