Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Átvészeled ezt a vihart-Haladj tovább!-HOZD KI A LEGTÖBBET A MÁBÓL!-Légy pazarló!-Ne az érzéseid irányítsanak!-Szégyenérzet-Van Istentől való látásod?

2018. augusztus 02. 00:02 - Andre Lowoa

Átvészeled ezt a vihart

„Én vagyok, ne féljetek!” (Márk 6:50)

Viharba kerültél? Akkor olvasd el ezeket a sorokat: „Amikor beesteledett, a hajó a tenger közepén volt, ő pedig a parton egyedül. Amikor meglátta, hogy mennyire küszködnek az evezéssel, mert ellenszelük van, a negyedik éjszakai őrváltás idején a tengeren járva közeledett feléjük, és el akart menni mellettük. Amikor meglátták őt, amint a tengeren jár, azt hitték, hogy kísértet, és felkiáltottak. Mindnyájan látták ugyanis, és megrettentek. Ő azonban azonnal megszólította őket, és ezt mondta nekik: »Bízzatok, én vagyok, ne féljetek!« Ekkor beszállt hozzájuk a hajóba, és elült a szél, ők pedig szerfölött csodálkoztak magukban” (Márk 6:47-51). Négy fontos tanulság van itt számunkra: 1) Amikor a legtávolabb érezzük magunktól Istent, ő akkor tanítja nekünk a legtöbbet. Dave Dravecky mondta: „Visszanézve… megtanultam, hogy a puszta a hit tájképének része, és minden részlete éppolyan fontos, mint a hegycsúcs. A hegycsúcson elborít minket Isten jelenléte, a pusztában pedig a hiánya. Mindkét hely térdre kényszerít, az egyik a szavunkat is elállító félelmünkben, a másik a teljes függőség miatt.” 2) Isten nem jön túl korán. Általában a vihar legnehezebb részében jön, amikor azt hiszed, hogy nem bírod tovább – de mindig idejében érkezik. 3) Isten különböző viharokon visz át minket, és mindegyik által egyre többet tár fel önmagából. Másképp személyiségének bizonyos oldalait és egyes isteni terveit sohasem ismernénk meg. 4) Isten jelenlétének önmagában elégnek kell lennie számunkra minden viharban. Abban a pillanatban, amikor megjelenik, és azt mondja: „én vagyok”, minden félelmünknek el kell csendesednie.




Haladj tovább!

„Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit megígért az Úr!” (Józsué 14:12)
Joe Fowler admirális mindkét világháborúban szolgált. Hajómérnökként ő tervezte Amerika két legnagyobb repülőgép anyahajóját, a USS Lexingtont és a USS Saratogát. 1948-ban ment nyugdíjba a tengerészettől. Nem sokkal később Walt Disney arra kérte fel, hogy vezesse első vidámparkjának tervezési és kivitelezési munkáit Kaliforniában. Soha azelőtt nem csinált ilyesmit, de nemcsak, hogy befejezte ezt a hatalmas munkát 1955-re, hanem sok évig ő maga vezette a parkot. Később, amikor Disney egy még nagyobb hasonló parkot szeretett volna építeni Floridában, ismét Fowlert kérte fel erre. Amikor a munka 1971-ben befejeződött, Fowler 71 éves volt. Itt a vége a történetnek? Nem. Amikor Fowler 87 éves volt, Disney újból felkérte, hogy építsen egy futurisztikus élményparkot, amelyet Epcot Centernek hívnak. Amikor megkérdezték, hogyan vállalhatott fel ekkora munkát 87 évesen, Fowler így válaszolt: „Nem kell meghalnod, amíg nem akarsz”. 1993-ban készült el a munkával. 99 éves korában tette le végleg a rajztáblát. Küldetés teljesítve!
85 éves korában Káléb azt mondta Józsuénak: „Most azért add nekem azt a hegyvidéket, amit nekem ígért az Úr [45 éve]” (Józsué 14:12). Megkapta? Igen. Haladj tehát tovább! Lehet, hogy hibákat fogsz elkövetni az úton? Biztosan! Henry Ford elfelejtett hátramenetet tenni az első autója sebességváltójába. Sőt, ötször csődbe ment, mielőtt a gépkocsigyártás atyjává vált volna. Időnként meg fogsz botlani a felfelé vezető úton, de ha Isten segítségét kéred, és kitartasz mellette, el fogsz jutni oda. Az igazság az, hogy semmi sem győzhet le, ha nem mondasz le az álmaidról csak azért, mert a kétségek és tévedések felett bánkódsz!





