Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A félelmeid megakadályoznak abban, hogy szabad legyél?-A megválaszolt imádság titka-A neheztelés jobban megsebez, mint bárki más-Amiért a Te módszered nem működik-Az igazi szolga hűséges és kitartó- Az igazság szabaddá tesz-Isten azt szeretné, hogy i

2019. július 03. 10:32 - Andre Lowoa

A félelmeid megakadályoznak abban, hogy szabad legyél?

"Ha a Fiú megszabadít téged, akkor igazán szabad leszel" (János 8:36, TEV fordítás)

freedomfrankl.jpg

A világ fogalmai szerint az a szabadság, amikor semmi nem korlátoz: "Azt teszek, amit akarok, azt mondok, amit akarok, és senki ne szóljon bele!" Talán sérülést okozol mindenki másnak, de a saját utadat járhatod. Megkaphatod a teljes szabadságot, de csak teljes önzés árán.

A Biblia szerint az igazi szabadsághoz egyedül Jézuson keresztül vezet az út: "Ha a Fiú megszabadít téged, akkor igazán szabad leszel." (János 8:6, TEV fordítás)

Az igazán szabad ember szabad a félelmektől, teljesen szabad a bűntől, az aggodalomtól, a keserűségtől és a haláltól.

Hogyan szabadulhatsz meg ezektől a félelmektől? Úgy, hogy engeded, hogy Isten szeressen. János apostol azt tanítja, hogy "a szeretetben nincs félelem, sőt, a teljes szeretet kiűzi a félelmet." (1 János 4:18).

Amikor felismered, hogy Isten mennyire szeret téged, akkor elkezdesz valóban szabadon élni. Sőt, azzal, hogy rájössz, hogy "Isten a szeretet.", dicsőíted őt. A dicsőítés egyik formája az, amikor egyetértesz azzal, hogy ő szerető, gondoskodó, nagylelkű Isten és "...mi ismerjük és hisszük azt a szeretetet, amellyel Isten szeret minket..." (1 János 4:16a).

Beszéljetek róla:

  • Hogyan tart távol a közösségtől a világ szabadságról alkotott felfogása?
  • Hogyan tapasztaltad meg a szabadságot, mióta hívő lettél?
  • Milyen téren van ma szükséged arra, hogy megbízz Isten szeretetében?


    A megválaszolt imádság titka


    „Aztán [Nehémiás] szólt: 'Ó, URAM, Mennyek Istene, Te hatalmas és félelmetes Isten, aki megtartja kifogyhatatlan szeretetszövetségét mindazokkal, akik szeretik őt és engedelmeskednek parancsolatainak, hallgasd meg könyörgésem! … Bevallom, hogy vétkeztünk ellened. … Kérlek, emlékezz, mit mondtál szolgádnak, Mózesnek: 'Ha hűtlenek lesztek hozzám, szétszórlak benneteket a népek között. Ám ha visszatértek hozzám, engedelmeskedtek parancsolataimnak és azok szerint éltek, legyetek bár akár a világ legvégére is száműzve, visszahozlak benneteket arra a helyre, melyet azért választottam, hogy a nevem ott megdicsőíttessen.'… Kérlek, segíts ma sikerhez, és add, hogy a király szívélyes legyen hozzám! Helyezz szívébe kegyességet irántam!”  (Nehémiás 1,5-11 NLT fordítás)

    A megválaszolt imádság négy titkát megismerhetjük Nehémiás életéből:

    Alapozd kérésedet Isten jellemére. Imádkozz úgy, hogy tudod, Isten válaszolni fog neked: „Biztosra veszem, hogy megválaszolod ezt az imádságot azon oknál fogva, aki Te vagy. Te hűséges Isten vagy. Hatalmas, szerető és csodálatos Isten. Te képes vagy kezelni ezt a problémát, Istenem!”

    Valld meg bűneidet, melyeknek tudatában vagy. Miután Nehémiás arra a talapzatra helyezte imádságát, kicsoda Isten, megvallotta bűneit. Nem Nehémiás hibája volt, hogy Izrael fogságba esett. Ő maga még meg sem született, amikor ez történt; valószínűleg már rabságban látta meg a napvilágot. Mégis saját magát is beleszámítja a nép bűneibe. Azt fejezi ki: „Én is része voltam a problémának.”

