Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Lásd úgy az embereket, ahogy Isten látja őket!-Megérteni Isten meghatározását a szeretetről-Ne aggódj. Bízz Istenben!

2018. július 30. 10:42 - Andre Lowoa





Lásd úgy az embereket, ahogy Isten látja őket!

"Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galata 6:2)

Isten azt mondja, hogy hívőkként kötelességünk megbecsülni egymást. Ha a körülötted élő emberekre nézel – és ebbe beletartoznak azok is, akik támadnak vagy megaláznak téged –, úgy kell látnod őket, ahogy Isten: olyan embereknek, akikért megéri meghalni. Isten elküldte a Fiát, hogy meghaljon értük, tehát számítanak.

Amikor megerősítesz valakit, azzal emeled az értékét. Amikor méltányolod az embereket, emeled az értéküket. De hogyan tudsz megerősíteni másokat?

1. Hallgasd meg őket! "Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét." (Galata 6:2) Az egyik legnagyobb dolog, amivel meg tudod ajándékozni az embereket, egy nyitott fül. Ha belenézel valaki szemébe, és figyelmesen végighallgatod, azzal azt mondod neki: "Értékellek téged, és azt, amit mondani szeretnél."

2. Használj pozitív kifejezéseket! A Biblia azt mondja erről: "Soha többé ne káromkodjatok, se ne használjatok csúnya szavakat. Csak olyat mondjatok, ami a javát szolgálja annak, aki hallja! Legyen a beszédetek kedves és építő!" (Efézus 4:29, egyszerű fordítás)

Isten azt akarja, hogy a hívők ne használjanak, hanem építsenek másokat. A világ tele van olyan emberekkel, akik kihasználják a társaikat. Isten azt mondja, hogy ha pozitív, bátorító módon szólsz másokhoz – Ügyes vagy! Jól csináltad! Tetszik, amit csináltál! –, azzal szolgálsz feléjük. Ha észreveszel valami jót az életükben, dicsérd meg, és azon a területen növekedni fognak.

3. Imádkozz értük! A 2 Korinthus 1:11-ben ezt olvashatjuk:"Mivel ti is segítségünkre vagytok az értünk mondott könyörgéssel…" Készíts egy imalistát azoknak az embereknek a nevével, akikkel együtt dolgozol, tedd a Bibliádba, imádkozz értük, és figyeld, mi történik a munkahelyeden. Nem tudsz úgy imádkozni emberekért, hogy ne kezdjenek el megváltozni. Sőt, arra biztatlak, mondd meg nekik, hogy imádkozol értük, és akár kérdezd is meg, miért imádkozhatsz velük kapcsolatban. Minden alkalommal, amikor ezt teszed, hidat építesz, amin keresztül szolgálni tudsz feléjük.

Beszéljünk róla!

Írd föl magadnak egy ismerősöd nevét, akit ezen a héten bátorítani fogsz. Erősítsd meg őt azzal, hogy pozitív szavakat használsz felé, meghallgatod, vagy imádkozol érte!




Megérteni Isten meghatározását a szeretetről

"A szeretet azt jelenti, hogy az ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Ha már a szeretetről egy sorozatnyi áhitatot állítunk össze, illetve ha a Biblia azt mondja, hogy az életünk középpontjában kell állnia a szeretetnek, akkor nézzük csak meg mit is jelent igazán a szeretet.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet parancs.

Isten azt parancsolja, hogy szeressük egymást. ‘‘A szeretet azt jelenti, hogy az Ő parancsai szerint cselekszünk." (2 János 1:6a GNT fordítás)

Nem mindig vagy képes kontrollálni egy érzést; ám Isten soha nem parancsol valami olyat, amihez nem adja meg az erőt, illetve a képességet arra, hogy megtegyük. Ez azt jelenti, hogy a szeretet nem egy érzés. Képzelj csak el egy kisgyereket, aki sír és szomorú, s ezt mondják neki: “Megparancsolom hogy légy boldog! Megparancsolom, hogy hagyd abba a sírást! Egyszerűen nem parancsolhatsz valakinek az érzések tekintetében; hogy így vagy úgy érezze magát.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet a mi döntésünk

A Biblia azt mondja az 1Korintus 14:1-ben, hogy: "Minden erővel azon legyetek, hogy szeretetteljes életet éltek, mintha az életetek ettől függne – hiszen ettől is függ." (GNT fordítás) "Minden erővel azon lenni" azt jelenti, hogy döntést kell hozni. A szeretet döntés. Mi úgy öntünk, hogy vagy szeretünk, vagy nem. El sem tudom mondani nektek, hogy hányszor hallottam már férfiaktól is illetve nőktől is a következő mondatot a különélésükre illetve válásukra vonatkozólag:  “Nem szeretem  már a társam.” – mintha ez rajtuk teljesen kívülálló dolog lenne. De tulajdonképpen szeretetben cselekedni akkor, amikor nincs hozzá kedved, az egy magasabb szintű szeretet, mint amikor van kedved hozzá. Egy dolog, akkor szeretni, amikor virágoznak a fák; ám az igazi mércéje a szeretetnek, télen nyilvánul meg, amikor a dolgon nem alakulnak olyan nagyszerűen az életedben. Úgy döntesz, hogy szeretsz annak ellenére ahogyan érzel és megadod annak a másik embernek azt, amikre szüksége van, és nem azt amit érdemel. Ahogyan Isten is döntött arról, hogy szeret bennünket, úgy mi is döntünk, hogy szeretjük a másikat.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet életvitel.