HOZD KI A LEGTÖBBET A MÁBÓL!

„Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt…” (Zsoltárok 118:24)
Isten határozza meg az életed napjainak számát, de te döntesz arról, hogyan töltöd azokat. A zsoltáros azt írta: „Ez az a nap, amelyet az Úr elrendelt, vigadozzunk és örüljünk ezen!” A tegnap már érvénytelen csekk, a holnap egy még nem esedékes váltó, csak a ma a tiéd. Elkezdheted jól megélni a mát, ha a következők szerint teszel: „Ma kitörlök a naplómból két napot – a tegnapot és a holnapot. A tegnap a tanulás ideje volt; holnap pedig annak a következményeit fogom aratni, amiket ma teszek. Ma azzal a meggyőződéssel nézek szembe az élettel, hogy ez a nap sohasem fog visszatérni, hogy talán ez az utolsó lehetőség, amit fel kell használnom, mert semmi garancia sincs arra, hogy meglátom a holnapot. Ma elég bátor leszek ahhoz, hogy ne szalasszam el a lehetőségeket; egyetlen alternatívám a győzelem. Ma befektetem legértékesebb forrásomat, az időmet, a legértékesebb tulajdonomba, az életembe, melyet Istentől kaptam. Minden percet céltudatosan élek meg, a mai napomat különleges lehetőséggé formálom. Megbirkózom minden akadállyal, tudva, hogy Isten segítségével győzhetek. Ma ellenállok a kétségnek és borúlátásnak, és felmelegítem a körülöttem lévő világot egy mosollyal. Megőrzöm hitemet erősnek, mindig a legjobbra számítok, időt szakítok arra, hogy boldog legyek, minden feladatot lehetőségnek tekintek arra, hogy Istent dicsőítsem általa, és arra törekszem, hogy ott hagyjam Isten lábnyomát azok szívén, akikkel találkozom.” John Boykin írta: „Az idő az életed – sem több, sem kevesebb. Ahogy óráidat és napjaidat töltöd, úgy töltöd az életedet.” Imádkozz tehát így: „Uram, segíts, hogy a legtöbbet tudjam kihozni a mai napból!”





Légy pazarló!

„…nagyon szeretett.” (Lukács 7:47 NLT)

Lukács azt írja: „Egy farizeus arra kérte Jézust, hogy vacsorázzon vele, és Jézus el is ment a farizeus otthonába… Egy bűnös asszony pedig… megtudta, hogy Jézus ott van… és drága kenetet hozott egy gyönyörű alabástrom edényben. Sírva letérdelt Jézus lábához… csókolgatta a lábát, és megkente a kenettel” (Lukács 7:36-38 NLT). Vannak, akiket annyira megbántottak vallásos emberek, hogy soha fontolóra sem vennék, hogy együtt vacsorázzanak egy farizeussal, mások pedig annyira vallásosak, hogy nem tudják, hogyan érhetnének el egy valódi bűnöst. De Jézus nem ilyen. Ő elfogadta a farizeus meghívását, és kiterjesztette kegyelmét a bűnösre – nekünk is ugyanezt kell tennünk. Jézus azt mondta: „Az ő bűnei – és sok van belőlük – megbocsáttattak, ezért mutatott nagy szeretetet irántam. Akinek pedig kevés bocsáttatik meg, kevésbé szeret.”

Három fontos leckét tanulhatunk ebből:

1) Lehet, hogy mások tudják, mit tettél, de Jézus azt is tudja, hogy mivé válhatsz. A farizeus Simon úgy tekintett erre az asszonyra, mint egy gyomra. Jézus meglátta benne a potenciális rózsát, és megöntözte.

2) Ha visszaemlékszel arra, hogy Isten miből szabadított meg, szereteted és adakozásod pazarló lesz. Nézd csak meg ezt a nőt, drága kenettel kente meg Jézus lábát! Ha beleszeretsz Krisztusba, az első, amit megnyit, a szíved lesz, a következő a pénztárcád. Elkezded keresni annak a lehetőségét, hogy az Ő országa javára adakozz.

