Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Megvan az erőd, hogy nemet mondj-Mi az első jele a szellemi hanyatlásnak?-Tedd meg az első lépést a becsületesség felé

2018. július 14. 10:14 - Andre Lowoa



 

Megvan az erőd, hogy nemet mondj

 

"Ezért, testvéreim, adósok vagyunk, de nem a testnek, hogy test szerint éljünk." (Róma 8:12)

Nem tudom, te hogy vagy vele, de - be kell vallanom - én nagyon sok mindenre nem tudtam nemet mondani, mielőtt a Szentlélek bejött az életembe. Szerettem volna, de nem mondtam nemet.

Igazából mindegy, hogy minek hívjuk őket, de mindannyiunk életében vannak kényszerek, megszokások, elemi vágyak, különböző hajtóerők és kívánságok, amikkel kapcsolatban úgy érezzük, nincs választásunk: engedelmeskednünk kell nekik. Egyszerűen nem tudunk uralkodni magunkon; nem tudunk rájuk nemet mondani.

Pedig ha befogadtad Krisztust az életedbe, akkor már igenis tudsz nemet mondani. A Róma 8:9 így ír erről: "Ti azonban már nem a régi emberi természet irányítása alatt éltek, hanem a Szent Szellem uralma alatt. De csak akkor, ha valóban bennetek él Isten Szelleme, mert ha nem, akkor nem is tartoztok Krisztushoz." (új fordítás)

A vágyak persze megmaradnak továbbra is. De a Szentlélek meg fogja adni az erőt ahhoz, hogy ellenállj nekik. Nem kell többé eleget tenned nekik. Ez az a változás, amit Isten Lelke végez benned: Isten így tesz szabaddá a kényszerektől.

A legrosszabb rabszolgaság a saját természeti vágyaink rabjának lenni. Sokan a következőképpen reagálnak ezekre a vágyakra: "De hát ez egy természetes vágy, miért korlátozzam?" Sajnos nagyon sok minden tűnik természetesnek – például az énközpontúság. De ha eszerint a vágyad szerint cselekszel, nem biztos, hogy jót teszel vele a gyerekeidnek vagy a házastársadnak.

A "természetes" nem egyenlő a "jó"-val. Lehet, hogy nekem magától értetődő vágyam, hogy csalással megszerezzem az összes pénzedet, de attól még nem biztos, hogy meg kellene tennem. De ha befogadtam Krisztust az életembe, akkor itt van bennem a Szentlélek, hogy segítsen nemet mondani a természeti, és igent a lelki vágyaimra.




Mi az első jele a szellemi hanyatlásnak?

Szeresd a szellemi családodat. (1Péter 2:17, MSG fordítás)

Már korábban említettem, hogy a gyülekezet egy test, nem egy épület vagy szervezet.

Hogy a szerveid el tudják látni a feladatukat, kapcsolatban kell állniuk a testeddel. Ugyanez igaz rád mint Krisztus testének egy tagjára is. Egyedi feladatot kaptál, de nem fogod tudni betölteni, ha nem vagy a része egy élő, helyi gyülekezetnek. A másokkal való kapcsolataidon keresztül fogsz rájönni, hogy mi a szereped az életben.

A Biblia az egyik fordításban ezt mondja: "Minden tag a testtől mint egésztől nyeri el értelmét, és nem fordítva. A test, amiről beszélünk, Krisztus teste, amit a választottak alkotnak. Mindannyian az ő testének részeként találjuk meg létezésünk értelmét és a feladatunkat. A testtől levágott ujjként vagy levágott lábujjként nem sokat érünk, igaz?" (Róm. 12:4-5, MSG fordítás)

Ha egy szervet leválasztanak a testtől, akkor elsorvad és elhal. Nem tud létezni önmagában, ahogy te sem. Ha nem vagy benne a helyi hívőkből álló test vérkeringésében, a szellemi életed elsorvad és végül megszűnik létezni. (Ef 4:16)

A szellemi hanyatlás első jele általában az, hogy valaki rendszertelenül látogatja a gyülekezeti alkalmakat és a hívőkkel való más összejöveteleket. Amikor elkezd háttérbe szorulni az életünkben a hívőkkel való közösség, minden más terület is ki fog siklani.

