Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért halogatok megtenni dolgokat?-Semmi sem jön könnyen, ami ér valamit-Válassz szentséget a boldogság mellett

2018. augusztus 18. 10:10 - Andre Lowoa

 

 

Miért halogatok megtenni dolgokat?


Miért halogatok?


Jak 4:17 Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.(Jak 4:17 MBT)

A Bibliának kifejezetten sok mondanivalója van a halogatásról. Csak egy percet szánjunk oda a mai igevers elolvasására és engedjük, hagy valóban a lelkünk mélyére hasson.(...)
Tudok dolgokról, amiket meg kellene tennem és mégsem cselekszem azokat. És tudok olyan dolgokról is, amiket nem volna szabad megtennem, de azokat mégis megteszem. De a legfőbb gond az, hogy azokat a dolgokat halogatom, amiket tényleg meg szeretnék változtatni az életemen. De miért?

A Biblia öt dolgot említ, amiért halogatsz:

1. Határozatlanság. két(felé osztott) lelkű ember, állhatatlan minden utaiban. (Jak.1.8 Vida). Megtörtént már veled, hogy elküldtél egy pincért csak azért, mert nem tudtad elhatározni magad? A határozatlanság lehet az oka annak, hogy elszalasztasz megvásárolni egy autót, kiválasztani a főiskolát, hozzámenni valakihez, vagy éppen feleségül venni valakit, megvenni egy ruhát, vagy akár állást változtatni.

2. Maximalizmus. Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. (Préd.11:4 MBT), vagyis, ha mindig az ideális körülményekre vársz, soha nem fogsz elérni semmit. Ha arra várakozol, hogy a dolgok körülötted tökéletesek legyenek, hogy te cselekedhess, igen sokat kell majd várnod. Nincs annyi időd itt a földön (sem pénzed), hogy a dolgaid vagy a körülményeid „110 százalékosak” legyenek.

3. Félelem. Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál (Péld.29:25 MBT). Mondtál már le időpontot a fogorvosnál? Esetleg sürgős műtéti beavatkozást? Vagy házassági tanácsadást? Szalasztottál-e már alkalmat arra, hogy megvalld a hitedet a munkahelyeden? Kérdezd meg magadtól ilyenkor: Mitől félsz valójában?

4. Harag. Aki munkájában hanyag, az testvére annak, aki tönkretesz. (Péld18:9 MBT). A halogatás egy módja annak, ahogyan az általunk nem kedvelt embereknek fizetünk a kellemetlenkedéseikért. Késlekedünk. A kisgyermekek is nagyon ügyesek a halogatásban. Megkéred őket, hogy takarítsák ki a szobájukat. Végül is megteszik, de nagyon sokáig tart nekik. Ennek egyik oka az lehet, hogy engedetlenek veled szemben. A halogatás gyakorlatilag passzív ellenállás. „Nem akarom megtenni, mert nem tetszik az, hogy megmondod nekem, hogy mit kell tennem.” A harag az, ami miatt sokszor elnapolunk bizonyos dolgokat.

5. Lustaság. Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővölkedik (Péld 13:4 MBT). Az egyik legnépszerűbb szavunk az, hogy: „könnyű”. Ha könnyű valami, máris kedveljük a dolgot. Ha pedig nehéz? Nem tetszik nekünk. El tudod képzelni a következő címek valamelyikét, mint a legtöbb példányszámban eladott sikerkönyvek címeit: „Tíz nehéz lépés, hogy megváltoztasd az életed” vagy „Hét nehéz út, hogy formába lendülj”? Szerintem senki sem venne ilyen könyvet. Ne feledd: ha könnyű, tetszik, ha nehéz, akkor nem tetszik.

Ha legközelebb halogatáson kapod magad, állj meg és kérdezd meg magadtól, hogy miért teszed? Azután pedig Istentől kérd, hogy segítsen túllendülni ezen. Így tudsz majd egyre előrébb jutni az életedben és tenni azt, amit tenned kell.






Semmi sem jön könnyen, ami ér valamit


"Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben learatjuk az áldást, ha nem adjuk fel." (Galata 6,9 NLT fordítás, második kiadás)

Nagyon sok dolog van, ami akadályozza azt, hogy beteljesítsük az életünk küldetését. Az évek során sokat vitáztam arról, hogy a legrosszabb ellenség a halogatás-e, vagy az elcsüggedés. Ha a Sátán nem tudja halogatni életünk küldetésének megvalósulását, akkor azzal próbálkozik, hogy végleg feladjuk.

Pál apostol arra tanít minket, hogy ellen kell állnunk az elcsüggedésnek. „Ne fáradjunk bele a jó cselekvésébe. A megfelelő időben learatjuk az áldást, ha nem adjuk fel." (Galata 6,9 NLT fordítás, második kiadás).

