Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Három mód arra, hogy beleragadj a konfliktusokba-Hogyan erősítheted a barátaid hitét?-Isten adja az érdeklődést-Isten életet adott nekünk, nem pedig törvényeskedést

2018. július 21. 10:55 - Andre Lowoa

 




Három mód arra, hogy beleragadj a konfliktusokba

„Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.” (Példabeszédek 20:3 TEV fordítás)
A bölcs emberek a békét keresik, nem a bajt. A bölcs nem cipeli magával a múlt problémáit, nem keresi a lehetőséget a viszálykodásra, és nem uszít egymás ellen másokat.
Az az igazság, hogy ha valakivel időt töltesz, találni fogsz valamit, ami az adott személyben zavaró számodra – majd ezt az információt elraktározod magadban, hogy fegyverként használhasd, ha vitába keveredtek. Egy személyre szabott tömegpusztító fegyver! Ha eljön a vita ideje, és ez az ember mond neked valamit, ami sértő, támadó számodra bármilyen módon, előveszed a legnagyobb fegyvert. Megnyomod a piros gombot. És működik- minden alkalommal!
Tudod, hogy minek titulálja ezt a módszert a Biblia? Bolondságnak! Nem kerülsz közelebb a megoldáshoz. Nem javítasz a kapcsolatotokon. Igazság szerint éppen rombolod. Nem bölcs dolog.
A Példabeszédek 20:3 ezt mondja: „Bármelyik bolond el tud kezdeni egy vitát; a tisztességes dolog viszont az, ha távol maradunk a vitáktól.
Mindannyian használunk olyan trükköket, játszmákat a kapcsolatainkban, amelyek nem kívánatos eredményeket hoznak. Bántanak, ártanak, rombolnak, és nem oda mozdítják a kapcsolatainkat, amerre mi szerettünk volna haladni. Éppen az ellenkező irányba visznek. Ennek ellenére - bölcsesség híján - használjuk őket.
Számtalan ilyen eszköz van, csak néhány ezek közül:
1. Hasonlítgatás: Soha ne hasonlítsd máshoz a férjed, a feleséged, a gyermekeid, a főnököd, vagy bárki mást, hiszen mindenki egyedi, megismételhetetlen. A hasonlítgatás dühöt szül.
2. Ítélkezés: Amikor valamilyen bűnre kezded helyezni a hangsúlyt, éppen a céloddal ellentétes történéseket fogsz kiváltani. Nem működik.
3. Ellentmondás: William James, a híres pszichológus mondta: „A bölcsesség annak a művészete, hogy tudjuk, mely dolgok fölött hunyjunk szemet.” Igen, vannak dolgok, amelyeken egyszerűen csak túl kell lépned.
A Példabeszédek 14:29 szerint „A bölcs ember ura a kedélyének. Tudja, hogy a düh hibákhoz vezet.” (LB fordítás) Tettél már valaha valami őrültéséget dühből? Igen. Azért, mert amikor dühös leszel, az értelem az ajtón át távozik. Amikor dühös vagy, őrült dolgokat teszel és mondasz, amelyek igazából a saját védelmedet szolgálják.
Gondolkoztál már azon, hogy mennyire veszélyes érzelem a düh? Nehéz terepen jársz, amikor belesüllyedsz a haragba. A saját érzésed egyformán sebez meg téged és másokat is.
Beszéljetek róla!
  •         Milyen játszmákat használtál már azért, hogy elérd egy kapcsolatban azt, amit szeretnél?
  •         Milyen hatással voltak ezek a trükkök a kapcsolatodra?


 

Hogyan erősítheted a barátaid hitét?


„De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén." (Zsolt 27,13)

Bármilyen nagyobb krízis az életedben megpróbálja a hitedet, de a hited és a bizodalmad Krisztusban az, ami keresztülsegít azon. Dávid a veszteségében, a gyerekének az elvesztésében írja a Zsoltárok 27,13-ban: „De én hiszem, hogy még meglátom az Úr jóságát az élők földjén.” Feladta volna, ha nem hitt volna az Isten jóságában.

