Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Mi a magányosság ellenszere?-Nem egy tervre van szükséged, hanem arra, aki azt mondja: "Én vagyok"-Óvakodj a farizeusok kovászától!-Új kezdet szexuális bűnök után

2018. július 08. 10:48 - Andre Lowoa





Mi a magányosság ellenszere?

„Mert meg vagyok győződve, hogy sem halál, sem élet, sem angyalok, sem fejedelmek, sem jelenvalók, sem eljövendők, sem hatalmak, sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.” (Róma 8:38-39)

 

lonely-old-woman.jpg

Bármerre is jársz, nincs olyan hely, ahol ne lenne ott Isten szeretete. Soha semmi nem választhat el Isten szeretetétől.

Semmi – semmilyen körülmény, semmilyen helyzet – nem választhat el, mert Isten szeretete mindenütt körülvesz: „...sem magasság, sem mélység, sem semmiféle más teremtmény nem választhat el minket az Isten szeretetétől, amely megjelent Jézus Krisztusban, a mi Urunkban.” (Róma 8:39).

Ha a magányosság ellenszerét keresed, azt ebben találod: soha semmi nem választhat el Isten szeretetétől. Az igazság az, hogy egyszer elveszítjük szeretteinket. Ha házas vagy, eljön az idő, amikor egyikőtöknek távoznia kell, a másik pedig szenvedni fog emiatt.

Ám ha keresztyén vagy, sosem leszel magányos, mert ráhangolódhatsz Isten szeretetére. Nem a vallásosságról, hanem a Jézus Krisztussal való kapcsolattartásról beszélek. Az Ő szeretete örökké tart, és mindenhová elkísér.

„Hová is menekülhetnék színed elől? Hová is szökhetnék, hol nem vagy jelen? Ha a mennybe szállnék, ott lennél; ha alászállnék a halottak világába, ott is ott lennél. Ha napkeleten túl szárnyalnék vagy napnyugatnak legtávolabbi helyén lakoznék, ott volnál hogy vezess engem, ott lennél, hogy segíts nekem. Megkérhetném a sötétséget, rejtsen el, vagy a fényt körülem, hogy boruljon éjszakába, de még a sötétség sem sötét neked, s az éjszaka oly világos, mint a nappal. Sötétség és napvilág egyek teneked.” (Zsolt 139:7-12, TEV fordítás).

Beszéljetek róla:

  • Említs néhány példát, hogy miként hangolódhatsz Isten szeretetére?
  • Mit gondolsz, miért tűnik úgy néha, hogy Isten elhagyott, amikor magányos vagy?
  • Mi a különbség a vallásosság és a Jézus Krisztussal való élő kapcsolat között?





Nem egy tervre van szükséged, hanem arra, aki azt mondja: "Én vagyok"

 "Amikor látták a tavon járni, azt hitték, hogy egy szellem. Felkiáltottak, mert mindannyian látták és nagyon féltek. Ő azonnal megszólította őket és azt mondta: Bátorság! Én vagyok. Ne féljetek."  (Márk 6:49-50, NIV fordítás)
Csak az élet viharaiban tudod meg, milyen is igazán Jézus. Láthatod, hogy Ő nem pusztán ember. És nem csak egy jó tanító, vagy nem csak egy erkölcsi vezető. Ő Isten, a mindenség teremtője.
A Márk 6-ban Jézus észrevette, hogy a tanítványok bajba kerültek a tó közepén, a szél és a hullámok csapkodták a hajójukat, ezért nem tudtak tovább haladni. Ekkor Jézus odament hozzájuk a vízen járva. A 49. és 50. vers azt mondja:"Amikor látták a tavon járni, azt hitték, hogy egy szellem. Felkiáltottak, mert mindannyian látták és nagyon féltek. Ő azonnal megszólította őket és azt mondta: Bátorság! Én vagyok. Ne féljetek". (NIV ford.)
A tanítványok előtte kételkedtek, és azt hitték, Jézus talán csak egy jó próféta, aki tud csodákat tenni. De azzal, hogy a vízen járt, Jézus kinyilvánította, hogy ő sokkal több, mint egy ember. Ezzel megmutatta, hogy Ő Isten.
Kihívás elé állította őket (azt mondta nekik, "ne féljetek"), de meg is nyugtatta őket azzal, hogy azt mondta: "Én vagyok."
Ez a kifejezés a görögben Ego ima, és egyszerűen azt jelenti, "Én vagyok." Isten neve az, hogy: "Én vagyok"  - nem "én voltam" vagy "én leszek" vagy "remélem, hogy leszek." Amikor Jézus azt mondja: "Én vagyok," úgy érti, hogy nem kell félned és nem kell küzdened, mert Ő Isten, és ez elég.
Ha most viharon mész keresztül, alapvetően nem egy állásra van szükséged, hanem Jézusra. Nem egy tervre, hanem egy személyre van szükséged. Nem egy valamilyen rendszerre, hanem a Megváltóra. Nem egy új cél kell neked, hanem Isten.
Amikor viharon mész keresztül, emlékezz, hogy Isten nem távolságtartó és közönyös. Ő az "Én vagyok", és át fog vinni téged a viharon.
Beszéljetek róla
  • Mire vagy kire nézel, hogy megmentsen a viharokban? Mi tart vissza attól, hogy Istenre nézz?
  • Mire van szükséged Istentől ahhoz, hogy át tudj menni a viharon? Mondd el ezt Neki, és figyeled, ahogy gondoskodik mindenről a megfelelő időben.
  • Mit tanultál meg Istenről az életed viharain keresztül?



