Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Négy lépés, hogy ne aggódj-Négy ok, amiért nem kellene aggódnod

2018. augusztus 10. 10:25 - Andre Lowoa



Négy lépés, hogy ne aggódj

“Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1 Péter 5:7, NLT ford.)

 

Többre van szükség a puszta akaraterőnknél, ahhoz hogy ne aggódjunk. Bizonyára Te is tudod ezt, mert már sokszor megpróbáltad. Azt gondoltad: “Nem fogok aggódni emiatt.” és ebben a pillanatban már el is kezdtél aggódni.

Többre van szükséged, mint csupán az akaraterődre, hogy ne aggodalmaskodj. 4 dolog mindenképpen szükséges hozzá:

1. Ismerd meg Istent. Jézus a Máté 6:32-ben azt mondja: “Az emberek, akik nem ismerik Istent és az ő útjait, nyugtalankodnak.” (MSG ford.). Ha nincs kapcsolatod Istennel, minden okod megvan az aggodalomra. El kell kezdened megismerni Istent! Hívőként van egy mennyei Atyád, aki azt az ígéretet tette, hogy vigyázni fog rád. Isten gyermeke vagy és mint gyermekének különleges kiváltságaid vannak. Amikor aggódsz, Isten azt mondja: “ Az én gyermekem vagy. Miért csinálsz úgy, mint egy árva?” 

2. Helyezd Istent az első helyre életed minden területén. A Máté 6:31-33 azt mondja: “Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk?- vagy: Mit igyunk?- vagy Mit öltsünk magunkra?...ati mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre, és ő meg fogja adni nektek, ha őt helyezitek az első helyre az életetekben és úgy éltek, ahogy azt ő akarja.” (TLB ford.) Minden alkalommal, amikor Isten kikerül életed középpontjából és bármi más odakerül a helyére – teljesen mindegy milyen jó dolog is az – elkezdesz aggódni.

3. Az adott nappal foglalkozz. A Biblia azt mondja: “Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnapnak megvannak a saját aggodalmai: minden napnak megvan a maga baja.” (Máté 6:34, NCV ford.) Ha a holnap miatt aggódsz, nem tudod élvezni a mai napot. A mai nap áldásait elveszíted. Az rendben van, hogy megtervezed a holnapot, de a mának kell élned. És amikor mindig a holnap miatt aggódsz, a jövő nyomasztóvá válik. De Isten adja az Ő kegyelmét és erejét, amire szükséged van a mindennapokhoz.  Most pedig, csak a mához van elegendő erőre szükséged.

 

4. Bízd Istenre a gondoskodást. “Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1 Péter 5:7, NLT ford.). Hogyan tudod ezt megtenni? Az egyik útja az, hogy memorizálod Isten ígéreteit a Bibliából. Ezek olyanok mint egy biztosítási kötvény a hívőknek.  Ha tudod, hogy valami biztosítva van, akkor többet nem kell aggódnod felette. A másik útja az imádság. Ha annyit imádkozol, mint amennyit aggódsz, sokkal kevesebb dolog miatt fogsz valóban aggódni.

Mi az eredménye annak, ha ezt a négy lépést megteszed? "Megtapasztalod Isten békességét, amely sokkal csodálatosabb, mint amit az emberi értelem felgohat." (Filippi 4:7a, TLB ford.)

Imádkozz így a mai napon: "Drága Atyám, megvallom, hogy gyakran elfelejtem, hogy Te minden nap velem vagy. Gyakran elfelejtem, hogy Te valójában milyen is vagy. Meg tudsz nekem bocsátani ezért? Szükségem van arra, hogy egyre jobban megismerjelek Téged és a Te Igédet, a Te ígéreteidet. Segíts, hogy életem minden területén Téged helyezzelek a központba. Segíts nekem, hogy az adott nappal foglalkozzam mindig. Segíts nekem, hogy ne aggódjak a holnapért. Ehelyett hadd figyeljek arra, hogy mit teszel az életemben a mai napon.Szeretnék bízni abban az ígéretedben, hogy minden szükségemet megadod – legyen az akár pénzügyi, akár párkapcsolati, akár fizikai, akár társadalmi, akár lelki, akár érzelmi. Segíts nekem jobban bízni benned és kevesebbet aggódni. Jézus nevében kérlek, hallgasd meg imádságomat. Ámen"





Négy ok, amiért nem kellene aggódnod

"Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (Máté 6,25, NIV ford.)

Az aggodalom lényegében irányítási kérdés. Ez olyan, mintha irányítani akarnád az irányíthatatlant. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, szóval aggódunk a gazdaságért. Nem tudjuk irányítani a gyerekeinket, szóval aggódunk a gyerekeinkért. Nem tudjuk irányítai a jövőt, szóval aggódunk a jövő miatt. De az aggodalom soha nem old meg semmit! Aggódunk, anélkül, hogy tennénk valamit.

Jézus igazából négy okot is ad neked arra a Hegyi beszédben, hogy miért is nem kell aggódnod:

  1. Az aggodalom ésszerűtlen. A Máté 6,25 azt mondja: " Ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, és mit igyatok, se testetekért, hogy mivel ruházkodjatok. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál?" (NIV ford.) Jézus azt mondja, hogy mivel nem fog sokáig tartani, ne aggódjatok érte. Valami olyanért aggódni, amit meg tudsz változtatni, butaság. Valami olyan miatt aggódni, amit nem tudsz megváltoztatni hasztalan. Bárhogyan is, aggódni ésszerűtlen.
  2. Az aggodalom természetellenes. Jézus a természetből ad nekünk illusztrációt a Máté 6,26-ban: "Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarna, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk?" (NIV ford.) Isten teremtményei közül csak egy van, amelyik aggódik: az ember. Mi vagyunk az egyetlenek azok közül, akiket Isten alkotott, akik nem bíznak benne, és Isten azt mondja, hogy ez természetellenes.
  3. Az aggodalom nem segít. Nem változtat meg semmit. A Máté 6,27 azt mondja: "Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is?" (NIV ford.) Amikor egy probléma miatt aggódsz, az egy centivel sem visz közelebb a megoldáshoz. Ez olyan, mintha egy hintaszékben ülnél – sok aktivitás, energia és mozgás, de semmi előrehaladás. Az aggodalom semmit nem változtat meg, rajtad kívül. Téged kétségbeesetté tesz!
  4. Az aggodalom szükségtelen. A Máté 6,30 azt mondja: "Ha pedig a a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?" (NIV ford.) Ha Istenben bízol, nem kell, hogy aggódj. Miért? Mert ő megígérte, hogy minden szükségedről gondoskodik. "Az én Istenem pedig be fogja tölteni minden szükségeteket az ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban." (Filippi 4,19, NIV ford.)

Beletartoznak ebbe a számlák? Igen. Beletartoznak ebbe a kapcsolati problémák? Igen. Beletartoznak ebbe az álmaid, a céljaid és az ambícióid? Igen. Beletartoznak ebbe olyan egészségügyi kérdések, amelyekkel nem tudsz mit kezdeni? Igen. Isten Krisztusban minden szükségedet betölti.

Ne aggódj semmi miatt!

Beszéljetek róla

  • Mik azok a dolgok, amik maradandóak és ezért foglalkoznod kell velük?
  • Gondolj valamire, amiért aggódtál. Milyen konkrét lépést tudnál inkább tenni az aggodalom helyett?
  • Mit gondolsz, hogyan segít az ima az aggodalomnak búcsút modani?

 



komment
süti beállítások módosítása