Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Hogyan szeressük azt, aki nem szeretetre méltó ?-Kedvesebb személlyé válni-Készíts költségvetést, hogy tudd, hogy állsz anyagilag-Örömet okozol Istennek

2018. július 22. 10:14 - Andre Lowoa






Hogyan szeressük azt, aki nem szeretetre méltó ?

 

Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket...” (Filippiek 1:7a)

kep_a_napi_remeny_2015_07_22-hoz.jpg

Megfigyeltem, hogy azok az emberek, akik nincsenek a szívemben, az agyamra mennek. Ha gyermekeid nem rejtőznek a szívedben, akkor az idegeidre mennek. Ha férjed nem a szíved csücske, az agyadra megy.

Azért forgácsolódik szét oly sok házasság, mert a párok sokkal inkább az agyukkal reagálnak egymásra, mintsem a szívükkel. Amikor a feleséged azt mondja, „lehangolt vagyok”, figyelj oda rá, biztos alapos oka van. Amikor a férjed így szól: „Úgy érzem, nem helyes, ha ezt tesszük, azt hiszem, ezt másképpen kell tennünk”, hallgasd meg.

A szívbéli szeretet annak megértésével kezdődik, miért érez valaki úgy, ahogy. Kérdezz és figyelj! Legyenek antennáid a fájdalom észlelésére, áss a gondok mélyére, vedd észre, mi bosszantja társad. Értened kell legközelebbi hozzátartozóid nyelvén, miért viselkednek úgy, ahogy. Ha törődsz velük, egy nyelven tudtok majd beszélni.

Hogyan szeretheted azokat az embereket, akiket még ha meg is értesz, mégsem tartasz szerethetőnek?

„Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével” (Filippiek 1:8). A görög nyelvben a „ragaszkodás” szót használják a zsigerek nevesítésére. A görög kultúrában azt tartották, hogy az érzelmek központi helye a gyomorban és a májban van.

Pál azt mondta: „A feltétel nélküli szeretet érzésével vagyok irántatok.” Ez nem holmi természet adta szeretet, hanem valami, ami túlmutat ezen. Ezért mondta Pál is, hogy nem ő, hanem a Jézus Krisztus által való szeretet a mozdító erő. Az emberi szeretet elkopik, kiszárad és elfonnyad a szőlőtőkén. Az egyetlen szeretet, mely a szívfájdalom és a mostoha körülmények közti nehézségek ellenére is megmarad, az Isteni szeretet – Jézus Krisztus szeretetereje.

Hogyan lehet hát megkapni ezt a velős szeretetet? „Szívünkbe áradt az Isten szeretete a nekünk adatott Szentlélek által” (Rómaiak 5:5b). Isten szeretete nem olyasvalami, amiért meg lehet dolgozni. Ez valami olyasmi, ami kiárad benned a Szentlélek által, amint engeded, hogy benned éljen napról napra.

Beszéljünk róla:

  • Tedd szokásoddá ezen a héten, hogy teljes figyelmet szentelsz az embereknek: meghallgatod, komoly kérdéseket teszel fel, őszinte érdeklődést mutatsz irántuk. Mit tapasztalsz, hogyan reagálnak az emberek?
  • Kinek irányába kell ma kimutatnod Isten természet feletti szeretetét?
  • Miben látod, hogy Isten szeretete rajtad keresztül mások felé árad, miközben egyre tudatosabban figyeled a benned munkáló Szentlelket?

 

Kedvesebb személlyé válni

„A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:8a ESV fordítás)

kindness5.jpg

Az irgalmas szamaritánusról szóló példázatnak (Luk 15. rész) két nagyon alapvető tanulsága van a kedvességgel kapcsolatban. Ha valóban szeretnél kedvesebb ember lenni, akkor örömmel bevállalod az alábbi két dolgot:

1. Légy kész arra, hogy váratlan dolgok történnek veled. A kedvességet ugyanis nem akkor kell kifejezned mások felé, amikor azt te előre eltervezed, hanem amikor embertársainknak éppen erre van szüksége. Amikor pont ennek van itt az ideje, dobj el mindent, azaz hagyd abba, amivel éppen foglalkozol. A szeretet kifejezése gyakran kényelmetlen és a kedvesség időigényes.