3) Ne félj kimutatni érzelmeidet! Vannak, akik hagyományos „Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten!”-típusú emberek. Mások „Kiálts az Úrnak!”-típusúak. Légy az, ami vagy, de szereteted Jézus iránt legyen pazarló!




Ne az érzéseid irányítsanak!

„hogy megítélhessétek, mi a helyes…” (Filippi 1:10)

 

Érzéseinket Istentől kaptuk, ezért nem kell szégyellni őket! Figyelmeztethetnek a veszélyre, és segítenek a helyzetfelismerésben. Isten arra használja őket, hogy közelebb vonjon magához, és rámutasson életünk olyan területeire, melyeket alá kell rendelnünk Szentlelkének. Érzéseinknek azonban nem mindig hihetünk.

Egy lelkigondozó mondta: „Amikor a régi érzések visszalopakodnak, akkor félünk, szégyenkezünk, elcsüggedünk; szerethetetlennek, áldozatnak, tehetetlennek, nem elég jónak érezzük magunkat, aki tele van nehezteléssel, keserűséggel. Bármi kiválthatja ezeket a reakciókat: egy kapcsolat vége, stressz, munkahelyi vagy családi problémák, változások vagy betegségek. Máskor ezek az érzések egyszerűen csak visszatérnek, különösebb ok nélkül.”

Meg kell tehát tanulnod próbára tenni érzéseidet, különben az életedet mindenféle dolgok és érzések fogják formálni, ahelyett, hogy Isten formálná (ld. Kolossé 3:5). Katasztrofális következményekkel járhat, ha aszerint cselekszel, amit látsz, hallasz, érzel. Érzelmi reakciók helyett meg kell tanulnod az alapján cselekedni, amit Isten Igéje mond. Ez olyan aranyvaluta, melynek értéke soha nem változik! Például, még ha ahhoz lenne is kedved, hogy a vízen járj, ezt csak akkor teheted meg, ha Isten szólított, hogy lépj ki a csónakból.

Pál azt mondja: „imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes…” (Filippi 1:9–10). Nem az érzéseid határozzák meg, hogy ki vagy, hanem az, hogy Isten mit mond rólad. Lehet, hogy értéktelennek érzed magad, de Isten azt mondja: „drágának tartalak, és becsesnek, mivel szeretlek” (Ézsaiás 43:4). Lehet, hogy úgy érzed, örökre elbuktál, de Isten azt mondja: „Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak” (Róma 8:1).

"Drágának tartalak, és becsesnek...Ézsaiás 43:4,






Szégyenérzet

„Változzatok meg értelmetek megújulásával, hogy megítélhessétek, mi az Isten akarata…” (Róma 12:2)

Ha életed során valamikor bántalmaztak, szexuálisan kihasználtak vagy lelki terrort éltél át, az aláássa az önértékelésed. Azt gondolod magadban: „Ha valaki ezt tette velem, akkor biztosan velem van a baj.” Úgy érzed, mintha a lelked szennyes lenne, mintha sérült áru lennél. Pedig nem vagy az? Isten most két igével szeretne a szívedhez szólni: „Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz, hűségesen. Fölépítelek még téged, és fölépülsz…” (Jeremiás 31:3.4). „Ne a régi dolgokat emlegessétek, ne a múlton tűnődjetek! Mert én az újat cselekszem, most kezd kibontakozni – talán nem tudjátok? Már készítem az utat a pusztában, a sivatagban folyókat fakasztok.” (Ézsiás 43:18-19). Ami veled történt, szörnyű dolog volt, de te nem vagy szörnyeteg! Isten ma azt mondja neked: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy! Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg, a láng nem éget meg téged. Mert én, az Úr vagyok a te Istened, Izráel Szentje, a te szabadítód!” (Ézsaiás 43:1-3). A szégyen és a depresszió kéz a kézben járnak. És bár az orvosok tudnak gyógyszert felírni depresszió ellen, a szégyenre nincs orvosság – az egyetlen gyógymód rá Isten Igéje. Ezért ahelyett, hogy saját gondolataidnak és érzéseidnek hinnél, állj rá Isten Igéjére, bárhogy is érzed magad. A szégyen olyan, mintha folyamatosan büntetnéd magad. Mi a megoldás? Engedd, hogy Isten megváltoztassa a gondolkodásmódodat!

„Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat.”
(Jakab 1:22)

A szégyen a sötétségben növekszik, de ha egyszer Isten Igéjének világossága rávetül, akkor többé nem tud markában tartani. Az érzések változékonyak. Gyakran mindanapos dolgok indítják be őket, például egy ismerős dal, vagy az, ha megemlítenek valakit, aki fájdalmat okozott, egy évforduló, egy születésnap vagy egy ünnep, például a karácsony. Ezért mondja Jakab: „Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói.” Egy lelkigondozó írja: „A szégyen képes visszatartani minket, folyton a cipőnk orrát nézzük miatta. Sok embert és rendszert irányít, és azt akarja, hogy mi is kapcsolódjunk be a játszmájába… Kényszercselekvések, szexuális függőség, táplálkozási zavarok, kábítószer-fogyasztás és a szerencsejáték-függőség mind szégyenérzeten alapuló viselkedések… Mindaz, amit átéltünk, esetleg múltbéli agymosással társítva, a szégyen terhét rakja ránk. »Ne gondolkodj… ne érezz… ne növekedj, ne változz… ne élj… szégyelld magad!« Számoljunk le a szégyennel! Támadjuk meg! Üzenjünk hadat! Tanuljuk meg felismerni, és kerüljük, mint a pestist!” A Biblia azt mondja: „Ki vádolná Isten választottjait?” (Róma 8:33). Akár te követted el a vétket, akár ellened követték el, „Jézusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől” (1János 1:7). Figyeld meg a „minden” szót! Ne arról beszélj, amit érzel, kezdj el arról beszélni, amit tudsz! Isten Igéjéből tudod meg, hogy mi a véleménye rólad, és ez a legnagyobb gyógyhatású szer a világon. Olvasd hát, hidd el, mondd ki, állj rá! Ha ezt teszed, elkezdesz felülkerekedni a szégyenérzeten alapuló gondolkodásmódon.




Van Istentől való látásod?

„Írd le ezt a kijelentést, vésd táblákra, hogy könnyen el lehessen olvasni!”
(Habakuk 2:2)

Látás  Istentől

    Ha Isten jövőképet ad eléd, írd azt le, tartsd magadnál mindig, és aszerint éld az életedet!
Azt mondod, nem látod, hogyan valósulhatna meg?
    A Biblia ezt mondja: „ez a kijelentés meghatározott időre vonatkozik, hamarosan célhoz ér, és nem csal meg; ha késik is, várd türelemmel, mert biztosan bekövetkezik, nem marad el” (Habakuk 2:3).
    Talán nem tudod, hogyan juss el onnan, ahol most vagy oda, ahová a látásod végül eljuttat – de Isten tudja. Kérd hát, hogy mutassa meg a következő lépést. Akár börtönben vagy, mint annak idején József, akár egy étterem konyhájában, akár otthon a kisgyermekeiddel, Isten véghez fogja vinni azt a tervet, amit a szívedbe helyezett. Minél inkább látod magadat vezetőként egy tanácskozáson, vagy a vállalkozásodat elindítva, vagy egyházi szolgálatban, vagy első könyvedet írva, vagy lelki ajándékaiddal másokat segítve, annál hamarabb válik az valósággá.
    Mielőtt egy látás teljesen világossá válna, Isten kisebb bepillantásokat enged nekünk – olyan ez, mintha egy homályos kép lassan kitisztulna a szemünk előtt. Vedd hát komolyan az Istentől kapott kijelentést, és éld aszerint az életedet! Ez legyen az ösztönzés arra, hogy a tőled telhető legtöbbet tedd az adott helyzetedben, miközben folyamatos kapcsolatban vagy Istennel, aki szeret, és minden veled kapcsolatos dolgot pontosan ismer.
   Ma imádkozz így: „Uram, tudom, hogy most még nem tartok ott, ahová el akarsz juttatni. Adj nekem bepillantást az általad tervezett jövőmbe, hogy jobban megértsem tervedet és ráhangolódjak a te időzítésedre. Adj nekem közben türelmet és hitet, hogy bízzak abban, hogy te mindig a javamat munkálod. Ámen.

komment
süti beállítások módosítása