Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három dolog, amit a félelem a kapcsolatokkal tesz-Isten megérti, hogy egy éjszaka alatt nem tudsz megváltozni-Isten megérti, hogy nem tudsz egy nap alatt megváltozni-Jobb szegénynek és becsületesnek lenni-Számíthatnak rád mások?

2018. augusztus 14. 10:14 - Andre Lowoa





Három dolog, amit a félelem a kapcsolatokkal tesz

"A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." ( 2 Timóteus 1:7, TLB fordítás) 

Ha kapcsolatba akarsz kerülni valakivel, hajlandó kell legyél arra, hogy megteszed az első lépést. Ez sokszor bátorságot követel. Miért? Mert a félelem tartja távol az embereket. Amikor tele vagyunk félelemmel és feszültséggel, nem tudunk másokhoz közel kerülni. Valójában visszakozunk. Félünk, hogy visszautasítanak, manipulálnak, megsebeznek, megbántanak, kihasználnak. Ezek a félelmek mind elősegítik az elszigetelődést. 

Ezen félelem az emberiséggel egyidős. Amikor Ádám és Éva bűnbe esett és Isten kereste őket, Ádám így szólt: "Féltem és elrejtőztem". Az emberek azóta is ezt teszik. Félünk, ezért elrejtőzünk. Elrejtjük a valós lényünket. Nem engedjük másoknak, hogy igazán megismerjenek, mert ha megteszik és nem tetszik nekik, amit látnak, akkor majd visszautasítanak minket. És ezért szerepet játszunk.

A félelem három borzalmas dolgot tehet a kapcsolatainkkal:

1. A félelem védekezővé tesz minket. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, akkor mi visszavágunk és védekezünk. 

2. A félelem távolságtartóvá tesz. Nem engedjük másoknak, hogy közel kerüljenek hozzánk. Visszavonulunk, elrejtjük az érzelmeinket. 

3. A félelem követelőzővé tesz. Minél nagyobb bizonytalanságban érezzük magunkat, annál jobban akarjuk irányítani a dolgokat. Szeretnénk, ha a miénk lenne az utolsó szó. Szeretnénk dominálni. 

Tehát akkor honnan vehetsz bátorságot ahhoz, hogy megtedd az első lépést a kapcsolatteremtésben, hogy egy mélyebb szintre juthass?

Isten Lelkétől fogod ezt megkapni. A Bibliában azt olvassuk, hogy "A Szentlélekre, az Isten ajándéka az, hogy ne féljünk az emberektől, hanem, hogy bölcsek és erősek legyünk, szeressük őket, és élvezzük a társaságukat." (2 Timóteus 1:7, TLB fordítás)

Honnan tudod, hogy be vagy-e töltve Isten Lelkével? Bátrabb vagy a kapcsolataidban. Szereted az embereket, szeretsz velük lenni. Nem félsz tőlük, mert az életedben ott van Isten Lelke. A Biblia azt írja, hogy "Isten a szeretet" és "A teljes szeretet kiűzi a félelmet". Minél inkább jelen van Isten az életedben, annál kevésbé lesz benned félelem. 

Beszéljetek róla

  • Kivel kellene jobban elmélyíteni a kapcsolatodat? Imádkozz és kérd Istent, hogy adja meg a bátorságot az első lépés megtételéhez még ma. 
  • A kapcsolataidban milyen más nyilvánvaló jegyei vannak még a Szentlélek működésének?
  • Hogyan lehetne Isten még jobban jelen az életedben? Milyen gyakorlati lépést kell még ma megtenned?

 

Isten megérti, hogy egy éjszaka alatt nem tudsz megváltozni

„Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonlatossá lett alkotva – igaz és szent." (Efézus 4:24, NLT fordítás)

Amikor Isten segít a lelki növekedésben, nem csak csettint egyet az ujjaival és már meg is történt. Az egy folyamat. Amikor Isten egy gombát akar készíteni, ahhoz hat óra szükséges, amikor viszont egy tölgyfát, az hatvan évbe telik.

Gomba akarsz lenni vagy tölgyfa?

A Szent Szellem változásokat fog véghezvinni az életedben olyan dolgokon keresztül is, amikről nem is gondoltad volna, azonban ez nem történik meg egyik napról a másikra. Amikor a Saddleback Gyülekezet „A rendeltetésünk évtizede" tanításon vett részt, azért imádkoztam, hogy ez a Szent Szellem munkáján és Isten szaván keresztül valósuljon meg a kiscsoportjaink támogatásával, hogy a gyülekezetünk még érettebbé, még inkább Krisztusibbá váljon, és előre haladjon a 10 éves célunk felé. Érted is ugyanez az imám: a következő évtizedben növekedj a lelki érettségben, a Krisztushoz hasonlóvá válásban és a céljaid felé haladásban.

