Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Amiért a te módszereid nem működnek-Az integritás azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy a magánéletben, mint aki a nyilvánosság előtt-Emlékezz arra, amit Jézus tett érted-Engedd el azt a vágyad, hogy bosszút állj

2018. július 12. 10:11 - Andre Lowoa

Amiért a te módszereid nem működnek

 

„Miután [Jézus] abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: 'Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!' Simon így felelt: 'Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat.'  (Luk 5,4-5)

Gondolj bele milyen nehéz lehetett Simon Péternek beismerni a kudarcot Jézusnak. Hivatásos halász volt, és igencsak jó a szakmájában. Így kereste a kenyerét. Mégis, néha még a profik is egy egész éjszakai halászat után sem fognak semmit.

Jó emberek voltak, és a tőlük telhető legjobbat tették. De van amikor a legjobb sem elég, és vannak olyan alkalmak, amikor nem tudjuk irányítani a helyzetet. Nem tudjuk irányítani a gazdaságot, nem tudjuk befolyásolni az időt. Nagyon sok mindent nem tudunk irányítani az életünkben, amik hatással vannak az életünkre. Lehet, hogy nagyon próbáltad, mindent beleadtál, de úgy tűnik, mégsem változik semmi, és semmit sem tudsz felmutatni.

Mit tehetsz? Először is, hívd be Jézust a hajódba! Más szavakkal, engedd, hogy ő legyen a munkád központjában. Másodszor, ismerd be, hogy a te módszereid nem működnek. A Biblia vallomásnak nevezi ezt, és igencsak nehéz lehet.

Miért olyan nehéz nekünk beismerni, hogy a mi módszereink nem működnek?

Büszkeség. Nem akarjuk, hogy bárki is azt gondolja, hogy nem tudunk megbírkózni a helyzettel, hogy mi vagyunk az irányítók, hogy mindent kézben tudunk tartani. Úgy gondoljuk, mindent megbírunk mi magunk, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy napi 12 órát dolgozunk.

Makacsság. Nem vagyunk hajlandóak másképp tenni azokat a dolgokat, amiket teszünk. Tudtad, hogy a holnapi siker legnagyobb ellensége a tegnap sikere?

Félelem. Nem tudjuk beismerni, hogy egy egész éjszakai halászat után nem fogtunk semmit. Attól félünk, hogy az emberek kevesebbet fognak gondolni rólunk. Félünk behívni Jézust a csónakunkba, mert egy olyan irányba fogja kormányozni, ahova nem akarunk menni.

Lehet, hogy a lehető legjobban teljesítünk a munkánkban, mégsincs semmi, amit fel tudnánk mutatni. Engedd el a büszkeséged, makacsságod és félelmeid, hogy megláthasd, hogy miként tölti meg csordultig Jézus a csónakod.

Beszéljetek róla:

  • Mi az, amit szeretnél, hogy Isten elvégezzen általad a munkádban? Hajlandó vagy átadni neki az irányítást?
  • Mit jelent számodra a vallomás?




Az integritás azt jelenti, hogy ugyanaz az ember vagy a magánéletben, mint aki a nyilvánosság előtt

“Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” (Máté 5:8)

 

 

 

 

 

Ahogy arra törekszel az életben, hogy maradandó értékeket teremts, fontos létrehozni és megtartani a becsületességet. A Biblia a Máté 5:8-ban ezt mondja: “Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” “Látni” Istent annyit tesz, hogy megtapasztaljuk jelenlétét. A tiszta szívű hívők érzeni fogják Isten erejét, és megismerik Isten célját az életükben. Isten békességében élnek és megtapasztalják Isten bűnbocsánatát.

Szeretnél egy ilyen ember lenni? Manapság nem sokat beszélünk a tisztaszívűségről, de használjuk a becsületesség és a tisztesség szavakat. Ha becsületes és tisztességes vagy, az nem jelenti azt, hogy tökéletes vagy, mert ha ezt jelentené, akkor egyikünk sem lenne becsületes, illetve tisztességes! Akkor tehát mit jelent becsületesnek lenni?

Az integritás teljesség.

Számos ember úgy tekint az életére, mintha az egy torta lenne, és az életük különböző részei alkotják a tortaszeleteket. A tortának egyik szelete a karrierem, a másik a munkám, ez a lelki életem, ez  meg a családi életem, az meg a közösségi életem. No, és ez a szelete pedig a titkos életem – ahová a kényszereim, függőségeim és minden olyan dolog tartozik, amikről senki nem tud.

