Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Félsz, hogy rossz döntést hozol?-Folyamatosan imádkozz a gyerekeidért-Hogy betűzöd azt, hogy APA?-Isten válasza a félelmedre-Kezdeményezd te a konfliktus megoldását-Tekints a mára ahhoz, hogy egészséges legyél

2019. június 19. 10:44 - Andre Lowoa




Félsz, hogy rossz döntést hozol?

„…igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” (Zsoltárok 23:3b)

Gyakran félünk attól, hogy rossz döntést fogunk hozni, és ettől feszültek leszünk.

Talán életed egy nagy kérdésében kell döntést hoznod: „Kitartsak ebben a dologban, vagy engedjem el?” „Beszálljak, vagy kilépjek?” „Megházasodjak?” „Keressek új munkát?” „Költözzek el?”

Ha nem tudsz dönteni, egész életedben tántorogni fogsz. A Biblia azt mondja, hogy ha kétszívűek vagyunk, minden dolgunkban bizonytalanok leszünk (Jakab 1). A görög szó, amit itt a Biblia használ, azt jelenti: „tántorog, mint egy részeg”.

Isten viszont azt mondja, hogy van ellenszere a határozatlanságunknak. A Zsoltárok 23:3 ezt írja: „igaz ösvényen vezet az ő nevéért.” Megszabadulhatunk a döntéshozatal okozta stressztől, ha hagyjuk, hogy Isten vezessen minket.

Most lehet, hogy azt gondolod: „Én próbáltam!” Kérted Istent, hogy vezessen, de aztán még jobban összezavarodtál. Még mindig nem tudod, mit tegyél, és most azon gondolkozol: „Miért olyan nehéz megérteni Isten akaratát?”

Talán Isten játszik velünk? Természetesen nem! Isten vezetni szeretne minket. Jobban szeretné, hogy értsük az Ő akaratát, mint mi magunk. A problémánk abból fakad, hogy nem a megfelelő dolgokra nézünk, amikor megpróbáljuk megérteni Isten akaratát.

Például néhány ember egy érzésre néz. Vár egy érzelmet, ami majd elsöpör minden kétséget, ami alapján majd azt mondhatja: „Ebből tudhatom meg, mi Isten akarata!”. Más egy módszert keres erre, arra vár, hogy valaki mondjon egy receptet vagy egy mintát, amit alkalmazni lehet. Megint más „mágikusan” közelít Istenhez. Arra vár, hogy Isten valami fantasztikus jelet tegyen – írjon az égre, hívjon fel telefonon, küldjön üzenetet.

Ezek a módszerek mind csalódást okoznak, és szem elől tévesztjük miattuk Isten akaratát. Isten akarata nem egy érzés, egy módszer, vagy bármi, amiben csalódhatsz, és ami miatt félni kezdesz.

Isten nem akar téged összezavarni, és nem akarja, hogy nehéz legyen meghozni a döntéseidet. Ő itt van, és lépésről lépésre vezet.

Beszéljetek róla:

  • Milyen nagy döntést kellett mostanában meghoznod? Hogyan kerested Isten akaratát?
  • Miért akarja Isten, hogy a Bibliát használd a döntéseid meghozásához?
  • Mi tart vissza attól, hogy megbízz Istenben, hogy Ő vezetni fog minden döntésedben, amit meg kell hoznod?





Folyamatosan imádkozz a gyerekeidért

 

János 17,9: "Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid"

Jézus bemutatta Isten atyai szívét amikor a tanítványaiért imádkozott. Ha te apa illetve anya vagy, akkor imádkozhatsz azért, hogy a gyerekeid Isten öt céljára fókuszáljanak.

Isten öt célja a gyereked számára ugyanaz, mint Isten öt célja a te életedre, és ugyanaz, mint a gyülekezeteknek szóló öt cél. Jézus imádkozott mind az öt célért azoknak az életében, akiket vezetett.

Jézus azt mondta: "Én őértük könyörgök: nem a világért könyörgök, hanem azokért, akiket nekem adtál, mert a tieid" (János 17,9)

Imádkozhatunk azért, hogy a gyerekeink örömmel ÉLJENEK KRISZTUSÉRT: "Most pedig hozzád megyek, és ezeket elmondom a világban, hogy az én örömöm teljes legyen bennük.” (János 17,13)

Imádkozhatunk azért, hogy a gyerekeink MEGERŐSÖDJENEK LÉLEKBEN: "Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól." (János 17,15)

Imádkozhatunk azért, hogy a gyerekeink hatékonyan SZOLGÁLJÁK KRISZTUST: “Készítsd fel őket a szolgálatodra igazságod által! A te tanításod az igazság.” (János 17,17 – Egyszerű fordítás)

Imádkozhatunk azért, hogy a gyerekeink MEGTAPASZTALJÁK A KÖZÖSSÉGET: “hogy mindnyájan egyek legyenek úgy, ahogyan te, Atyám, énbennem, és én tebenned, hogy ők is bennünk legyenek, hogy elhiggye a világ, hogy te küldtél el engem “ (János 17,21)

Imádkozhatunk azért, hogy a gyerekeink rendszeresen MÁSOKAT IS KRISZTUSHOZ HOZZANAK: "De nem értük könyörgök csupán, hanem azokért is, akik az ő szavukra hisznek énbennem” (János 17,20)

Még ha esetleg te nem is vagy apa vagy anya, akkor is segíteni fogsz másoknak Isten szíve felé mozdulni azzal, ha imádkozol értük és Isten céljaiért az ő életükben.



