Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Megbocsátás és a bizalom helyreállítása közti különbség-Védd gyermekeid lelki növekedését!

2019. június 21. 10:48 - Andre Lowoa

 


Megbocsátás és a bizalom helyreállítása közti különbség


"Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” – így szól az Úr." Róm 12:19

Ki tud nagyobb tüzet viszonozni, te, vagy Isten? Ki dönti el a végeredményt, te, vagy Isten? Azt gondolom Isten. Ha választanom kell, hogy nekem kell viszonoznom, vagy Isten legyen a döntőbíró, akkor inkább Istenre hagynám a döntést. Istenre hagyatkoznék.

El szeretném mondani, mi az, ami nem megbocsátás. A megbocsátás nem jelenti azt, hogy a bizalom rögtön helyre is áll. A megbocsátás az azonnali. A bizalmat viszont csak idővel lehet helyreállítani. A megbocsátás a kegyességre alapul. A bizalomért meg kell dolgozni. A bizalmat kiérdemled. A megbocsátást nem érdemled ki.

Nagyon sok ember nem akar megbocsátani, mert azt gondolja, ha megbocsát, akkor újra meg kell bíznia. Nem. Ez egy teljesen más történet. Hadd erősítsem meg újra: valakinek megbocsátani, nem jelenti azt, hogy bízol is benne. Azt jelenti, hogy annak az embernek újra ki kell érdemelnie a bizalmat.

Ha két ember kapcsolatban van és az egyik kábítózik vagy részeges vagy erőszakos, vagy bármi, kérdezheti: “Meg tudsz bocsátani?” Igen, meg fogsz bocsátani. “Élhetünk úgy, ahogy korábban?" Nem. Nem csak ennyiből áll.

A megbocsátás és a bizalom helyreállítása két különböző dolog. A megbocsátás a te dolgod, akár válaszolnak rá akár nem, akár kérik, akár nem, akár felismerik a szükségét, akár nem. A magad érdekében bocsátasz meg. A kapcsolat helyreállítása sokkal több, mint csak a megbocsátás. Bűnbánatra van szükség. Legtöbbször ez sokkal több időt igényel.

A legtöbb ember úgy gondolja, nem bocsáthat meg, mert akkor azt jelenti, hogy vissza kell térnie a régi dolgokhoz. Egyáltalán nem. Viszont Istenre kell hagyatkozni.

Hogyan tudod elengedni a sértést, bántást? Úgy, hogy Istenre hagyod!

 Beszéljetek róla:

  • Kinek kell megbocsátanod ?
  • Kivel kell a kapcsolatodat helyreállítani ?
  • Milyen módon tudja valaki helyreállítani a bizalmat veled ?



Védd gyermekeid lelki növekedését!

 

Kérlek benneteket, legyetek olyanok, mint a jó pásztor: gondozzátok, védjétek és vezessétek a rátok bízott emberek csoportját. Olyan ez a csoport, mintha Isten nyája lenne. Vigyázzatok rájuk, és törődjetek velük, de ne kényszerből, hanem önként, mert ez Isten akarata. Boldogan és vidámsággal végezzétek ezt a munkát, ne a pénz utáni kívánságtól hajtva!
Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!
(1Péter 5:2-3, Egyszerű fordítás)

Jézus óvta a tanítványok lelkét.

Mit jelent ez gyermekeid számára? Véded a méltóságukat, önbecsülésüket és lelküket. Felismered szavaidnak erejét - hogy szavaid gyógyítanak és megsebeznek.

Azt mondjuk: „Botok és kövek eltörhetik csontjaimat, de szavak nem bánthatnak.” Ez teljesen téves!

A szavak jobban sértenek, mint botok és kövek. Egy gyermek eltörheti lábát vagy karját és meggyógyul, de néhányan közületek még a mai napig átok alatt éltek, mert, úgy nőttetek fel, hogy édesapátok vagy édesanyátok ezt mondta: „Semmire sem fogod vinni”. Azóta is állandóan próbálod bebizonyítani, hogy tévedtek - még mindig csupán reagálsz az életre, ahelyett, hogy alakítanád azt.

Szülőként meg kell értenünk, hogy szavainknak ereje van a bántásra és a gyógyításra is. Egy apa egyetlen mondattal képes letörni lányát. Ugyanakkor építheti is lányát. Ugyanígy igaz a fiakra nézve is. John Eldredge „Wild at heart” c. könyvében arról ír, hogy a legtöbb férfi úgy éli életét, hogy hatással van rájuk az, amit én csak „apasebnek” neveztem. Minden fiú, amint felnő, szeretné, hogy megerősítsék férfiasságát, és a legfontosabb ember, aki ezt megteheti, az apja.

Ha tőle nem kapja meg, tucatnyi módon próbál megerősítést találni férfiasságára. Egész életében úgy él, hogy megpróbálja pótolni azt, amit apja sosem mondott neki: „Rendben vagy, fiam. Férfi vagy. Értékes vagy.”

Péter apostol, bár lelkipásztoroknak ír, olyan tanácsot ad, ami minden vezetőre, így anyákra és apákra is vonatkozik:

„ Kérlek benneteket, legyetek olyanok, mint a jó pásztor: gondozzátok, védjétek és vezessétek a rátok bízott emberek csoportját. [Ide tartoznak gyermekeid is] Olyan ez a csoport, mintha Isten nyája lenne. Vigyázzatok rájuk és törődjetek velük, de ne kényszerből, hanem önként, mert ez Isten akarata. Boldogan és vidámsággal végezzétek ezt a munkát, ne a pénz utáni kívánságtól hajtva! Ne zsarnokoskodjatok a rátok bízott embereken, hanem mutassatok nekik példát!"




komment
süti beállítások módosítása