Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A nevelhető lélek három hatása-A Szentlélekkel való együttműködés-A tanítható Lélek három hatása-Amiért az akadékoskodás soha nem megoldás

2018. július 16. 10:20 - Andre Lowoa



A nevelhető lélek három hatása

„Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Péld. 15:32


Miközben tanulod, hogyan legyél alázatos, képesnek kell lenned hallgatni, tanulni és növekedni, nyitottnak lenni a javaslatokra, az igazításokra, amiket más emberektől kapsz. Te sem tudsz mindent, és nem is viselkedhetsz úgy, mint aki mindent tud.

Íme néhány indok, miért is jó ha nevelhető és alázatos vagy.

1. Szerethetőbb leszel.

A Bibliában a Példabszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik.” A gőg alapvetően bizonytalanságot mutat. Lehet attól félsz, hogy nem tudsz mindent, de sokkal szerethetőbb vagy, ha nyitott vagy a nevelésre.

2. Bölcsebb leszel.

Példabeszédek 15:12 szerint „Aki semmibe veszi az intést, önmagának árt, aki pedig hallgat a dorgálásra, értelmessé válik”. Alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a javulásra. Mindenki valamilyen szempontból tudatlan, csak más-más témában. Több szem többet lát. Nincs időd az életben mindent megtanulni, mindent megtapasztalni. Jobb, okosabb, ha mások tapasztalatára is alapozol. Ha megfelelően kérdezel, sokat tanulhatsz.

3. Kevesebb konfliktusod lesz.

A Példabeszédek 13:10 szerint „A kevélységből csak civódás lesz”. Ez az első ige, amit Kay és én megtanultunk, miután összeházasodtunk. Igazából már a mézeshetek alatt megtanultuk, mert már ott szükségünk volt rá. Minden egyes civódásban, vitában a gonosz felüti a fejét. Ellenben minden olyan kapcsolatban, amikor alázatosan közelítesz, kevesebb konfliktusod, viszályod lesz.

Sok esetben Isten az alázatot azért várja el, hogy olyanok legyünk, mint a kisgyerek. Miért? Mert a kisgyerekek nevelhetők. Nyitottak a tanulásra. Vágynak a megtapasztalásra. Nem hárítanak. Nem mondják azt: „Nem szeretnék megtanulni járni.’” „Nem szeretnék megtanulni beszélni!” „Ne taníts meg engem olvasni!”

Van választási lehetőséged: Megalázod magad vagy arrogáns, gőgös életet élsz. Nevelhető leszel, vagy elérhetetlen. Isten rád vár, olyan mértékben segít, ahogyan tanulsz alázatos lenni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Amikor valaki megpróbál igazgatni, általában hogyan reagálsz rá? Megnyilatkozásod hogyan mutat alázatosságot?
  • Gondolj egy vitára valakivel. Tanúsítottatok egymás iránt alázatosságot? Miben volt más?
  • Miért lényeges, hogy folyamatosan nevelhető legyél?





A Szentlélekkel való együttműködés


" Újuljatok meg lelketekben és elmétekben" (Efézus 4:23)

A Bibliában újra és újra megjelenik egy fontos igazság: A Szent Lélek abban a pillanatban kiárasztja erejét, amikor hitből megteszünk egy lépést.

Amikor Józsué egy lehetetlen akadállyal találta szemben magát, a Jordán folyó vize csak akkor húzódott vissza, amikor a vezetők engedelmesen és hittel beléptek a zúgó folyamba. Az engedelmesség megnyitja az ajtót Isten ereje előtt.

Ne várj arra, hogy erősnek és magabiztosnak érezd magad. Lépj előre a gyengeségedben, tedd meg a helyes lépést a félelmeid és az érzéseid ellenére. Így lehet a Szent Lélekkel együttműködni, és így fog a személyiséged fejlődni.

Pál megmagyarázza, mi az a három dolog, amit tennünk kell, hogy Krisztushoz hasonlóvá legyünk:

Első, hogy el kell döntenünk, hogy eltávolodnunk a régi viselkedésformáinktól. "Vessétek le a régi élet szerint való óembert, aki csalárd és gonosz kívánságok miatt megromlott…" (Efézus 4:22). Más fordításban: "Mindennek, ami a régi életmódodhoz kötődik, mennie kell. Velejéig romlott. Szabadulj meg tőle!" (MSG fordítás)

Második, hogy meg kell változtatnunk gondolkodásunkat. "Hagyd, hogy a Lélek megváltoztassa a gondolkodásmódodat" (Efézus 4:23, CEV fordítás). Azt mondja a Biblia, hogy az elménk megújulásával változunk meg (Róma 12:2).

Harmadik, hogy Isten személyiségét kell magunkra vennünk azáltal, hogy új, Istennek tetsző szokásokat alakítunk ki. A személyiségedet lényegében a szokásaid alkotják, az, ahogy általában viselkedsz. A Biblia azt mondja, "öltsétek fel az új embert, aki azért teremtetett, hogy Istenhez hasonló legyen valóságos igazságban és szentségben." (Efézus 4:24, NIV fordítás).

Beszéljünk róla

Mi az, amiről Isten azt mondta neked, hogy tedd meg, de te halogattad vagy nem tetted meg, mert alkalmatlannak vagy gyengének érezted magad?

Milyen régi szokásoktól kellene megválnod?





A tanítható Lélek három hatása

“Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” ( Példabeszédek 15:32, GNT fordítás)

Amikor azt tanulod, hogyan legyél alázatos, akkor hajlandónak kell lenned arra, hogy figyelj, tanulj és növekedj abban, hogyan legyél nyitott, illetve vevő mások  javaslataira és kiigazításaira. Hisz nem tudsz mindent, és nem is tehetsz úgy, mint ha mindent tudnál!

