Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A megtöretés jellemet teremt-Alkalmatlannak érzed magad?-Állj egyenesen!-HA VALAKI MEGBOTLIK, SEGÍTSD FEL!-Használd az erősségeidet!-Tedd szívvel-lélekkel!-Uralkodj magadon!

2018. július 20. 00:02 - Andre Lowoa

A megtöretés jellemet teremt

„Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat.” (Zsoltárok 51:19)

Isten előtt a töredelmes lélek a kedves áldozat. Zsolt 51:19,

Ha engedjük, hogy életünk dolgait Isten irányítsa, ő képessé tesz arra, hogy a bennünk rejlő lehetőségeket teljes mértékben kiaknázzuk. Ezt úgy éri el, hogy gyengéden letöri makacsságunkat azokon a területeken, melyeket még alá kell rendelnünk neki. Amikor ezek a területek összetörnek, Isten ereje elkezd szabadon áramlani bennünk, és a dolgok javulni kezdenek. Már sok ember vesztét okozta a hatalom és a tehetség jellem és helyes irány nélkül. Bizonyára te is ismertél ilyeneket. Tehát vigyázz, ha a tehetségedet nem a jellem kormányozza, akkor magadnak keresed a bajt. Lehet, hogy egy ló sikeres versenylovaktól származik, de amíg be nem törték, addig az erejével csak önmagát és a körülötte lévőket veszélyezteti. Két fontos dolgot lehet megfigyelni a telivér versenylovaknál:

1) Sokféle hangot hallanak a futam során, de megtanulták, hogy csak egyre reagáljanak: a lovasuk hangjára. Isten terve is ez veled. Sokféle véleményt fogsz hallani, de ha győzni akarsz az életben, csak Istenre szabad figyelned. Ehhez viszont alázat kell, mert ő „az alázatosakat igazságosan vezeti, és az ő útjára tanítja az alázatosakat” (Zsoltárok 25:9).

2) Akkor éri el ereje és teljesítőképessége legnagyobb fokát, ha elviseli a zablát és az irányítást. Nos, téged is így tör be most éppen Isten? Rád teszi a lószerszámot, és azt mondja: „Nem élhetsz így tovább, nem mehetsz a saját fejed után, mert tervem van veled”? A mai ige számodra ez: „Nem a magadé vagy, mert Isten drága áron vásárolt meg. Dicsőítsd tehát Istent.” (1Korinthus 6:19–20 NLT).





Alkalmatlannak érzed magad?

„…a mi alkalmasságunk az Istentől van.” (2Korinthus 3:5)
Isten soha nem fog rád bízni olyan feladatot, amelyet az Ő közreműködése nélkül is el tudsz végezni. Ő „…nem a mi cselekedeteink alapján, hanem saját végzése és kegyelme szerint, amelyet még az idők kezdete előtt Krisztus Jézusban adott nekünk…” (2Timóteus 1:9) hív el minket. Amikor Isten rád bíz egy munkát, akkor kegyelmét is adja, hogy el tudd azt végezni. De ne várd, hogy könnyű lesz! Isten arra hívta el Mózest, hogy utasítsa a fáraót, hogy engedje el az összes rabszolgáját, hogy elmehessenek egy olyan Istent imádni, akiben a fáraó nem is hitt. Jónásnak azt mondta, hogy menjen Ninivébe, a világ legromlottabb városába, és mondja nekik: „Térjetek meg, vagy meghaltok!”. Amikor Isten elhívta Jeremiást, hogy az Ő üzenetét átadja egy kemény, makacs, én-központú népnek, akik nem voltak hajlandók rá hallgatni, Jeremiás annyira sírt, hogy „a zokogó próféta” néven vált ismertté. Ha tehát most alkalmatlannak érzed magad, Isten nélkül – az is vagy! A Biblia hősei nem pattantak csak úgy fel a helyükről és nem mondták, hogy: „Semmi gond, én elintézem!”. De íme, a jó hír: Isten nem arra hív, hogy Neki dolgozzunk, hanem, hogy Vele – ez pedig garantálja a sikert. Azt mondod: „De én nem vagyok rá képes”. Semmi probléma: „Nem mintha önmagunktól, mintegy a magunk erejéből volnánk alkalmasak… a mi alkalmasságunk az Istentől van. Ő tett alkalmassá minket” (2Korinthus 3:5-6). Azt mondod: „De nincsenek meg hozzá a szükséges anyagi forrásaim”. Nem gond: „Az Istennek pedig van hatalma arra, hogy minden kegyelmét kiárassza rátok, hogy mindenütt mindenkor minden szükségessel rendelkezzetek, és bőségben éljetek minden jó cselekedetre” (2Korinthus 9:8). Azt mondod: „De nincs hozzá erőm”. Semmi baj: „Mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít engem” (Filippi 4:13).




