Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Gondolatok, amelyek meghatározzák az életedet-Isten kegyelme a nehézségek között is folytatódik-Isten rád vár, hogy elültess egy magot-Isten szeretetében biztonságban vagy-Kis, átgondolt gesztusok nagy változást eredményeznek-Vezető, aki szolgál

2018. július 18. 10:06 - Andre Lowoa




Gondolatok, amelyek meghatározzák az életedet

 


"Minden féltve őrzött dolognál jobban óvd szívedet, mert onnan indul ki az élet!" -
Vigyázzatok, hogyan gondolkodtok; a gondolkodásotok formálja az életeteket
(Péld. 4:23 – fordítás, GNT)


A Biblia azt mondja, a gondolkodásunk hatással van az életünkre. Például:


Az értelmezésem hatással van a helyzetemre – Nem az a lényeg, hogy mi történik velem, hanem az, hogy, hogyan viszonyulok hozzá. Az, ahogyan reagálok, meghatározza, hogy a körülmények jobbá formálnak, vagy keserűbbé tesznek engem. Tekinthetek mindent úgy, mint akadályt, vagy mint lehetőséget a növekedésre – egy kő, amely elbuktat, vagy egy kő, amit lépcsőként használhatok, hogy feljebb lépjek.


A hitem meghatározza a viselkedésemet – Mindig a hitünknek megfelelően cselekszünk, még akkor is, aha ezek a gondolatok tévesek. Például, gyermekként, ha azt hitted, hogy az ágyad melletti árnyék egy szörny, a tested félelemmel válaszolt (adrenalin, remegés), még akkor is, ha ez nem volt igaz. Ezért olyan fontos, hogy légy bizonyos, helyes információk alapján cselekszel. A magadról, az életedről és Istenről kialakított meggyőződésed meghatározza az életvezetésed.


Ahogyan beszélek magamról, az meghatározza az önbecsülésemet – Folyamatosan beszélünk magunkhoz. A magaddal való beszélgetéseidben leszólod magad? Hagyd ezt abba! „Ahogy gondolkodik a szívében, olyan ő maga” (Péld 23:7 fordítás – NKJV)






Isten kegyelme a nehézségek között is folytatódik

"A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós. A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem." (Jeremiás siralmai 3:19-24. TEV)

Amikor a világod darabokra hullik, nagyon egyszerű a fájdalomra, a problémákra, a nyomásra és a nehézségekre összpontosítani. Ez a természetes válaszreakció. A biblikus válasz azonban az, hogy fókuszálj Isten szeretetére.

Akkor is ha mérges vagy Istenre, emlékeztetned kell magad arra, hogy ő mennyire szeret téged. Figyelj az ő feltétel nélküli szeretetére. Emlékezz rá, hogy nem tudsz olyat tenni, ami miatt ő ne szeretne. Panaszkodhatsz neki, ordibálhatsz vele, de akkor is örökké fog szeretni.

Ezt a biblikus hozzáállást láthatod Jeremiás életében is a Jeremiás siralmai 3:19-24-ben. Jeremiás egyszer csak már nem a saját fájdalmára kezd el figyelni: "A fájdalmam és a hontalanságom gondolata keserű méreg. Folyton erre gondolok és a lelkem depressziós." (TEV). Jeremiást felemésztette a körülötte történt pusztítás; ez töltötte meg a gondolatait és tette elkeseredetté, depresszióssá.

Ha megakarod változtatni az életed, változtatnod kell a gondolataidon. Ez tette tehát Jeremiás is. Láthatjuk a szellemi változást a következő versben: "A remény visszatért, amikor eszembe jutott ez az egy dolog: a nem halványuló szeretete és kegyelme még mindig árad, friss mint a reggel, biztos mint a napsütés. Az Úr az egyetlen amim van és benne reménykedem."

Isten szeret téged. Ő nem egy kiengesztelhetetlen szigorú szülő. Ő nem egy elszúrt, tökéletlen szülő gyengeségekkel és hibákkal. Ő Isten - az örökkévaló, mindentudó, hibátlan Isten, aki azért teremtett téged, hogy szeressen és sose hagyjon el.

Szóval, amikor úgy érzed, hogy minden elveszett, ne arra koncentrálj, hogy mi veszett el, hanem kezdj el arra összpontosítani, ami megmaradt: Isten és az ő feléd irányuló szeretete.

Beszéljetek róla:
- Milyen módokon láttad megnyilvánulni Isten szeretetét és kegyelmét az életedben?
- Mi az a néhány gyakorlati lépés, amivel segíteni tudsz a gondolataid megváltoztatásán, hogy Isten szeretetére összpontosíts?
- Mit gondolsz, miért engedi Isten, hogy átessünk veszteségeken és fájdalmakon?




