Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A gyerekeidnek a biztatásodra van szükségük-A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel-A szolga azzal szolgál, amije van-Emlékezz: Nem vagy még otthon

2018. augusztus 12. 10:10 - Andre Lowoa



A gyerekeidnek a biztatásodra van szükségük

"A szeretet mindent türelmesen elfogad. Mindig bízik, mindig remél és mindig kitart." (1 Korintus 13:7, NCV fordítás)

A világban nagyon sok negatív üzenet és hatás éri az embert, ezért a gyerekek a legkevésbé vágynak arra, hogy hazaérkezéskor még többet kapjanak belőle. A Kolossé 3:21 szerint: "Ne kössetek bele állandóan a gyerekeitekbe! Ha túl nehéz a kedvetekre tenni, akkor előbb-utóbb meg sem fogják próbálni." (NCV fordítás)

Teljesíthetetlen elvárásaid vannak szülőként? Ha hármasaik vannak, neked négyesek kellenek? Ha pedig ez megvan, akkor már rögtön elvárod a kitűnő bizonyítványt? Tényleg azt szeretnéd, hogy a gyerekeid feladják, ahogy a Biblia is írja? A szülőknek, akiknek nehéz a kedvére tenni, alacsony önbecsülésű gyerekei lesznek.

Hogyan nevelhetsz akkor belőlük magabiztos, jó önbecsülésű gyerekeket? A Bibliában, az 1 Korintus 13:7 szerint: "A szeretet mindent türelmesen elfogad. Mindig bízik, mindig remél és mindig kitart." Ha magabiztos és jó önbecsülésű gyerekeket szeretnél nevelni belőlük, akkor sokkal többször kell feléjük megerősítést adnod, mint ahányszor kritizálod őket. Több biztatásra és kevesebb korholásra van szükségük.

Sok szülő gondolja úgy, hogy ha nagyjából ugyanannyi pozitív és negatív visszajelzést ad, akkor minden rendben lesz. Nem így van! Minden kritikus megjegyzésre legalább tíz pozitívnak kell jutnia. Hogy miért? Mert mindig a kritikát jegyezzük meg jobban. Ha tíz dicséretet kapnál és egy kritikát, melyikre emlékeznél hosszabb ideig? Ha tíz levelet kapok, amin az áll, hogy az igehirdetésem sokat segített valakinek, de érkezik egy olyan is, amelyben közlik velem, hogy ostobaságokat beszélek, szerinted melyik foglalkoztat jobban?

Sokkal több pozitívumot kell mondanod, mert a negatívumokat úgyis mindig megjegyzik.

Minden gyereknek szüksége van valakire, aki mellette áll, szurkol neki, hisz benne és aki azt mondja neki, "Tudom, hogy meg tudod csinálni! Hiszek benned! Szerintem fantasztikus vagy! Te vagy a legjobb! Mindent bele! Melletted állok. Tudom, hogy sikerülni fog!" A gyerekeknek szükségük van arra az önbizalomra és önbecsülésre, amit csak egy szülő adhat meg nekik.

Segítő kérdések beszélgetéshez és elmélkedéshez:

  • Hogyan építed a gyermeked önbizalmát? Szavakkal? Tettekkel?
  • Milyen szavakat vagy kifejezéseket szoktál mondani a leggyakrabban a gyermekednek? Mennyi ebből a pozitív és mennyi a negatív? 
  • Mit mondana a gyermeked, ki bátorítja őt legjobban?




A szelídség nem egyenlő a gyengeséggel


Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet." Máté 5:5 (NIV. fordítás)

Ha egészséges döntéseket akarsz hozni, hogy újra jól legyél és egész legyél, meg kell tanulnod szelídnek lenni. Máté 5:5 azt mondja "Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet". (NIV. fordítás) 

A szelídség számos előnyét sorolja fel a Biblia: a szelídek megelégednek (Zsolt. 22:26); Isten vezeti majd őket (Zsolt. 25:9); bölcsekké válnak (Péld. 11:2); új örömmel töltődnek majd fel (Ézsaiás 29:19).

Nagyon nagyon sok van még. A gond azonban az, hogy félre értjük ezt a kifejezést. Egyikünk sem tudja igazán, hogy mi a szelídség. 

Az igazság az, hogy a szelídség és a gyengeség a skála teljesen ellentétes végein találhatók. Valójában, a görög szó a gyengeségre szó szerint "kordában tartott erőt" jelent. A betört vad csődőrt írták le így. A csődőrnek még mindig meg van ugyan az az ereje, mint amikor vad volt, de már kordában van tartva. Valójában ez erő üvegbe zárva a mester használatára. Isten nem akarja, hogy gyenge legyél, azt akarja, hogy szelíd légy. Az Ige azt tanítja, hogy ez az egyik kulcsa a stressz csökkentésének az életedben. 