Állj egyenesen!

„…ő nyomban felegyenesedett…” (Lukács 13:13)

Annak, hogy képes vagy-e egyenesen és felemelt fejjel állni, kevés köze van a bőröd színéhez, de sokkal több ahhoz, hogy mi van a szívedben. „Az én őseim a Mayfloweren jöttek Amerikába” – mondod. Ez jól hangzik, de „Krisztusban nincs szolga, sem szabad”. Isten országában a társadalmi rang nem számít. A nemed sem számít: „nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban” (Galata 3:28). Az sem érdekes, hogy milyen az erkölcsi háttered. Ráháb prostituált volt, mielőtt hinni kezdett Isten beszédének. De miután bízott Isten szavában, többé soha nem tért vissza régi foglalkozásához. Sőt, a Szentírás Sárával, Ábrahám feleségével együtt említi őt, mert hitt Istennek és áldást nyert (Zsidók 11:31). A Krisztusban való hit igazi egyenlőséget teremt, ha ezt elnyered, akkor felemelt fővel járhatsz a múltad ellenére is. Nem számít, hogy mit mondanak az emberek. Amit Isten mond rólad – és amit így elhiszel magadról – egyedül az számít. Lukács feljegyzi: „Egyszer valamelyik zsinagógában tanított szombaton. Íme, volt ott egy asszony, akiben betegség lelke lakott tizennyolc éve, és annyira meggörnyedt, hogy egyáltalán nem volt képes felegyenesedni. Amikor Jézus meglátta őt, előszólította, és ezt mondta neki: »Asszony, megszabadultál betegségedből«. És rátette a kezét, mire ő nyomban felegyenesedett, és dicsőítette az Istent” (Lukács 13:10-13). Ha elkötelezed magad Krisztusnak, Ő megváltoztat téged. Ő majd elbánik mindazzal, ami megnyomorított téged lelkileg, értelmileg és érzelmileg, és elvégzi, hogy egyenesen állj.




HA VALAKI MEGBOTLIK, SEGÍTSD FEL!

„... ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben..." (Galata 6:1)
Pál azt írja: „Testvéreim, ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagy­tok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel." Figyeld meg ezt a kifejezést: „tetten érnek". Legtöb­ben, akik megbotlunk, valamikor azt hittük: „ez sohasem fog megtörténni velem". Mégis meg­történt. Egy gyenge pillanatban engedtünk az ördögnek. Amikor ez megtörténik valakivel, Isten családjának tagjaiként kötelességünk, hogy segítsünk neki helyreállni, bármilyen bűnt követett is el. Ebben a szentírási részletben a „helyreigazítani" szónak orvosi színezete van. Azt az orvost festi le, aki a helyére igazít egy eltört végtagot. Ahhoz, hogy valakit lelkileg helyreigazítsunk, sokféle módon kell neki segítenünk. Először segítenünk kell abban, hogy elismerje bukását. A Betsabéval való házasságtörő viszonya után Dávid így imádkozott: vétkeztem, azt tettem, amit rossznak látsz..." (Zsoltárok 51:6). Másodszor segítenünk kell, hogy elfogadják, ők a felelősök bűnükért. Még akkor is, ha talán valaki más is hozzájárult a dologhoz, Isten előtt nekünk magunknak kell számot adnunk. Harmadszor segítenünk kell nekik, hogy eljussanak a megbánáshoz és a megtéréshez. A megbánás mély bűnbánatot jelent, és a bűntől való elfordulást, új irányba indulást. Ezután segí­tenünk kell nekik a jóvátételben; ha valaki valami rosszat tett, tegye jóvá, amint lehet. Segíthetünk nekik abban, hogy ez által is erősödjenek. A bukások által Isten olyan leckéket tanít nekünk, ame­lyek megvédenek attól, hogy a jövőben hasonló utakra tévedjük. Segíthetünk abban is, hogyan reagáljanak Isten fenyítésére hálával. Az biztos, hogy ez nem könnyű, de ha mérlegeljük, hogy Isten­nek a célja ezzel a fegyelmezéssel az, hogy így „szentségében részesüljünk" (Zsidók 12:10) - akkor elkezdünk hálát adni mennyei Atyánknak szeretetteljes fegyelmezéséért. Ez az, ami igazán megvéd attól, hogy a keserűség gyökeret verjen bennünk, és felnövekedve bűnt teremjen.



„... igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel..." (Galata 6:1)
Milyen lélek kell a helyreigazításhoz? Szelíd lélek, „...ha valakit tetten is érnek valami­lyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel." Nagyon valószínű, hogy az illető már amúgy is szenved, sebezhető és törékeny, mint az üveg; a kárhoztatás csak rosszabbá tenné kínos helyzetét. Megértésre és elfogadásra - nem egyetértésre! - van szüksége. Alázatos lélekre is szükség van. „De azért vi­gyázz magadra, hogy kísértésbe ne essél!" (Galata 6:1). Minket is ugyanolyan anyagból szabtak, mi is ugyanúgy el tudunk bukni. Emlékezz, Péter azt mondta Krisztusnak: Uram, lehet, hogy mások megtagadnak, de én nem! (Id. Máté 26:33) Komolyan is gon­dolta, nem hitte volna, hogy vele is megtörténhet! Nagyon óvatosnak kell lennünk a saját életünkkel, meg kell vizsgálnunk magunkat, tudnunk kell, hogy mi is sebezhetőek vagyunk mindenfajta kísértés és bűn tekintetében. Végül szükség van a szeretet és együttérzés lelkére. Pál azt írja: „Egymás terhét hordozzátok: és így töltsétek be a Krisztus törvényét" (Galata 6:2). Ebben az igében a „teher" szó az jelenti: „nehéz súly". Azt jelenti ez, hogy együtt kell mennünk velük, együtt kell sírnunk velük, együtt kell dolgoznunk velük, amíg helyre nem állnak. Ha a sérült ember nem talál kegyelmet, sze­retetet és gyógyulást Isten családjában, akkor ugyan hol talál? Dr. Charles Stanley írja: „Az írásokból világosan kiderül, hogy kötelességünk helyreállítani elbukott testvérünket. Az is világos, hogy ezt az érzékeny és kényes témát nagy gonddal, nagy körültekintéssel kell kezelnünk, különben sérül bizonyságtételünk a hitetlen világ felé."



Miért nélkülözhetetlen a helyreigazítás? Hogy megvédjük életüket, „...aki megtérített egy bűnöst a tévelygés útjáról, megmenti annak a lelkét a haláltól..." (Jakab 5:20). Ha valaki, akit szeretsz, bűnt követ el, szó szerint megöli önmagát. Ha igazán törődsz azzal az emberrel, nem teheted meg, hogy csak állsz és nézed. A helyreigazítás a gyülekezet életének megőrzése miatt is szükséges. Pál azt írja: „...intsétek a rendetleneket..." (IThesszalonika 5:14 Károli). Amikor a bűnt tolerálják, és racionális magyaráza­tot kerítenek köré, a tagok megharagszanak, és elmennek, mások pedig sérülnek. A gyülekezet hírneve és légköre sérül, ha valaki bűnt követ el és nem hozza azt helyre. Isten jó hírének megőrzése létfontosságú. Amikor Nátán próféta Dáviddal beszélt
Betsabéval elkövetett vétkéről, ezt mondta: okot adtál az Úr ellenségeinek a gyalázkodásra..." (2Sámuel 12:14). Ha elítélünk valamit a világban, de ugyanazt elnézzük magunk között, üzenetünk süket fülekre fog találni. Ezért írja Pál: „...ha valakit tetten is érnek valamilyen bűnben, ti, akik lelki emberek vagytok, igazítsátok helyre az ilyet szelíd lélekkel". Megfelelő módon kell hozzájuk közelítenünk! Nem szabad szembesítenünk valakit a bűnével, ha nekünk magunknak is ugyanaz a problémánk. A helyreigazítás céljával és elvárásával kell megközelítenünk. Ez nem boszorkányüldözés, hanem az elveszett bárány keresése. Ennek a lényege, hogy visszahozzuk őket a közösségbe, és ehhez meg kell szabadulnunk a „szentebb vagyok, mint te" hozzáállástól. Légy őszinte, egyedül Isten kegyelme, hogy téged nem kaptak rajta ugyanazon a vétken, nem igaz? Mondd meg annak, akivel foglalkozol, hogy ezt elismered. Biztosítsd arról, hogy bármilyen bűne legyen is, az nem megbocsáthatatlan. Mindig van visszaút a lelki egészséghez.




