Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A bátrak megoldják a konfliktusaikat-A megbocsátás egy teljesebb élethez vezet-Ahhoz, hogy megkapd Isten erejét, valld meg, hogy szükséged van a segítségére-Amikor a tőled telhető legjobban szeretsz

2018. július 28. 10:08 - Andre Lowoa



A bátrak megoldják a konfliktusaikat

"Isten nem a félelem és a gyávaság szellemét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és az önfegyelem szellemét." 2Timóteus 1,7 (NLT ford.)

Mit gondolsz, Isten miért akarja, hogy mindenkivel békében éljünk? Mert a megoldatlan konfliktus három módon is rombolóan hat az életedre.

Először is az Istennel való kapcsolatod teszi tönkre. Amikor másokkal haragban vagy, Istennel sem élhetsz harmóniában. Amikor zaklatott vagy, amikor konfliktusaid vannak más emberekkel, nem lehet felhőtlen a kapcsolatod Istennel sem. Az 1János 4,20 azt mondja, hogy "Ha valaki azt állítja, hogy szereti Istent, viszont gyűlöli egy keresztény testvérét, az az ember hazudik." (NLT ford.)

Másodszor, a megoldatlan konfliktus akadályoz az imában. A Bibliában számtalanszor olvashatjuk, hogy amikor konfliktus, bűn vagy a harmónia hiánya van jelen egy ember életében, az imái falba ütköznek.

Harmadszor pedig, a megoldatlan konfliktus megakadályoz bennünket abban, hogy örüljünk és  boldogok legyünk. Nem lehetsz boldog a konfliktusaid közepette. Amikor az első ajtón bejön egy konfliktus, a boldogság szép csendben távozik a hátsó ajtón.

Nem szeretnél te is túladni az életedben levő konfliktusokon? A kezdő lépés bármilyen konfliktus megoldásában a kezdeményezés. Ne várd, hogy mások jöjjenek oda hozzád, menj te hozzájuk. Légy te a béke kezdeményezője.

Ne hagyd figyelmen kívül a konfliktusokat. Ne tagadd le és ne söpörd be a szőnyeg alá őket!

Biztosan hallottad már, azt szokták mondani, az idő mindent megold. Hát tudd meg, hogy ez egy nagy kamu. Az idő semmit sem old meg. Ha az idő mindent megoldana, orvoshoz sem kellene járnod soha.

Az idő valójában mindent rosszabbá tesz. Amikor egy nyílt sebet szerzel és nem törődsz vele, az elfertőződik. A haragból neheztelés lesz, a neheztelésből pedig keserűség.

A konfliktus sosem fog magától megoldódni. Neked kell megtenned az első lépést.

Viszont csak a bátrak oldják meg a konfliktusaikat. Talán az egyik legbátrabb dolog olyan problémával szembenézni, amit már hosszú ideje eltussolsz a házasságodban vagy a gyerekeiddel, a beosztottaiddal, a főnököddel vagy más emberekkel való kapcsolatodban.

Honnan szerezhetsz annyi bátorságot, hogy ezzel szembenézz? Istentől!

A Biblia ezt mondja a 2Timóteus 1,7-ben: "Isten nem a félelem és a gyávaság szellemét adta nekünk, hanem az erő, a szeretet és az önfegyelem szellemét." (NLT ford.) Ez azt jelenti, hogy amennyiben hagyod, hogy Isten Lelke töltse be az életedet, erő, szeretet és önfegyelem fog betölteni, Isten szeretete pedig legyőzi a félelmet.

Amikor a szeretet erősebbé válik benned, mint a félelem, olyan dologra is képes leszel, amitől félsz. Ezt hívják bátorságnak. Amikor betölt Isten szeretete, akkor az olyan személyek iránti szeretet is be fog tölteni, akik épp az idegeidre mennek, vagy akikkel konfliktusod van.


Beszéljetek róla:

  • Milyen dolgokról színleled, hogy nem jelentenek problémát a kapcsolataidban? A pénz? A bizalom? A család? A gyerekek? Esetleg a kommunikáció? Az értékek? Vagy a munka?
  • Mit fogsz ma tenni annak érdekében, hogy egy konfliktus megoldását kezdeményezd?



A megbocsátás egy teljesebb élethez vezet

"Akkor Péter odament hozzá, és ezt kérdezte tőle: "Uram, hányszor vétkezhet ellenem az én atyámfia úgy, hogy én megbocsássak neki? Még hétszer is?" Jézus így válaszolt: "Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem még hetvenszer hétszer is. " (Máté evangéliuma 18:21-22 Új fordítás)

Jób könyve elmeséli nekünk, hogy Jóbot milyen rettenetesen bántották a barátai.Elárulták, kritizálták, félreértették. Semmi nem fáj jobban, mint amikor félreértenek, vagy igazságtalanul vádolnak.