Isten rád vár, hogy elültess egy magot

„Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz." (János 12:24., Újfordítás)

Mit tesz a földműves ha kietlen a földje és nincs rajta termés? Nem panaszkodik miatta. Nem is kell imádkoznia érte! Egyszerűen csak kimegy és neki áll magokat ültetni, mert amíg ezt nem teszi meg, semmi sem fog nőni. Imádkozhat amennyit csak akar, nem fog termést hozni. El kell ültetnie néhány magot.

Lehet azt gondolod, hogy még Istenre vársz. Vársz rá egy munka miatt. Vársz rá egy házastárs miatt. Vársz rá, hogy hátha jön egy váratlan ajándék. Isten azt mondja erre: „Azt gondolod, hogy te vársz rám? Én várok rád! Várok rád, hogy végre elültess egy magot."

Az életben minden egy kis magként kezdi: a kapcsolat, a házasság, az üzlet, a gyülekezet. Semmi nem történik, ha nem ülteted el a magot.

Miért várja el tőlünk Isten, hogy magot ültessünk? Mert ez a hit megnyilvánulása. Elveszed amit kapsz, majd tovább adod. Ez a hit megnyilvánulása, ami dicsőséget hoz Istennek!

Jézus ezt a vetés és aratás elveként írta le, amikor elmagyarázta, hogy miért is jött a Földre meghalni a kereszten. A János 12:24-ben azt mondja Jézus: „Ha a búzaszem nem esik a földbe, és nem hal meg, egymaga marad; de ha meghal, sokszoros termést hoz." (Újfordítás). Jézus azt mondta: „Az emberek megmenekülnek és a Mennybe mennek az én halálom és feltámadásom által. Elültetek egy magot és ez a mag az én életem lesz ."

Íme a vetés és aratás elve:

Bármikor is szükségben vagy, ültess el egy magot. Bármire is legyen szükséged – több időre, több energiára, több pénzre, több támogatásra, több kapcsolatra, több bölcsességre –, csak ültess egy magot. Ha több időre van szükséged, szánj több időt a gyermekeidre. Ha több pénzre van szükséged, adj valakinek, aki szükségben van. Ha több bölcsesség kellene, oszd meg másokkal a már meglévő bölcsességed. Add oda saját magad!

Talán nem látod értelmét, hogy valami olyat adj oda, amiből neked is többre lenne szükséged, de ez az a hozzáállás, amit Isten meg akar áldani és ez fog gyümölcsöket teremni az életedben. Amikor szükségben vagy, ne zúgolódj miatta, ne álmodozz róla, nem is kell imádkoznod érte; csak ültess egy magot!

Segítő kérdések elmélkedéshez és beszélgetéshez:

  • Mire van most szükséged, ami kapcsán épp arra vársz, hogy Isten megadja neked?
  • Mit gondolsz, ezzel kapcsolatban mit vár tőled Isten? Milyen magot tudsz ma elültetni?
  • Amikor elültetsz egy magot és magadból adsz másoknak, az milyen hatással van rád és rájuk? Hogyan építi Isten ezen keresztül a jellemed?





Isten szeretetében biztonságban vagy

 

"Mert meg vagyok győződve, hogy semmi nem választhat el minket az Isten szeretetétől..." Róm. 8:38-39

Előbb vagy utóbb mindenki megtudja, milyen elvetettnek, elutasítottnak lenni. Talán a szüleid, talán egy barát/barátnő, esetleg iskolában más gyerekek miatt tapasztaltad meg ezt. Van azonban egy személy, aki soha nem utasít el: Jézus.

A Biblia azt írja: "Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban." (Róm. 8:38-39)

Az elutasítás érzése miatt úgy érezheted, nem vagy biztonságban. És a bizonytalanság rávehet, hogy ostobaságokat tegyél. Mikor nem érzed magad biztonságban és magabiztosnak próbálsz tűnni, akkor olyan dolgokat mondasz, amiket nagyon nem kellene mondanod, és olyan dolgokat teszel, amiket kifejezetten nem kéne tenned.

De, aki elfogadta Jézus Krisztust Urának és Megváltójának, annak nincs oka rá, hogy bizonytalanságban legyen. Isten soha nem szűnik meg szeretni téged; ő sosem utasít el. Talán elvesztesz e világi dolgokat, de soha nem veszted el az Ő megváltását.