Ha az életed tortaszeletei ilyenek, vagy ehhez hasonlóak, akkor hiányzik az integritás, a tisztesség és a becsületesség, mert az életed nem teljes. Az integritás azt jelenti, hogy mindenkivel ugyanaz az ember vagy a beszédedben, cselekedeteidben, és indítékaidban - teljesen függetlenül attól, hogy az életed melyik részével foglalkozol éppen.

Az integritás hitelesség.

Az ókori görög kultúrában a színészekre úgy utaltak, mint képmutatókra, azért mert megpróbáltak mások lenni, másnak a bőrébe bújni. Ebből és innen ered a képmutató szavunk. Ha álarcokat viselsz, és valaki előtt így, mások előtt meg úgy jelensz meg, ez hitelvesztettségre utal és a hitelesség hiányát jelenti. Isten azt akarja, hogy pont olyan legyél amilyennek ő teremtett, függetlenül attól, hogy ki figyel vagy ki néz.

Az integritás romlottság mentes indíték.

Ez azt jelenti, hogy a megfelelő dolgot és a helyes szándékkal teszed. Nincsenek vegyes indítékaid és tiszták a szándékaid. Az életed minden területén és minden emberrel őszinte és egyenes vagy. Azért imádkozol, hogy Istenhez szólj és nem azért, hogy emberekre tegyél jó benyomást.

Bennünket a kinézet érdekel, ám Istent az integritás; a tisztesség és a becsület. Minket a hírnév hat meg, de Istent a jellem érdekli. A hírnév az amit az emberek gondolnak rólad. Az integritás pedig az, aki valójában vagy. A hírnév az, amilyennek a nyilvánosság előtt mutatkozol. Az integritás pedig az, amilyennek akkor mutatkozol, amikor teljesen egyedül vagy Istennel.

“Utálja az Úr az álnok szívűeket, de kedveli azokat, akiknek útja feddhetetlen.” ( Példabeszédek 11:20)

 

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az életed különböző területein - a munkában, az osztályban, a szomszédságban, a családban és a barátaid körében – mindenki ugyanazokkal a szavakkal jellemeznének téged? Ha igen akkor miért, illetve miért nem?
  • Gondolj valakire az életedben, aki az integritást jól jeleníti meg. Mi az a bizonyos magatartás/viselkedés, vagy alternatíva, amit megtanulhatsz tőle?
  • Mikor vagy a leginkább kísértve arra, hogy a jellemed helyett inkább a hírnevet értékeld és megvédd? Miért?





Emlékezz arra, amit Jézus tett érted

 

“Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak, mivel az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől." Róma 8:1-2



A szégyen romboló érzelem. Ez egy formája a kárhoztatásnak, ami képes arra, hogy ellopja az örömet az életedből és leromboljon téged.

Isten nem szeretné, hogy bűntudattal és szégyenérzettel éld végig az életedet. Éppen ezért küldte el Jézus Krisztust, hogy szabaddá tegyen téged.

Jézus a halálával és feltámadásával győzedelmes csatát vívott érted, ezért ha szégyentől mentes életet szeretnél élni, naponta emlékeztetned kell magadat arra, hogy mit tett Jézus érted.

A Róma 8:1 azt mondja: “Nincs tehát most már semmiféle kárhoztató ítélet azok ellen, akik a Krisztus Jézusban vannak." Ha te hívő vagy, ha elfogadtad Jézust Uradként és Megváltódként, nincs okod a szégyenérzetre és a bűntudatra.

Ez nem azt jelenti, hogyha te egyszer keresztény lettél, akkor többet nem fogsz bűnt elkövetni, vagy hibázni. Fogsz. Viszont már nem vagy kárhoztatva miattuk; nem vagy többé ítélet alatt. Szabad vagy ezek következményeitől mert Jézus felvitte a keresztre az ítéletet s ezért becsukhatod a "múlt ajtaját".