Azt akarom, hogy erősebb légy érzelmileg, fizikailag, lelkileg, pszichológiailag és anyagilag. Ehhez azonban ezeket neked is akarnod kell. A Biblia azt mondja: „Vegyétek fel új természeteteket, mely Istenhez hasonlatossá lett alkotva – igaz és szent." (Efézus 4:24, NLT fordítás).

Így válunk egyre inkább Jézushoz hasonlóvá. Eldobjuk a régi dolgokat és elhagyjuk a régi utakat, amik távol tartanak minket attól, hogy megismerjük Krisztust, és olyanná váljunk, mint ő. Helyette felvesszük új önmagunkat a Szent Szellem segítségével. Megengedjük Istennek, hogy munkálkodjon rajtunk – nem számít, mennyi időt is vesz ez igénybe.

„Ahogy az Úr Szelleme munkálkodik bennünk, egyre inkább hozzá hasonlóvá válunk." (2Korinthus 3:18, TLB fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Miért fontos, hogy legyenek céljaink?
  • Mik a céljaid életed következő 10 évére?
  • Mit szeretnél, Isten hogyan munkálkodjon az életeden? Imádkozz és kérd őt, hogy segítsen bízni benne, amíg az ő időszámítása szerint munkálkodik, hogy betöltse a neked szánt célját.



Isten megérti, hogy nem tudsz egy nap alatt megváltozni


"Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

Amikor Isten segít növekedni lelkileg, nem csupán csettint egyet, hogy egy pillanat alatt megváltozzon minden. Fokozatosan segít a változásban. Amikor Isten gombát akar alkotni, hat órába telik, de amikor tölgyfát készít, az eltart hatvan évig is.

Mi szeretnél inkább lenni: gomba vagy tölgyfa?

A Szent Szellem minden elképzelésedet túlszárnyaló változásokat fog elvégezni az életedben, viszont nem egyik napról a másikra. Amikor a Saddleback gyülekezetben elindult a "Sors évtizede" programunk, akkor azért imádkoztam, hogy a Szent Szellem munkáján és Isten igéjén keresztül, valamint a kiscsoportok segítségével a gyülekezetünk egyre érettebb, krisztusibb legyen és hogy a következő tíz évben minél jobban előrehaladjunk a céljaink megvalósításában. Érted is ugyanígy imádkozom: a következő évtizedben növekedj szellemi érettségben, légy egyre krisztusibb és járj egyre jobban az elhívásodban. 

Azt szeretném, ha érzelmileg, fizikailag, szellemileg, lelkileg és anyagilag is megerősödnél – de ehhez céltudatosnak kell lenned.  A Biblia szerint: „Öltsétek fel az új embert, akit Isten úgy teremtett, hogy őhozzá hasonlítson, igazságosságban és szentségben éljen.” (Efézusi levél 4:24 NLT fordítás, második kiadás)

A következőképpen leszünk egyre hasonlóbbak Jézushoz. Ledobjuk a régi dolgokat és elhagyjuk a régi útjainkat, amelyek nem engedik hogy megismerjük Krisztust, valamint akadályozzák, hogy olyanok legyünk mint Ő. Azután a Szent Szellem segítségével felöltjük az új énünket. Hagyjuk, hogy Isten elvégezze bennünk a munkáját, nem számít meddig tart.

„Az Úr Szelleme által fokozatosan átváltozunk, egyre jobban hasonlítunk őhozzá.” (2. Korintusi levél 3:18b, TLB fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Miért fontosak, hogy legyenek céljaink?
  • Milyen céljaid vannak az életed következő tíz évére?
  • Miként szeretnéd hogy Isten munkálkodjon az életedben? Imádkozz és kérd meg, hogy segítsen bíznod abban, ahogy az Ő időzítése szerint meg fognak valósulni a tervei az életedben.