Itt egy egyszerűbb magyarázata a szelíd szónak: Engedd el, engedd át az Úrnak. Ez a szelídség lényege. Ez az, amikor megadod magad, aláveted magad és beleegyezel abba, amit Isten véghez akar vinni az életedben. Ez az, amikor hagyod, hogy Isten Isten legyen az életedben. Engedd el és engedd át az Úrnak. 

Nem tudok jobb kifejezést, ami többet tehetne a fizikai és érzelmi egészségedért, mint ez. Ha elkezded gyakorolni az éltedben enyhít a stresszeden és kizárja az aggódást. Ha elengeded és az Úrra hagyod, szét oszlatja a haragod, megszünteti a fájdalmat és a neheztelést.

Beszéljetek róla:

  • Az éledet milyen területein kell megadnod magad, hogy Isten át tudja venni a vezetést?
  • Mi tarthat vissza attól, hogy szelídséget mutass és alávesd magad az Úrnak?
  • Hogyan oszlatja el a haragot és a neheztelést, ha a vezetést átadod az Úrnak?




A szolga azzal szolgál, amije van

"Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat." Préd 11:4 *

Az igazi szolgák abból hozzák ki a legtöbbet, amijük van. Nem keresnek kifogásokat, nem halogatnak és nem várnak jobb körülményekre. Nem mondják, hogy "majd egyszer" vagy "majd a megfelelő időben", csak megteszik amit meg kell tenni.

A Biblia azt mondja, hogy "Aki mindig csak a szelet figyeli, nem vet, és aki csak a fellegeket lesi, nem arat." (Préd 11:4)*

Isten elvárja tőled, hogy bárhol is vagy, tedd ami tőled telik, abból amid van. A nem tökéletes szolgálat mindig jobb még a legtökéletesebb szándéknál is.

Az egyik oka annak, hogy sok ember egyáltalán nem szolgál, hogy attól félnek, nem elég jók hozzá. Elhitték azt a hazugságot, hogy csak szupersztárok szolgálhatják Istent. Néhány gyülekezet támogatja ezt a elképzelést azzal, hogy bálványozzák a tökéletességet. Emiatt az átlagos képességű emberek haboznak bekapcsolódni a szolgálatokba.

Talán hallottad már azt a mondatot, hogy "Ha nem tudod tökéletesen csinálni, akkor ne is csináld." Nos, Jézus ezt soha nem mondta! Az igazság az, hogy szinte minden, amit először csinálunk, azt elég gyengén csináljuk - így tanulunk.

Mi a Saddleback gyülekezetben az "elég jó" elvet alkalmazzuk: nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy Isten azt tudja használni és megáldani. Inkább hívunk több ezer állandó embert a szolgálatba, mintsem hogy legyen egy tökéletes gyülekezetünk egy pár elit vezetésével.

* Ecclesiastes 11:4 (NLT), szó szerinti fordításban: Ha tökéletes körülményekre vársz, soha semmit nem fogsz megcsinálni.




Emlékezz: Nem vagy még otthon

“Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” ( 2 Korintus 4:18)

Ahogy igyekszel elérni azokat a célokat, amelyeket Isten adott neked, fontos emlékezni arra, hogy a földi élet csupán ideiglenes feladat. Ezen igazság ismeretének radikálisan meg kellene változtatnia az értékeidet és a figyelmedet pedig összpontosítania kellene az örökkévalóan fontos dolgokra.

Amint C. S. Lewis megfigyelte: “Mindaz, ami nem örökkévaló, az az örökkévalóság szempontjából hiábavaló.”

Végzetes hiba azt feltételezni, hogy Istennek az a célja az életeddel, hogy anyagi jólétben, vagy népszerű sikerekben fürdőzz, mint ahogy azt a világ meghatározza. A bőséges életnek semmi köze az anyagi bőséghez. Az Istennel való hűség nem garantálja a sikereket a karrierben, sőt a szolgálatban sem. Soha ne fókuszálj az ideiglenes koronákra.

Pál hűséges volt, és mégis bebörtönözték, Keresztelő János hűséges volt, ám lefejezték. Milliónyi hűséges embernek mártírhalált kellett halni, mindenüket elvesztették vagy amikor elérkeztek életük végére semmit sem tudtak felmutatni; ám az élet vége, nem a vége!

A Biblia azt mondja a 2 Korintus 4:18-ban, hogy: “Nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra; mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.”

Amikor nehézzé válik az életed, amikor kétségek között gyötrődsz vagy amikor azon gondolkozol, hogy megéri-e Krisztusért élni, akkor emlékezz arra, hogy nem érkeztél meg, nem vagy még otthon. A halál bekövetkeztekor nem távozol otthonról, hanem megérkezel, haza érkezel.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Gondolj azokra a célokra, amelyek felé napi szinten törekszel. Ez a törekvésed hogyan tükrözi a mennyei perspektívát?
  • Milyen hatással van a kapcsolataidra, a hozzáállásodra és a tanúságtételedre a mennyei nézőpont?
  • Mit gondolsz Isten miért áld meg téged anyagilag vagy a karrieredben, ha a földi koronák nem fontosak?



komment
süti beállítások módosítása