Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A közösség Isten megoldása a vereségre-A tisztaság elkötelezettséggel kezdődik-A tisztaság háborúja az elmédben kezdődik-Bizonyítanod kell, hogy érdemes vagy rá?

2019. július 06. 10:23 - Andre Lowoa

A közösség Isten megoldása a vereségre


„és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is.”
Filippi 2:4.

Mindegyikünknek szüksége van másokra, hogy figyeljenek ránk – hogy óvjanak, védjenek és segítsenek az úton maradni. A Filippiekhez írt levélben Pál apostol azt mondja, hogy mások érdekeit kell szem előtt tartanunk, nem csak a sajátunk. Micsoda ellenkultúra! Ma Amerikában minden csak rólam szól – az én szükségeim, az én érdekeim, amit én akarok és az én céljaim. Pál viszont azt tanítja, hogy figyeljünk másokra is.

Tudtad, hogy van egy olyan ellenséged, aki sokkal pusztítóbb mint bármelyik terrorista? Van egy személyes ellenséged, aki le akar győzni téged. A neve: Sátán. Problémákat akar hozni az életedbe, hogy lerombolja a kapcsolataid és úgy bántson ahogy csak tud.

Miért akar bántani téged? Mert Istent akarja bántani, de nem tudja, úgy hogy Isten gyermekei után jár. Egyedül sosem győzhetsz a Sátán ellen, de ha vannak mások, akik figyelnek rád és segítenek neked, akkor lehetsz győztes.

Itt egy jó tanácsa a Prédikátorok könyve 4:12.-ből: „Ha az egyiket megtámadják, ketten állnak ellent.”


Fedez valaki? Óv valaki, figyel a lelki jólétedre? Szükséged van olyan emberek közösségére, akik azt mondják neked: „Veled leszünk, amikor nehéz időszakokon mész keresztül. Nem engedünk elbátortalanodni vagy depresszióssá válni.”

A közösség Isten megoldása a vereségre. A Prédikátor 4:10. azt mondja: „Mert ha elesnek, az egyik ember fölemeli a társát. De jaj az egyedülállónak, mert ha elesik, nem emeli föl senki.”

Emlékezz: Próbálkozhatsz, de nem élheted jól az életet egyedül. Mindegyikünknek szüksége van másokra, hogy velünk sétáljanak, velünk dolgozzanak és figyeljenek ránk.




A tisztaság elkötelezettséggel kezdődik

Hogyan maradhat meg  [valaki] a tisztaság útján?  Ha nem a te beszédednek megtartása által?  Zsolt. 119:9. (NIV-fordítás)

jozsef_es_putifarne.jpg

Lehetséges a 21. században szexuális területen tiszta életet élni? Nemet mondani a házasság előtti szexuális együttlétre és a házasságban ezen a területen hűségesnek maradni? Igen! De ehhez el kell köteleznünk magunkat.