    Kérd számon Isten ígéreteit. Nehémiás így kérleli az Urat: „Emlékeztetni szeretnélek, mit mondtál szolgádnak, Mózesnek.” El tudod képzelni, hogy azt mondod Istennek: „emlékeztetni szeretnélek”? Nehémiás emlékezteti Istent Izrael népének tett ígéretére. Tulajdonképpen imádságában ezt juttatja kifejezésre: „Isten, Mózes által figyelmeztettél minket, hogy ha hűtlenek leszünk, elveszítjük Izrael földjét. De azt is megígérted, hogy ha bűnbánatot tartunk, vissza fogod adni nekünk.”

    Szükséges-e Istent emlékeztetni? Nem. Vajon elfeledkezik arról, amit megígért? Nem. Akkor mégis miért emlegetjük ezt? Mert nekünk segít észben tartani, amit Isten megígért.

    Részletekbe menően írd körül azt, amit kérsz. Ha jól körülhatárolt válaszokat szeretnél kapni az imádságra, akkor a kéréseid is legyenek célirányosak. Ha imáid csak általános kérésekből állnak, honnét fogod tudni, hogy megválaszolták-e őket?

    Nehémiásnak van bátorsága sikerért fohászkodni; imádságában nyoma sincs gátlásosságnak. Imádkoztál már így valaha: „Uram, tégy sikeressé!”? Ha még nem, miért nem? Mi az, ami visszatart? – Talán egy kudarcélmény?

    Nincs benne kivetnivaló, arra kérni Istent, hogy tegyen sikeressé? Ez attól függ, hogy te mit értesz siker alatt! Én azt hiszem, hogy a siker fogalmának szabatos meghatározása a következő: „hitben, szeretetben és a Szentlélek erejétől vezérelve beteljesíteni Istennek az életemre elrendelt célját, és meggyőződéssel várni az eredményeket Istentől.” Ez méltó életcél, amiért bizalommal imádkozhatsz.

    Beszéljünk róla:

    Fontold meg: Ha nem vagy képes kérni Istent, hogy segítsen sikerhez abban a tevékenységben, amivel foglalkozol, akkor több mint valószínű, hogy más elfoglaltság után kell nézned. Isten nem akarja, hogy eltékozold az életed.

    • Melyek azok Isten ígéretei közül, amelyeket ma fel kell emlegetned?






A neheztelés jobban megsebez, mint bárki más

"Értelem nélküli, bolond dolog lenne halálig nyugtalankodni nehezteléssel" (Jób 5:2, GNT fordítás)


Ha ragaszkodsz a nehezteléshez, az mindig többet fog ártani, mint bárki más. A neheztelés önpusztító hatású és nem kívánatos eredményeket hoz.

Egyszerűen semmi értelme.

Ha valakinek volt oka a neheztelésre, az Jób volt. Istenfélő ember volt, akinek mindene megvolt, amit akart - gazdagság, dicsőség és egy nagy család. Egy nap mindezt elveszítette. Ellenséges népek megölték az állatait. Minden gyermeke meghalt. Súlyos betegség ütközött ki rajta. Szó szerint mindent elveszített. Csak a zsémbes felesége maradt meg neki. Aztán átmentek hozzá a barátai és azt mondták: "Jób, ez mind a te hibád!"

Bár Jóbnak minden oka megvolt arra, hogy sértődött és bosszús legyen, a Bibliában róla elnevezett könyvben elmondja, hogy a neheztelés rossz ötlet: "Értelem nélküli, bolond dolog lenne halálig nyugtalankodni nehezteléssel" (Jób 5:2, GNT fordítás).

Jób bölcs ember volt. Tudta, hogy nincs ideje neheztelésre. Tudta, hogy bolond, értelmetlen és logikátlan dolog. Ha visszanézel az életedben eddig megtapasztaltakra, valószínűleg egyetértesz. Esztelen dolgokra vesz rá minket a neheztelés. Olyan dolgokat mondunk, hogy "El fogom kapni!" - és hogy ez megtörténjen, gyakran nevetségessé tesszük magunkat. Ha megengedjük magunknak a neheztelést, önpusztítóan viselkedünk, sokkal jobban ártva magunknak mint azoknak, akikkel szemben ellenszenvet érzünk.