Használd az erősségeidet!

„Én, az Úr, vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” (Ézsaiás 48:17)

...azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.

Ha azon tűnődsz, hogy vajon Isten akarja-e hogy sikert érj el, akkor a válasz egy hatalmas zengésű IGEN! Ő azt mondta Izráel népének: „Én, az Úr, vagyok a te Istened, arra tanítalak, ami javadra válik, azon az úton vezetlek, amelyen járnod kell.” Csak úgy érhetsz el sikert, ha tudod, mi a helyes, és azt meg is teszed. Egy vállalat, egy gyülekezet vagy egy misszió csak úgy tud növekedni, ha a vezetője is fejlődik. Bámulatos, hogy mennyi időt, pénzt és energiát áldozunk olyan dolgokra, melyek nem eredményeznek növekedést. A logók, weboldalak, brosúrák és szlogenek fontosak, de sohasem tudják helyrehozni az alkalmatlan vezetés hibáit. Mit tehetsz tehát? Ha tudod, hogy Isten akaratában jársz, és a magánéleted is rendben van, akkor a siker kulcsa a helyes sorrend felállítása és az összpontosítás. Egy ismert lelkipásztor és vezető üzletember a következő vezérelveket ajánlja:

1) Összpontosítsd energiád 70%-át az erősségeid fejlesztésére! A hatékony vezetők kihasználják a bennük rejlő lehetőségeket, több időt fordítanak arra, ami jól megy nekik, mint arra, ami nem.

2) 25%-ot fordíts új dolgokra! Ha jobbá akarsz lenni, akkor folyamatosan változnod és fejlődnöd kell. Ez azt jelenti, hogy új területekre is el kell indulnod. Ha időt szánsz arra, hogy megpróbálkozz olyan új dolgokkal, melyek kapcsolódnak erősségeidhez, akkor növekedni fogsz vezetőként.

3) 5%-ot áldozz a gyengeségeidre! Senki sem kerülheti el teljesen, hogy a gyengeségeivel foglalkozzon. (Figyelem! Itt nem a bűnről vagy a jellemhibákról beszélünk, melyeket rendezni kell!) A megoldás, hogy azt, ami neked nem annyira megy, bízd rá olyan emberekre, akiknek éppen arra van tehetségük! Így szabadon koncentrálhatsz arra, amire Istentől tehetséget kaptál.






Tedd szívvel-lélekkel!

„Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van…” (Prédikátor 9:10)

Salamon lényegében ezt írja: „Ragadd meg az élet adta lehetőségeket… minden nap Isten ajándéka… Ragadd meg a kínálkozó alkalmat… fogj hozzá és tedd szívvel-lélekkel!” (Id. Példabeszédek 9:7-10). Howard Hendricks professzor írta: „Nemrégiben elvesztettem egy jóbarátomat, egy nyolcvanhat éves asszonyt. Ő volt az általam ismert egyik leglelkesítőbb prédikátor. Amikor utoljára találkoztam vele itt, a földön, az egy afféle» keresztyén partin «volt, amikor mindannyian úgy viselkedtünk, mintha hímes tojásokon járnánk, és igyekeztünk nagyon kegyesen kinézni. Akkor belépett ő, rám nézett, és így szólt: » Nos, Hendricks, rég nem láttalak! Mond csak, melyik az öt legjobb könyv, amit az elmúlt évben olvastál? « (Ez rögtön megváltoztatta a hangulatot.) Az volt az életfelfogása, hogy» Ne untassuk egymást… kezdjünk beszélgetésbe! Ha nem találunk beszédtémát, akkor kezdjünk vitatkozni.« Nyolcvanhárom éves korában még egyszer elutazott a Szentföldre. Egy amerikaifutball-csapattal utazott együtt. Az egyik legélénkebb emlékem róla, ahogy ott áll előttük, és így kiabál: »Gyerünk, fiúk! Haladjunk már!« Nemrég halt meg, álmában, a lánya otthonában. A lánya azt mondta nekem, hogy nem sokkal halála előtt még összeírta a következő tíz évre vonatkozó céljait!” Akár tizenkilenc, akár kilencvenkilenc éves vagy tehát, a mai ige számodra ez: „Tedd meg mindazt, ami a kezed ügyébe esik, és amihez erőd van…” Másként fogalmazva: csináld szívvel-lélekkel!