A szeretet az, amit megteszel. A Biblia azt mondja: “Hagyjuk abba, annak a mondogatását, hogy szeretjük egymást, ne szóval szeressünk; szeressük egymást valóságosan és váljon ez nyilvánvalóvá a cselekedeteinkben.” (1János 3:18 GNT fordítás)

Isten minden nap lehetőséget ad arra, hogy magunk körül kinyilvánítsuk a szeretetet. A gond az az, hogy legtöbbször túlságosan elfoglaltak vagyunk. Hányszor jutott eszedbe a következő: “Fel kell hívnom; bátorítanom kell őt a munkahelyen; segítenem kell a szomszédomon” , ám kihagyod a lehetőséget mert valami más közbejött. A szeretet kihasználja a lehetőséget, hogy másokat szolgálja.

  1. A Biblia azt mondja, hogy a szeretet elkötelezettség.

A Biblia az 1János 4:16-ban ezt mondja: “Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne.” Az Istennel való kapcsolatunk nagyban hatással van más emberekkel való kapcsolatainkra. Ha elköteleződünk és meg is maradunk a szeretetben, akkor megmaradunk Istenben és Isten is mibennünk – mert Isten szeretet.

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Isten szeretetének melyik / milyen tulajdonságát tudnád alkalmazni a kapcsolataidban?
  • “Nem tudod, mindig kontrollálni az adott érzést, és Isten soha nem parancsolná, hogy olyat tegyél, amihez nem adja meg az erőt és a képességet arra, hogy megtedd.” Hogyan tud bátorítani téged ez az igazság, amikor megpróbálsz nehéz embereket szeretni vagy az életed egyik nehéz helyzetében?
  • Mit jelent “Istenben maradni”?




Ne aggódj. Bízz Istenben!

„Ugyanaz az Isten, aki gondoskodik rólam, betölti minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” (Filippi 4:19 NLT fordítás)

Egyik nap hősök lehetünk, aztán másnap semmik; egyszer milliomosok, aztán csődbe mentek. Nem számít, mennyit keresünk, nem számít, mennyit teszünk félre, a pénzügyek bizonytalanok.

Emiatt tehát aggódunk. De mit is mond a Biblia az anyagiak iránti aggódásról?

  1. Értelmetlen. (Máté 6:25) Aggodalmak mindig lesznek az életedben, de vannak fontosabb dolgok is az anyagiaknál, ami miatt aggódni lehet. Még ha esetleg csődbe is jutottál, akkor is lehet még annál is rosszabb. Az élet több, mint felhalmozni dolgokat. Arra összpontosíts, ami igazán fontos.
  2. Természetellenes. (Máté 6:26) Jézus emlékeztet minket arra, hogy az állatok és a növények sem aggódnak. A madarak nem mondják: „Szeretnék egy nagyobb fészket építeni a nyugdíjas éveimre.” Csak az ember nem bízik Istenben, hogy Ő mindezeket biztosítja számára. Minden más teremtett lény bízik benne.
  3. Szükségtelen. (Máté 6:30) Az anyagiak miatti félelem abból következik, hogy félreismered Istent és az Ő ígéreteit. Ő felelősséget vállal a te szükségleteidért. Azt mondja: „Én a te Mennyei Atyád vagyok. te pedig a gyermekem. Gondoskodni fogok a szükségleteidről.” Mindig bajba kerülünk, amikor kételkedünk Isten szeretetében.

Aggódni olyan, mint Istent játszani. Ez felelősségvállalás valami olyanért, amire Isten azt mondja, hogy arról Ő fog gondoskodni. Pál apostol emlékeztet minket a Filippi 4:19-ben: „Ugyanaz az Isten, aki gondoskodik rólam, betölti minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőséggel a Krisztus Jézusban.” (NLT fordítás)

Isten nagyon jól tudja, hogy mi történik az életedben - és a pénztárcádban. Ismeri minden szükségedet, még mielőtt kérnél Tőle. Ő ki akar segíteni téged.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mik azok a dolgok az életedben, amik az anyagiaknál is fontosabbak?
  • Hogyan találod meg az egyensúlyt aközött, hogy bízz Istenben, de ugyanakkor felelősségteljes legyél a pénzügyeiddel kapcsolatban?
  • Mely bibliai ígéretek bátorítanak téged, amikor elkezdenél aggódni az anyagiak miatt?





komment
süti beállítások módosítása