A Biblia azt mondja, "Hogyan maradhat meg  [valaki] a tisztaság útján? Ha nem a te beszédednek megtartása által?”  Zsolt. 119:9. (NIV-fordítás). Ahhoz, hogy szexuális területen tisztaságban tudjunk élni a huszonegyedik században (vagy bármely más században, hogy úgy mondjam), szükségünk van egy irányelvre, melyhez igazodhatunk. Ezt az alapelvet te magad is kialakíthatod, de választhatod azt, amit Isten alakított ki. Döntsd el, hogy Isten ismeri-e jobban az életedet vagy te. Isten írott igéjében van néhány dolog, ami nem népszerű –– különösen azok, amik a szexuális élettel kapcsolatosak. Miért beszél erről a területről úgy ahogy beszél?  Azért, mert ő jobban ismeri a szexualitást, mint te, és sokkal jobban megérti ennek velejáró következményeit.  Döntened kell: "Isten, ha nem értem, ha nem tetszik, és ha nem népszerű, akkor is azt fogom tenni, amit a te beszéded mond, függetlenül attól, hogy mit gondolok, és függetlenül attól is, hogy a barátaim mit gondolnak erről."  Mindaddig, míg kitartasz az elkötelezettséged mellett, becsukhatod a Bibliádat, és Hogyan maradhat meg  [valaki] a tisztaság útján?  Ha nem a te beszédednek megtartása által?  Zsolt. 119:9. (NIV-fordítás) visszamehetsz aludni. Enélkül az elhatározás nélkül viszont, nem tudsz tisztán megmaradni egy tisztátalan világban. Csak úgy tudsz tisztán megállni, ha Isten irányelveihez igazodsz, Isten szexualitásra vonatozó gondolataihoz tartod magad. A szexualitást Isten találta ki, de néhány feltételt rendelt mellé, és Isten ezzel kapcsolatos álláspontja soha nem változik meg, és nagyon egyértelmű, függetlenül a közvélemény-kutatásoktól, vagy bármi mástól. A szexuális élet sokkal több, mint csak fizikai érintkezés. Ez egy spirituális cselekmény, amely fizikai, társadalmi, jogi és érzelmi következményekkel jár. Ha a szexuális élet csak fizikai érintkezés volna, akkor olyan lenne, mint egy kézfogás. Nem számítana, hogy kinek, kivel van szexuális kapcsolata. De egy szexuális kapcsolat sokkal több, mint egy fizikai kapcsolat. A Biblia világossá teszi, hogy a szexuális élet kizárólag a férj és feleség számára van fenntartva, azoknak, akik elkötelezték magukat egymásnak a házasságban.  Bármi, ami ezen kívül esik, mint a házasság előtti, és a házasságon kívüli szexuális élet, jelentős hatással rendelkezik az érzelmeinkre, a lelki életünkre, és akár károsodásokat is okozhat fizikai állapotunkban. Isten alapelvei olyan színvonalat képviselnek, melyek a te érdekeidet veszik leginkább figyelembe. Ha ezek szerint szeretnél élni - és elkerülni azokat a negatív következményeket, amelyek kívülről élnek – el kell kötelezned magad.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod fontosnak, hogy még kísértésbe esés előtt kötelezzük el magunkat  Isten iránymutatása mellett a szexuális tisztaságért?
  • Mik azok a dolgok a világban, amik még nehezebbé teszik, hogy kiforduljunk egy szexuális kísértésből?
  • A szexualitás területén elkövetett bűnöknek milyen következményei vannak?



A tisztaság háborúja az elmédben kezdődik

"Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás)

Minden kísértés  a fejedben kezdődik el. A Példabeszédek 4:23 azt mondja: 'Légy óvatos, hogy mit gondolsz, mert a gondolataid irányítják az életed." (Péld.4:23 NCV fordítás). A szexuális tisztaság a fejedben fog megmaradni, vagy ott fog elveszni.

Bármikor azt láttad, hogy az emberek tönkretették az életüket, akkor arra mérget vehetsz, hogy a problémáik nem a tetteik miatt kezdődtek, a tetteik a gondolatik miatt valósultak meg. A tetteket ostoba gondolatok dédelgetése előzi meg, mielőtt még ostoba döntésekké nőnék ki magukat. A Biblia elég világosan megmondja, és a tudomány is alátámasztja azt, hogy az, ahogyan gondolkodsz, meghatározza azt, ahogyan érzed magad. Az érzéseink motiválják tetteinket. Ahhoz, hogy megváltoztasd az életed, nem csak a rossz szokásaidon kell változtatnod. Helyette dolgozz az okon, amely kiváltja őket. A gondolatokon, amik az érzést okozzák, amik a tettekhez vezetnek. Isten azt mondja, hogy a gondoltaid irányítják az életed.

Ez megmagyarázza, miért jönnek letre titkos szerelmi  viszonyok.

Először elkezded elfogadni, hogy vannak bűnös gondolataid. 'Milyen lenne a szex azzal az emberrel? Olyan rossz ez? ' Kétségeid lesznek, majd fantáziálni kezdesz róla. Azt gondolod, hogy ez ártalmatlan. 

De nem az.  A gondolataid érzésekhez vezetnek.  Az érzések pedig elkerülhetetlenül tettekbe torkollnak. Ezután belekerülsz egy érzelmi befolyásoltságba. Ez az a pont, amikor elkezdesz flörtölni. Amikor elkezdesz gesztusokat tenni, és kifejezni, hogy  'Elérhető vagyok.' A következő lépés a fizikai beavatkozás. Amikor racionalizálod a tetteidet ' Mindenki ezt csinálja, nem nagy dolog. Mindketten felnőttek vagyunk.'