A Biblia ezt mondja: "Szeresd a szellemi családodat." (1Péter 2:17, MSG ford.)

Az, hogy Isten családjához tartozol, nem egy mellékes és elhanyagolható dolog, hanem bizonyos következményekkel is jár. Az egyház Isten tervét és szándékát közvetíti a világ számára. Jézus azt mondta: "Felépítem az én egyházamat, és a pokol minden ereje sem tudja legyőzni azt" (Máté 16:18, NLT ford.)

Beszéljetek róla

  • Mi a különbség egy szervezet (mint intézmény) és egy biológiai szervezet között?
  • Hogyan befolyásolja az Istennel való kapcsolatodat, amikor kihagysz egy istentiszteletet, egy házi csoport alkalmat vagy egy hívőkkel való más összejövetelt?
  • Milyen változásokat kell meghoznod az életben, hogy több időt és energiát tudj befektetni a Krisztus testében való kapcsolatépítésbe?



Tedd meg az első lépést a becsületesség felé

"Ha Istenhez imádkozol és keresed a Mindenható kedvét, valamint tisztán és becsületesen élsz, ő minden bizonnyal rád tekint és boldog otthont teremt számodra. És bár kevéssel indultál, sokra viszed végül.” (Zsoltárok 40:17, The Message fordítás)

Nehéz lehet számodra egy becsületességről szóló üzenetet olvasni, ha az elméd talán újra és újra lejátszik minden olyan esetet, amikor nem voltál becsületes vagy amikor erkölcsi hibát vétettél az életedben. Mindannyian tudunk hasonló hibalistát felmutatni.

Szent Ágoston szerint a rossz munka beismerése a jó munka kezdetét jelenti.

Ha komolyan gondolod, hogy becsületes ember akarsz lenni, akkor az első lépés az, hogy elismered, eddig nem voltál becsületes. Csak beismered például, hogy nem mindig tartod be az ígéreteidet. Vagy azt, hogy gyakran pletykálsz és még élvezed is. Esetleg azt, hogy néha kicsit kilazítasz a munkahelyeden. Vagy, hogy másnak adod ki magad, mint aki vagy. Ezeket csak valld meg Istennek!

Sok ember részekre bontja az életét és azt gondolja, hogy élhet becsületes életet akkor is, ha az élete egy bizonyos területén bűn van, de ez nem zavarja az életének más területeit. Ezt én Titanic jelenségnek szoktam hívni. A Titanicot elsüllyeszthetetlennek hitték, mert ez volt az első hajó, amelynél a hajótest részekre volt tagolva. Azt mondták, ha a hajó egy része vizet kap is, le lehet ereszteni egy tolóajtót és így nem tud elsüllyedni az egész hajó.

De amikor a saját életedben történik mindez, a lyuk a hajón továbbra is lyuk marad és el fogsz süllyedni. Az a kicsi terület, amiről azt hiszed, hogy ellenőrzésed alatt tudod tartani, le fog teperni. És kihatással lesz a környezetedre is, mert bár a bűn személyes dolog, mégsem magánügy.

Senki sem tökéletes, de Isten nem is várja el tőled, hogy az legyél! Azonban azt elvárja, hogy becsületes és tisztességes légy.  Ezt pedig azzal kell kezdened, hogy megvallod a bűneidet – bármilyen hosszú is a bűnlistád.

Istent jobban érdekli a szíved, mint a bűneid. Soha nem leszel tökéletes, és soha nem leszel bűntelen. De vétkezhetsz kevesebbet.

Dönts úgy, hogy tisztességesen és becsületesen fogsz élni.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed mely területén titkolsz el valamit a családod vagy a közeli barátaid elől? Milyen hatással van ez rád szellemileg, érzelmileg és fizikailag?
  • Miért szeretné Isten, hogy te valld meg a bűneidet, amikor Ő már tud azokról?
  • Milyen hatása lehet a bűnnek más emberekre, még akkor is, ha ők nem tudnak róla?




komment
süti beállítások módosítása