Óvakodj a farizeusok kovászától!


„Ezután otthagyta a farizeusokat, beült a csónakba, és elindult a tó túlsó partjára.  A követői eközben elfelejtettek kenyeret vinni magukkal; csupán egyetlen kenyér volt velük a csónakban. Jézus figyelmeztette őket, ’Vigyázzatok! Óvakodjatok a farizeusok kovászától és Heródes kovászától!’ ’Biztosan azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk!’ – tanakodtak egymás között a követői.” (Márk 8:13-16, NCV fordítás)

A kovász a Bibliában gyakori hasonlat a büszkeségre és arroganciára. Miért? Amikor élesztőt teszel a tésztába, mit tesz vele? Megkeleszti, és ha túl sokat teszel bele, felfújódik tőle.

A sütéshez nincs szükséged túl sok élesztőre. Ha kenyeret sütsz, nem öntesz bele egy csészényit, csak egy csipetnyit. Ugyanígy van a büszkeséggel is. Nem kell túl sok belőle ahhoz, hogy elhatalmasodjon és átvegye az irányítást, és mindenféle bajba sodorjon.

Nemrégiben Kayjel, a feleségemmel volt egy kis vitánk, amit mi csak „szeretet meccs”-nek hívunk. A vita után ezt írtam a naplómba: „Amikor elönt a büszkeség, aránytalanul felfújom a dolgokat.”

Mindannyian ezt tesszük. Amikor büszkeség van benned, túlságosan felfújod a dolgokat. A kicsi dolgok hirtelen nagyon felidegesítenek. Ha bármikor ez történik, akkor tudd, hogy a büszkeség az oka. Bárhol is látsz konfliktust a világban, ott mindig a büszkeség van a háttérben.

Mit gondolsz, mi történik, amikor tele vagy büszkeséggel, amikor benned is van a farizeusok kovászából? Olyankor az élet dolgait nem tudod tisztán látni. Amikor büszke vagy, nem látod meg, hogy Isten éppen mit cselekszik az életedben.

Isten azt akarja, hogy óvakodj a „farizeusok kovászától” azért,  hogy még  közelebbről követhesd  őt és megértsd, hogyan tesz csodákat az életedben. Ő ebben a pillanatban is munkálkodik, akkor is, ha ezt most még nem látod.

Beszéljetek róla:

  • Előfordult már, hogy a büszkeség hatással volt a kapcsolataidra? Hogyan?
  • Volt már olyan, hogy a büszkeség visszatartott a szellemi-lelki növekedéstől? Hogyan?
  • Hogy néz ki a büszkeség a te életedben? Miként tartott vissza téged attól, hogy meglásd Isten tervét az életedre?




Új kezdet szexuális bűnök után

„Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz ő: megbocsátja bűneinket, és megtisztít minket minden gonoszságtól." (1Jn 1:9)

Isten mércéje nem változik. A házasság előtti szex elfogadhatatlan. Mindig is az volt, mindig is az lesz. Házasság nélkül együtt élni elfogadhatatlan Isten számára. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A házasságtörés, a házastársadhoz való hűtlenség elfogadhatatlan Isten előtt. Mindig is az volt, mindig is az lesz. A pornográfia elfogadhatatlan Istennél. Mindig is az volt, mindig is az lesz.

De ha elkövetted valamelyik bűnt ezek közül, még nincs vége a történetednek! Isten lehetőséget ad a megtisztulásra és az újrakezdésre.

Hogyan lehet ezt megtenni?

  1. Térj meg. A megtérés azt jelenti, hogy megváltoztatod a gondolkodásod. Azt mondod, Uram, igazad van, én tévedtem, amit tettem, az bűn! Nem értelmezed és nem magyarázod ki a bűnöd. A legfontosabb része, hogy most  tedd meg ezt! Ha most épp egy bűnős viszonyban élsz, vess véget neki ma!
  2. Fogadd el a megbocsátást! Isten arra vár, hogy megbocsásson, megtisztítson és helyreállítson. Ő felszabadít a szégyentől, a megbánástól, a rejtett fájdalmaktól és sebektől, melyeket a bűn okozott, hogy ne kelljen magaddal hurcold a következő kapcsolatodba. Isten teljesen tisztára akar mosni. A jó hír az, hogy ha Ő megbocsátott, utána te is megbocsáthatsz magadnak.
  3. Fókuszálj újra. Kötelezd el magad, hogy erkölcsileg tisztán fogsz élni Isten mércéje szerint ettől a naptól kezdve. Ez azt jelenti, hogy csak azzal az emberrel szeretkezel, akivel házasságban élsz!
  4. Kérj segítséget naponta! Ha még nem tetted meg, szenteld oda az életed Krisztusnak! Kérd az Ő segítségét, hogy uralkodni tudj a szexuális vágyaid fölött!

A szexuális vágyaid tönkre tudnak tenni, ha engeded. Ne engedd! Van választásod!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Ha van olyan szexuális bűn a múltadban, amiből nem tértél meg, tedd meg a fenti lépéseket, hogy még ma új lappal kezdhess!
  • Hogyan próbál meggyőzni a mai kultúránk arról, hogy az igazság megváltozott?
  • Miért fontos, hogy ne cipelj magaddal szégyent vagy megbánást a következő kapcsolatodba?





komment
süti beállítások módosítása