Nézzük meg, hogy milyen kifogásokat mondhatott volna az irgalmas szamaritánus az út szélén fekvő sebesültnek. Mondhatta volna, hogy: „Megvannak a magam gondjai, amikkel foglalkoznom kell.” vagy „Fontos üzleti ügyeim vannak, amikkel törődnöm kell. Különben is ez már egy veszett ügy.” Bármikor, amikor kifogást keresel arra, hogy ne segíts, az ördög készen állva ott lesz, hogy adjon neked egyet. Örömmel fog adni, akár ezer kifogást, hogy miért nincs időd, energiád vagy pénzed arra, amit meg kellene tetted.

Isten szándékosan vezet sérült embereket az utadba, hogy megtanuld, hogyan légy kedvesebb. Amikor ma találkozol ezekkel a lehetőségekkel, hogyan reagálsz ezekre? Félre söpröd őket, vagy megragadod a pillanatot?

2. Késznek kell lenned a kockázat vállalására. Sokszor a saját félelmeid tartanak vissza attól, hogy kedves légy. Csak képzeld el azokat a jogos félelmeket, melyek az irgalmas szamaritánus fejében is megfordulhattak.

Mondhatta volna, hogy: „Mi van akkor, hogy segítek ennek az embernek, a rablók pedig még itt vannak a közelben”?. Napjainkban mi talán ezt mondanánk: „Mi van, ha ez az ember beperel engem?” vagy: „Mi van, ha igazán nem is tudok segíteni rajta? Nem vagyok képzett elsősegélynyújtó.” Hányszor történt már meg veled, hogy nem segítettél valakinek, mert azt gondoltad, hogy: „Nem tudom, hogy mit is mondjak?” Egy másik nagy félelem, amit nem gyakran említünk meg, az az, hogy mások fájdalmát látva, eszünbe jut a saját törékenységünk. Félünk mások fájdalmával foglalkozni, mivel attól tartunk, hogy a sajátunk is a felszínre bukkan.

De soha nem leszünk képesek igazán kimutatni kedvességünket és továbbadni Isten szeretetét a sérült embertársaink felé, amíg meg nem tanulunk túllépni a félelmeinken. A Biblia azt mondja: „A szeretetben nincs félelem, de a tökéletes szeretet kiűz minden félelmet." (1Ján 4:18a ESV fordítás).

Isten a szeretet, és valójában, ez az első, ami segít begyógyítani a saját sebeinket, hogy így be tudjuk mutatni másoknak is ezt a szeretetet. Isten szeretete az, ami, segít, hogy elhagyjuk múltbéli félelmeinket, és így tudjuk megtanulni, hogy hogyan legyünk kedvesek mások felé. 

Segítő kérdések beszélgetéshez, elmélkedéshez:

• Hogyan tudod úgy alakítani a napirendedet, hogy időt szakíts rá, hogy kimutasd mások felé a kedvességedet?
• Milyen félelmeken kell túllépned ahhoz, hogy képes legyél kedvességet kimutatni mások felé?
• Légy felkészülve rá ezen a héten, hogy Isten azt akarja, hogy megmutasd a kedvességed valaki felé, aki az utadba kerül. Hogyan fogsz reagálni?




Készíts költségvetést, hogy tudd, hogy állsz anyagilag


 “Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (Példabeszédek 24:3, TLB fordítás)

 

A pénzügyi biztonsághoz vezető egyik legfontosabb lépés az, ha számba veszed, mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel. Vagyis nyilvántartást vezetsz ezekről. Ilyen elv alapján működik a számvitel is.

A Biblia azt mondja, „Bölcsességgel épül a ház, és megértéssel van megvetve az alapja” (Példabeszédek 24:3, NIV fordítás). Okosan és bölcsen akkor bánsz a pénzeddel, ha tudod, hogy hol és mennyi van, mire megy el, és honnan folyik be.

