Mit tegyünk, ha viharba kerül az életünk?

Amikor azonban (Péter) az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” (Máté 14:30, NIV fordítás)
Amikor vihar van az életedben, Isten nincs távol, ott van veled. Ő a "Vagyok", és az, hogy ő munkálkodik az életedben, a javadra lesz. De vannak dolgok, amiket neked kell megtenned. Isten a következő 5 dolgot szeretné,  hogy tedd, amikor úgy érzed, süllyedsz a viharban.
1. Légy bátor, mert Jézus veled van.
Sose vitatkozz a félelemmel, hanem egyszerűen csak mondd meg neki, hova menjen. Mondd neki, menjen el, és beszéljen Jézussal.
2. Cselekedj hitből.
Ne azt kérd Istentől, hogy áldja meg, amit teszel. Tedd azt, amit Isten megáld. Kérdezd meg, hogy szerinte mit kell tenned, és légy kész arra, hogy bármikor azonnal ki tudj szállni a csónakból.
3. Csak Jézusra figyelj.
Abban a pillanatban, hogy leveszed a tekinteted az Úrról, süllyedni kezdesz. A Máté 14:30 azt mondja: "Amikor azonban (Péter) az erős szélre figyelt, megijedt, és amint süllyedni kezdett, felkiáltott: „Uram, ments meg!” Ha a szélre és a hullámokra - vagyis a körülményeidre - figyelsz, süllyedni fogsz, ahogy Péter. Ha a világra nézel, lehangolt és szomorú leszel, ha pedig önmagadba fordulsz, depressziós leszel.  Ha azonban Krisztusra nézel, megnyugszol és békességed lesz.
4. Ne kételkedj.
Nem kell, hogy nagy hited legyen ahhoz, hogy átvészeld az életed viharát. Csak az a lényeg, hogy a megfelelő személyben higgy.
5. Dicsérd Istent.
Még a viharban is, még akkor is, ha úgy érzed, hogy süllyedsz, de még akkor is, ha halálra vagy rémülve - dicsérd az Urat mindig. Adj hálát a vihar közepén.
Milyen vihar félemlít meg most? Milyen vihar húz lefelé? Szerinted Isten miért hagyja, hogy keresztül menj ezen?
Isten ugyanazért enged meg viharokat az életedben, amiért hagyta, hogy a tanítványok is viharba kerüljenek - azért, hogy azt mondhassa neked: "Én vagyok az egyetlen, akire szükséged van. Én bármit meg tudok oldani az életedben. Ott leszek, amikor szükséged lesz rám, és legyőzöm azt, amitől a legjobban félsz. Nem kérem, hogy te gyere hozzám, hanem én megyek tehozzád. Ne félj, csak higgy bennem teljes szívből!"
Beszéljetek róla:
 • Hogyan növekedtél lelkileg és szellemileg, illetve hogyan ismerted meg jobban Istent az életedben átélt viharok során?
 • Mit tudsz tenni azért, hogy minél kevesebb dolog vonja el a figyelmedet Istenről?

 Ne engedd, hogy a keserűség elgyengítse az életed!

 

"A bolond szabad folyást enged a dühének, de a bölcs végülis lecsendesíti." (Példabeszédek 29:11 - Angolból szabadon)


A bibliai erőművésznek, Sámsonnak, volt egy különös gyengesége: az elsődleges motivációja az életben, egyszerűen a bosszúállás volt. Az élete tele volt megbántottsággal és haraggal, ezért mindig erőszakosan visszavágott az embereknek.

A Bírák 15-ben, ezt sok esetben láthatjuk. A 3. versben, Sámson ezt mondja: "Ezúttal jogom van, hogy leszámoljak a filiszteusokkal." Azután a 7. versben ezt mondja: "Amiért ti így cselekedtetek, megfogadtam, hogy addig nem nyugszom, amíg bosszút nem állok rajtatok." Végül, a 11.versben, egy olyan mentséget hoz fel, ami tipikus a gyenge embereknél: "Azt válaszolta: 'Csupán azt tettem velük, amit ők tettek velem.'" (Angolból szabadon).