A bűnös tettek már akkor elkezdődnek, amikor elfogadod a bűnös gondolatokat. 

A Biblia kifejti a 2 Timóteus 2:22-ben, hogyan irányítsuk az elménket, mielőtt még ilyen ösvényre térne: "Fordíts hátat az ifjúkor féktelen kívánságainak, és teljes figyelmedet a jó, a békés és szeretetteljes dolgok irányába fordítsd." (Phillips ford.)

A Biblia arra tanít minket, hogy forduljunk el a vággyal teli gondolatoktól, és helyette forduljunk a pozitív dolgok felé. Ez a két lépéses taktika megtöri a kísértést, mielőtt még elkezdődne.  Ezelőtt rosszul gondolkodtál, és rosszul is cselekedtél. De megtörheted a körforgást azzal, hogy hátat fordítasz a bűnös gondolatoknak, és helyettük a jó, becsületes, békés és szeretetteljes dolgokra figyelsz.

Nem egy ártatlan szemlélője vagy annak, ahogyan a bűnök elveszik a szexuális tisztaságod. A Te döntésed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Amikor találkoztál velük, hogyan vezettek a bűnös gondolatok bűnös tettekhez, akár szexuális természetűek voltak, akár nem?
  • Van olyan ember az életedben, akivel beszélhetsz, amikor vággyal telt gondolatokkal küzdesz? Ha igen, valld be azokat a gondolatokat neki, és Istennek is. 
  • Milyen pozitív gondolatokkal tudod helyettesíteni  bűnös gondolataidat?



Bizonyítanod kell, hogy érdemes vagy rá?

„Bárcsak képesek lennétek arra – Isten minden emberével együtt – hogy felfogjátok milyen széles, milyen hosszú, milyen magas és milyen mély az Ő szerelme. Bárcsak megtapasztalnátok Krisztus szerelmét, habár az túlságosan is nagy ahhoz, hogy teljesen meg lehessen érteni. Ekkor pedig teljessé válnátok abban az életben és erőben, ami Istentől jön.” (Efézus 3:18-19, NLT fordítás)

Isten szerelmének a nagysága kiterjed az egész világra és magába foglalja az összes embert: „Az Úr minden útjában igaz és hűséges mindenben, amit tesz.” (Zsoltárok 145:17, NIV fordítás) Isten az egész világot szereti. (János 3:16)

Isten soha nem teremtett még olyan személyt, akit ne szeretne. Ő megalkotott téged és Ő szeret téged. Isten nem csinál selejtet! Feltétel nélkül szeret. Ő nagyon, nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szeret téged.

Istennek mindenki számít. Valójában Jézus életében azt látjuk, hogy Ő még azokat is szereti, akik nem méltóak a szeretetre, valamint azokat is, akik nem érzik magukat szeretetre méltónak. Akarod tudni, hogy mi az önértékelés titka? A következő: ha önbizalmat szeretnél, akkor értsd meg, hogy mennyire fontos vagy Istennek. Ha pedig Isten szeret, kit érdekel, hogy más mit gondol?

Mivel Isten szeret minket, nincs arra szükség, hogy bizonyítsuk a jelentőségünket. Nincs szükségünk többé semmiféle segédeszközre ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Nem kell bizonyos ruhákat viselnünk ahhoz, hogy úgy érezzük, hogy rendben vagyunk, vagy bizonyos kocsit vezetnünk azért, hogy a bizonytalan egónkat feltámogassuk. Nincs többé szükségünk státuszszimbólumokra.

Nem biztos, hogy képes vagy teljesen megérteni, de el tudod fogadni és engedheted, hogy megváltoztassa az életedet: Isten szeret téged!

Beszéljetek róla:

  • Milyen igazságot tudsz Isten feléd irányuló szeretetével kapcsolatban?
  • Hogyan állandósít a társadalmunk hazugságokat az önbecsülésünkkel kapcsolatban?
  • Milyen az az ember, aki teljesen biztos abban, mennyire értékes Krisztusban?

 

 

komment
süti beállítások módosítása