Kis, átgondolt gesztusok nagy változást eredményeznek

"...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez."
(1 Thesszalonika 5.14)
Amikor szolgálsz egy haldokló barátod felé, fizikailag legyél ott, de ugyanakkor adj neki gyakorlati segítséget is. Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy bármit megteszel, amire a barátodnak szüksége van, és kisebb, de gyakorlati dolgokban is segítségére állsz.
Aki éppen haldoklik, általában nem érzi jól magát. Gyakran vannak fájdalmai. A fájdalmait azzal enyhítheted, ha odafigyelsz a kisebb dolgokra körülötte, azokra a dolgokra, melyek bár kicsik, de sokat jelentenek. Szeretné, hogy a lámpa fel vagy éppen le legyen kapcsolva? Jól esne-e neki egy kis jég? Szüksége van-e egy hátmasszázsra? Szeretetet azon keresztül adsz, hogy gyakorlati segítséged nyújtasz, hogy a fájdalmait és a rossz közérzetét enyhítsd.
Ne félj kérdéseket feltenni. Ne félj dolgokat javasolni. A Bibliában ezt olvassuk: "...biztassátok a bátortalanokat, karoljátok fel az erőtleneket, legyetek türelmesek mindenkihez." (1 Thesszalonika 5.14)
Amikor az emberek betegek, nem érzik jól magukat. Amikor az emberek haldokolnak, gyakran házsártosak, mert nem érzik jól magukat. Együtérzésed úgy tudod kinyílvánitani, ha adsz nekik egy kis szabadságot és kedves valamint türelmes vagy velük.
Miért fontos ez? Mert van egy másik félelem. Amikor az ember haldoklik, fél a kontroll elvesztésétől. Először, hogy nem tud autót vezetni. Majd nem lesz képes járni vagy nem tud kikelni az ágyból vagy nem tud egyedül mosdóba elmenni.
Szolgálhatsz a haldoklók felé nemcsak azáltal, hogy odafigyelsz a szükségleteikre, hanem azáltal is, hogy megengeded, hogy ők megválasszák, hogy ezek a szükségletek, hogyan lesznek betöltve. Minden egyes alkalommal, amikor megengeded nekik a választást, viszaadsz nekik egy kicsit a kontrollból. "Szeretnéd a papucsot felvenni vagy inkább jó így nélküle?" "Szeretnél esetleg csatornát váltani? Mit szeretnél nézni?" "Most szeretnél reggelizni vagy később?"
Sokszor a legkisebb gesztus vagy figyelmesség hozza a legnagyobb változást egy haldokló személy életében. A jelenléted önmagában egy szolgálat, ugyanígy szolgálat a gyakorlati segítség is.
Beszéljetek róla
  • Milyen helyzet volt, amit elkerültél, mert nem tudtad, hogy hogyan szolgálj vagy segíts? 
  • Hogyan változik a szemléleted, ha a jelenléted és kis gesztusok hatását figyelembe veszed?
  • Ha halállal kéne szembenézned, hogyan szeretnéd, hogy az emberek szolgáljanak feléd?


 

Vezető, aki szolgál, vagy szolga, aki vezet

 

"De én könyörögtem érted (Simon), hogy el ne fogyatkozzék a hited: azért ha majd megtérsz, erősítsd atyádfiait." (Lk 22,32)


Amikor Jézus elmondja Péternek, hogy imádkozott érte, akkor elmagyarázza, hogy ez a bizonyos ima azért volt, mert "a Sátán kikért titeket, hogy megrostáljon, mint a búzát." (Lk 22,31)

Számomra ez felveti a kérdést: "Uram, igen-t kellett erre mondanod?"

Lehet, vannak napok az életedben, amikor te is eltűnődsz, vajon Isten most épp hagyja, hogy a Sátán megrostáljon téged? De ha ez így is van, választhatjuk azt az utat, hogy hisszük, Isten még mindig irányítása alatt tartja a dolgokat, és az Ő jelenléte bennünk nagyobb, mint az, aki a világban van. (1Jn 4,4)

Egy rostálás Istennek dicsőséget is hozhat, mint például Jób esetében, aki még akkor is dicsőítette teremtőjét, amikor minden veszni látszott, és még a felesége is azt mondta, hogy adja fel Istenbe vetett hitét.

Egy rostálás a gyengeségeidet is próbára teszi, mert felfedi, hogy melyik az a terület, ahol még mindig azt gondolod: "Én meg tudom tenni". Egy jó és gyors rostálás elvezet ahhoz, hogy ezt mondd: "Én nem tudom megtenni, de Isten igen."

Azzal, hogy Isten engedi, hogy a Sátán megrostáljon, kisöpri az életedből azokat a zavaró dolgokat, amik meggátolhatnak abban, hogy teljesítsd, amire hivatott vagy.

Az, ahogy Jézus szól Péterhez a rostálásról, mindig is különleges jelentéssel bírt számomra. Jézus nem csupán annyit mond, hogy "Készülj egy forgószél erejű próbára! Tudom, hogy csalódást fogsz okozni."

Ehelyett Jézus a jövőbe mutat: Péter túl fogja élni a rostálást. Amikor visszatér, majd alázatosabb lesz, de erősebb, és az lesz a célja, hogy erősítse a testvéreit. Bizonyos értelemben ezzel azt mondja, hogy "amikor visszatér, szolga lesz, aki vezet."

Beszéljünk róla

Mi a különbség a kettő között: egy vezető, aki szolgál, és egy szolga, aki vezet?
komment
süti beállítások módosítása