Uralkodj magadon!



„A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.” (Példabeszédek 11:13)

A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot. Példabeszédek 11:13,

Ha kordában akarod tartani indulataidat, a következő két dologra ügyelj:

1) Ne teregesd ki a szennyest mások előtt! Amikor valami fájdalmat okoz, és haragosak vagyunk, természetes késztetésünk, hogy pletykákat terjesszünk a megbántó félről. Ne tedd ezt! A Biblia azt mondja: „A rágalmazó titkokat tár fel, de a hűséges lélek leplezi a dolgot.” Általában kétféleképpen szoktuk kiteregetni a szennyest.

a) Nyílt megszégyenítéssel: olyankor mondjuk, amikor tudjuk, hogy a másik meghallja.

b) Körmönfontan: gúnyolódunk az illető megjelenésén, családján, barátain, gyengeségein és szokásain. Ezzel csak azt érjük el, hogy a másik ember megszégyenül, a szakadék mélyül kettőnk között, és a kibékülés szinte lehetetlenné válik. A Biblia így tanít: „minden hűtlenséget eltakar a szeretet” (Példabeszédek 10:12).

2) Ne viselkedj keresztyénhez nem illő módon! Ne mondj ilyeneket: „Magának köszönheti, tegye túl magát rajta!” Lehet, hogy ez igaz, de Krisztus követőjeként nem teheted meg, hogy csak úgy elsétálsz, és hagyod elfertőződni a sebet. „Bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek Krisztusban” (Efezus 4:32). Hogyan bocsátott meg Isten? Azután, hogy elismerted, megvallottad, megbántad bűneidet, és kiérdemelted kegyelmét? Nem! „Akkor, mikor ellenségei voltunk, megbékéltettünk Istennel Fia halála által” (Róma 5:10). Isten volt a kezdeményező fél, és ő arra hív, hogy mi is kegyelemmel forduljunk a másik emberhez, még mielőtt bocsánatot kérne. Sőt, akkor is meg kell bocsátanunk, ha a másik úgy dönt, hogy az ellenségünk marad. Csak akkor lehet békességünk, akkor gyógyulnak be a sebeink, akkor tudjuk magunk mögött hagyni az egészet, ha megbocsátunk.





„Amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” (Lukács 6:45)

„A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, és a gonosz ember a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” (Lukács 6:45)

A számítógépben tárolt adatok egyetlen gombnyomással előhívhatók. Jézus azt mondta: „A jó ember szíve jó kincséből hozza elő a jót, a gonosz ember pedig a gonoszból hozza elő a gonoszt. Mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.” Ha régi neheztelésekkel vagy tele, akkor egyre keserűbb leszel. Ezért a haragot mindig azonnal kell kezelni. Ne hagyd, hogy sokáig fortyogjon benned. Ne várakozz azt remélve, hogy a másik majd észhez tér, és bocsánatot kér tőled. Mi van, ha ezt sosem teszi meg? Jézus azt mondta: „Ha pedig vétkezik ellened a testvéred, menj el hozzá, fedd meg négyszemközt: ha hallgat rád, megnyerted a testvéredet” (Máté 18:15). Mi fontosabb számodra: a saját nézőpontod vagy a kettőtök kapcsolata? Amikor elfojtjuk a haragot, és nem vagyunk hajlandók egészséges módon kezelni azt, azzal csak halmozódik a probléma az életünkben. Az orvosok szerint a neheztelés gyomorfekélyt okoz, megtámadja az immunrendszert, hajlamossá tesz a szívbetegségekre és a rákra, mindenféle testi-lelki és kapcsolati tünetet okoz. És ez még nem minden! Lefoglalja a gondolatainkat, elszívja energiánkat, megbénítja kreativitásunkat. Eltorzítja az Istennel, a családunkkal, a barátainkkal való kapcsolatunkat, és a sértő féltől is megtagadja annak a lehetőségét, hogy bocsánatot kérhessen és helyrehozza a dolgokat Istennel és velünk. Amíg nem kezeled a helyzetet, addig magaddal fogod hurcolni, mint egy bokádra láncolt vasgolyót. Ne akarj így élni! Kérj Istentől alázatot és bátorságot, hogy kezelni tudd a helyzetet – még ma!