Hogy betűzöd azt, hogy APA?

 

"Az atyák szívét a gyermekekhez téríti, a gyermekek szívét az atyákhoz..." (Mal. 3:24a)


Megjegyzés: Erik Rees majdnem 15 éve a Saddleback Gyülekezet lelkipásztora. Márciusban Erik 12 éves lányánál, Jessica-nál egy nem műthető agydaganatot vettek észre az orvosok. Azért írta ezt a erőteljes emlékeztetőt, mert a gyermekeinkkel töltött idő ajándék Istentől.

A - Alkalmazd Isten útmutatását!

Minden nap kezdetén kérd Istent, hogy adjon neked bölcsességet és erőt, hogy a tőled telhető legjobb apa legyél. Soha ne áldozd fel családodat a munka oltárán. Igen, Isten az első az életedben, de a családod a második, a munkád pedig a harmadik. Ez azt is jelenti, hogy hagyd abba a telefonod nézegetését vacsora alatt, ne emailezz tévézés közben. A gyermekeim tudják, mikor vagyok velük, és mikor vagyok csak úgy a szobában.

P - Pátyolgasd őket!

Öleld meg gyermekeidet, és mondd el mindegyiküknek minden nap, hogy szereted őket. Nem számít, mennyi idősek, öleld meg őket, és beszélgess velük. Ne helyettesítsd a hagyományos szeretetet sms-ekkel és emailekkel. Használd a hangod és a karjaidat a szeretet kimutatására. Ez meg fogja őket erősíteni abban, hogy számodra ők nagyon fontosak. Ha nem ismered gyermekeid szeretetnyelvét, tanulmányozd őket, hogy képes legyél összekapcsolódni velük olyan módon, ahogy Isten "összedrótozta" őket.

A - Add oda az idődet!

A gyerekek a szeretetet IDŐ-nek betűzik, úgyhogy szánj rá időt, hogy velük legyél. Nem tudom, hogy ez mit jelent számodra és gyermekeid számára, de találd meg a módját, hogy nekik adhasd napod legjavát (a maradék időd helyett). Nagyon könnyű belebújni az munkába és engedni hogy más dolgok elrabolják a napodat. Légy körültekintő, találd meg a módját annak, hogy gyermekidnek add az idődet.

Bízom benne, hogy ezek az emlékeztetők segítenek megerősíteni kapcsolatodat Istennel és gyermekeiddel. Isten megadta nekünk az apaság ajándékát, harcolnunk kell azért, hogy olyan jó apák legyünk, amilyenek csak lehetünk.

 



Isten válasza a félelmedre

„Mi ismerjük a szeretetet, amivel Isten szeret bennünket, és bízunk ebben a szeretetben … mert Isten tökéletes szeretete kiűzi a félelmet.” (1. János 4:16, 18, NCV fordítás)

Több ezer emberrel beszélgettem már arról, hogy miért nem bíznak Istenben teljesen. Általában a következő három ok egyike van a háttérben: attól tartanak, hogy ha teljesen átadják neki az életüket, akkor elveszítik a szabadságukat, nem szórakozhatnak többé, és ezzel egyidejűleg Isten vallási fanatikust csinál belőlük.

Ezek közül egyik sem túl vonzó.

A lényeg tehát, hogy az emberek félnek. Istennek viszont megvan a válasza a félelmünkre, amikor nem merünk bízni benne. A Biblia szerint: „Mi ismerjük a szeretetet, amivel Isten szeret bennünket, és bízunk ebben a szeretetben … mert Isten tökéletes szeretete kiűzi a félelmet.” (1. János 4:16, 18, NCV fordítás).

Isten szeret téged. A szeretetét fejezte ki azzal, hogy megteremtett, és ezt újra és újra megerősíti a Bibliában. Ő az, aki kigondolt és megteremtett, hogy szerethessen, és hogy te is viszont szeresd őt. A szeretetét legjobban Jézussal fejezte ki, amikor Isten eljött a Földre emberi formában, hogy bemutassa nekünk, milyen is ő valójában. Azután pedig megmutatta, hogy mennyire szeret bennünket, azzal, hogy meghalt a kereszten.

