Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha kedves akarsz lenni, nyisd ki a szemed-Isten meghatározott szolgálatra alkotott téged-Okoskodások és viták lerombolása

2018. július 19. 10:23 - Andre Lowoa



Ha kedves akarsz lenni, nyisd ki a szemed

„Mások javát keressétek” (1Kor 10:24b, NCV fordítás)

A kedvesség mindig a szemeinkkel kezdődik – azzal, hogyan szemléled a világot és hogy mennyire vagy fogékony a többi ember szükségleteire.

A Lukács 10:33b-ben ezt olvashatjuk az irgalmas szamaritánusról: „Amikor meglátta (a férfi állapotát), a szíve megtelt szánalommal.” (GNT fordítás). Vegyük észre a szóhasználatot „meglátta”. Ez a kiindulópont. Ha szeretnéd megtanulni, hogyan lehetnél kedvesebb ember, meg kell változtatnod azt a módot, ahogyan a világot szemléled. Nagyobb figyelmet kell fordítanod a körülötted lévők szükségleteire.

A sietség a kedvesség halála. Ha megtanulsz kedvesebb emberré válni, le kell lassítanod! Ha mindig más dolgok kötik le a figyelmedet, nem marad időd a kedvességre.

Ha úgy döntenél, hogy elmész egy országot átszelő túrára, többféle lehetőség közül választhatnál ahhoz, hogy eljuss egyik helyről a másikra. A leggyorsabban repülőgéppel érnél oda, de nem látnál túl sokat az országból. Utazhatnál vonattal vagy akár autóval, mindkettő lehetőséget biztosítana arra, hogy többet láthass. Azonban, ha valóban a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a dologból, gyalog mennél.

Minél lassabban mész, annál többet látsz.

A Biblia azt mondja, hogy „mások javát keressétek” (1Kor 10:24b, NCV fordítás). Az első lépés a kedvesség irányába az, hogy kérd Istent, hogy ajándékozzon meg téged spirituális radarral, hogy felfigyelhess azokra az emberekre a környezetedben, akik érzelmileg, lelkileg és fizikailag sérültek.

Talán ez egy veled született adottságod. Automatikus megérzed, ha körülötted valaki szükséghelyzetben van. Ez nem jelenti azt, hogy te sokkal lelkiismeretesebb vagy hozzánk képest. Te egyszerűen így teremtettél. Ha ez nem jellemző rád, akkor olyan vagy, mint én: „lelki figyelemhiányos”. Könnyű elterelni a figyelmedet. Könnyen feladatközpontúvá válsz. Könnyű figyelmen kívül hagynod, hogy mi történik körülötted.

Ha törődsz, körültekintőbb leszel. Pál galatákhoz írt levele 6:8-ban azt olvashatjuk: „Az, aki önzést táplálja semmibe véve mások szükségleteit – semmibe véve Istent – egy rakás gazt fog aratni. Csupán a gazt tudja majd felmutatni életéért.” (The Message fordítás). Nem mindig egyszerű észrevenni más emberek szükségleteit, főként mikor az út másik oldalán helyezkednek el. De ez a kedvesség kezdőpontja.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módokon tudnád szándékosan lelassítani életed annak érdekében, hogy könnyebben megláthasd a körülötted lévő emberek szükségleteit?
  • Milyen emberek mellett haladsz el nap mint nap, akiket olykor nehéz észrevenni? Ha nyitva tartod szemeidet, milyen új lehetőségeket veszel észre arra, hogy segíthess azon emberek egyikének?
  • Hogy van az, hogy azok, akik semmibe veszik mások szükségleteit, Istent is semmibe veszik (Gal 6:8)?





Isten meghatározott szolgálatra alkotott téged

 

"Kezed formált és alkotott engem." Jób 10,8

Isten ezen a bolygón minden teremtményt különleges képességgel ruházott fel. Van olyan állat, amely fut, amely ugrik, van, ami úszik, ás, vagy repül. Mindegyiknek adott szerepe van az Istentől kapott jellegzetességek alapján. Ugyanez igaz az emberekre is. Mindegyikünk egyedileg tervezett, vagy "formált", adott feladatok elvégzésére.

