Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Isten apró lépésenként nevel minket-Isten azt mondja: értékes vagy!-Isten törvénye helyreállítja az egészségedet

2018. augusztus 31. 10:19 - Andre Lowoa

Isten apró lépésenként nevel minket

"Szabaduljatok meg régi önmagatoktól, ami arra késztet titeket, hogy úgy éljetek, ahogy egykor megszoktátok - a régi önmagatoktól, ami elpusztult hamis vágyai által. Szíveteknek és elméteknek teljesen meg kell újulnia, és fel kell vennetek új természeteteket, mely Istenhez hasonlónak lett alkotva, és amely az igaz életben fedi fel magát, mely szent és becsületes." (Efézus 4:22-24., GNT fordítás)

Ugyan Isten képes lenne gyorsan is megváltoztatni minket, mégis úgy döntött, hogy lassan teszi ezt. Jézus szándékosan nevelte lassan tanítványait, és Isten is csak apránként engedte a zsidó népnek, hogy megszerezzék az Ígéret Földjét - azért, hogy ez ne legyen túl nagy teher számukra (lásd: V. Mózes 7:22.). Isten lépésről lépésre szeret  munkálkodni az életünkben.

Miért tart olyan sokáig, hogy megváltozzunk és felnőjünk? Ennek több oka van:

  • Lassan tanulunk. Gyakran akár 40-50 alkalommal is történnie kell valaminek ahhoz, hogy végre tanuljunk az esetből. A problémák újra és újra visszatérnek, mi pedig azt gondoljuk, "Nem lehet igaz, hogy már megint ez történik!  Isten viszont jobban tudja. Izrael történelme jól szemlélteti, hogy milyen gyorsan elfelejtjük Isten tanítását és milyen könnyen visszatérünk a régi viselkedésünkhöz. Folyamatos ismétlésre van szükségünk.
  • Sok szokást fel kell adnunk. Problémáink többsége - és az összes rossz szokásunk - nem egyik napról a másikra alakult ki, így aztán nem is érdemes arra számítani, hogy azok azonnal eltűnnek majd. Nincs az a pirula, ima vagy tanítás, ami képes azonnal megszüntetni az évek alatt létrejött károkat. Csak kemény munkával lehet megszüntetni és helyettesíteni ezeket. A Biblia ezt úgy mondja: "vessétek le régi önmagatokat" és "vegyétek fel új természeteteket" (Róma 13:12., Efézus 4:22-24., Kolossé 3:7-10, 14.).
  • A növekedés gyakran fájdalmas és félelmetes. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás félelem és veszteség nélkül, és nincs veszteség fájdalom nélkül. Minden változás maga után von valamilyen veszteséget is. Ezektől a változásoktól pedig félünk - még akkor is, ha a régi életmódunkkal csak ártottunk magunknak - , mert ahogy egy elnyűtt cipő is, ezek kényelmesek és megszokottak voltak számunkra.
  • A jó szokások kialakításához idő kell. Emlékezz arra, hogy jellemedet a szokásaid összessége alkotja. Nem mondhatod, hogy kedves vagy, hacsak nem szokásod a kedvesség. A szokásaid határozzák meg, milyen a jellemed.

Egyetlen módon lehet Krisztusi jellemet és szokásokat kialakítani: gyakorolnod kell őket - ez pedig időbe telik! Nincsenek azonnal kialakítható, "instant" szokások. Pál arra buzdítja Timóteust, hogy "Gyakorold ezeket a dolgokat! Szenteld nekik az életed, hogy mindenki láthassa fejlődésedet." (1. Timóteus 4:15., GW fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mit gondolsz, miért engedi meg Isten, hogy fájdalmakon és veszteségeken menjünk keresztül, amikor szellemileg növekszünk?
  • Milyen rossz szokásod van, amit meg kell változtatnod, de csak nehezen sikerül? Hogyan segít neked ezzel kapcsolatban Isten?
  • Mi az az egy dolog, amit minden nap gyakorolnod kell, hogy fejlődhessen a jellemed és jobban hasonlíts Krisztushoz?






Isten azt mondja: értékes vagy!

„Áron vétettetek meg: ne legyetek emberek rabszolgái.” 1 Kor 7,23

Isten azt mondja, nemcsak elfogadott, hanem értékes is vagy.

Mit gondolsz, mennyit érsz? Nem a nettó értékeidre gondolok, hanem a saját személyed értékére. Soha ne keverd össze értéktárgyaidat azzal az értékkel, amit te jelentesz, mint személy.

Lehetsz gazdag vagy szegény, de ennek semmi köze a te emberi értékedhez.

