Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Legyél a házastársad legnagyobb rajongója-Mi történik, amikor azt teszed, amiről tudod, hogy rossz?-Öt győztes választás

2018. augusztus 20. 10:40 - Andre Lowoa

 



Legyél a házastársad legnagyobb rajongója

 

"Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!"
(Zsidók 3,13a, NCV)

 

Ha házas vagy, Isten egy nagyon fontos szereppel bízott meg téged: legyél a házastársad legnagyobb rajongója. Ez egy olyan feladat, amit csak te tudsz úgy megoldani, ahogy Isten szeretné, és a házastársadnak iszonyúan szüksége van rá, hogyy ezt megtedd.

 

Egy kritikákkal teli világban élünk. Nem kell túl sokáig keresgélnünk, hogy találjunk valakit, aki lehúz minket.

 

Ezért van az, hogy minden embernek ezen a földön elmondhatatlanul szüksége van arra, hogy valaki folyamatosan megerősítse. Isten így szerelt össze minket. Ha házas vagy, az egyik ilyen embernek a házastársadnak kell lennie. Ahhoz, hogy a házasságotok növekedni tudjon, alapvető, hogy te és a házastársad beépítsétek a házasságotokba a másik folyamatos megerősítését.

 

Több, mint valószínű, hogy ez része volt a házasságotoknak az elején. Kevés ember házasodik össze olyan valakivel, aki nem bátorítja őt valamilyen módon. De ahogyan a növekvő házasságnak sok más része is, egy idő után ez is kezd megfakulni.

 

A Biblia azt mondja a Zsidók 3,13-ban: "Bátorítsátok egymást minden nap, amíg itt a ma!" (NCV) Miben kellene bátorítanod a házastársadat?

 

1. Erősítsd meg az értékeiben a házastársadat. Amikor ingatlanokkal foglalkozol, a "becsül" szó azt jelenti, hogy valamit mennyire értékelsz. Megemeled más emberek értékét, amikor becsülöd őket. Ahogy becsülöd a házastársadat, segítesz neki, hogy megértse milyen értéket képvisel a szemedben, és a házasság értékét is emeled. A Példabeszédek 12,25 azt mondja: "Egy bátorító szó csodákat tesz." (LB) Egy bátorító szó csodákat fog tenni a házasságodban - vagy bármilyen más kapcsolatban, amiben benne vagy.

 

 

 

2. Erősítsd a házastársadat az erősségeiben. A legjobbat fogod kihozni a házastársadból, amikor rámutatsz az erősségeire, és nem a gyengeségeire. Válaszd azt, hogy álomépítő leszel, nem álomromboló. Végül mindig azzá válunk, amit mások látnak bennünk. Egyetlen ember sem fog a házastársad életében az önértékelésére, vagy a jövőjére akkora hatással lenni, mint te.

 

 

 

3. Erősítsd a házastársadat a szolgálatában. Hozd tudtára a házastársadnak, hogy mennyire értékeled, amit Istenért tesz ezen a világon. Mindketten egyedien tudtok hozzájárulni a világhoz. Örülj annak, ha a házastásad valamivel hozzá tud járulni a világhoz. Segítsd a házastársadat meglátni, hogy mekkora hatással bír az, hogy Jézusért lettünk teremtve.

 

Nagy hatalmunk van abban, hogy a házastársunk mit gondol saját magáról. Ezt használhatjuk arra, hogy felépítsük, vagy leromboljuk őt. Ez a mi választásunk, és az egyik legfontosabb döntés, amit az egészséges házasságunk érdekében meghozunk.

 

Beszéljünk róla:

 

  • Mi az, amiben a házastársad bátorít téged, és ez rád nagy hatással van?
  • Mi tart vissza minket attól, hogy folyamatosan bátorítsuk a házastársunkat?
  • Miben bátoríthatnád a házastársadat sűrűbben?




Mi történik, amikor azt teszed, amiről tudod, hogy rossz?

 

“Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (Példabeszédek 10:9, NIV fordítás)

 A Biblia ezt mondja a Példabeszédek 10:9-ben: “Aki tisztességben és becsületességben jár, az biztonságban jár, de ha valaki nem jár egyenes ösvényen, az kitudódik." (NIV ford.) Kitudódik minden, amit teszel, és le fogsz lepleződni! Tehát amikor döntéseket hozol, ki kell állnod a hitelesség, tisztesség és becsületesség próbáját.

