Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A rövidtávú gondolkodás megakadályoz a tisztánlátásban-Alakítsd a saját világnézeted-Az ajándékaid mások szolgálatára vannak-Az formálja az életed, ami mellett elkötelezed magad-Az igazi szolgák mindenre odafigyelnek-Az Istennel való kapcsolat örömei

2019. június 30. 10:00 - Andre Lowoa

A rövidtávú gondolkodás megakadályoz a tisztánlátásban

»Biztosan azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk!« — tanakodtak egymás között a tanítványok. Jézus tudta, hogy miről beszélnek, ezért megkérdezte: »Miért aggódtok azon, hogy nincs kenyeretek? Hát még mindig nem értitek?! Ennyire megkeményedett a szívetek?« (Márk 8:16-17 NCV fordítás)
Nem fogod észrevenni, hogy Isten mit végez az életedben, ha azon a szinten maradsz, hogy csak az „itt és most” dolgokra összpontosítasz és nem arra, hogy Isten mit szeretne tenni hosszú távon az életedben. Amikor a kényelemre gondolsz és nem a jellemre, a boldogságra és nem a megszentelődésre, az élvezetre és nem az örökkévalóságra való felkészülésre, akkor a rövidtávú gondolkodás csapdájába esel, és ez megakadályoz abban, hogy tisztán lásd az életed.
Ez történt a tanítványokkal is. Jézus éppen egy példázatot mondott nekik a büszkeségről, a kovászt használva metaforaként. A Biblia azt mondja a Márk 8:16-17-ben: "»Biztosan azért mondta ezt, mert nincs kenyerünk!« — tanakodtak egymás között a tanítványok. Jézus tudta, hogy miről beszélnek, ezért megkérdezte: »Miért aggódtok azon, hogy nincs kenyeretek? Hát még mindig nem értitek?! Ennyire megkeményedett a szívetek?«” (NCV fordítás)
Jézus egy példázatot mondott a tanítványainak az életről, ők pedig az ebédről beszéltek! Az érettség fontosságát ecsetelte nekik, míg ők a következő étkezésről gondolkodtak. Ez a rövidtávú gondolkodás.
A rövidtávú gondolkodás meggátol minket abban, hogy lássuk Isten munkásságát az életünkben. Ez az amerikai kultúra egyik legnagyobb gyengesége. Nehéz manapság hosszú távon gondolkodni, mert a társadalmunkban minden arra tanít, hogy éppen az ellenkezőjét tedd. Kiraboljuk a jövőt, hogy a mának élhessünk. A következő generációk vállára újabb és újabb adósságokat teszünk azért, hogy mi megtehessük most azt, amit csak akarunk.
Amikor rövidtávon gondolkozol, akkor nem látod azt, amit Isten tesz az életedben. Nem fogod észrevenni a jellemedre vonatkozó hosszú távú terveit, ha mindig csak a saját kényelmedre gondolsz.
Beszéljetek róla:
  • Mik azok a kis dolgok, amik segíthetnek abban, hogy egy hosszú távú, örökkévalóságra tekintő gondolkodásmódod lehessen?
  • Milyen lenne a hosszú távú gondolkodás a családodra vonatkozóan? A karrieredben? A lelki életedben?
  • Hol látod Isten munkáját az életedben?


Alakítsd a saját világnézeted

"Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre."

(2. Korinthus 5:17.)
Talán nem tudatosult még benned, de minden nap hatással van rád és befolyásol más emberek világnézete. De nemcsak ez - minden nap a saját világnézeted is befolyásol. A tény az, hogy ez meghatározza a boldogságod, az életben elért sikereidet, a lelki nyugalmadat, a stresszküszöböd és a bizalmi szintedet.
Tehát mi is a világnézet?
A világnézeted a hited, amire az életedet építed. Az, ahogyan a dolgokat látod az életben - Istent, magadat, másokat, a Sátánt. A világnézeted része az is, hogy mit gondolsz az életről, halálról, jövőről, szenvedésről, kapcsolatokról, pénzről. Minden, amit az életről gondolsz része annak, amit világnézetnek hívunk.
A világnézeted életed minden területére hatással van. Úgyhogy, ha meg akarod változtatni az életed, a gondolkodásod kell megváltoztatnod első körben. Meg kell változtatnod azt, amiben hiszel.
Lehet, hogy egy lejárt, működésképtelen, hibás vagy hamis világnézet szerint élsz. A Biblia a 2 Korinthus 5:17-ben azt mondja: "Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." Ez azt jelenti, hogy amikor kapcsolatba kerülsz Krisztussal új személyiséget kapsz. Isten azt mondja, hogy minden rossz, amit eddig tettél, teljesen meg lett bocsátva és teljesen el lett felejtve. Azaz, egy teljesen új életet kezdesz.
A gond viszont az, hogy még ha egy új személyiséged is van, az elmédben a régi lemez megy - azok a régi dolgok, amiket az emberek mondtak neked kiskorodban és ezek lehet, hogy nem is igazak. Például: "Kezelhetetlen vagy", úgyhogy e szerint cselekszel. "Nem vagy igazán jó a sportokban", úgyhogy e szerint cselekszel. "Soha nem viszed semmire" vagy "Nem vagy jó ebben vagy abban". Ezek mind az adatbázisodban vannak és némelyiket törölni kellene. Egy új nézőpontra van szükséged Istenről, magadról és a célodról.
Az igazság és valóság útjára kell jutnod - nem oda, amiről azt gondolod, hogy igaz, hanem ami ténylegesen igaz a Biblia szerint, hogy az életed alapja legyen.
A jó hír ez: Habár a világnézet nyomorulttá teheti az életed, a világnézet egy választás. Hihetsz bármiben, amiben akarsz, vagy nem hiszel el semmit, amit nem akarsz. Még Isten sem erőlteti rád, hogy miben kell hinned. A saját képére teremtett téged, és szabad akaratot adott, hogy megválaszthasd miben hiszel és miben nem.
Ha a hitelveid nyomorulttá tesznek vagy ha hamisak, megváltoztathatod őket. Most rögtön elkezdheted és láthatod az igazságon keresztül azt, ahogy Isten látja a világot.
Új személyiséged van Krisztusban. Most használd ezt, hogy alakítsd miben hiszel.
Beszéljetek róla:
* Mire alapozod a világnézeted?
* Milyen módon látod, hogy a világnézeted pozitív vagy negatív hatással van a döntéseidre és arra, hogyan látod az életet?