És még csak nem is a Jób hibája volt. Minden oka megvolt, hogy bosszús legyen. De Isten 180 fokkal megfordította Jób életét-nem akkor amikor bosszút állt, vagy még jobban bosszús lett. Akkor, amikor elengedte az ellenségeit megbocsátott nekik. Sőt a Biblia szerint nem is csak elengedte, hanem imádkozott is értük. (Jób 42:10)


Miért fontos az, hogy elengedjük a támadóinkat? Mert azzá leszünk amire koncentrálunk."Nem leszek bosszús!" Mire koncentrálunk? A bosszúságra. "Én soha nem leszek olyan mint az édesanyám." Ha nem engeded el ezeket, akkor elkezdesz bosszús lenni azok miatt, akik megbántottak. Ez az igazság.

A szívbeli megkeseredés nagyon furcsa dolgokat tud csinálni a személyiségeddel. Nem azért vagyunk, hogy ellenszenvvel terhelve járkáljunk. Ez olyan mint egy teher az életünkön.

Hányszor kell megbocsátanunk valakinek? Kérdezi Péter Jézustól, aki így felel. " hetvenszer hétszer" ( MSG fordítás ) ami 490 alkalmat jelent!

A házasságodban egy egész lőszerkészleted van? A szeretet nem szokott feljegyzéseket készíteni. A megbocsátásnak folyamatosnak kell lennie. Minden egyes alkalommal, amikor valaki ellened irányuló bűne eszedbe jut bocsáss meg neki, egészen addig, amíg el nem engeded.

Honnan tudod, hogy már teljesen elengedted az illetőt? Már nem bánt többé a dolog. Tudsz imádkozni a sikereiért. Felszabadult tudsz lenni a jelenlétében. Már empatikus is tudsz vele lenni.

Nem tudom, hogy valaha is volt-e olyan, amikor nagyon jóleső érzés volt a megbocsátás. De megteszem, és nem azért mert jó érzés, hanem mert Isten erre kér, és mert a megbocsátás révén olyan szabad és teljes életet élhetek, amilyet Isten nekem szánt.

Beszéljünk róla

Kinek van több oka az elengedésre? Neked, vagy Istennek? Ki tud jobb munkát végezni az esti dolgok kitakarításában? Te vagy Isten? Mialatt arra vársz, hogy Isten neked adja a pontot és igazságot szolgáltasson, addig neked meg kell bocsátanod, hogy kibékülj az élettel.

Kinek kell megbocsátanod?





Ahhoz, hogy megkapd Isten erejét, valld meg, hogy szükséged van a segítségére


„Krisztuson keresztül mindent meg tudok tenni, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13, NLT fordítás, második kiadás)

Egy Jézussal való helyes kapcsolat meghatározza életed minden területét. A testi egészséged sem képez kivételt ezalól.

Ha egy biztos kapcsolatod van Jézussal, akkor növekedni tudsz és olyan területeken is meg tudsz változni, ami lehetetlen lenne enélkül. Valójában a testi egészségünkkel kapcsolatban sem tudnánk semmit sem véghezvinni Isten nélkül: „Krisztuson keresztül mindent meg tudok tenni, aki megerősít engem.” (Filippi 4:13, NLT fordítás, második kiadás)

Egészségessé válni – csakúgy, mint minden nagyobb változás, amit az életünkben véghezviszünk – egy lehetetlen küldetésnek tűnhet. Természetesen ez lehetetlen is azok számára, akik a saját maguk erejéből akarják mindezt véghezvinni! De minden hiányosságunk ellenére, a hit embere számára Isten ereje mindent egyértelművé tesz.

Ezért van az, hogy hit szükséges ahhoz, hogy olyan egészségi állapotban tartsd magadat, ahogyan Isten azt szeretné. Soha nem leszel erre egyedül képes. Soha sem volt az a terv, hogy egyedül képes legyél rá! Bármi, amit a saját akaratodból teszel, nem igényel hitet, s amikor nincs szükség a hitre, akkor hitetlenségben vagyunk.

Amikor a gyengeségeid tudatában Istenhez jössz, Ő gyakran a legnagyobb hiányosságaidat változtatja a legnagyobb erősségeiddé. Isten szereti, amikor a legnagyobb gyengeségedet a legnagyobb erősségeddé változtathatja. Ha úgy érzed, hogy csak kevés hited van, vagy egyáltalán nincs, akkor bízd magad Istenre, és engedd neki, hogy a legnagyobb erősségeddé változtassa mindezt.

Mindez azonban csak Isten ereje által történhet meg. A Biblia azt tanítja, hogy a hit és az erő között közvetlen kapcsolat áll fenn. Minél több hited van Istenben, annál több erőt és áldást fogsz nyerni az életedre.

Jézus ezt a Máté 13-ban szemléltette, amikor meglátogatta a szülővárosát, Názáretet. A Biblia itt azt írja, hogy Jézus „csak néhány csodát tett, mert hitetlenek voltak” (58. vers).