„Haragudhattok, de ne vétkezzetek: a nap nem menjen le haragotokkal.”
(Efezus 4:26)

Íme, a Biblia terve fejlődésünkre, amiben benne van a harag megfelelő kezelése is: „Újuljatok meg lelketekben és elmétekben, öltsétek fel az új embert, aki Isten tetszése szerint valóságos igazságban és szentségben teremtett. Ezért tehát vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat, mindenki a felebarátjának, mivelhogy tagjai vagyunk egymásnak. Haragudhattok, de ne vétkezzetek: a nap nem menjen le haragotokkal, helyet se adjatok az ördögnek… Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják… Minden keserűség, indulat, harag, kiabálás és istenkáromlás legyen távol tőletek minden gonoszsággal együtt.  Viszont legyetek egymáshoz jóságosak, irgalmasak, bocsássatok meg egymásnak, ahogyan Isten is megbocsátott nektek a Krisztusban.” (Efezus 4:23-32). Isten mindenféle érzelmet adott nekünk, beleértve a haragot is. De azt akarja, hogy megtanuljuk megfelelő módon kezelni.  Figyeld meg ezt: „vessétek le a hazugságot, és mondjatok igazat.” Amikor dühös vagy, ahelyett, hogy letagadnád haragotad, használd arra, hogy pozitív hatást érj el. Például ha azt mondod: „Haragszom, mert értékesnek tartom a kapcsolatunkat, és szeretnék beszélni róla” – ez elősegíti a gyógyulást, a megoldásra találást. Ha úgy teszel, mintha nem is haragudnál, az lényegében hazugság. Ugyanígy a túlzások is. „Te soha nem hallgatsz meg… te mindig figyelmen kívül hagyod a kívánságaimat… itt senki nem tesz semmit, csak én.” Az ilyen általánosítások nem igazak, és nem használnak semmit, csak élezik a helyzetet, és elfedik a valódi problémát, így az megoldatlan marad. Isten akarata számodra az, hogy uralkodj az indulataidon ahelyett, hogy hagynád, hogy indulataid uralkodjanak rajtad.





„Minden szabad nekem – de…” (1Korinthus 6:12)

Add tudtára a testednek, hogy ki diktál! Minden nap találj módot arra, hogy nemet mondj önmagadnak. Ha így teszel, akkor képes leszel megtenni akkor is, amikor valóban számít. Most nemcsak főbenjáró bűnökről beszélünk, hanem arról, hogy oda kell koncentrálnunk életünk fegyelmezetlen területeire, amelyeket kimagyarázunk és racionalizálunk, ahelyett hogy végre törődnénk velük. Pál azt írja:

„Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává.” Pál ezen a mércén méri le cselekedeteit: „Javamra válik? Vagy fennáll a veszélye annak, hogy uralma alá kerítsen?”

Meddig fogod még azt mondogatni magadnak: „Tudom, hogy meg kell változnom, és meg is fogok: holnap”? Jogod van hozzá, hogy csokoládétortát és fagylaltot fogyassz minden este lefekvéskor. Ezt „szabad”, de nem „használ”, főleg, ha egészséges artériákat, cukor-mentes vért, csinos derekat akarsz, és azt, hogy képes legyél lefutni a maratont, vagy talán csak annyit, hogy lépést tudj tartani az unokáiddal. Jogod van ahhoz, hogy úgy töltsd az idődet, és úgy költsd a pénzedet, ahogy neked tetszik, de nincs jogod panaszkodni, ha a csökkenő hozadék elve bejön, és a szegényházban végzed. Jogod van bármilyen szeméttel megtölteni az elmédet, amivel csak akarod. De értsd meg: ha folyamatosan kiteszed magad a helytelen dolgok hatásának, az gyengíteni fogja a jellemedet, megfoszt az önbecsülésedtől, és végül rabszolgájává tesz.

