Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Felül tudsz emelkedni a kezdeteken!-Figyelmes hallgató vagy?-ISMERD FEL LELKI AJÁNDÉKAIDAT!-Kérj segítséget!

2018. augusztus 10. 00:21 - Andre Lowoa

Felül tudsz emelkedni a kezdeteken!

„Az Úr Józseffel volt..." (1Mózes 39:2)

József nem egy ideális családból származott. Jákobnak, a csalónak és bűnrészesnek tizenegyedik fia volt. Igaz, mostanára Jákob már lelkileg összeszedettebb emberré vált, de tíz idősebb fia az apjára ütött. Egyszer rászedték és kiirtották egy egész város férfilakosságát azért, mert az egyik férfi megerőszakolta egyik húgukat (ld. 1Mózes 34). Most éppen azon vannak, hogy egy újabb árulást kövessenek el azzal, hogy eladják Józsefet rabszolgának. Ám Józsefről kiderült, hogy nagyszerű ember. Mi a lényeg? Hogy felül tudsz emelkedni a kezdeteken! Nézd csak meg Józsefet! Lehet, hogy elutasítottak, lehet, hogy rájöttél, azok az emberek, akikről azt hitted, szeretnek, valójában egyáltalán nem szeretnek. Ez József története. „De az Úr Józseffel volt." Ezek a szavak mindent megváltoztatnak! Nem számít, hogy mi történt a múltban, ha hűséges maradsz Istenhez, Ő át tudja rendezni a jövődet a te javadra. Sok olyan ember, akit valamilyen bántás ért, továbbra is azokra az emberekre összpontosít, akik ártottak neki, és tőlük várja, hogy helyrehozzák a dolgokat. A legtöbb esetben ez nem fog megtörténni. Ha valaki rosszul bánt veled, ahhoz az Egyhez kell fordulnod, aki sohasem ártana neked, és aki mindig ott van, hogy segítsen és gyógyítson téged. Nézz szembe ezzel: néhány kapcsolat sohasem fog megjavulni! Lehet, hogy a szüleid sohasem fognak elfogadni. Lehet, hogy nem fogsz tudni elmenekülni az elől a probléma elől, amivel együtt élsz, és nem fogod tudni megoldani a kedved szerint. De Istent nem korlátozza a múltad, csak a hitetlenséged. Tehát bízz Benne: „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?" (Róma 8:31). Ha Isten veled van, végeredményben nem számít, ki van ellened.



Figyelmes hallgató vagy?

„Legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra!” (Jakab 1:19)

Valaki szellemesen megjegyezte: „Isten két fület adott nekünk, de csak egy szájat, mert kétszer annyit kell hallgatnunk, mint amennyit beszélünk.” Ha ezt megtanulod, akkor gyors leszel a hallásra, késedelmes a szólásra. A figyelmes hallgatás építi a kapcsolatokat. De figyelmes hallgatók nem születnek csak úgy, ki kell nevelni őket! Íme néhány javaslat, amivel fejlesztheted figyelmedet: 1) Hallgass félbeszakítás nélkül! Állj ellen a kísértésnek, és ne szólj közbe, ne fejezd be a másik mondatát, és ne tereld el a témát! Fogd vissza magadat – csak figyelj! 2) Figyelj, hogy megértsd! Próbáld megérteni az ő nézőpontjukat, érzéseiket, gondolataikat és szükségeiket! A figyelmes hallgatás azt jelenti, hogy azt hallod, amit ők gondolnak, ahogy ők gondolják, ahogy ők érzik, és nem azt, ahogyan te gondolod, hogy éreznek. Találgatás helyett kérdezz! „Jól értelek? Úgy érted, hogy…? Úgy érzed, hogy…?” Más szavakkal: ne feltételezz – bizonyosodj meg róla! 3) Hallgass ítélkezés nélkül! Ne vonj le gyors következtetéseket! Ha nem áll össze, amit mondanak, hallgass tovább! „Aki arra felel, amit meg sem hallgatott, azt bolondnak tartják, és megpirongatják” (Példabeszédek 18:13). Ha tovább figyelsz, talán lesz a dolognak értelme. 4) Hallgass kiigazítás, ellentmondás és lebecsülés nélkül! Ha azt mondod: „Az nem úgy volt”; vagy: „Mégis mire számítottál? Ha te nem tetted volna…”; vagy: „Te egyszerűen csak túl érzékeny vagy”, az ilyen szavak az embereket védekezésre késztetik, és megbénítják a valódi kommunikációt. 5) Értékeld a beszélgetőpartnered! Fogadd el meglátásait és érzéseit egy értékes ember valóságos érzéseinek! „Ha jól értelek, akkor most arra gondolsz… úgy érzed… Jól látom?” Kérd meg őket, hogy segítsenek abban, hogy jól értsd őket! „Abból, amit nekem elmondtál, már értem, hogy miért érzel úgy, ahogyan érzel” – ez nagy megerősítés számára, növeli az önbizalmát, és hajlandóságát arra, hogy fontolóra vegye a megoldást, amit esetleg javasolsz neki.