Íme néhány ok, amiért tanítható és alázatos lelkűnek kell lenned:

  1. Szerethetőbb leszel.

A Biblia a Példabeszédek 15:12-ben ezt mondja: “ A felfuvalkodott emberek nem szeretik, ha helyreigazítják őket; soha nem kérnek tanácsot a bölcsebbektől.” (GNT fordítás). Lehet, hogy félsz megmutatni, hogy nem sok mindent tudsz, de szerethetőbb leszel, ha nyitott vagy a tanításra.

  1. Bölcsebb leszel.

A Példabeszédek 15:32 ezt mondja: “Aki semmibe veszi a fegyelmezést, csupán önmagának árt; aki pedig hallgat a helyesbítésre az értelmessé válik.” (GNT fordítás). Az alázatos emberek mindig tanulnak, mert nyitottak a kiigazításra. Mindenki tudatlan; csak különféle témákban. Ezért jobb kettőnek, mint egynek. Nincs időd arra az életben, hogy mindent személyes tapasztalat által tanulj meg. Bölcsebb, ha mások tapasztalataiból tanulunk. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha megtanulunk kérdéseket feltenni és kérdezni.

  1. Kevesebb lesz a konfliktusod.

A Példabeszédek 13:10 ezt mondja: “A büszkeség vitatkozásba torkollik." Ez az első igevers amit Kay és jómagam megtanultunk kívülről házasságkötésünk után. Tulajdonképpen a nászutunkon memorizáltuk ezt, mert szükségünk volt erre ott. Bármikor, amikor vitatkozásra kerül a sor, tudnod kell, hogy a büszkeség kezdi felütni mocskos fejét. Ám amikor alázattal közelíted meg a helyzetet, akkor a kapcsolataidban kevesebb konfliktusod lesz.

Számos esetben, amikor az alázatosságra kerül a sor, Isten azt akarja, hogy a gyerekekhez legyünk hasonlókká. Hogy miért? Azért, mert a gyerekek taníthatók;  ők nyitottak arra hogy tanuljanak és vágynak arra, hogy tanuljanak és nem védekezőek. Nem mondják ezt: “ Nem kell megtanulnom járni vagy nincs szükségem arra hogy megtanuljak beszélni vagy semmit nem tudsz nekem tanítani az olvasásról. ”

Van választásod : Megalázod magad, vagy arrogánsan büszke tagadásban élsz? Tanítható, vagy elérhetetlen maradsz? Isten érted van és támogatni fog téged, amint az alázatosságot tanulod.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor valaki megpróbál kijavítani téged, általában hogyan reagálsz arra? A reakcióidból miként nyilvánul meg az alázatos lelkület?
  • Gondolj egy nézeteltérésre valakivel. Hogyan nyilvánult meg az alázat köztetek?
  • Miért fontos a folyamatos tanulás?






Amiért az akadékoskodás soha nem megoldás

"A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb." (Példabeszédek 16:21 TEV fordítás)

Észrevetted mennyi „nehéz” ember él a világon? Érezted már néha, hogy foglalkoznod kellene néhányukkal?

Tudod milyen faragatlanságok idegesítenek a legjobban? Például az, amikor felhív valaki és megkérdezi a telefonban: „Kivel beszélek?” vagy például azok az emberek, akik tiszta erőből nyomják a dudájukat a dugóban. Vagy azok az emberek, akik az boltban betolakodnak elém a sorba. Vagy akár azok az emberek, akik beállnak az orrom előtt az általam kiszemelt parkolóhelyre.

A listát a végtelenségig folytathatnám és biztos vagyok benne, hogy Te is tudnál ilyeneket mondani. Szóval, hogyan tudunk szeretettel válaszolni a „nehéz” embereknek?

A Példabeszédek 16:21 azt mondja: „A bölcs, érett ember megértő. Minél kedvesebbek a szavai, annál meggyőzőbb.”

Minél kedvesebb vagy, annál meggyőzőbb vagy. Ugyanakkor soha nem leszel meggyőző, ha nyers vagy.

Ahogyan tálalod a mondanivalódat meghatározza azt, ahogyan fogadják majd tőled. Ha valamit támadólag mondasz, akkor védekezéssel fogják fogadni. Ezért a szeretetnek kell a szavaidon átsugároznia. A szeretet őszinte, de egyben tapintatos is.

A tapintat és a hangnem mindig együtt jár. Nem csak az számít, amit mondasz, hanem ahogyan mondod. Mondhatsz valami nagyon „nehéz” dolgot valakinek, de ha ezt a megfelelő hangnemben teszed – egy szeretetteljes hangnemben – sokkal jobban fogja fogadni a másik fél.

Egy szeretetteljes válasz egy „nehéz” embernek megköveteli tőled, hogy kedves és tapintatos legyél. Ha alá akarsz kerülni akkor harcolj vele. Ha ki akarsz vele egyezni, akkor egyezkedj. De ha Jézus szavaival szeretnél válaszolni neki, mutasd ki a kimondott szavaiddal az adott ember felé.

Beszéljetek róla:

  • Emlékszel olyan esetre, amikor el kellett menned valaki mellől, hogy ne sértsen meg téged? Hogyan kellene ebben a helyzetben válaszolni Isten szerint?
  • Kivel szemben akadékoskodtál, hogy érvényesítsd az akaratodat? Mi lett az eredmény?
  • Szeretnéd, ha bölcs szívű, érett emberként ismernének? Mit kellene változtatnod az emberekkel való kommunikációdon?


 

komment
süti beállítások módosítása