Emlékszem egy példára, amit egy régi vígjátékban, A dilis trióban láttam. Mo folyamatosan ütötte Curly mellkasát. Curly ezt mondta: "Elintézem ezt a pasit. Megállítom!" Aztán fogott egy dinamit rudat, a saját mellkasára szíjazta, majd ezt mondta: "A következő alkalommal, mikor megüt, ez majd leviszi a karját!".

Ez történik, mikor neheztelünk - nagyon buta dolgokat teszünk azért, hogy elégtételt vehessünk. Ami még rosszabb, hogy a neheztelés nem segít. Nyomorulttá tesz a folyamat alatt. Sosem azzal végződik, hogy megadja, amit akarunk.

Tehát, miért neheztelj? Ne tartogasd a bosszúságodat. Engedd el. Bocsáss meg.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért olyan fontos számunkra, hogy miénk legyen az utolsó szó?
  • Milyen módokon tapasztaltad már meg, hogy a hosszúra nyúló neheztelés árt neked vagy embereknek, akik fontosak számodra?
  • Mi az a múltbeli sebesülés, amit meg kell bocsátanod, hogy elengedhesd a hosszúra nyúló neheztelést?


Amiért a Te módszered nem működik

"Miután (Jézus) abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat." (Lukács 5,4-5)
A Biblia azt mondja a Lukács 5,4-5-ben: "Miután (Jézus) abbahagyta a beszédet, ezt mondta Simonnak: "Evezz a mélyre, és vessétek ki hálóitokat fogásra!" Simon így felelt: "Mester, egész éjszaka fáradtunk ugyan, és semmit sem fogtunk, de a te szavadra mégis kivetem a hálókat."
Gondold el, hogy milyen nehéz lehetett Simon Péternek, hogy beismerje bukását Jézusnak. Halász volt a mestersége, és jó is volt benne. Ebből élt. De néha még a profik is egész éjjel halásznak és nem fognak semmit.
Ezek jó emberek, és a legjobbat hozzák ki magukból. De néha a legjobb, amit tehetünk, nem elég, és néha vannak helyzetek, amik kicsúsznak az irányításunk alól. Nem kontrollálhatod a gazdaságot. Nem kontrollálhatod az időjárást. Rengeteg dolgot nem tudsz az irányításod alatt tartani a világban, amely hatással van az életedre. Lehet, hogy erősen próbáltad, de egyszerűen nem történt semmi változás, nem volt semmi látszata.
Mit kell tenned? Először is, Jézust be kell ültetned a hajódba. Más szavakkal, hadd legyen ő a munkád középpontja. Másodszor, ismerd be, hogy a te módszered nem működik. A Biblia úgy hívja ezt, hogy bűnvallás, és ez nehéz lehet.
Miért olyan nehéz beismernünk, hogy a mi módszerünk nem működik?
Büszkeség. Nem akarod, hogy bárki is azt higgye, nem tudod kezelni a helyzetet. Te vagy a főnök. Azt gondolod, hogy képes vagy egyedül mindent kézben tartani, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy 12 órát dolgozol egy nap.
Makacsság. Nem akarsz változtatni azon, ahogy megteszed a dolgokat. Tudtad, hogy a holnap sikerének legnagyobb ellensége a tegnap sikere?
Félelem. Nem tudod beismerni, hogy egész éjszaka halásztál és mégsem fogtál semmit. Félsz, hogy az emberek kevesebbet fognak rólad gondolni. Félsz, hogy Jézust behívd a csónakba, mert ő olyan irányba vinné, amerre te nem akarsz menni.
Lehet, hogy a legjobban végzed a munkád, de nincs semmilyen látszata. El kell engedned a büszkeséged, a makacsságod, és a félelmeid, hogy Jézus a csónakod túlcsordulásig megtölthesse.
Beszéljetek róla!
  • Miként engeded, hogy a büszkeséged, a makacsságod vagy a félelmed visszatartson attól, hogy beismerd Istennek, hogy szükséged van rá, hogy a munkád középpontja legyen?
  • Mi az, amit szeretnéd, hogy Isten elérjen a munkádon keresztül? Engeded, hogy vezessen?
  • Írd le, hogy milyennek gondolod a bűnbánatot!