Azt mondják, a pénz beszél. Pedig nem, a pénz nem beszél! Hanem csak szép lassan elfolyik. Ha jártál már úgy, hogy hónap végén azt kérdezted, „Hova tűnt a pénzem?”, akkor az azt jelenti, hogy nem egy előre elkészített költségvetés keretein belül élsz. Amikor van egy költségvetési terved, te szabod meg, hogy a pénzed mire menjen el, és nem azon tűnődsz, hogy vajon mire ment el. Tehát a költségvetés lényege, hogy előre megtervezed, mire költöd a pénzed.

Miért jó nyilvántartást vezetni és tudni, hogy mid van, mik a tartozásaid és mennyit keresel? Mert ha ezeket figyelmen kívül hagyod, és mellé még hitelt is felveszel, az egyenlő a katasztrófával. Igen, az katasztrófa!

Amikor bemész egy boltba, ne vidd magaddal a hitelkártyádat. Ha nem vagy benne biztos, hogy bizonyos dolgokat megengedhetsz-e magadnak vagy sem, akkor máris nagy bajban vagy. Butaság meghozni a döntést még azelőtt, mielőtt tudnád a tényeket. Nem bölcs dolog úgy vásárolni, hogy nem tudod, ki tudod-e fizetni. Tehát az egyetlen módja annak, hogy számon tudd tartani a pénzügyeidet az, ha nyilvántartást vezetsz és költségvetést készítesz.

A Példabeszédek 24:3-nak egy másik fordítása így szól: „Minden vállalkozás egy jól átgondolt  tervre épül, józan ésszel való irányítással erősödik meg, és nagy profitot hoz a tényekhez igazodó döntések által.” (TLB).

Készíts listát, légy tisztában a tényekkel az anyagi helyzeteddel kapcsolatban, és élj annak megfelelően.

Beszéljetek róla:

  • Mi tart vissza attól, hogy őszintén szembenézz a pénzügyi helyzeteddel? Mit kell tenned ennek érdekében?
  • Melyek azok a területek az életedben, ahol a legnehezebb megzaboláznod a kiadásaidat?
  • Mit gondolsz, Isten milyen fontossági sorrendet szeretne látni a kiadásaid terén?




Örömet okozol Istennek

 

"Előre el is határozta, hogy fiaivá fogad minket Jézus Krisztus által, akarata és tetszése szerint" (Efézus 1:5)


Mondd el a következőket imaként.

Hit által tudom hogy ez igaz:

Isten szeret engem, és örömet okoz neki ha rám gondol.

Jókedvében teremtett engem, és azért alkotott hogy szerethessen és hogy az ő dicsősége átragyoghasson rajtam. Ő választott engem "már a világ teremtése előtt, hogy szentek és feddhetetlenek legyünk előtte szeretetben.” (Efézus 1:4).

Az ő szeretetetében Isten határozott szándéka volt hogy a családjába fogadjon és már kész terve volt Jézus vére által megváltásomra, hogy lehetséges legyen “bűneink bocsánata is; kegyelme gazdagságából, amelyet kiárasztott ránk teljes bölcsességgel és értelemmel” (Efézus 1:7–8).

Az ő szeretete állandó felém, ezért magabiztosan örömmel mondhatom: “a végén is csak nálad vagyok” (Zsoltárok 139:18b).

Az ő Lelke által az Úrhoz méltó életet élhetek és képes vagyok "teljes mértékben az ő tetszésére, és teremjetek gyümölcsöt mindenfajta jó cselekedettel, és növekedjetek az Isten ismeretében.” (Kolossé 1:10).

Jézus tanítja hogy így bízzak Isten szeretetében, hogy ugyanaz az öröm legyen bennem mint őbenne és így az én örömöm teljes legyen (János 15:11).

Beszéljünk róla:

* Milyen érzés lehet Isten kegyelmével "túláradva" lenni?
* Milyen érzés tudni, hogy Isten örül annak hogy családjának tagja vagy?




komment
süti beállítások módosítása