Emlékezni arra, amit Jézus érted tett, új erőt is kölcsönöz neked, ami hatalmasabb, mint az akaraterő. Az akaraterő csak néhány hétig vagy hónapig tart, mielőtt feladod és visszatérsz a régi szokásaidhoz és kísértéseidhez. De "az élet Lelkének törvénye megszabadított téged Krisztus Jézusban a bűn és a halál törvényétől." Róma 8:2

Sok önsegítő terv van arra nézve, hogy hogyan változtasd meg önmagadat. Az akaraterőddel ezt sikerre is tudod vinni néhány hétig, de a saját erőfeszítéseid csak eddig visznek el. Tudni, hogy mi a helyes még nem jelenti azt, hogy erőd is van annak megtételére.

A tartós változás csak akkor fog jönni, amikor a belső természeted megváltozik. Az egyetlen dolog pedig, ami a bűnös természetedet megváltoztatja: Isten életadó Lelkének ereje.

Isten terve a tartós változáshoz a következő: “Amire ugyanis képtlen volt a törvény, mert erőtlen volt a test miatt, azt tette meg Isten, amikor a bűn miatt tulajdon Fiát küldte el a bűnös testhez hasonló formában, és kárhozatra ítélte a bűnt a testben, hogy a törvény követelése teljesüljön bennünk, akik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint." Róma 8:3-4

 



Engedd el azt a vágyad, hogy bosszút állj

„Soha ne állj bosszút magadért. Engedd át Istennek, hiszen Ő azt mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik." (Róma 12:19a TLB fordítás)

Az igazi megbocsátás alapja az, hogy lemondasz a bosszúhoz való jogodról. A Biblia azt írja a Róma 12:19-ben: „Soha ne állj bosszút magadért. Engedd át Istennek, hiszen Ő azt mondta, hogy megfizet azoknak, akik megérdemlik." (Róma 12:19a TLB fordítás).

Azt mondhatod: Ha lemondok arról a jogomról, hogy bosszút álljak valakin, aki megbántott, akkor az igazságtalan! Igazad van, valóban igazságtalan! De mondta-e valaki, hogy a megbocsátás igazságos? Igazságos volt-e, hogy Jézus Krisztus mindent megbocsátott, amit tettél, és szabadon mehetsz tovább? Nem! Nem szeretnénk, hogy Isten igazságos legyen velünk szemben. Azt akarjuk, hogy Isten kegyelmes legyen velünk. Mindenkivel szemben igazságot akarunk, magunknak pedig bocsánatot.

Az igazság az, hogy az élet nem igazságos. A megbocsátás sem igazságos. Kegyelem a neve, és Isten megmutatta neked. Egy napon majd Istené lesz az utolsó szó. Ki fogja majd egyenlíteni a számlát. Kijavítja majd a rosszat. Engedd át az igazságszolgáltatást Istennek. Fókuszálj a megbocsátásra, hogy békesség legyen a szívedben és tudd folytatni az életed.

Ha nem így teszel, belezuhansz a keserűség csapdájába. A neheztelés és a keserűség hiábavaló érzelmek. Tulajdonképpen, az orvosok azt állítják, hogy ezek a legegészségtelenebb érzelmek. Elevenen felemésztenek, akárcsak a rák. Mind az a neheztelés és keserűség azok felé, akik bántottak a múltban nem fogja megváltoztatni a múltat, és semmiképp sem fogja megváltoztatni a jövőt. Csak arra elég, hogy tönkretegye a mai napot.

Amikor ragaszkodsz a nehezteléshez, megengeded a múltadban levő embereknek, hogy ma is bántsanak. Ez nem túl okos dolog! A múltadban levő emberek már a múltban vannak. Nem bánthatnak tovább, hacsak nem ragaszkodsz a bántáshoz. Inkább engedd el azt a vágyadat, hogy bosszút állj vagy igazságossá tedd a dolgokat. Hagyd Istenre!

A Biblia azt írja: „Vigyázzatok, hogy mindenki válaszoljon az Istentől kapott kegyelemre, mert ha nem teszitek, könnyen felszökken bennetek a keserűség lelke, amely nem csak önmagában rossz, de mások életét is megmérgezheti." (Zsidó 12:15 Phillips).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen múltbeli bántalmat nem tudsz elengedni?
  • Mit tudnál tenni ma, hogy tovább haladj a bántódástól?
  • Hogyan láttad valaki életében a keserűség hatását érzelmi, fizikai és szellemi vonatkozásban?




 

komment
süti beállítások módosítása