Belefáradtál valaha abba, hogy mindig csak a jót teszed? Szerintem mindannyian voltunk már így. Néha könnyebbnek tűnik a rosszat tenni, mint a jót.

Amikor elcsüggedünk, akkor nem vagyunk hatékonyak. Amikor elcsüggedünk, akkor a hitünk ellen cselekszünk.

Amikor elcsüggedünk, akkor ezt mondjuk: „Ezt nem lehet megcsinálni." Ez pont az ellentéte annak, hogy „Tudom, hogy Isten meg tudja tenni, mert azt mondta ..."

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

  • Hogyan kezelem a bukást?
  • Mérges leszek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Frusztrált leszek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Panaszkodni kezdek, amikor a dolgok nem úgy mennek, ahogy én akarom?
  • Befejezem, amit elkezdek?
  • Mekkora a kitartásom?

Ha elcsüggedsz, ne add fel harc nélkül. Ami valamit is ér, soha nem történik meg kitartás és energiabefektetés nélkül.

Amikor egy szobrász megalkot egy szobrot, sokáig kell vésnie. Nem csak megüti egyszer a kalapáccsal a vésőt, és hirtelen a felesleges kő leomlik, megjelenítve a csodálatos mesterművet. Folyamatosan üti és üti, rétegenként eltávolítva a felesleget.

És ez így van a való élettel is. Ami igazán ér valamit, az sosem jön könnyen az életben. Folyamatosan „ütöd", mész utána, és lassacskán az életed Isten kegyelmének mesterművévé válik.

Az az igazság, hogy a kiemelkedő emberek igazából átlagos emberek, rendkívüli mértékű elszántsággal. A kiemelkedő emberek nem tudják, hogyan kell feladni.

Beszéljetek róla

  • Mit mutat meg a hitedről az, hogy hogyan viselkedsz egy nehéz szituációban?
  • Mi volt az, amit éppen készültél feladni?
  • Hogyan tud Isten igéje segíteni neked kitartani? Ki az az életedben, aki bátorítani tud, hogy menj tovább?



Válassz szentséget a boldogság mellett

,,Mert mindenki saját kívánságától vonzva és csalogatva esik kísértésbe. Azután a kívánság megfoganva bűnt szül, a bűn pedig kiteljesedve halált nemz.” (Jakab 1:14-15, GNT fordítás)

blameee.jpg

Ma a felelőtlenség korában élünk, amikor senki sem akarja beismerni, hogy a problémája a saját hibájának a következménye. Mindannyian áldozatokká válunk. Nem baj, ha valamit a saját hibánknak tekintettünk; mindig valaki másé. Másokat hibáztatunk. Hibáztatjuk a kormányt, a médiát, a szüleinket, az iskolákat, a DNS-ünket, és a környezetet – mindent, kivéve magunkat.

Az igazság az, hogy a legtöbb problémánk saját magunkhoz fűződik. Csak felelősséget kell vállalnunk, és felhagyni mások hibáztatásával. Minden alkalommal, amikor mást hibáztatunk, nem ismerjük be, mi a valódi probléma.

Hogyha kísértéssel nézel szembe, nem találhatsz szabadságot, amíg nem fejezed be mások hibáztatását, és nem kezdesz el a problémára koncentrálni. Hagyj fel mások hibáztatásával! Még ha mások bántanak is téged, a te reakciód okozza a problémát.

Lenyűgöz, hogy vannak emberek, akik még Istent is megpróbálják hibáztatni az életükben lévő kavalkád miatt. De Isten akarata soha nem áll szemben az Ő szavával. Ha Isten azt mondja a Bibliában, ,,ne tedd ezt”, akkor soha nem fogja neked azt mondani egy érzésen keresztül, hogy ,,tedd ezt”. Nem érdekel, hogy milyen jó is az érzés – amikor az érzéseidre hallgatsz Isten szava helyett, egyenesen csapdába sétálsz. Az egyik leggyakoribb kifogás, amit hallottam, ami igazolja a bűnösök sokaságát, hogy ,,Isten azt szeretné, ha boldog lennék, és ez boldoggá tesz engem.”

Isten azt szeretné, ha boldog lennél. De Isten jobban szeretné, ha szent lennél, mint azt, hogy boldog. Azt szeretné, ha engedelmeskednél neki. Sohasem leszel teljes mértékben boldog, ha figyelmen kívül hagyod Isten akaratát. Valójában pusztulásnak indulsz. A szabályok és elvek nem azért vannak a Bibliában, hogy az életünket nyomorúságossá tegyék. Ezek a saját javunkat szolgálják.

A világ legboldogabb emberei azok, akik Isten szavára várnak, és követik is azt, függetlenül attól, mit éreznek.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen problémákat eredményez, ha másokat próbálunk hibáztatni?



komment
süti beállítások módosítása