Az ajándékaid mások szolgálatára vannak


„Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak…” (1 Péter 4:10)

servingothers.jpg

1 Péter 4:10-ben azt olvassuk, hogy „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak…”. Amikor a képességeidet használod, hogy másoknak segíts, akkor megdicsőül Isten.

Isten arra hív Téged is, hogy légy részese ennek. Nem ad tehetséget és képességet, hogy azt a saját hasznodra fordítsd. Ezek az adottságok mások hasznára kell, hogy váljanak és az Ő adottságaik a Te hasznodra fognak válni.

Én nagyon hálás vagyok azokért az emberekért, akik olyan területeken tehetségesek, amiben én nem vagyok jó. Például nagyon hálás vagyok a könyvelőkért, mert én teljesen ügyetlen vagyok a könyvelésben! Hálás vagyok azokért az emberekért, akik ismerik az adózás rendjét.

Hálás vagyok azokért az emberekért, akik műszaki beállítottságúak. Képtelen lennék megjavítani egy karburátort, ha elromlana. Azt sem tudom, hogy hol van!

Mindenkinek különböző képességei vannak.

Isten nekem is adott néhány ajándékot. Az egyik ajándékom az, hogy képes vagyok hirdetni Isten Igéjét és képes vagyok arra is, hogy megértessem Isten igéjét. Amikor használom ezt a képességemet, akkor Te nyersz áldást. Az ajándékom érted van. Azért van, hogy segítsen neked.

És itt jön a lényeg: Neked szintén van ajándékod. Mikor fogsz megáldani vele másokat? Mikor kezdesz el segíteni másokon?

Ha nem használod az Istentől kapott ajándékodat, másokat csapsz be. Isten úgy tud megdicsőülni, ha használja a Te ajándékaidat. „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak…” Isten megdicsőül, amikor mások szolgálatára használod az ajándékaidat.

Beszéljetek róla

  • Milyen ajándékokat adott neked Isten?
  • Hogyan használod azokat, hogy másokat szolgálj? Mit gondolsz Isten hogyan szeretné ezeket használni mások javára?
  • El tudod-e fogadni, hogy másoknak is vannak ajándékai, amelyeket ők a te életedben Isten dicsőségére tudnak használni?




Az formálja az életed, ami mellett elkötelezed magad

Mivel minden körülöttünk elmúlik, szent és Istennek tetsző életet kell élnünk! 2Péter 3:11 (LB ford.)

Nem kell értened a döntésed minden vetületét, amikor úgy döntesz hogy Jézust követed. Egyszerűen csak válaszolnod kell a hívására és el kell határoznod, hogy követed Krisztust.

Az elhatározásaid jobban formálják az életed, mint bármi más. Az elhatározásaid segítik a növekedésedet, vagy elpusztítanak, de így vagy úgy, meghatároznak téged.

Mondd el milyen elhatározásodhoz vagy hűséges, és megmondom mi lesz belőled 20 év múlva, mert azzá válunk, amihez elkötelezettek vagyunk.

Az elhatározásnak ezen a pontján veszíti el a fonalat a legtöbb hívő, hogy Istennek mi is a célja az életükkel. Sokan félnek bármi felé is elkötelezettnek lenni, és csak sodródnak az életben. Mások csak nagyjából határozzák el magukat, de nem teljes szívvel. Ez belső vívódást okoz, ami frusztrációhoz és középszerűseéghez vezet. Mások teljesen elkötelezik magukat világi célok mellett, például gazdagok, vagy híresek akarnak lenni, végül csalódottakká és keserűekké válnak.

Minden döntésnek következménye van az örökkévalóságban, úgyhogy bölcsen kell döntened: "Mivel minden körülöttünk elmúlik, szent és Istennek tetsző életet kell élnünk!" 2Péter 3:11 (LB ford.)