Isten megáldja azokat, akik nem félnek attól, hogy teljes mértékben bízzanak benne. Amikor belé veted a bizalmadat, Isten megtölt téged az erejével. A Biblia Ábrahámot a hit atyjának tartja. Azt mondja, hogy „ő nem kételkedett Isten ígéretében hitetlenül. Ehelyett áldotta Istent az ígéretéért, és erőssé vált a hite miatt” (Róma 4:20, GW fordítás).

Ha az életedben nincs ott Isten ereje, akkor csak a saját erődre támaszkodsz. Isten pedig soha sem kérte, hogy ezt így tedd. Ez olyan, mint amikor egy laptop nincsen csatlakoztatva a konnektorhoz; az akkumulátor végül lemerül és a gép kikapcsol. Miért szeretnél így élni?

Gondolj erre inkább így: csak egy kis akkumulátorod van. Élheted az életedet úgy, hogy csak a saját energiádra támaszkodsz, ami egyben azt is jelenti, hogy állandóan fáradt leszel.

Vagy a másik lehetőség az, hogy Isten erőművéhez van hozzáférésed, amihez csak csatlakoznod kell és be kell vallanod, hogy szükséged van Isten segítségére.

Ez pedig egy igen könnyű választás.

Beszéljetek róla:

  • Mikor volt az utolsó olyan alkalom, amikor megpróbáltál valami olyasmit, amit csak Isten erejével lehetséges megvalósítani? Hogyan láttad meg Isten munkáját ebben a helyzetben?
  • Mik lehetnek a különbségek aközött, amikor a saját magad erejéből próbálsz egészségessé válni, illetve amikor Isten ereje által?
  • Melyek azok a figyelmeztető jelek az életedben, amik arra hívják fel a figyelmedet, hogy valamit a saját erődből akarsz véghezvinni, ahelyett hogy Isten erejére támaszkodnál?



Amikor a tőled telhető legjobban szeretsz

"A szeretet sosem adja fel, sosem veszíti el a hitét, mindig reményteljes, és minden körülményt elvisel." (1Kor 13,7 NLT fordítás, második kiadás)

A szeretet nagyon kimerítő dolog tud lenni. Ne hagyd hogy bárki megtévesszen, mert az a fajta szeretet, ami változást hoz a világba, minden porcikádat próbára teszi.

Néha azt érzed, hogy egyszerűen kifogytál a szeretetből. Talán olyan munkád van, ahol emberekkel foglalkozol, talán tanárként, eladóként, felszolgálóként, és hazaérve azt gondolod: "Képtelen vagyok szembesülni még egy szükséggel, problémával, szívfájdalommal." Így egyszerűen leállsz.

Vagy lehet, hogy olyan embert kell szeretned, aki követelőző, önző és sosem viszonozza a szeretetedet. És azt gondolod: "Végeztem. Elég volt."

Bár ez teljesen természetes és emberi, ez nem az a fajta szeretet, amire Isten elhívott bennünket. A Biblia azt mondja: "A szeretet sosem adja fel, sosem veszíti el a hitét, mindig reményteljes, és minden körülményt elvisel." (1Kor 13,7 NLT fordítás, második kiadás). A szeretet sosem adja fel.

Hogyan tudsz ilyen állhatatos szeretettel szeretni? Úgy, hogy te magad is feltöltődsz!

Amikor a gyerekeim fiatalok voltak, elmentünk a családdal egy légi bemutatóra. Lenyűgöző volt látni, hogy hogyan csatlakoztatták a tankert a repülőhöz a levegőben, hogy feltöltsék. Sosem fogom elfelejteni.

El tudsz képzelni valakit, aki repül, és azt mondja: "Nincs szükségem, hogy feltöltsem a tankom!" Ez a repülő lezuhanna és elégne. Amikor hosszú utat tesz meg a gép, újra kell töltsék a tankját.

Ahhoz, hogy azt az állhatatos szeretetet tudd adni, amit Isten szeretne, hogy adj, fel kell töltened a szeretet-tankodat. Ha körülnézel a társadalomban, meglátod, hogy tele van kiégett és tönkrement kapcsolatokkal, mert nem töltötték fel a szeretet-tankjukat az emberek. 

Hogyan töltöd fel a szeretet-tankodat? Azzal kezded, hogy hagyod, hogy Isten szeressen téged!

A Biblia azt mondja: "Azért szeretünk, mert Ő előbb szeretett minket." (1János 4,19). Amikor lestrapált vagy, fáradt, és képtelen vagy bárkinek is szeretetet adni, emlékezz, hogy Isten annyira szeretett, hogy egyszülött Fiát adta, hogy meghaljon érted!

Na ez az igazi feltöltődés! Ez az ami továbbvisz, amikor feladnád.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan segít a napi csendességed feltölteni a szeretet-tankod?
  • Milyen módszerekkel tudsz napközben is feltöltekezni, hogy emlékezz Isten szeretetére, és hogy ezáltal jobban tudj szeretni másokat?
  • Mit jelent mindig reményteljes szeretettel szeretni?




komment
süti beállítások módosítása