Ez volt Sámson eljárásmódja: Mindig visszavágott másoknak.

Ha egész életedet azzal töltöd, hogy visszavágsz az embereknek, ahelyett, hogy meghoznád a saját döntéseidet, az el fogja gyengíteni az életed.

"Csupán azt tettem velük, amit ők tettek velem." Használtad már valaha ezt a mentséget?

Ha Sámson életét nézed, egy olyan srácot láthatsz, aki nagyon találékony a bosszúállásban. A Bírák 15:3-5 azt mondja: "Sámson azt mondta nekik: 'Ezúttal jogom van, hogy leszámoljak a filiszteusokkal. Nagyon nagy kárt teszek nekik.'Ezzel kiment és fogott 300 rókát, és a farkuknál fogva párba kötötte őket. Azután odakötözött egy-egy fáklyát minden párhoz, meggyújtotta a fáklyákat, és ráhajtotta a rókákat a filiszteusok gabonájára. Felgyújtotta a kévéket, és az álló gabonát, együtt a szőlő - és olajbogyó ültetvényekkel."

Ez nagyon találékony húzás volt! De ez a fajta találékonyság vezetett végül az elfogatásához és a halálához.

Mi a lecke, amit megtanulhatunk Sámson életéből? Jobb megfékezni a haragodat, és a cselekvést választani, ahelyett, hogy mindenkinek visszavágnál. Vagy ahogy a Példabeszédek 29:11 írja: "A bolond szabad folyást enged a dühének, de a bölcs végülis lecsendesíti."

Beszéljünk róla!

* Ha végiggondolod, a neheztelés vagy a bosszúállás, idő, energia és kreativitás elvesztegetése. Mi módon tehet kárt benned a neheztelés, ahelyett, hogy a másikban tenne?
* A megbántottság fogva tarthatja a találékonyságod, mert túl sok időt töltesz azzal, hogy azon gondolkodsz, mennyire megbántottak, és hogyan tudnál bosszút állni. Mit gondolsz, Isten miben használná inkább ezt a kreativitást?

Nem állíthatod meg, hogy Isten szeressen téged!

“Azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” (1Jn 4,19)

Isten képmására lettünk teremtve, hogy két dolgot tegyünk a Földön: megtanuljuk szeretni Istent és megtanuljuk szeretni az embereket. Az élet minden tekintetben a szeretetről szól.

De a szeretet Istennel kezdődött. Ő szeretett minket előbb, és ez ruházott fel minket azzal a képességgel, hogy másokat szeretni tudjunk. A Biblia azt mondja az 1Jn 4,19-ben: “Azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.”

Az egyetlen ok, hogy tudod Istent vagy bárki mást szeretni, hogy Isten előbb szeretett téged. Meg is mutatta ezt a szeretetet azzal, hogy elküldte Jézus Krisztust a földre, hogy meghaljon érted. Megmutatta ezt a szeretetet azzal, hogy megalkotott téged. Megmutatta ezt a szeretetet azzal, hogy mindent, amid van az életben, Ő adta neked, mert minden Isten szeretetének ajándéka.

Ahhoz, hogy másokat szeretni tudjunk, és hogy nagyszerűen tudjunk szeretni, először meg kell értenünk és éreznünk, hogy Isten mennyire szeret minket. Nem csak beszélni akarunk a szeretetről, olvasni vagy vitatkozni róla, hanem szükségünk van Isten szeretetének megtapasztalására.

El kell jutnunk ahhoz a naphoz, amikor végre tökéletesen megértjük, hogy Isten milyen teljességgel és feltétel nélkül szeret minket. Biztosnak kell lennünk abban az igazságban, hogy nem tudjuk meggátolni, hogy Isten szeressen minket.