Ha arról van szó, hogy a rossz szokásokat jóra cseréld, azt csak egyetlen egy ember tudja elérni: te. A jellemed a mindennapos döntéseid összessége. Amit gondolsz, amit választasz, és amit teszel nap mint nap, azzá válsz.




„Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat” (Efezus 4:29)

Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. Ef.4:29,

„Semmiféle bomlasztó beszéd ne hagyja el a szátokat, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják. És ne szomorítsátok meg Isten Szentlelkét…” (Efezus 4:29–30). Amikor haragodban kirobbansz, nemcsak a másik embert bántod meg, de megszomorítod a Szentlelket is. Belegondoltál már ebbe? Krisztus arra hív, hogy megértsük a másik ember szükségeit. Ne hozzunk fel régebbi vétkeket, melyekért az illető már bocsánatot kért, ne rángassunk bele más embereket a dologba, és ne tegyünk megjegyzéseket valakinek a testsúlyára, a bőrszínére, értelmi vagy érzelmi korlátaira. Ne hozz fel olyan dolgokat, melyek elhomályosítják a valódi kérdést, és akadályozzák, hogy megoldást találj! Ne használd a hangerőt megfélemlítésre vagy manipulálásra! Isten azért teremtette a haragra való képességet, mert a harag megfelelő módon kezelve akár gyógyszer is lehet, sőt, energiát adhat ahhoz, hogy pozitív változást érjünk el. Tehát:

1) Megoldásra törekedj, ne „győzelemre”! Csak ront a helyzeten az, ha a másikra neveket aggatunk, vagy „diagnosztizáljuk” őt. Ne arra összpontosíts, hogy mit tett a másik, hanem arra, hogy mit tehettek együtt azért, hogy megoldjátok a gondot.

2) Ismerd el a hibáidat, és kérj bocsánatot! Ezzel megkönnyíted a másik félnek, hogy ő is elismerje hibáit.

3) Amikor rámutatsz egy nehézségre, mindig keress valami olyat is a másikban, amit őszintén meg tudsz dicsérni! Bírálat helyett próbáld ezt mondani: „Biztos vagyok benne, hogy ezt nem esett jól hallani. Köszönöm, hogy türelmesen végighallgattál.” Ha a másik  hibáztatása helyett a megoldáskeresésre összpontosítasz, akkor olyan célt mutatsz neki, amihez igyekezni fog felnőni.





„Vigad a bensőm, ha ajkad őszintén szól.”
(Példabeszédek 23:16)

Indulataink kezeléséhez a Biblia két fontos alapelvet tanít: 1) Ne hibáztass másokat! Csak azért mutogatunk a másikra, hogy magunkról elhárítsuk a felelősséget. „Ha időben ideértél volna, nem kellene nyaggatnom téged.” Vagy: „Ha nem nyaggatnál folyton, akkor talán elkezdenék jobban odafigyelni az időre.” Az ilyen szavak nem segítenek, csak ellenségessé teszik a másik személyt, fenntartják a haragot, nem a kívánt eredményt hozzák. 2) Ne használd a szavakat fegyverként vagy eszközként mások leuralására. Fékezd indulataidat, csak egészséges módon fejezd ki érzéseidet! Ne feledd a célod az, hogy megold a problémát, és erősítsd a kapcsolatot, nem az, hogy hagyd elfertőződni a sebet. Könnyen fog menni? Nem. Éppen ezért van szükséged Isten segítségére. A Biblia azt mondja, hogy a szavak összehúzhatják a másik ember lelkét (Id. Példabeszédek 18:14), összetörhetik a szívét (Id. Példabeszédek 15:4), és tönkretehetik a kapcsolatokat (Id. Példabeszédek 18:21). Salamon azt mondta, hogy a bántó szavak a zsigerig hatolnak (Id. Példabeszédek 26:22). Amít kimondunk, az talán egész életében végigkíséri a másik személyt, egészen a sírig. Ezt akarod? Biztos nem! Másrészt a helyesen kezelt harag miatt nem kell, hogy a bűntudat kínozzon. tanulj meg különbséget tenni a harag között, amit érzel, és a szavak között, amiket kimondasz. A harag feltárhatja, hogy min kell változtatni egy kapcsolatban. Ezért kérd Isten, mutassa meg, hol van szükség változásra – először benned, és csak aztán a másikban!

komment
süti beállítások módosítása