Mi határozza meg valaminek az értékét? Van két dolog ami értékhatározó az életben:

1. Mennyit hajlandó valaki fizetni érte. Mennyit ér a házad? Nem annyit ér, amennyit gondolsz, és valószínű annyit sem ér amennyit tavaly ért. A házad annyit ér amennyit valaki hajlandó fizetni érte. Nem többet.

Mennyit ér egy baseball kártya? Néhányatoknak semmit. A fiamnak, Matthew-nak viszont egy rakás pénzt. Vannak emberek, akik készek 10.000 dollárt is fizetni egy baseball kártyáért.

Mennyit ér egy műalkotás? Annyit, amennyit valaki hajlandó fizetni érte.

2. Kinek a tulajdona volt régen? Néha valami értékesebb csupán attól, hogy kinek a tulajdonát képezte. Például, Elvis Presley autója értékesebb lenne egy olyan autónál ami a tied volt? Valószínűleg igen. Vagy egy gitár értékesebb attól, hogy a John Lennoné volt? Olvastam egy pár szétnyűtt, szagos, viseltes kosárlabda cipőről, amit 7.000 dollárért adtak el egy aukción, mert a Michael Jordané volt.

Erre a két dologra alapozva mennyi a te értéked? Kérdezd meg magadtól, „Kinek a tulajdona vagyok?” „Mennyit fizettek értem?” A Biblia azt mondja: „Áron vétettetek meg: ne legyetek emberek rabszolgái.” (1 Kor 7, 23).

Krisztus megvásárolt téged és kifizette érted az árat. Te Jézushoz tartozol. Mennyire határozza ez meg az értékedet?


Most kérdezd meg magadtól: "Kihez tartozom?" A Biblia azt mondja, Istenhez tartozol. Isten felcserélte a saját Fiát veled! A Kereszt a te értékedet bizonyítja. Jézus nem szemétért halt meg. Hihetetlenül értékes vagy. Soha senki nem fizetett nagyobb árat, mint amit Isten fizetett érted. Elfogadott és értékes vagy!





Isten törvénye helyreállítja az egészségedet

"Sosem felejtkezem el törvényeidről, mert azok helyreállítják jókedvem és egészségem" (Zsoltárok 119:93 TLB)

 tomatoes_health_23.jpg

Isten igéje tele van olyan rendelkezésekkel amelyek arról biztosítanak,hogy megvédenek és életet ajándékoznak neked. Ha Isten azt mondja, hogy tégy meg valamit, akkor azt neked szánja, hogy tedd meg. És ha azt mondja, hogy ne tegyél meg valamit akkor nem kellene megtenned. Szóval miért kövesd Isten szavát? Miért ez a könyv legyen a kiinduló alap?

Mert a Biblia független és nem változik. A hóbortok változnak, a vélemények változnak, még a tudomány is változik. Mire egy tudományos könyv megjelenik már lehet hogy elavult. Pár hete kidobtam egy nagy köteg számítástechnikai könyvet, mert már nem voltak használhatóak. Rossz operációs rendszerek, rossz programok. Minden változik, csak az Isten szava nem, mert az igazság nem változik.

Egy interjú során megkérdezték Alan Sheperd-öt az első amerikai asztronautát, hogy: "Mi az amire támaszkodik?" Ő ezt válaszolta: "Arra, hogy Isten törvényei nem váloznak." Milyen nagyszerű válasz. Mi lenne, ha a gravitáció csak minden második nap működne?

Isten törvénye megváltoztathatatlan. Nem változnak. Ha azt szeretnéd, hogy életed újra egészséges legyen érzelmileg, kapcsolatilag, egészségügyileg vagy más módon, akkor Jézus Krisztust kell megtenned életed irányítójának, és Isten törvényének teljes hatalmat kell adnod az életedben.

Illetve olyan elkötelezettnek kell lenned mint ahogyan Dávid nyilatkozik az alábbiakban: Zsoltárok 119:112: "Eldöntöttem magamban, hogy engedelmeskedni fogok törvényednek, mindegy mi jön" (CEV) és a Zsoltárok 119,93: "Sosem felejtkezem el törvényeidről, mert azok helyreállítják jókedvem és egészségem" (TLB). Megvan benned az elhatározás, hogy minden körülmények közt kövesd Isten törvényét? Isten azt ígéri, hogy helyreállítja a jókedvet és egészséget az életedben, ha követed amit mond, ha őszintén alázatosan hagyod Istent, hogy irányítson.

Beszéljetek róla:

  • A Biblia melyik része az, aminek a legnehezebben  tudsz engedelmeskedni?
  • Hogyan tapasztaltad meg, hogy Isten helyreállítja a jókedvedet a neki való engedelmesség révén?




komment
süti beállítások módosítása