ISMERD FEL LELKI AJÁNDÉKAIDAT!

„... mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja..." (1Korinthus 12:11)
Miután többféle ajándékot felsorol, Pál ezt írja: „De mindezt egy és ugyanaz a Lélek munkálja, aki úgy osztja szét kinek-kinek ajándékát, amint akarja" (1Korinthus 12:11). Azt kérdezed, honnan tudhatod, hogy mi a lelki ajándékod? Egy bibliatanító így válaszol: „Ha a Lélek szerint járok, élek, ha be vagyok töltekezve a Lélekkel, nem annyira fontos, hogy megértsem az ajándékom pontos meghatározását. Ez nem elméleti kérdés; inkább azt jelenti, hogy letérdelsz és kéred a Szentlelket, hogy uralkodjon az életedben, vegye azt irányítása alá. Ha megadod magad neki, Isten Lelke fog rajtad keresztül munkálkodni, és ez lesz a te szolgálati területed. Tehát a legjobb módszer arra, hogy felismerd ajándéko­dat, nem az, hogy valahogy rájössz, és aztán elkezded csinálni, hanem az, hogy a Lélek­ben jársz, aztán visszanézve ezt mondod: »Á, szóval ez az!«. Középiskolás koromban egy hölgy portrét akart festeni rólam. Emlékszem, hogy paletta volt a kezében. A palettán néhány alapszín volt, amelyeket kinyomott oda a tubusokból. Aztán elkezdte összekeverni a színeket. Csodálatos volt látni a különböző árnyalatokat, amelyek az alapszínekből let­tek. Végül elkezdte őket felfesteni a vászonra. Pontosan így működnek a lelki ajándékok is. A Szentléleknek van egy palettája, rajta néhány alapvető ajándék. Azok az ajándékok, melyeket a Szentírás felsorol. Amikor azonban itt az ideje, hogy megnyilvánuljanak, akkor keveréket alkotnak - és egy nagyon különleges portré készül belőlük."



Kérj segítséget!

„Túlságosan nehéz neked ez, nem tudod egyedül elvégezni.” (2Mózes 18:18)

Rómaiakhoz irt levél 12:3,

Isten elérhető közelségbe helyezett olyan embereket, akik készek segíteni neked. Ha nem fogadod el a segítségüket, kudarcot vallasz, és ők is beteljesületlennek érzik magukat, mert nem használják fel lelki ajándékukat. Isten nem arra hívott el, hogy mindig, mindenkiért, mindent te csinálj. Nem lehetsz mindig mindenki számára minden! Neked is vannak jogos szükségleteid, melyek ha nincsenek betöltve, azt megszenveded te is és a körülötted élők is. Nincs semmi rossz abban, ha segítséget kérsz, amikor arra szükséged van, sőt, az a helytelen, ha segítségre lenne szükséged, de túl büszke vagy azt kérni. Mivel Izráel fiai minden ügyes bajos dolgukkal Mózeshez fordultak, ő belefáradt abba, hogy mindenre ő legyen a megoldás. Ereje végső határára ért, ezért az apósa azt javasolta, hogy hatalmából egy részt ruházzon át kiválasztott emberekre, és hagyja, hogy kevésbé fontos ügyekben azok döntsenek, míg ő maga csak az igazán fontos dolgokkal foglalkozik. A módszer működött! Mózes megtette, amit Jetró javasolt, és ez lehetővé tette, hogy sikerrel végezze feladatát. Továbbá azok, akik részt kaptak a vezetésből, maguk is átélhették a jól végzett munka örömét. Ez minden érintett számára nyereség volt, mind Mózesnek, mind a kisebb jogkörű vezetőknek, mind a problémáikkal hozzájuk forduló népnek.

Kérdés: Panaszkodsz amiatt, hogy az emberek túl sokat várnak tőled, és túl sok a feladatod? Vonakodsz elfogadni mások segítségét, mert azt hiszed, senki nem tudná olyan jól elvégezni a munkát, mint te?

Vigyázz! A Szentírás figyelmeztet, hogy senki „ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell” (Róma 12:3*). Kérj segítséget! Tovább fogod bírni, és jobban fogod élvezni az életet, ha ezt megteszed!

* Róma 12:3 - az Újfordítás szerint:

"A nekem adatott kegyelem által mondom tehát közöttetek mindenkinek: ne gondolja magát többnek, mint amennyinek gondolnia kell, hanem arra igyekezzék mindenki, hogy józanul gondolkozzék az Istentől kapott hit mértéke szerint."

- a Károli fordítás szerint:

"Mert a nékem adott kegyelem által mondom mindenkinek közöttetek, hogy feljebb ne bölcselkedjék, mint a hogy kell bölcselkedni; hanem józanon bölcselkedjék, a mint az Isten adta kinek-kinek a hit mértékét."



komment
süti beállítások módosítása