Ezekben a helyzetekben is, amikor az élet kegyetlen és minden kilátástalannak tűnik, hidd, hogy Isten jó és hogy Ő jóságos Isten. Amikor rosszul mennek a dolgok, hidd, hogy az Isten jósága átsegít és talpra állít. Hidd el, hogy az Isten terve nagyobb annál a nehézségnél, problémánál, amin keresztül mész épp. Megoszthatod a barátaiddal az Isten jóságába vetett hitedről, amikor ők is nehézségeken mennek keresztül. A barátok erősítik barátaik hitét.

Hogyan lesz ilyen hited?

A Biblia azt mondja, hogy csupán egy hely létezik, ahol erősödhet vagy ahol erősítheted a hitedet; és a hit az Isten Igéjéből származik.

Ha jól ismered a Bibliát, akkor erős lesz a hited; ha viszont kevésbé ismered, akkor csekély lesz. Ha egyáltalán nem ismered a Bibliát, akkor egyáltalán nem lesz hited.

Tudtad, hogy a Bibliában hétezer rád szabott ígéretét találod Istennek? De ha nem ismered ezeket, akkor nem vonatkoznak rád és nem kérheted, hogy megvalósuljanak. Ha növekedni szeretnél a hitedben, hogy szembe tudj nézni az élet kemény akadályaival, akkor tanulmányozd a Bibliát, elmélkedj róla, és tanulj meg igéket.

Beszéljetek róla:

  • Mit tehetsz annak érdekében, hogy jobban ismerd Isten igéjét?
  • Keress a Bibliából egy olyan ígéretét Istennek, amit alkalmazni tudsz az életed viharaiban. Keress egy olyan ígéretet is, ami segíthet a barátaidnak.
  • Hogyan mutatta meg Isten az ő jóságát az életedben az elmúlt évben?




Isten adja az érdeklődést

"Szívében tükröződik az ember." (Példabeszédek 27.19.)

A Biblia a "szív" kifejezést használja, hogy kifejezze a benned lévő vágyak sorát: reményt, érdeklődést, törekvéseket, álmokat, bizonyos dolgok iránti kötődést, vonzalmat. A szívedben ábrázolódnak ki a különböző érzelmeid- hogy mit szeretsz, vagy hogy, mi foglalkoztat a legjobban. Még manapság is használjuk a következő kifejezést: "Teljes szívemből szeretlek."

A Biblia azt mondja, hogy az vagy, ami a szívedben van, s nem az, amit mások gondolnak rólad, vagy amilyenné bizonyos körülmények kényszerítenek.(Példabeszédek 27.19.) Olyan vagy, amilyen a szíved. Az határozza meg, hogy miért mondasz valamit, miért érzel vagy viselkedsz egy adott módon.

Fizikailag mindannyiunknak egyedi szívverése van. Csak úgy, ahogy egyedi az ujjlenyomatunk, vagy a retinánk és íriszünk lenyomata, vagy a hangszinünk, ugyanúgy a szívverésünket ritmusa is egyedi. Elképesztő, hogy a több milliárd ember közül, aki a világon valaha is élt, soha senkinek nem volt a tiedhez hasonló szívverése.

Ugyanígy Isten mindannyiunknak egyedi érzelmeki mozgatórugókat ad. A minket érdeklő dolgok, események, vagy kürülmények hatására szaporábbá válik a szívverésünk is. Ösztönösen foglalkozol bizonyos dolgokkal, míg más dolgokra ügyet sem vetsz. Ezek jelzések arról, hogy hol kellene szolgálnod az életedben.

