Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A szolgák akkor is szolgálnak, amikor a szolgálat kényelmetlen-A változást választanod kell-Az erőfeszítés megspórolása csak leterel utunkról-Csak Isten jóváhagyása számít-Élvezd az életet a gyerekeiddel!

2018. augusztus 10. 10:24 - Andre Lowoa

A szolgák akkor is szolgálnak, amikor a szolgálat kényelmetlen

"Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta." (2 Timóteus 2:4)

Az igazi szolgák elérhetővé teszik magukat a szolgálatra. A szolgák nem töltik ki teljesen az idejüket más elfoglaltságokkal, amelyek behatárolhatják elérhetőségüket. Készen akarnak állni, hogy ugrani tudjanak a szolgálatba, amikor hívják őket.

Hasonlóképp egy katonához, a szolgának mindig készen kell állnia szolgálatra: "Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta." (2 Timóteus 2:4)

Hogyha csak akkor szolgálsz, amikor az kényelmes a számodra, akkor nem vagy igazi szolga. Az igazi szolgák azt cselekszik, ami szükséges, akkor is, hogyha az kényelmetlen.

Bármikor elérhető vagy Isten számára? Felforgathatja a terveidet anélkül, hogy neheztelnél? Szolgaként nem te választod meg azt, hogy mikor és hol szolgálj.

Szolgának lenni azt jelenti, hogy feladod azt a jogodat, hogy te kontrolláld az időbeosztásodat, és engeded Istennek azt, hogy közbeavatkozzon amikor szükségét látja.

Hogyha minden nap elején emlékezteted magad arra, hogy te Isten szolgája vagy, a közbeavatkozások nem fognak annyira frusztrálni, mert az válik a napi programoddá, amit Isten be akar vinni az életedbe. A szolgák a közbeavatkozásokat isteni találkozóknak tekintik és boldogok a lehetőségtől, hogy szolgálhatnak.



A változást választanod kell


„Vessétek el magatoktól a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a paráznaság és a csalás.” (Efézus 4,22 NLT fordítás, második kiadás)

A változáshoz döntéseket kell hozni. Nem elég álmodozni a változásról. Nem elég vágyni a változásra. Ahhoz, hogy valóban megváltozz, döntened kell. El kell döntened, hogy megváltozol.

A változás szándékos. Bármiben is más leszel hat hónap múlva? Jobb leszel egy év múlva? Egészségesebb leszel-e, erősebb és érettebb? Boldogabb leszel? Kevesebb lesz az adósságod? Jobban fogsz arra az emberre hasonlítani, akinek Isten szeretné, hogy legyél?

Most rögtön tudok válaszolni: csak akkor fog megtörténni, ha azt választod, hogy megváltozz, mert véletlenül nem fog megtörténni. Döntésre van szükség!

Nagyon sokszor azt hisszük, hogy Istenre kell várnunk, hogy megváltoztasson. Nem! Isten vár rád! Ő várja, hogy végre mond: „Igen, Uram, hajlandó vagyok megtenni ezeket a változásokat!”

Szándékos és tudatos döntéseket kell hoznunk, hogy növekedhessünk. Nincs növekedés változás nélkül, nincs változás veszteség nélkül, és veszteség sincs fájdalom nélkül. Ha növekedni szeretnél, meg kell változnod, és a változás azt jelenti, hogy el kell engedned régi dolgokat, hogy megragadhass újakat.

Olyan ez, mint egy trapézon hintázni. A trapézművész egyetlen egy rúdon hintázik, utána pedig előre kell nyújtózkodnia, hogy elérje a következőt. Egy adott ponton el kell engednie az egyiket, hogy megragadhassa a másikat, hiszen másképp nem tud eljutni a másik oldalra. De ha azt gondolja, hogy mindkettőt foghatja, mi történik? Ott ragad középen, majd ereszkedni kezd.

Néhányan középen ragadtatok, és épp lefele tartotok, mert nem engedtétek el a régi sémákat, szokásokat és a régi gondolkodásmódot. El kell engedd a régi utaidat!