Az igazi szolga hűséges és kitartó

"Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" (Máté 25,23)

Az igazi szolga hűséges és kitartó. Befejezi, amit elkezdett, felelősséget vállal, megtartja ígéreteit, teljesíti vállalásait. Nem hagy maga után félkész munkát, és adja fel, amikor csalódik. Megbízható, lehet rá számítani.

A hűség mindig is ritkaságnak számított (Zsolt 12,2; Péld 20,6, Fil 2:19-22). Az emberek többsége nem is tudja, mit jelent az elkötelezettség: meggondolatlanul elvállal valamit, majd a legapróbb ok miatt habozás, sajnálat és megbánás nélkül visszamondja. A gyülekezetek és egyéb szervezetek pedig hétről-hétre improvizációra kényszerülnek, mert az önkéntesek nem készültek, nem jöttek el, és még csak nem is szólnak oda telefonon.

Számíthatnak-e ránk mások? Tettünk-e ígéretet valamire, megfogadtunk-e valamit, elköteleztük-e magunkat valami mellett? Nem más ez, mint próba: Isten próbára teszi hűségünket. Ha átmegyünk a vizsgán, jó társaságba kerülünk: ott van Ábrahám, Mózes, Sámuel, Dávid, Dániel, Timóteus, Pál, akiket hűséges szolgáinak nevez. S ami még ennél jobb: megígéri, hogy hűségünkért örökkévaló jutalmat kapunk. Képzeljük csak el, milyen érzés lesz majd ezt hallani Istentől azon a napon: "Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!" (Máté 25,23)

Apropó, a hűséges szolgák nem szoktak nyugdíjba vonulni! Életük végéig hűségesen szolgálnak. A munkánkból nyugdíjba vonulhatunk, Isten szolgálatából azonban sohasem.

 



Az igazság szabaddá tesz

 

"Megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket." (János 8:32)


Olvasd most a következőt egy imaként:

Jézus, Te vagy az Igazság, és az Igazság tesz szabaddá. Te vagy az Igazság, és a Te Igazságod él bennem.
Felöltöztetem magam a Te Igazságodba, Jézus, magamra öltöm mint egy kabátot az új embert, aki azért lett teremtve, hogy Istenhez hasonló legyen valóságos igazságban és szentségben (Efézus 4:23). Te vagy "az út, az igazság és az élet", és én csakis rajtad keresztül lehetek Isten jelenlétében (János 14:6). Miattad tudhatom az igazságot magamról, és tudom, hogy a Te életed munkálkodik bennem (Galata 2:20).

Az igazság képessé tesz arra, hogy meglássam és elutasítsam a gonosz hazugságait. A Te Igazságod ledönti a vitákat és képmutatásokat, melyek Isten ismerete ellen harcolnak. A Te Igazságodban ura leszek gondolataimnak, és az irántad való engedelmességre kényszerítem azokat (2 Korinthus 10:5). A Te igazságoddal megtanítom ezeknek a gondolatoknak, hogy engedelmeskedjenek Neked, Úr Jézus (2 Korinthus 10:5, MSG fordítás).

A Te Igazságod azt mondja, hogy bűnbocsánatot nyertem, hogy az én Teremtőm szeret, és én Isten szeretett és az Igazság Szelleme által felhatalmazott gyermeke vagyok.

Az Igazság képessé tesz arra, hogy a Te útmutatásod szerint cselekedjek. Bízhatok a vezetésedben, az irányításodban, bízhatok a terveidben, mert Te vagy az Igazság.

Rád hagyom, hogy értelmezd a tényeket és megmutasd az igazságot a különböző helyzetekben. Hagyom, hogy a Te Igazságod döntsön, és én engedelmeskedem, és a következményeket a Te szerető és igazsággal teli kezedre hagyom.

Minden döntés a Tiéd. Mivel Te vagy az Igazság, én az Igazságban cselekedhetek minden helyzetben; nem vagyok már az érzéseim rabszolgája.