Jobb szegénynek és becsületesnek lenni

Jobb szegénynek és becsületesnek lenni mint álnok beszédű ostobának.” (Példabeszédek 19:1,GNT fordítás)

Isten nem adja áldását a tiszteletlenségre. A Példabeszédek 16:11 ezt mondja: ”Az Örökkévaló azt kívánja, hogy minden mérleg és mérősúly pontos, és minden üzleti megállapodás igazságos legyen.” Ebbe beletartoznak a keresetek, a fizetések és az adó is. Ha szeretnéd, hogy Isten megáldja a pénzügyeidet, akkor becsületesnek kell lenned. A Biblia ezt is mondja: "Jobb szegénynek és becsületesnek lenni mint álnok beszédű ostobának."

Miért fontos ez az elv? Amikor anyagi nyomás alatt vagy az életed egy időszakában, akkor óriási a kísértés arra nézve, hogy csalj illetve hogy ne maradj becsületes, amikor nem jösz ki a fizetésedből. Jelentheti azt, hogy fátylat borítasz az igazságra egy értékesítéssel kapcsoltaban vagy túlzol vagy csökkented az értékét valaminek; vagy csalsz az adózással kapcsolatban. Hoszzútávon mindig vesztesként jössz ki ha elveszíted a becsületességet, tisztességességet. Viszont a jellemünk miatt megyünk a Mennybe, nem a pénzünk miatt. Minding vesztes vagy, ha feladod a tisztességességet!

A Biblia a Példabeszédek 10:22-ben ezt mondja: “Az Úr áldása tesz igazán gazdaggá, nem az ember erőlködése.” A tisztességtelen nyereség bajjal jár. Hogy miért? Ha megfosztasz vagy megrabolsz embereket, akkor másoktól is ezt kapod vissza. Ha csalsz – mondjuk az államot is megcsalod – akkor az élet is csalni fog téged. Amit vetsz azt aratsz.

Hogy tisztességes legyél az anyagiak tekintetében az nem egyszeri és mindenkorra vontakozó elhatározás, hanem minden nap meghozott döntés. Meg lesz a kísértés arra hogy hazudj. Néha a becsületességnek és a tisztességességnek ára van. Megtanultad ezt már? Néha ára van az igazságnak.

Isten azt mondja, hogy ha hűségesek vagyunk hozzá ebben, akkor soha nem kell aggódnunk az anyagi szükségleteinkről.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan tudod ma Istent tisztelni az életed anyagi területének tekintetében?
  • Hogyan láttad Isten áldásait megnyilvánulni az életedben, amikor nehéz, ám tisztességes döntést hoztál a pénzzel kapcsolatban.
  • Miért nehezebb döntés tisztességesnek lenni az anyagiakkal kapcsolatban?







Számíthatnak rád mások?

 

„Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!” (Máté 25:23)

A valódi szolgák hűségesek a szolgálatukhoz. Befejezik a feladataikat, eleget tesznek a felelősségeiknek, megtartják az ígéreteiket, és teljesítik, amit elvállaltak. Nem hagyják félbe a munkát, és nem szállnak ki, amikor elmegy a kedvük. Szavahihetőek, és meg lehet bízni bennük.

A hűség mindig is ritka tulajdonság volt. (Zsoltárok 12:2, Példabeszédek 20:6, Filippi 2:19-22)

Sok ember nem ismeri az elkötelezettség jelentését. Az emberek gyakran vállalnak kötelezettségeket, amelyeket aztán a gyenge ürüggyel, hezitálás és lelkiismeret-furdalás vagy megbánás nélkül figyelmen kívül hagynak. Minden egyes héten gyülekezetek és egyéb szervezetek kényszerülnek arra, hogy improvizáljanak, mert az önkénteseik nem készültek fel, nem jelentek meg, vagy nem szóltak előre a távolmaradásukról.

Számíthatnak rád mások? Vannak ígéreteid, amelyeket teljesítened kell, eskük, amelyeket be kell tartanod, vagy kötelezettségek, amelyeknek eleget kell tenned?

Ez egy vizsga. Isten ellenőrzi a hűségedet. Ha átmész a vizsgán, jó társaságba kerülsz: Ábrahámot, Mózest, Sámuelt, Dávidot, Timóteust és Pált Isten hűséges szolgáinak mondták. Sőt, mi több, Isten megígérte, hogy a hűségedet megjutalmazza majd az örökkévalóságban. Képzeld csak el, milyen érzés lesz, amikor egy nap Isten azt mondja neked: „Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!” (Máté 25:23)

Ja, és még valami! A hűséges szolgák sosem mennek nyugdíjba. Az utolsó lélegzetükig szolgálnak. Nyugdíjba vonulhatsz a munkahelyedről, de soha nem fogsz nyugdíjba menni Isten szolgálatából.





komment
süti beállítások módosítása