Akkor vagy tisztességes és hiteles személy, ha a zárt ajtók mögötti életed összhangban van azzal, amit mások is látnak - nincs ellentmondás aközött, ami a szívedben van és ahogy élsz. Tedd fel magadnak a kérdést: "Szeretném ha mindenki tudna erről a döntésemről, amit most hozok?" Az igazság a hitelességgel és a tisztességgel kapcsolatban az, hogy ha másokat be is csapsz, magadat nem tudod becsapni. Ha átléped a lelkiismereted határát, fizetned kell érte.

Néha mi magunk is pontosan tudjuk, hogy amit tenni akarunk, az rossz. Tudjuk, hogy nem kellene megtennünk, de ez a gondolat furakszik az elménkbe: "Tudom, hogy rossz dolgot fogok tenni, de megteszem, mert tudom, hogy Isten megbocsájtó Isten."

Ennyire ostobának tartod Istent? Azt gondolod, hogy megtehetsz valamit, amiről azt mondja, hogy rossz, és annak nincs következménye az életedben? Isten azért nem akarja, hogy rossz döntést hozz, mert szeret téged; Ő nem valami jótól akar visszatartani. Tudja jól, hogy minden döntésnek következménye van. Tudja, hogy minden rossz döntés sebet hagy az életedben. Ő ennél jobbat akar számodra.

Ez azt jelenti, hogy Isten nem bocsájtja meg, amikor rossz dolgot teszünk? Természetesen megbocsájt. Ő egy megbocsájtó, kegyelmes és irgalmas Isten. Azonban attól, hogy Isten megbocsát, még nem tűnik el a fájdalom és a rossz döntéseink következménye az életünkből. Attól, hogy Isten megbocsát neked, még megmarad benned a lelkiismeret furdalás és az, hogy bánod, amit tettél. Attól, hogy Isten megbocsát, még továbbra is szenvedsz a fájdalomtól. Isten megbocsát neked, de ettől még tönkrement egy kapcsolat az életedben. Igen, Isten megbocsát, de elveszítheted a jutalmad, amit neked szánt.

A Róma 14:14 azt mondja: "Ha valaki valamiről úgy hiszi, hogy az rossz, akkor azt nem szabad megtennie, mert az ő számára az valóban rossz." (TLB ford.) Ha egyszerűbben akarjuk megfogalmazni, akkor ebben az igeversben az áll, hogy ha valamivel kapcsolatban kétségeid vannak, akkor azt inkább ne tedd. Mert az nem lenne tisztességes és becsületes, és akkor nem állnád ki a hitelesség próbáját. Ami nem hitből van az életünkben, az bűn.

 
Beszéljetek róla

  • Mit gondolsz, Isten mit szeretne, hogy mi történjen a szívedben, amikor kéred, hogy bocsásson meg?
  • Milyen hatással van a hitelességedre az, hogy tudod, mi lenne a helyes, de mégsem azt teszed?
  • Miért veszélyes összehasonlítani magunkat másokkal, amikor becsületességről és hitelességről van szó? Hogyan vonatkozik erre a Róma 14:14?





Öt győztes választás

 

"Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Kor 5:17)

Tegnap megtanultuk azt, hogy végső soron a személyiséged a döntéseiden alapszik. Itt van öt olyan győztes döntés, amit ha meghozol, segít meghatározni a sorsodat:

1. Dönthetek úgy, hogy egészségesebb leszek. Ahelyett, hogy afelett siránkozol, hogy nincs olimpikon-tested, találj módot arra, hogy növeld az energiádat, csökkentsd a stresszt, aludj többet, és legyen több erőd. A Zsoltárok 119:73 azt mondja: "Te alkottál engem, te teremtettél. Most add, hogy legyen annyi értelem bennem, hogy kövessem parancsolataidat!" Ha javítasz az életed olyan területein, amikre van befolyásod, akkor ez segít csökkenteni azoknak a tényezőknek a hatásait, amikre nem tudsz befolyással lenni.

