Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Miért halogatok megtenni dolgokat?-Ne engedd, hogy a pletyka szétrombolja a kapcsolataidat!

2018. augusztus 17. 10:36 - Andre Lowoa

 

 

Miért halogatok megtenni dolgokat?


Miért halogatok?


Jak 4:17 Aki tehát tudna jót tenni, de nem teszi: bűne az annak.(Jak 4:17 MBT)

A Bibliának kifejezetten sok mondanivalója van a halogatásról. Csak egy percet szánjunk oda a mai igevers elolvasására és engedjük, hagy valóban a lelkünk mélyére hasson.(...)
Tudok dolgokról, amiket meg kellene tennem és mégsem cselekszem azokat. És tudok olyan dolgokról is, amiket nem volna szabad megtennem, de azokat mégis megteszem. De a legfőbb gond az, hogy azokat a dolgokat halogatom, amiket tényleg meg szeretnék változtatni az életemen. De miért?

A Biblia öt dolgot említ, amiért halogatsz:

1. Határozatlanság. két(felé osztott) lelkű ember, állhatatlan minden utaiban. (Jak.1.8 Vida). Megtörtént már veled, hogy elküldtél egy pincért csak azért, mert nem tudtad elhatározni magad? A határozatlanság lehet az oka annak, hogy elszalasztasz megvásárolni egy autót, kiválasztani a főiskolát, hozzámenni valakihez, vagy éppen feleségül venni valakit, megvenni egy ruhát, vagy akár állást változtatni.

2. Maximalizmus. Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat. (Préd.11:4 MBT), vagyis, ha mindig az ideális körülményekre vársz, soha nem fogsz elérni semmit. Ha arra várakozol, hogy a dolgok körülötted tökéletesek legyenek, hogy te cselekedhess, igen sokat kell majd várnod. Nincs annyi időd itt a földön (sem pénzed), hogy a dolgaid vagy a körülményeid „110 százalékosak” legyenek.

3. Félelem. Az emberektől való rettegés csapdába ejt, de aki az ÚRban bízik, az oltalmat talál (Péld.29:25 MBT). Mondtál már le időpontot a fogorvosnál? Esetleg sürgős műtéti beavatkozást? Vagy házassági tanácsadást? Szalasztottál-e már alkalmat arra, hogy megvalld a hitedet a munkahelyeden? Kérdezd meg magadtól ilyenkor: Mitől félsz valójában?

4. Harag. Aki munkájában hanyag, az testvére annak, aki tönkretesz. (Péld18:9 MBT). A halogatás egy módja annak, ahogyan az általunk nem kedvelt embereknek fizetünk a kellemetlenkedéseikért. Késlekedünk. A kisgyermekek is nagyon ügyesek a halogatásban. Megkéred őket, hogy takarítsák ki a szobájukat. Végül is megteszik, de nagyon sokáig tart nekik. Ennek egyik oka az lehet, hogy engedetlenek veled szemben. A halogatás gyakorlatilag passzív ellenállás. „Nem akarom megtenni, mert nem tetszik az, hogy megmondod nekem, hogy mit kell tennem.” A harag az, ami miatt sokszor elnapolunk bizonyos dolgokat.

5. Lustaság. Vágyakozik a lusta lelke, de hiába, a szorgalmas lelke pedig bővölkedik (Péld 13:4 MBT). Az egyik legnépszerűbb szavunk az, hogy: „könnyű”. Ha könnyű valami, máris kedveljük a dolgot. Ha pedig nehéz? Nem tetszik nekünk. El tudod képzelni a következő címek valamelyikét, mint a legtöbb példányszámban eladott sikerkönyvek címeit: „Tíz nehéz lépés, hogy megváltoztasd az életed” vagy „Hét nehéz út, hogy formába lendülj”? Szerintem senki sem venne ilyen könyvet. Ne feledd: ha könnyű, tetszik, ha nehéz, akkor nem tetszik.

Ha legközelebb halogatáson kapod magad, állj meg és kérdezd meg magadtól, hogy miért teszed? Azután pedig Istentől kérd, hogy segítsen túllendülni ezen. Így tudsz majd egyre előrébb jutni az életedben és tenni azt, amit tenned kell.




Ne engedd, hogy a pletyka szétrombolja a kapcsolataidat!

 

 „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.” (Péld 11,13)

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a pletykálkodásra, mint holmi "aprócska" bűnre. Ám amikor Isten beszél a pletykáról, ő egy lapon említi olyan dolgokkal, mint a szexuális erkölcstelenség és a gyilkosság. Hogy miért? Mert annyira pusztítóan hat a kapcsolatokra. A pletyka barátságokat, családokat és gyülekezeteket szakíthat szét.

Amikor pletykálkodunk, akkor olyasvalakivel beszélgetünk egy helyzetről, aki sem a problémának, sem a megoldásnak nem részese. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ilyenkor jobb színben tüntetjük fel magunkat valaki más kárára. Mások hibáiról és negatívumairól beszélünk, azt éreztetve, hogy mi erkölcsileg magasabban vagyunk. Ez az, ami veszélyes, és ez a pletyka ártalma.

Van egy történet az Ószövetségben egy családról, amely a pletyka miatt gyötrődött. Mózesnek volt egy Mirjám nevű lánytestvére, akit egy nap rajtakaptak, amint Mózesről pletykálkodik a többi emberrel. Isten magához hívta Mózest és Mirjámot, hogy beszéljen velük. Elmondta Mirjámnak, hogy mit tett rosszul, majd azonmód leprássá tette. Talán ezt gondolod: „Irtózatosan hangzik, de azt szeretném, hogy így járjon az az ember is, aki  rólam pletykálkodott! Leprás azért ne legyen, de kapjon egy jó kis gyomorrontást, hogy megtudja, mennyire fáj!”

Tudod, hogy mit tett Isten ezután? Felszólította Mózest, hogy imádkozzon Mirjám gyógyulásáért – azért az emberért, aki az ő háta mögött pletykálkodott.

Sokan hordozunk mély sebeket a pletyka, a munkahelyen keringő szóbeszéd, vagy egy barát, családtag iránt megtört bizalom miatt. Isten szava ezt tanácsolja nekünk: „Imádkozz azért az emberért, aki a hátad mögött ellened beszélt, hogy megszabadulhass az életedben levő fájdalomtól!”

Az is lehetséges, hogy épp te pletykálkodsz. Ez az ószövetségi történet emlékeztessen mindnyájunkat arra, hogy mennyire komoly dolog a pletykálkodás, és mennyire fájó tud lenni az emberek számára, bármelyik oldalon álljunk is.

Ha megtartod a bizalmat, akkor építő, egészséges és hiteles kötelékekkel kapcsolódhatsz másokhoz.

A Példabeszédek 11,13 azt mondja: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.”

Az az ember vagy, aki képes megtartani az emberek bizalmát, így megbízhatnak benned?

Beszéljünk róla:

  • Mit gondolsz, hogyan szeretné Isten, hogy imádkozz azért az emberért, aki pletykált rólad?
  • Mit teszel általában olyan esetben, amikor körülötted az emberek elkezdenek pletykálkodni? Mit gondolsz, mit vár el tőled ilyenkor Isten?
  • Miért segít elmélyíteni a kapcsolataidat, ha megbízható ember vagy?

 




komment
süti beállítások módosítása