Isten azt szeretné, hogy igazán élj

 

Jézus ezt mondta: „azért jöttem, hogy igazi és örök életük legyen: több és jobb életük, mint amiről valaha is álmodtak.” (János 10:10, Message fordítás)

Jézus nem azért jött, hogy az életünket tökéletessé tegye, hanem sokkal inkább azért, hogy olyan életet adjon, amely Hozzá kapcsolódik. Ezért nem számít, milyen helyzettel állunk szemben, örökre össze vagyunk kötve az igazi élet forrásával.

De milyen is az élet, amely kapcsolódik Jézushoz? Ne felejtsd el, hogy a teljesség és a bővölködés az egész valódat magába foglalja, nem csak a szellemi életedet.   

Mit gondolsz, a Krisztussal való folyamatos kapcsolat, hogyan tud rád hatni lelkileg és érzelmileg? Hogyan tud a Krisztussal szorosan összekapcsolt élet segíteni a stressz és az aggódás kezelésében?

Mi köze az egészségednek a teljes és bővölködő élethez? Miért olyan szoros a kapcsolat a fizikai és a szellemi egészséged között?

Ha teljes és bővölködő életet akarsz élni, akkor a keményebb próbálkozás helyett, bízz jobban Jézusban, és hittel fogadd el, hogy arrafelé vezet bennünket, amerre mennünk kell.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez

  • Mit gondolsz a következő állításról? „Ha teljes és bővölködő életet akarsz élni, akkor a keményebb próbálkozás helyett, bízz jobban Jézusban.”
  • Milyen módon hanyatlott a testi vagy lelki egészséged, amikor nem kapcsolódtál Jézushoz?







Teljesíteni a próbát

 

„Gondoljatok Jézusra! Türelmesen elviselte, amikor a bűnös emberek gonoszul bántak és makacsul ellenkeztek vele. Ha erre gondoltok, nem fogtok belefáradni a munkátokba, sem nem vesztitek el a kedveteket. A bűn elleni harcotokban még nem kellett szembenéznetek a halállal.” Zsidók 12:3-4

Amikor úgy érzed, hogy legszívesebben feladnád, kezded sajnálni magad, elbátortalanodsz, vagy teljesen elmerülsz az önsajnálatban, állj meg egy pillanatra, és kezdj el gondolkozni azon, hogy mit bírt ki Jézus érted.

Gondolkodj azon, hogy milyen támadásokon és bírálatokon ment át. Gondolj a durvaságra és kegyetlenségre, amit meg kellett tapasztalnia nem önmaga miatt, hanem érted.

Lehet, hogy néhány kemény és komoly kihívással szembesülsz életed során, de valójában, amin keresztül mész, az nem más, mint a hited próbája.

Könnyű Istenben bízni, amikor rendben mennek a dolgok. Nehéz Benne bízni, amikor munkanélküli vagy egy éve, vagy még régebben. Nehéz Benne bízni, amikor nem tudod, honnan lesz pénzed, és hogy tudsz anyagilag kijönni majd. Nehéz Istenben bízni, amikor valaki, akitől függsz, kisétál az életedből. Ezek azonban próbák.

Ki fogod bírni? Ki fogsz tartani? Végigcsinálod? Fegyelmezett leszel? Jól fogod befejezni?
Milyen próbában vagy most? Fel fogod adni, vagy kitartasz? Mit kezdtél el, amit be is kell fejezned?

Egy évvel azelőtt, hogy Pál megírta a levelet a Korinthusbeliekhez, az ottani gyülekezet elkötelezte magát, hogy adománnyal segítik a jeruzsálemi gyülekezetet. Azok a napok nagyon nehezek voltak a gyülekezetek számára, de felajánlottak egy adományt, amit még nem adtak oda. Pál írt, és emlékeztette őket: „…jó lenne, ha befejeznétek, amit tavaly elkezdtetek. Ne csak a jó szándék legyen bennetek, hanem tegyétek is meg, amit elhatároztatok! Tehát gyűjtsétek össze, amit adni akartok - mindenki annak megfelelően, amennyi pénze van.” (2 Kor. 8:10-11)

Milyen ígéretet tettél, amit be kell váltanod? Bármi is az, be kell fejezned. Bízzál Istenben, hogy segíthessen neked átmenni a próbán.
komment
süti beállítások módosítása