A kereszt egyszer és mindenkorra bemutatta, hogy teljesen megbízhatunk Istenben. Rábízhatjuk az életünket, mert ő a Fia életét adta értünk.

Ha egyszer Isten már elmondta az igazságot az Igéjében - azt, hogy szeret téged -, akkor biztos, hogy nem fog megfosztani a szabadságodtól vagy a szórakozástól, és nem is fog fanatikust csinálni belőled.

Isten nem a világegyetem nagy ünneprontója. Ő a te mennyei Atyád.

Minél jobban megismered, annál jobban fogsz bízni benne – és annál kevésbé fogsz félni tőle.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Mi az, ami a legjobban megrémít az Istenbe vetett teljes bizalommal kapcsolatban?
  • Miként láttad, hogy a félelem akadályozott valakit az Istenbe vetett hitében?
  • Szerinted miért segít Istenben bízni, ha megismered a szeretetét?





Kezdeményezd te a konfliktus megoldását

 

"Mert Isten ajándéka, a Szent Lélek nem akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem legyetek bölcsek és erősek, szeressétek őket és legyetek velük örömmel." (2 Timóteus 1:7, LB)

Amikor Ádám és Éva vétkezett és Isten jött és kereste Ádámot, Ádám ezt mondta: "…megijedtem… ezért rejtőztem el" (1. Mózes 3:10). Ez a félelem olyan idős, mint maga az emberiség. Az igazi valónkat elrejtjük. Nem engedjük, hogy az emberek meglássák, hogy valójában milyenek is vagyunk. Miért? Mert azt gondoljuk, "Mi van, ha megmutatom, hogy milyen vagyok és nem fogsz kedvelni?"

A félelem három szörnyű dolgot tesz a kapcsolatokkal:

A félelmeink védekező helyzetbe állítanak minket. Félünk magunkat megmutatni. Amikor az emberek rámutatnak a gyengeségeinkre, bosszúsak leszünk és megvédjük magunkat.

A félelmeink tartózkodóvá tesznek minket. Nem engedjük az embereket közel magunkhoz. Az érzéseinket vissza akarjuk vonni és el akarjuk rejteni. Nem akarunk nyitottak és őszinték lenni.

A félelmeink követelőzővé tesznek minket. Minél bizonytalanabbak vagyunk, annál inkább próbáljuk a helyzetet kontrollálni és a dolgokat uralni. Megpróbáljuk, hogy a miénk legyen az utolsó szó egy kapcsolatban. Ez pedig mindig a félelem és bizonytalanság jele.

Honnan lehet a bátorságot meríteni ahhoz, hogy megtegyük az első lépést egy konfliktus megoldásában? Ez Isten Lelkének jelenlétéből jöhet: "Mert Isten ajándéka, a Szent Lélek nem akarja, hogy féljetek az emberektől, hanem legyetek bölcsek és erősek, szeressétek őket és legyetek velük örömmel." (2 Timóteus 1:7, LB)

A kezdő lépés, hogy valakivel kapcsolatba kerülj az, hogy megállsz és imádkozol, "Istenem, segíts nekem, hogy meg tudjam tenni az első lépést a konfliktus megoldásához."





Tekints a mára ahhoz, hogy egészséges legyél

„Mindennapi kenyerünket add meg nékünk ma.” (Máté 6:11)

Vegyük csak észre, hogy Máté nem azt mondja, hogy: „A heti kenyerünket add meg nékünk ma." vagy „Az éves kenyerünket add meg nékünk ma."

Isten azt akarja, hogy nap mint nap bízz benne. Nem szükséges a holnappal, illetve a következő héttel sem törődnöd addig, amíg el nem érkezik.

Tehát ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy egészséges légy, nem kell a jövőbeli dolgokon idegeskedned az egészségeddel kapcsolatban; hanem csupán arra kell figyelned, amit ma kell megtenned ezért. Egyszerre csak egy dolgot tűzz ki, és érj el abban sikereket. Másképpen szólva, arra figyelj amit ma megeszel, és csak azután arra, hogy hogyan fogod véghezvinni a napodat. Hogyan építesz be mozgásformákat a mai napba és azután eléred a napi célod.

Jézus mondta: „Ne aggódjatok a holnapért, mert a holnap meghozza majd a maga aggályait. Minden napnak elég a maga baja." (Máté 6:34, GNT fordítás).

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Az egészséges létnek milyen aspektusai azok, amelyek aggodalommal töltenek el? Mit gondolsz, miért van ez? Mennyire lehet ez kapcsolatban az Istenben való bizalmaddal?
  • Mit gondolsz Isten vajon miért szeretné azt, hogy lépésről lépésre, illetve egyszerre csak egy dolgot tarts szem előtt?
  • Készíts egy listát az egészséggel kapcsolatos aggodalmaidról; majd szűkítsd le a listád csak azokra, amelyekkel ma kell foglalkoznod és vidd ezeket Isten elé.





komment
süti beállítások módosítása