Ha egyszer biztosak vagyunk Isten feltétlen szeretetében, rengeteg negatív dolgot elfelejthetünk, amit emberekről gondoltunk. Nem leszünk olyan mérgesek, amilyenek voltunk, és képesek leszünk úgy szeretni másokat, ahogyan Isten szeret minket.

Beszéljetek róla:

 • Gondoljátok végig:
  • Kinek van szüksége arra, hogy türelmesebb legyél hozzá?
  • Kinek van szüksége több időre tőled?
  • Kinek kell megbocsátanod?
  • Kinek van szüksége az irgalmasságodra és a kegyességedre?
 • Mit tehetsz azért, hogy jobban megértsd Isten irántad való szeretetét?
 • Hogyan fejezte ki Isten a szeretetét irányodban?Válaszolj szeretettel az igazságtalanságra, ahogy Isten is akarja

„Hallottátok, hogy megmondatott: "Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5:41)

Az igazságtalanság emberi létünkkel együtt jár. Csak nagyon kevés ideig tudsz úgy élni ebben a világban, a földön, hogy ne érjen igazságtalanság. Lehet egyik szülőd miatt volt megnyomorított gyerekkorod. Lehet a munkaadód bánik részrehajlóan veled. Lehet egy bírói ítélet miatt érzel igazságtalanságot. Válaszolhatsz bántóan a bántásra. Ez a legegyszerűbb döntés, kétség nem fér hozzá. Isten azonban egy másik lehetőséget biztosít az ő igéjével: Hallottátok, hogy megmondatott: "Szeresd felebarátodat, és gyűlöld ellenségedet. Én pedig azt mondom nektek: Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket” (Mt 5:41)

Amikor az emberek megbántanak, arra számítanak, hogy azt megtoroljuk, megbosszuljuk. Azt gondolják, hogy egyszer revánsot veszel. Isten pont az ellenkezőjét szeretné. Ő azt várja el, hogy szeretettel válaszolj. Amikor elbánnak veled és arra szeretettel reagálsz, akkor a másik embert távol tartod attól, hogy irányítson, uraljon téged. Egyszer Booker T. Washington azt mondta: Sosem fogom megengedni, hogy egy másik ember uralkodjon rajtam azáltal, hogy őt meggyűlölöm. Azt nem tudod szabályozni, hogy egy másik ember, mikor bánik veled igaztalanul. Amit viszont szabályozhatod, hogy belekeseredsz-e a folyamatba. A Te választásod az,ahogyan reagálsz az igazságtalanságra. Azáltal, hogy szeretettel válaszolsz egy bűnözőnek, még nem azt jelenti, hogy folyamatosan megengeded az igazságtalanságot. Épp ellenkezőleg, szeretettel kell keresnünk az igazságot.

 Az igazságért úgy kell küzdenünk, hogy nem álunk bosszút senkin. A Biblia arra utasít: Járjatok el törvényesen és igazságosan!” (Jer 22:3). If. Martin Luther King jó példa volt erre. Ő békésen, erőszakmentesen küzdött az igazságtalanság ellen. Szeretettel lett úrrá a gonosz felett. Jézus példáját követte, aki megbocsátott üldözőinek, akik aztán megölték őt. Jézus követőjeként ez az elhívásunk. Akkor, amikor a méltánytalanság és igazságtalanság emberi létünk velejárója, ezt nem szabad szeretetlenséggel táplálnunk. Ezért hív Isten arra, hogy szeretettel válaszoljunk.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

 • Az élet milyen igazságtalanságaira tudsz nehezen szeretettel válaszolni?
 • Miért tudnak mások uralkodni felettünk, amikor gyűlöljük őket és bosszút forralunk ellenük?
 • Családod vagy imaközösséged, hogyan tud Jézus szeretetével ötletesen válaszolni az igazságtalanságra?
Szerző: Andre Lowoa  2018.07.09. 10:14