Mielőtt egy építész nekilát egy új épület megtervezésének, először megkérdezi: "Mi az épület célja? Mire fogják használni?" A tervezett funkció mindig meghatározza az épület formáját.

Mielőtt Isten megteremtett téged, eldöntötte, milyen szerepre szán téged a földön. Pontosan megtervezte, milyen szolgálatot kíván tőled, és eszerint alakította ki belsődet és külsődet. Azért vagy olyan, amilyen, mert egy meghatározott szolgálatra készíttettél.

Az Ige azt mondja: "Mert az Ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett" (Ef. 2,10). A poéma, költemény szó egy görög szóból származik, amelynek jelentése: "keze munkája, műve" valakinek. Te Isten kézműves remeke vagy. Nem futószalagon, gondolkodás nélküli tömegtermelésben készült termék vagy. Egyedi tervezésű, jellegzetes, eredeti mestermű vagy.

Isten szándékosan alakított és formált téged úgy, hogy szolgálatod egyedi legyen. Gondosan fűzte fel a téged alkotó DNS-láncot. Dávid dicsőítette Istent azért a fantasztikus személyes figyelemért, amellyel Isten minden egyes embert a legapróbb részletekig megtervezett: "Hiszen te formáltad bensőm, s anyám méhében te szőtted a testem. Dicsőítlek téged, mert olyan csodálatosan alkottál, és tudom jól, milyen csodálatos minden műved!" (Zsolt. 139,13-14).

Isten nemcsak megformált a születésed előtt, hanem minden napodat eltervezte a fejlődésed érdekében. Dávid így folytatja: "Könyvedben már minden fel volt jegyezve rólam: napjaim már eltervezted, mielőtt egy is eltelt volna belőlük" (Zsolt. 139,16).

Ez azt jelenti, hogy mindennek jelentősége van, ami az életedben történik. Isten mindezt öntőformaként használja, hogy alkalmassá tegyen mások és az Ő szolgálatára.

Isten soha semmit nem veszteget el. Nem adott volna neked képességeket, érdeklődést, tehetséget, rátermettséget, személyiséget, élettapasztalatokat, ha nem állna szándékában, hogy használd ezeket az Ő dicsőségére.

 


Okoskodások és viták lerombolása

 

"Igen, lerombolunk minden emberi okoskodást és vitatkozást, és foglyul ejtünk minden gondolatot, hogy engedelmeskedjen a Krisztusnak."
(2 Kor.10:5 - Egyszerű ford.)

A mai áhítatot használd imaként.

Atyám, taníts, hogy a te eszközeiddel viseljek szellemi harcot, ne pedig a világ szerint. Vezess, hogy a Szent Lélek fegyvereivel, ne pedig a test fegyvereivel éljek, harcoljak, vitatkozzak, vállaljak fel konfliktust!
 
Légy az én erőm, Uram, amikor falba ütközök. Atyám, vezess arra a pontra, ahol nem a testben van bizalmam, hanem egyedül Benned, Uram.
Eddzél meg, Uram, hogy amikor szemben találom magam egy konfliktussal, elbátortalanító helyzettel vagy kísértéssel, ha bármilyen akadályba ütközöm, mindig tudjak bízni Benned és a Te utadban.
 
Az igazság szerint Te adtál nekem erőt, hatalmat, hogy leromboljak minden okoskodást és vitatkozást, ami megakadályoz abban, hogy jobban megismerjelek.
 
Így, ahelyett, hogy okoskodásokba, vitákba bocsátkoznék, az igazságra tudjak mutatni, és meg tudjam azt vallani.
Uram, tégy késszé arra, hogy tudjam használni azokat az eszközöket, amelyeket te adsz, és mutasd meg, hogyan romboljak le "minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek".
Mutasd meg, hogyan kell rabul ejteni minden gondolatot, és engedelmessé tenni azokat Krisztusnak.
Mutasd meg, hogyan tegyem ezt, és azt is, hogy mit tegyek. Odaszánom magam, hogy azt tegyem, amire Te tanítasz engem.
 
Úgy legyen, Uram.




komment
süti beállítások módosítása