A barátaidnak szükségük van rád, hogy megoszthassák fájdalmaikat

"Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal.” (Róma 12:15)
Érdekes dolog a fájdalommal és az örömmel kapcsolatban. hogy akárhol osztod meg az örömödet, az mindig megduplázódik. Amikor a bánatodat osztod meg, az mindig feleződik. Amikor egy barátod nehéz időszakon megy keresztül, szüksége van rád, hogy segíts neki a terheket elhordozni és csökkentsd a fájdalmát.
Amikor a fájdalom megosztásáról beszélek, akkor nem szimpátiára gondolok. A szimpátia azt mondja: „Sajnálom, hogy bántottak.” Az embereknek nincs szükségük a szimpátiádra. Nekik az empátiádra van szükségük. Az empátia azt mondja: „Osztozom veled a fájdalmadban.” A szimpátia távolságot tart. Az empátia közel hoz.
A szeretet általános formája a könyörület. A könyörület azt mondja: „Minden tőlem telhetőt megteszek annak érdekében, hogy a fájdalmadat megszüntessem.” Amikor a Bibliát olvasod, azt találod benne, hogy Jézus újra meg újra könyörületet gyakorolt. Hajlandó volt bármit megtenni, hogy csökkentse mások fájdalmát, beleértve a keresztre menetelt. Hajlandó volt meghalni, hogy megállítsa a Te fájdalmadat. Ez a könyörület.
A Biblia a Róma 12:15-ben azt mondja: „Örüljetek az örülőkkel, sírjatok a sírókkal.” Ez azt jelenti, hogy sírjatok velük. Sírjatok azokkal, akik sírnak!
Mit tesznek tehát a barátok? Megjelennek. Osztoznak a fájdalomban, aztán elhallgatnak. Nem vallásos közhelyeket puffogtatnak. Nem osztogatnak tanácsot. Nem próbálják kibeszélni a fájdalmat a barátjukból. Nem mondják, hogy „Minden rendben lesz.” Csak annyit mondanak „ Leülünk ide melléd. Csak érted vagyunk itt most. A fájdalmadban osztozunk veled.”
A valódi barátok jelen vannak és a fájdalmadban osztoznak veled.
Beszéljetek róla:
• Milyen módon tudjátok a könyörületet kifejezni azon barátotok felé, akinek fájdalma van?
• Írj le egy helyzetet, amikor jobb nem mondani inkább semmit, csak jelen lenni! 

Átadtad Jézusnak a karriered feletti ellenőrzést?


 „Mindenekelőtt keressétek Isten országát, éljetek igazságosan, és Ő meg fog adni nektek mindent, amire szükségetek van.” (Máté 6:33 – NLT második kiadás fordítása)

Ha üresség helyett túláradó, bővölködő életet akarsz, akkor életed irányítását add át teljesen Jézusnak, beleértve a karriered is.

Lukács 5:3 azt mondja: „Jézus beszállt az egyik hajóba, amely Simoné volt, megkérte, hogy egy kicsit menjen beljebb a parttól. Aztán leült, és folytatta az emberek tanítását a hajóból.” (NCV fordítás)

A tanítványok egész éjjel dolgoztak, és nem fogtak semmit. Aztán Jézus belépett a hajójukba, és azt mondta nekik, vessék ki a hálójukat ismét. Mikor megtették, olyan sok halat fogtak, hogy a hálók szakadozni kezdtek. Ugyanaz a tó volt, ugyanaz a hajó, ugyanazok a hálók, ugyanazok a halászemberek, és ugyanazok a halak. Az egyetlen különbség az üres és a tele, a semmi és a teljesség között az, hogy Jézus ott volt a hajóban.

Itt van a kezdő pont. Be kell fogadnod Jézust a hajódba.

Mi a hajód? Az, ahogyan élsz. Simon „üzlete” a hajója volt, mert halászember volt. A hajó jelképezi a karriered, a szakmádat, a munkádat, éppen úgy, ahogy Simon Péternek jelképezte az egész megélhetését.

Mit jelent az, hogy Jézus a hajódban van?

Azt, hogy felajánlod Istennek a karriered. Itt most nem az üdvösségről beszélünk. Lehet, hogy Jézus ott van az életedben, de átadtad neki a karriered irányítását? Bízol benne az üdvösségre, eljársz a gyülekezetbe hétvégén, és dicsőíted Istent. Mikor azonban hét közben visszamégy a munkádhoz, ott van Jézus, és rábízod a munkádat? Vagy a polcra teszed Jézust?

Mikor Simon Péter átadta Jézusnak a munkáját, hihetetlen eredménnyel lett megáldva. De ne téveszd el a sorrendet! Néha úgy gondolkozunk, „Istenem, tégy engem igazán sikeressé a munkámban, vállalkozásomban, aztán a sikeremmel szolgállak téged.” Tévedés! Ez pontosan az ellentéte. Péter először átadta Jézusnak a munkája feletti irányítást. Azután Jézus megáldotta Péter munkáját mérhetetlen sikerrel. Ez a sorrend.

Máté 6:33-ban azt mondja a Biblia: „Mindenekelőtt keressétek Isten országát, éljetek igazságosan, és Ő meg fog adni nektek mindent, amire szükségetek van.” (NLT, második kiadás fordítása)

Bármit, amit akarsz, hogy Isten megáldjon, azt előbb add neki. Azt akarod, hogy Isten megáldja az idődet? Minden nap az első részt add neki. Azt akarod, hogy Isten megáldja a pénzedet? Jövedelmed első 10 százalékát add neki, nem számít, bármilyen kevés az. Azt akarod, hogy Isten megáldja a munkád? Add neki az irányítást, nem számít, mennyire vagy sikeres.

Beszéljetek róla:

  • Hogyan nézne ki az, ha Jézusnak adnád a munkád irányítását?
  • Milyen félelmeid vagy szempontjaid vannak azzal kapcsolatban, hogy Isten legyen a karriered középpontjában?
  • Hogyan szeretnéd, hogy megáldja Isten a karriered? Mit gondolsz, mit szeretne Isten először megtenni?

Szerző: Andre Lowoa  2018.07.11. 10:32