A szív jellemzésére egy másik kifejezés a szenvedélyesség. Vannak témák, amelyek mély, szenvedélyes érzelmeket váltanak ki, míg más dolgok iránt nem is lehetnél közömbösebb. Bizonyos események felcsigázzák az érdeklődésedet, és megragadják a figyelmedet, míg más események egyszerűen lehervasztanak, vagy halálra untatnak. Ezek a dolgok rámutatnak a szívedre; figyelj ezekre a belső sugalmakra. Ezek rámutatnak arra, hogy milyen szolgálatot szánt neked Isten.

A felnőtté válás folyamán felfedezted magadban, hogy - talán családodban egyedüliként- bizonyos dolgok iránt ösztönösen érdeklődsz.

Honnan jött az érdeklődés ezek iránt? Istentől.

Istennek terve volt ezekkel a veleszületett érdeklődési területekkel. Ezek az érzelmi hajtóerői a szívednek kulcsfontosságú szerepet töltenek be ahhoz, hogy megérthesd szolgálatod mibenlétét.

Ne hagyd figyelmen kívül azt, ami iránt érdeklődést érzel; vizsgáld meg annak a lehetőségét, hogy hogyan használhatod fel ezeket Isten dicsőségére. Oka van annak, hogy éppen ezekben a dolgokban leled örömödet.




Isten életet adott nekünk, nem pedig törvényeskedést

A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. (János10:10)

Sokan rosszul gondolják, hogy Jézus követése azt jelenti hogy ítélkezővé és törvényeskedővé kell válni.  Semmi sem áll messzebb az igazságtól. Jézus azért jött hogy gazdagságot és kielégítő életet adjon nekünk. A tolvaj azért jött, hogy lopjon gyilkoljon és pusztítson. Ezzel szemben én azért jöttem, hogy életet adjak, mégpedig teljes és túláradóan bőséges életet. János10:10)

A Sátán az, aki el akarja lopni és pusztítani a szabadságod és az örömöd.

Rendszeresen előfordul, hogy a jó szándékú és félrevezetett emberek fanatizmusa miatt kerüljük el Istent. Felsoroltam pár vallásosság fanatizmus típust, melyeket megfigyeltem az évek során.

Freddy a farizeus: Merev, szűk látókörű, törvényeskedő és mindenre van egy szabálya. A kedvenc szava a „ne”. Sok ember számára természetes a félelem, és valószínűleg ilyenekké válnak amikor keresztények lesznek. Jézus így hívja a Freddy farizeushoz hasonló embereket: „vak vezetők”. Jézus azt mondja a Máté 23:24-ben: „Vak vezérek, akik megszűritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek.”

Billy a Biblia-vagdalózó: Ő egy kellemetlen és túlbuzgó keresztes lovag. A kedvenc kifejezése a „Változz vagy égj el”. Isten terve arra hogy hazavigyen minket magához telve van szeretettel, kegyelemmel és áldozattal. „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Ő benne el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az Ő fiát, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa.” ( János 3:16-17)

Paulina a Dicséret-eluila: Nem tud vallásos kifejezések nélkül beszélni. Körülötte minden csoda vagy a maga a Gonosz műve. Az ilyen típusú emberek a polcra tették az agyukat. De Isten nem akarja,hogy ne gondolkozz tovább keresztényként; valójában Jézus elméjét akartja nekünk adni ( 1 Korinthus 2:16)

Ezek sztereotípiák, de azok az emberek akik ezeket képviselik elhagyják a kapcsolatot Jézussal azért hogy a maguk vallását gyakorolják. De Jézus azt mondja: ,,Azért jöttem, hogy életed legyen ( nem egy vallásos ) a legteljesebb mértékben!”

Beszéljetek róla:
Mik azok a személyes jellemzők amelyeket Isten akarja hogy rendelkezz?
Hogyan magyaráznád el hogy mi a különbség a vallás és a kapcsolat között?
Tarts egy lelki önértékelést. Van e olyan része az életednek, amely jobban modellezi a törvényeskezést mint a szeretet?

 

 

komment
süti beállítások módosítása