Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A halogatásnak ára van-A jó döntések mindig egyeznek Isten Igéjével-A jokerkártya: a döntéseid-Amikor minden szétesik, maradj egyedül és várj Istenre

2018. augusztus 19. 10:23 - Andre Lowoa

A halogatásnak ára van


A lusta útja olyan, mint a tövises sövény... Péld. 15:19

Amikor valamit halogatsz, akkor két gondolat futhat át az agyadon. Az egyik, hogy„egyszerűbb elkerülni, mint szembesülni az adott dologgal” - ami nem helyes. A másik pedig, hogy „egyszerűbb lesz ezzel holnap (vagy később) foglalkozni”- ami szintén nem helyes
A Biblia arról ír, hogy a halogatásnak ára van.

A halogatás problémákat okoz – A mai igevers egyik angol fordítása úgy fogalmaz, „Hogyha lusta vagy, mindenhol nehézségekbe ütközöl.”
Egy időben gyakran kifogyott az autómból a benzin. Láttam, hogy a benzintartály mutatója egyre lejjebb megy, de mindig a következőt mondtam magamban: „Most nem alkalmas, hogy elmenjek tankolni. Majd később elintézem.” És mindig megjártam. Mindig rosszabb helyzetbe kerültem annál, mintha megálltam volna és rászántam volna az időt, hogy tankoljak.
Hány olyan otthoni tennivalód van, amit mindig csak későbbre tolsz? Tudod, ezeknek a száma, egyre csak növekedni fog. Lehet, hogy egyik nap valami olyasmire érsz haza, hogy beszakadt a tető! Csak mert hagytad, hogy tovább rongálódjon. A halogatás miatt a meglévő problémádból vészhelyzet kerekedik. Minél később látsz hozzá, annál nehezebb lesz elkezdeni.

A halogatás miatt lehetőségektől eshetsz el - "Nem szánt ősszel a rest, de ha majd aratni akar, nem lesz mit." (Péld. 20:4) Amikor egy jó lehetőség kopogtat, nyiss neki ajtót! Használd ki, amíg ott van. Ha nem teszed, elveszíted.

A halogatás megbánthat másokat – A lustaság megakadályozhatja, hogy ki tudd fejezni a szeretetedet. A szeretet elkötelezettséget, energiát és munkát igényel. Sokan egyszerűen csak nem akarnak tenni ezért: egyszerűbb a lustaság. Sok házasság felbomlásának oka a lustaságban gyökerezik. Mindkét fél tudja, hogy mi kellene ahhoz, hogy a házasságuk működjön, de -az egyik fél, de lehet, hogy mindkettő-, nem akar erőfeszítéseket tenni a házasság megmentése érdekében.
A halogatás a gyereknevelésben is gondot okozhat. Lusta szülőknek problémás gyermekei vannak. Milyen sokszor van úgy, hogy tudod, a gyerekeidre ráférne a fegyelmezés, de mivel fáradt vagy, nem teszel semmit. Megkéred őket, hogy valamit csináljanak meg, vagy takarítsanak fel, de ők egyszerűen csak ellenállnak. Ahelyett, hogy ebből ügyet csinálnál, csak ennyit mondasz: „Hagyjuk a csodába. Majd én magam megcsinálom.” Egyszerűbb feladni, mint nekiállni fegyelmezni.
Gondold végig imádságban, vajon mibe kerül a halogatásod!







A jó döntések mindig egyeznek Isten Igéjével

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105)

Amikor döntést kell hoznod, az első és legfontosabb kérdés ez:  „A döntésem összhangban van-e Isten Igéjével?”

El kell döntened, mi lesz a végső, abszolút tekintély az életedben. Valójában ez két választásban sűríthető össze: Isten Igéje, vagy a világ. Döntéseidet arra alapozod, amit Isten mond, vagy amit az emberek mondanak?

Ha életedet a népszerű véleményekre alapozod, akkor mindig le leszel maradva, mert ezek minden nap változnak. Ami tegnap „belefért”, az ma „nem fér bele”. Ami ma „jó” az holnap nem lesz „jó”, és ami holnap „megfelel” az holnapután nem lesz „megfelelő”. Ha életedet a népszerű kultúrára, politikai korrektségre, közvélemény kutatásokra alapozod, nem lesz olyan vezérelved, amely szerint élhetsz. Ezt nevezik az alapok elcsúszásának.

