Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha hívogat a kísértés, csak tedd félre a kagylót-Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni

2018. augusztus 19. 10:24 - Andre Lowoa



Ha hívogat a kísértés, csak tedd félre a kagylót

“A bölcs ember elővigyázatos és elfordul a gonosztól, de a bolond arrogáns és óvatlan“ (Példabeszédek 14:16, NASB fordítás)

hang_up.jpg


A józan ész azt diktálja, hogyha nem akarsz csípést, maradj távol a méhektől! Ha nem akarsz megégni, ne menj közel a tűzhöz! Ha nem akarsz lezuhanni a szikláról, ne lógj le a széléről!

Nem az a cél, hogy megnézd, milyen közel tudsz kerülni a kísértéshez, hanem inkább az, milyen távol tudsz maradni tőle.

A Példabeszédek 14:16 azt mondja: “A bölcs ember elővigyázatos és elfordul a gonosztól, de a bolond arrogáns és óvatlan“ (Példabeszédek 14:16, NASB fordítás) A bolond azt gondolja, kezelni tudja a kísértést, de ki az, akit beugrat? Nem mész be azért egy bárba, hogy csak perecet egyél! Csinálnod kell egy egyenes felmérést. Szükséges, hogy analizáld, miko, és hol vagy a leginkább kísérthető, és gyenge. Aztán annyira messze elkerülni ezeket a szituációkat, amennyire csak lehet.

A Biblia azt mondja, fuss el a kísértéstől: “Életem irányán elmélkedtem, és törvényed követéséhez kezdtem” (Zsoltárok 119:59, NLT fordítás). Ha fizikailag el kell mozdulnod - tedd! Mikor Potifár felesége kísértette Józsefet, ő hátrahagyta a kabátját, és elhúzott. Néha hátra kéne hagynod a kabátodat. Szállj ki a helyzetből. Fuss el tőle. Ne maradj a közelben. Ha kísértésben vagy, kelj fel, és válts csatornát. Vagy kapcsold le a zenét. Menj sétálni. Olvasd a Bibliát. Hívd fel egy keresztény barátodat a házicsoportból. Csinálj valamit, hogy megtörd a bűbájt!

Itt van néhány gyakorlatias tanács: Sose próbálj vitatkozni az Ördöggel. Mindig veszíteni fogsz. Több ezer éve gondolja már ki a válaszokat arra, hogy ellentmondjon, bármivel is hozakodsz elő. Ne ésszerűsítsd. Ne hozz fel indokokat. Ne próbáld bizonyítani. A kulcs abban rejlik, hogy megtörd a fókuszt. Ne nézz a sütikre azt ismételgetve: “Nem akarom ezeket! Nem akarom ezeket!” Viccelsz? Fordulj el! Minél jobban harcolsz az érzéssel, annál inkább nő az erőssége.

Ha a kísértés hív telefonon, ne próbálj vitatkozni. Csak tedd félre a kagylót, és csinálj valami mást.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hol vagy a leginkább kísérthető? A reptereken? Az üzleti utakon? Otthon, mikor egyedül vagy és a gyerekek iskolában vannak? Hétvégén? Mikor TV-t nézel?
  • Milyen változtatásokat kell végrehajtanod az időbeosztásodon vagy életmódodon, hogy csak minimálisan legyél kitéve ezeknek a helyzeteknek?




Hogyan segíthetsz valakinek reményt és gyógyulást találni

 

„Ezért [Jézus] tökéletesen meg tudja menteni azokat, akik általa jönnek Istenhez, mert Ő mindig él, hogy közbenjárjon értük.” (Zsidók 7:2,  NIV fordítás)

Meg vagyok győződve, hogy a kis csoportok életfontosságú szerepet játszanak abban, hogy az ún. reménytelen emberek segítséget kapjanak és gyógyulást találjanak. Az egyik dolog, amiért leginkább szeretek kisebb csoportba járni az, hogy imádkozhatunk mások „reménytelen” ismerőseiért. Mások hitére támaszkodhatunk, amikor mi magunk kételkedni kezdünk.

A Lukács 5-ben van egy nagyszerű történet egy néhány férfiból álló kis csoportról, akik Jézus lábához vitték béna barátjukat, mert annak gyógyulásra volt szüksége. A történet szerint a kis csoportnak, akiket Isten használt a barátjuk gyógyulásában, hét jellemzője van. Ma hármat fogunk megnézni ezek közül, holnap pedig a többit.

Együttérzés, törődés: Ez az ember azért gyógyult meg, mert barátai törődtek vele. Minden azzal kezdődik, hogy együttérzünk és törődünk azokkal, akiknek valami problémájuk van. A Róma 15:2 ezt mondja: „Segítenünk kell másokat, hogy azt tegyék, ami helyes, és építenünk kell őket az Úrban.” (NLT ford., 2. kiadás) Isten azért használta ezeket a férfiakat, mert érzékenyek voltak barátjuk szükségére. És minket is használni fog, ha nem csak önmagunk körül forgunk, és ha jobban figyelünk mások szükségeire, mint a magunkéra.