2. Dönthetek úgy, hogy elmélyítem a kapcsolataimat. A visszautasítástól való félelem gátolja a másokhoz való kötődést, és az egyetlen mód, hogy megszabadulj a félelmedtől az, ha azt teszed, amitől a legjobban félsz. Fejleszd a kommunikációs készségeidet, szabadulj meg a nem megfelelő kapcsolataidtól, nyissál mások felé, és kockáztasd meg, hogy kapcsolatba lépsz valakivel. "A szeretet legyen a legfontosabb célotok!" (1Kor 14:1)

3. Dönthetek úgy, hogy bízom Istenben, bármi is történjék. "Áldom az Urat mindenkor, állandóan őt dicséri szám." (Zsoltárok 34:1) Amikor eljutsz az életedben arra pontra, hogy el tudod mondani: "Áldom az Urat, bármi is történjék", akkor az a bizalomnak egy olyan szintje, amit nem fogsz megtalálni sehol máshol a világban, még Hollywoodban vagy a Wall Street-en sem. Ez a bizalom az Istennel való kapcsolatra épül!

4. Én döntöm el, hogy mire gondolok. A huszadik században úgy gondolták a tudósok, hogy egy felnőtt ember agya nem tud megváltozni. Amikor 2002-ben egy Nobel-díjas tudós végre bebizonyította, hogy agyunk újrakódolható, és meg tudjuk változtatni a gondolkodásunkat, a tudomány végre elérkezett ahhoz, amit a Biblia mond: "engedd, hogy Isten átformáljon egy új személlyé azáltal, hogy megváltozik a gondolkodásmódod." (Róma 12:2, NLT fordítás) Az, hogy milyen vagy, az emlékeidből tevődik össze, az emlékeid pedig abból, ahogyan gondolkodni szoktál. Töltsd meg az elméd igazsággal: Isten szavával.

5. Dönthetek úgy, hogy elfogadom Jézust mint Megváltómat. Nem csak arról beszélek, hogy Jézus megváltott a bűneidből. Engedd, hogy Jézus a Megváltód legyen minden nap. Ha engeded Jézusnak, hogy megmentsen, akkor ez erőt ad, hogy állhatatos maradj a döntéseidben, amiket meghozol. "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." (2Kor 5:17)

A te döntéseiden múlik, hogy Isten mennyire áldja meg az életedet; csak arra vár, hogy hozd meg a döntést. Soha nem késő változni. Ha meghozod az öt győztes döntést, Isten is győzelmet ad.

Beszéljetek róla:

Mondd el ma ezt az imát: "Drága Uram, vannak dolgok az életemben, amiket Te, az élet vagy mások tettek velem, és amik nem tetszenek. De köszönöm, hogy hozhatok jó döntéseket. Köszönöm hogy magadhoz hasonlóvá formáltál, és hogy van választási lehetőségem. Ma, a te hatalmadban és erődben úgy döntök, hogy egészségesebb leszek, hogy olyan dolgokat teszek, amik több energiához és egészségesebb gondolkodáshoz, testhez és érzelmekhez segítenek hozzá. Uram, úgy döntök hogy egészséges kapcsolatokat építek. Nagyon félek, de megkockáztatom hogy új, egészséges kapcsolataim legyenek. Azt szeretném, ha a szeretet lenne a legnagyobb célom, és azt akarom, hogy a szeretetre épüljön az életem.

Istenem, úgy döntök, hogy megbízok benned a körülmények ellenére. Áldani foglak, bármi történjék! Bízom abban, hogy életem minden történése a javamra válik. Uram, én fogom eldönteni, hogy miről gondolkodok - nem rossz és hiábavaló dolgokról. Segíts, hogy az életem jó emlékekkel és a Te Igéd igazságával töltsem meg. Jézus, a Megváltómnak választalak Téged. Szükségem van a szabadításodra, de ugyanakkor arra is, hogy önmagamtól megments. Szükségem van arra, hogy segíts átkódolni a testem, a szívem, az elmém és a kapcsolataim azért, hogy az életem hátralévő része legyen az életem legjobb része. Jézus nevében. Ámen."





komment
süti beállítások módosítása