A Biblia azt írja: „Vessétek el magatoktól a régi bűnös természeteteket és a korábbi életmódotokat, amit megrontott a paráznaság és a csalás.” (Efézus 4,22 NLT fordítás, második kiadás). Más szavakkal: engedd el! Azok a régi szokások, régi sérelmek, régi dolgok, régi bűnök az életedben – engedd mind el őket! A Biblia azt mondja, hogy mind vessük ki őket, és bízzunk abban, hogy Isten „az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően." (Fil 2,13b).

Beszéljetek róla:

  • Milyen változást vártál Istentől, hogy megtegyen benned? Mit gondolsz, nem a te felelősséged azt a változást megtenni?
  • Hogyan segít az, ha más hívők előtt számon kérhető vagy, hogy meghozd a változáshoz szükséges döntést, és végig ahhoz is tartsd magad?
  • Mit kell tenned, ha egyszer eldöntöd, hogy változni fogsz? Milyen lépések fognak segíteni az előrejutásban?



Az erőfeszítés megspórolása csak leterel utunkról

"Hallgasd figyelmesen szavaim, ne veszítsd őket szemed elöl. Engedd igéimnek, hogy átjárják szíved, mivel életet hoznak megtalálóiknak, és gyógyulást az egész testnek." (Példabeszédek 4:20-22, saját fordítás)

shortcut_1.jpg

Miközben az ember próbálja céltudatosan élni az életét, az egyik lehetséges buktató az a kísértés, hogy spórol az erejével.

Valójában önmagunk ilyen típusú kímélése csak letérít utunkról. Ezek lehetnek erkölcsiek, lelkiek, anyagiak vagy kapcsolatiak.

De eltérítenek attól, amit Isten akar véghezvinni életünkben, végül felemészti időnket, erőnket, erőforrásainkat és leleményességünket. 

Az erőfeszítés megspórolása mindig szűk látókörű. Isten azt akarja, hogy hagyjunk fel a "földi dolgokkal való törődéssel" (Kolosszei 3:2). Nézzünk fel, és legyünk arra figyelmesek, hogy mi történik Krisztus körül - ott van a lényeges tevékenység. Nézzük a történéseket az ő nézőpontjából!

Engedjük Isten igéjének, hogy "átjárja szívünket, mivel életet hoznak megtalálóiknak, és gyógyulást az egész testnek." (Példabeszédek 4:20-22, saját fordítás)

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan lehet felismerni életünkben az erőfeszítés megspórolását?
  • Hogyan próbáltad levágni az utat a múltban, miközben céljaid eléréséért dolgoztál?
  • Hogyan okozhatnak ezek Istennel szembeni engedetlenséget?







Csak Isten jóváhagyása számít

"Csináld jól a munkád, és akkor lesz mire büszkének lenned. De ne hasonlítsd magad másokhoz" (Gal. 6:4, CEV fordítás)



A Biblia figyelmeztet minket, hogy soha ne hasonlítsuk magunkat másokhoz (Gal. 6:4 CEV magyarul). Két oka is van, amiért a Biblia azt mondja, hogy ezt ne tegyük:

* Találhatsz olyat, aki jobban csinálja a dolgát, mint te, és akkor az elbátortalanít, vagy
* Találhatsz olyat, aki kevésbé tűnik hatékonynak, és akkor pedig eltölthet a büszkeség.

Mindkét hozzáállás kiszakíthat a szolgálatodból és a munkádból.

Pál szerint buta dolog magunkat másokhoz hasonlítgatni. Azt mondja: "Mert nem merjük magunkat azokhoz számítani vagy hasonlítani, akik önmagukat ajánlják. De ezek nem veszik észre, hogy magukhoz mérik, és magukhoz hasonlítják önmagukat"(2. Kor. 10:12).

Ennek az igének ez a magyarázata: "Ezzel az egész hasonlítgatással, osztályozgatással, versengéssel pont a lényegről maradnak le" (2. Kor. 10:12b MSG fordítás). Figyeld meg, hogy azok az emberek, akik nem értik meg a te szolgálatodnak a módját, kritizálni fognak, és azt szeretnék, ha megfelelnél annak, ahogyan ők elvárják, hogy viselkedj. Ne törődj velük!