Más oldalról viszont, ha életedet Isten szavára alapozod, az igazság sosem változik. Az igazság mindig igaz. Ezért, ha Isten valamit rossznak mondott 10.000 évvel ezelőtt, az rossz volt 500 évvel ezelőtt is, rossz ma is és rossz lesz 1000 év múlva is. Nem törődöm azzal, mit mutatnak a közvélemény kutatások, mit kíván a politikai korrektség, vagy mit mond a média. Ha Isten azt mondja, hogy valami rossz, akkor az rossz. Mindig az volt, és mindig az lesz. Ha Isten valamit jónak mond, akkor az mindig jó. Ez a szilárd alap!

A világegyetemet Isten bizonyos törvényekkel – fizikai, erkölcsi és szellemi törvényekkel alkotta meg. Ezek köré építette az Univerzumot, nem azért mert szeszélyes, hanem hogy mindannyiunk javára legyen. Amikor együttműködsz az Univerzum elveivel, akkor sikerrel jársz. Ha elutasítod, fellázadsz ellenük, nem engedelmeskedsz, vagy figyelmen kívül hagyod Isten elveit, egyedül te fogsz megsérülni. Nem tudod megtörni Isten törvényeit, azok törnek össze téged. Ha felmegyek egy magas épület tetejére, és leugrom, nem fogom megtörni a gravitáció törvényét, hanem az tör össze engem. Ugyanez igaz az erkölcsi és a szellemi törvényekre is. Nem teheted meg, hogy fittyet hánysz Istenre, majd továbbmész. Az ítélet elkerülhetetlen. Bármikor, ha megszeged Isten elveit, veszélynek teszed ki magad.

Mindezt észben tartva, biztos lehetsz a döntéseidben. Ha Isten azt mondja, „rendben”, akkor tedd meg. Ha Isten azt mondja, „nem”, akkor ne tedd meg.

„Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága.” (Zsoltárok 119:105).

Beszéljetek róla:

  • Hogyan próbál a társadalom meggyőzni arról, hogy az igazság szubjektív?
  • Mit szükséges tenned ahhoz, hogy elég jól megismerd a Bibliát, hogy biztos alapja lehessen döntéseidnek?
  • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, amikor engedelmeskedtél Isten törvényeinek és útmutatásainak?



A jokerkártya: a döntéseid

 

"Isten pontosan tudta, mit tesz a legelejétől. Kezdettől fogva elhatározta, hogy ugyanolyan módon formálja az övéinek az életét, ahogyan a Fiáét. A Fiú a helyreállított emberiség első tagja. Benne láthatjuk életünk eredeti és eltervezett formáját."

Róma 8:29 (MSG fordítás)

Csodálatosan összetett alkotás vagy (Zsoltárok 139:14). Ahhoz, hogy betöltsd az Istentől kapott célodat, meg kell vizsgálnod életed összes területét, és meg kell értened az 5 tényezőt, ami hatást gyakorol a személyiségedre. Ezen a héten arról beszéltünk, hogy az ösztöneink, a kapcsolataink, a körülményeink és a tudatunk hogyan befolyásolják azt, hogy milyenné formálódunk.

Ha ezeket a tényezőket egy játékban neked osztott pókerkártyaként képzelnénk el, akkor az ötödik tényező lenne a jokerkártya. Miért? Azért, mert ez a döntéseidet szimbolizálja, ami hatással van az összes többi kártyádra. Talán nincs befolyásod a dolgok felett, amiket leosztanak neked, de bedobhatod a jokerkártyádat - változtathatsz az életeden a döntéseiden keresztül.

Azt mondja a Biblia, hogy mi Isten képmására vagyunk teremtve. Egyetlen állat sincs Isten képmására teremtve! A kutyáknak vannak ösztöneik, de nem tudnak különbséget tenni jó és rossz között. Az elefántok nem rendelkeznek erkölcsi iránytűvel. Neked viszont megadatott, hogy válassz: jót vagy rosszat teszel. A döntés szabadsága az ember legnagyobb áldása, de egyben legnagyobb átka is, hiszen sokszor rossz döntéseket hozunk, melyekkel kárt okozunk saját magunknak és a környezetünknek is.