Úgy leszünk Krisztushoz hasonlóak, ha krisztusi dolgok mellett kötelezzük el magunkat.

Beszéljetek róla:

  • Az elhatározásaid alapján milyen következtetéseket vonnak le rólad az emberek?
  • Mi akadályoz abban, hogy olyan dolgok mellett kötelezd el magad, amik segítenek abban, hogy egyre jobban hasonlíts Krisztushoz?
  • Hogyan hat a 2 Péter 3:11 sürgető tartalma az elhatározásaidra?




Az igazi szolgák mindenre odafigyelnek

Ha van mit adnod, ne mondd embertársadnak: Menj el, jöjj holnap, majd akkor adok!” (Péld 3:28)

Az igazi szolgák odafigyelnek az emberek szükségeire. Ők azok, akik szüntelenül azt kutatják, hogyan segíthetnek másokon. Ha észreveszik, hogy valaki hiányt szenved, akkor rögtön megragadják a lehetőséget, hogy segítsenek, ahogy a Biblia is parancsolja. „Ezért tehát, míg időnk van, tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben.” (Gal 6:10)

Ha Isten szükségbe helyez valakit a szemed láttára, azzal neked kínál lehetőséget arra, hogy növekedj a szolgálatban. Vegyük észre, hogy Isten hívő testvéreinket, és az ő családjaikat helyezi első helyre a ranglistán; nem sorolja őket az utolsó helyre.

Gyakran azért szalasztjuk el a lehetőséget a szolgálatra, mert nem vagyunk elég érzékenyek és hiányzik az életünkből a spontaneitás. A szolgálatra szóló nagy lehetőségek nem maradnak sokáig nyitva. Hamar elmúlnak és gyakran soha nem térnek vissza. Lehet, hogy csak egyetlen lehetőség adatik, hogy egy bizonyos ember felé szolgálj.

„Ha van mit adnod, ne mondd embertársadnak: Menj el, jöjj holnap, majd akkor adok!” (Péld 3:28)

John Wesley Isten nagyszerű szolgája volt. Ez volt a mottója:

„Tedd meg mindazt a jót, amit csak lehet, minden eszközzel, mindenhol, mindig, mindenhogyan, mindenkivel, ameddig csak élsz.”

Ez az igazi nagyság. Elkezdhetsz először kis dolgokat keresni, amiket senki nem szeretne vállalni. Tedd úgy ezeket, mint a nagyokat, mert Isten mindenre figyel.




Az Istennel való kapcsolat örömeire vagyunk teremtve

"Napról napra állhatatosan, egy szívvel és egy lélekkel voltak a templomban... dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép..." (ApCsel 2,46-47a).


Isten megáldja azt a gyülekezeti közösséget, ahol örömmel dicsőítik őt. Úgy is mondhatjuk, hogy Isten szereti, amikor ünneplünk. Megáldja azokat, akik készek Őt ünnepelni. Nagyszerű példa erre a korai egyház.


Azt találjuk róluk a Bibliában, hogy "Napról napra állhatatosan, egy szívvel és egy lélekkel voltak a templomban... dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép..." (ApCsel 2,46-47a).


Elég sok rossz hír vesz körül bennünket a világban. Nincs szükségünk arra, hogy még a gyülekezetben is ezekről halljunk. A gyülekezeti közösségben az Örömhírt halljuk - Jézus Krisztus evangéliumát!


A Bibliában ez áll: "Örülök, ha ezt mondják nekem: Az Úr házába megyünk!" (Zsolt 122,1). Isten egyháza az öröm helye kell, hogy legyen!


Te és én az Istennel való kapcsolat örömeire vagyunk teremtve. Képesek vagyunk kifejezni érzéseinket. Ha ezt nem tehetjük meg a gyülekezetben, akkor megtesszük majd egy koncerten vagy egy sportrendezvényen. A gyülekezeti közösségnek olyan helynek kell lennie, ahol kifejezhetjük Isten iránt táplált érzéseinket. A gyülekezetnek az öröm és vidámság helyének kell lennie, ahol Istent dicsőítik.


Miben találjuk meg ezt az örömöt? Péter Dávidot idézi a prédikációjában: "Láttam az Urat magam előtt mindenkor, mert jobbom felől van, hogy meg ne inogjak. Azért vidult fel a szívem, és ujjongott fel a nyelvem, még testem is reménységben fog nyugodni...(angolból fordítva: Látom, hogy az Úr mindig velem van. Nem fog megrendíteni semmi, mert Ő itt van közvetlenül mellettem. Nem csoda, hogy vidám a szívem és a nyelvem az Ő dicséretét kiáltja! A testem reménységben nyugszik)." (ApCsel 2,25-26).


Isten akarata az, hogy vidámságban, örömben és reménységben éljünk és dicsőítsük Őt.


Beszéljünk róla:

Amikor arra gondolsz, hogy a saját gyülekezetedben hogyan jut kifejezésre ez az öröm, magaddal kezdd a vizsgálódást; vesd össze az érzéseidet Dávidéval!

Milyen a hozzáállásod a dicsőítéshez?





komment
süti beállítások módosítása