Pálnak sokszor kellett olyan kritikákkal megbírkóznia, amikor félreértették, vagy rosszalták a szolgálatát. A válasza mindig ugyanaz volt: nem hasonlítgatni, nem túlozni, csak az Isten dicséretét keresni.



Beszéljünk róla:

* Azokat a dolgokat csinálod, amire Isten elhívott? Ha továbbra is másokhoz hasonlítod magad a szolgálatodban vagy a munkahelyeden, akkor mit gondolsz mit árul ez el az elhívásod perspektívájáról?
* John Bunyan, a Zarándok Útja című könyv szerzője azt mondta: "Ha gyümölcstelen az életem, mindegy ki dicsér, és ha gyümölccsel teli, akkor mindegy, ki kritizál. " Értékeld az életed és a gyümölcstermésedet, és azután alkalmazd ezt az idézetet az életedre.





Élvezd az életet a gyerekeiddel!

„Az embereknek élvezniük kellene az életük minden napját, függetlenül attól, hogy mennyit élnek." (Préd 11:8a, NCV fordítás)

A gyerekeknek szükségük van a vidám programokra és a szórakozásra!

Szükség van arra, hogy a családokban vidámság legyen. Az otthonnak egy olyan helynek kellene lennie, ahol lehet játszani és vidámságban időt tölteni együtt. Egyik nagy hiba sok otthonban az, hogy bár a szülők jó szülők és gondjukat viselik a gyerekeiknek, nincs szórakozás és játék a családban, mert túl elfoglaltak. Egy tennivalókkal teli listával érkeznek haza a munkából. Az a temérdek dolog mind meg kell legyen, és egyszerűen nincs idejük játszani a gyerekekkel.

Elviseled a gyerekeidet, vagy élvezed őket? A gyerekeknek szükségük van a játékra és a vidámságra.

„Az embereknek élvezniük kellene az életük minden napját, függetlenül attól, hogy mennyit élnek." (Préd 11:8a, NCV fordítás)

Amikor a gyerekeim kicsik voltak, volt egy programunk, amit „Apa varázslatos és titokzatos utazásai"-nak neveztünk. Időnként felrúgtam az egész napi rutint, és azt mondtam: „Felejtsétek el a megszokott programokat, most játszani és szórakozni fogunk!" Még olyan is volt, hogy az éjszaka közepén felébresztettem a gyerekeket, bepakoltam őket a kocsiba és valami őrültséget műveltünk, és mindezt egy hétköznap éjjel, amikor suli volt másnap! Na és akkor mi van, ha kimaradnak egy nap a suliból? Viszont biztos emlékezni fognak arra a közös programra. Biztosan emlékeznek arra is, amikor hajnalok hajnálán ébresztettem őket, és zöld színűre festett pirítóst adtam nekik reggelire.

Szórakozz, játssz és élvezd az életet a gyerekeiddel! Élvezd a társaságukat. Egyetlen rutinszerű nap sem fog változást hozni az életükben, de egy különleges program, ami kicsit őrültségnek tűnik vagy vicces, olyan élményeket hagy a gyermekeidben, amelyeket sosem fognak elfelejteni.

Ha az otthonodban nincs játék és vidámság, ne lepődj meg, ha nem akarnak majd otthon lenni. Ha nincsenek vidám együttlétek és nem élvezed a gyerkeiddel töltött időt, ne csodálkozz, hogy amikor felnőnek elköltöznek, és nem túl gyakran kívánkoznak visszajönni.

Ne csak eltűrd a gyerekeidet, hanem élvezz velük együtt lenni!

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

  • Mi a fontosabb neked, a tennivalóid vagy a gyerekeid öröme? Miért történik meg olykor, hogy a tennivalóink a gyerekeink elé kerülnek?
  • Hogyan tudsz valami vidám programot csinálni és örömöt okozni ezen a héten a gyerekeidnek?
  • Mit kell feladnod azért, hogy megtehesd ezt?





komment
süti beállítások módosítása