A jokerkártya megváltoztathatja a többi kártyád színét és számát. Nem választhattad meg az ösztöneidet, de eldöntheted, hogy mit kezdesz a testeddel. Nem választhattad meg a kapcsolataidat, de építhetsz újakat, és helyreállíthatod, ápolhatod azokat, amelyekben már régóta élsz. Eldöntheted, hogyan reagálsz a körülményeidre, és dönthetsz úgy, hogy mostantól nem hiszed el azokat a rossz dolgokat, amiket mások mondanak.

A személyiségedet a döntéseid alakítják. Milyen döntéseket hozol ma, amik pozitív hatással lesznek hátralévő életedre nézve?

Beszéljünk róla:

* Mire van ma szükséged Istentől ahhoz, hogy felülkerekedj életedben azokon a nehézségeken, amik megakadályoznak abban, hogy helyes döntéseket hozz?
* Imádkozz, és kérj Istentől segítséget!








Amikor minden szétesik, maradj egyedül és várj Istenre

 

„Üljön hát magányosan és maradjon néma... Hajtsa porba fejét, talán van reménysége.” (JSir 3:28-29 UB)


Istenre várni egy szellemi állapot. Ez az egyetlen ellenszer az aggódásra és a feszültségre. Ez egy szellemi fegyelmezés, amit meg kell tanulj vagy teljes életedben stressz alatt leszel.

Istenre várni annyit jelent, hogy leülsz és elhallgatsz. Keress egy helyet, ahol nyugodtan csendben ülhetsz! Ne olvass semmit! Ne imádkozz! Csak vegyél pár mély levegőt, ahogy Isten előtt ülsz és mondd Neki, hogy “Istenem, csak Rád várok”! Elképesztő, hogy ez mennyire lecsendesíti a szívedet és az elmédet. „De akik az ÚRban bíznak, erejük megújul, ... futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el” (Ézs 40:31 UB).

Isten szeretne szólni hozzád. Ha nem hallod Őt, az azért van, mert nem hagysz időt rá, hogy meghallgasd. Túl elfoglalt vagy, mert hallgatod vagy játszol az iPododdal, TV-t nézel, videó játékkal játszol vagy a mobilodon beszélgetsz valakivel. Talán agyonhajszolod magad.

Ha szeretnéd meghallani Istent, akkor csendben kell leüljél. Kapcsolj ki minden elektronikus kütyüt és tedd szabaddá magad minden zavaró dologtól! Keress egy kényelmes helyet és ülj le! Mondd el Istennek, hogy várod Őt, hogy beszéljen, és hallgatózz! Maradj csendben!

Ezt mondta Jézus a tanítványainak, hogy cselekedjék: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban; Atyád pedig, aki látja, amit titokban teszel, megfizet neked. Amikor pedig imádkoztok, ne szaporítsátok a szót, mint a pogányok, akik azt gondolják, hogy bőbeszédűségükért hallgattatnak meg.” (Mt 6:6-7 UB). Ez az ereje a csendességnek.

Kihívás elé állítalak: Szeretném, ha a következő hét nap minden napján 10 percet csendben eltöltenél Isten előtt. Mondd el Neki, hogy azért vagy ott, hogy várj Rá, és ezután csak ülj nyugodtan. Egy kicsit olvashatsz és imádkozhatsz is Istenhez, de az időd nagy részét töltsd csendben Isten előtt! Meg fogsz lepődni azon az új erőn, amire rátaláltál.

„Jó az ÚR a benne reménykedőkhöz, a hozzá folyamodókhoz. Jó csendben várni az ÚR szabadítására.” (JSir 3:25-26 UB). Várj türelemmel, és várd, hogy Isten megszabadítson. Ha a világod darabokra hullik, akkor szeretnéd azonnal összerakni, de nem fog sikerülni. Nem hirtelen esett szét, így idő kell ahhoz, hogy a darabok újra összeálljanak. De várj türelemmel, mert Isten időzítése tökéletes!





komment
süti beállítások módosítása