Hit: Ezek a férfiak hitték, hogy Isten meg akarja gyógyítani a barátjukat. Vess egy pillantást a Lukács 5:20-ra: „Mikor Jézus látta a hitüket, ezt mondta, ’Barátom, a bűneid meg vannak bocsátva’” (NIV ford.) Nem a saját hite miatt gyógyult meg a béna ember, hanem a barátai hite miatt. Hány olyan embert ismersz, akik annyira le vannak bénulva, hogy képtelenek hinni Istenben? Ezek azok a helyzetek, amikor nekünk kell hinnünk helyettük és értük!

Cselekvés, beavatkozás: Ennek a béna férfinak a barátai nem csak imádkoztak a barátjukért, hanem „akcióba is léptek”. Nem elég csupán imádkozni valakiért, akit fogva tart a bűn és problémákkal küzd. Cselekednünk kell. A Lukács 14:23-ban azt mondja Jézus: „Menj ki az utakra és az országutakra, és kényszerítsd őket, hogy jöjjenek be, hogy megteljen a házam.” (MBT ford.) a A Bibliában nagyon sok példát találunk arra, hogy emberek másokat visznek Jézushoz.

Beszéljetek róla:

  • Miből látszik az, hogy valakinek reménytelen vagy kilátástalan a helyzete?
  • Hiszel abban, hogy nincs senki, akit Jézus ne tudna elérni? Ha igen, akkor mit vagy hajlandó tenni azért, hogy Jézushoz vidd a “reménytelen” embereket?
  • Melyik problémákkal küzdő barátodért kezdtél már el imádkozni? Mit tudsz tenni érte, és hogyan segítheted, hogy meggyógyuljon?




„A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9)

Érezted-e valaha, hogy valaki reménytelen eset? Hogy ő soha nem fog megérkezni Krisztushoz? Lehet, hogy egy alkoholista rokon volt ilyen, egy drogfüggő szülő vagy egy társfüggő szomszéd – valaki, akit a fájdalmai, szokásai vagy csalódásai távol tartottak attól, hogy megismerje Istent.

Az igazság az, hogy senki sincs Jézus hatáskörén kívül!

Tegnap arról volt szó, hogy mennyire fontos egy kis csoport a „reménytelen" emberek gyógyulásában. A Lukács 5-ben leírt történetből, amelyben 5 ember elhozza béna barátját Jézushoz, hogy meggyógyuljon, megtanultunk három jellemzőjét annak a kis csoportnak, akiket Isten felhasznált, hogy gyógyulást hozzon olyan embereknek, akiket más reménytelennek gondol. Ma megnézünk még négy jellemzőt:

Kitartás: Mindannyian elbátortalanodunk, amikor megpróbáljuk elérni a családunkat, barátaikat és ismerőseinket az örömhírrel. De nem adhatjuk fel! A Lukács 5-ben leírt barátok nem engedték, hogy a nehézségek elbátortalanítsák őket! Nem számított, hogy mekkora tömeg volt köztük és Jézus között. A Galáta 6,9 ezt írja: „A jó cselekvésében pedig ne fáradjunk el, mert a maga idejében aratunk majd, ha meg nem lankadunk." (Gal 6,9).

Újítás: Ezek a barátok mertek valami mást tenni. Elég nagy és újszerű dolog felmászni egy tetőre és lebontani azt, hogy egy beteg eljusson Jézushoz. Gondolj bele, mekkora rendetlenséget csináltak! A szolgálat rendetlenséget okoz, mert emberekkel foglalkozik. Azok a kis csoportok, amelyek nem lépnek ki a megszokott kerékvágásból, nem fognak elég rendetlenséget okozni ahhoz, hogy a gyógyulás eszközei legyenek.

Együttműködés: Nyilvánvalóan, ezek az emberek együtt dolgoztak azon, hogy Jézushoz vigyék a barátjukat. Túl nagy munka lett volna egy embernek. Ugyanez a helyzet a kis csoporttal is. Az emberek gyorsabban megérkeznek Krisztushoz, ha egy támogató kis csoport környezetében vannak. Egy támogató közösségnek nagy ereje van.

Áldozat: Belegondoltál valaha, hogy ki fizette ki a tetőt a történetben? Azt hiszem, a barátok. Nem bonthatták le, majd hagyták másra, hogy kifizesse a helyreállítást. Legyen szó időről, pénzről, erőfeszítésről vagy bármiről, mindig ára van valakit Krisztushoz vezetni. A Lukács 16,9 ezt mondja: „Használd a földi javaidat mások hasznára, és hogy barátokat szerezz. Amikor a tulajdonaid elvesznek, ők egy örökkévaló otthonban fognak fogadni." (NLT fordítás, második kiadás). A kis csoportok készen kell állniuk arra, hogy áldozatot hozzanak, ha a gyógyulás eszközei akarnak lenne a világban.

Beszéljünk róla:

  • Eleveníts fel egy olyan időszakot, amikor zűrös lett a szolgálatod és fel akartad adni.
  • Milyen módon tudják a kis csoport tagjai bátorítani egymást amikor a nehézségek elbátortalanítják őket?
  • Kik azok az emberek az életedből, akiknek bizonyságot tettél vagy imádkoztál Istenhez a megváltásukért? Hogyan tud segíteni a kis csoportod ebben a szolgálatban?



komment
süti beállítások módosítása