Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Légy türelmes Istennel és magaddal-Ne feledd: még nem értél haza-Nem kell együtt élned a bűnnel-Nevess, játssz, imádkozz és remélj!

2019. június 12. 10:34 - Andre Lowoa

 

 

Légy türelmes Istennel és magaddal

 

"Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt."(Préd 3,1)


Hidd el, Isten munkálkodik az életedben akkor is, ha nem érzed. A lelki növekedés néha fárasztó munka, egyszerre csak egy lépés megtételét jelenti. Fokozatos fejlődésre számíts. A Biblia azt mondja „Mindennek megszabott ideje van, megvan az ideje minden dolognak az ég alatt.” (Préd 3,1)


Különböző időszakai vannak a te lelki növekedésednek is. Néha rövid, erőteljes, robbanásszerű növekedést tapasztalsz (tavasz) amit majd egy stabilizáló és próbára tevő időszak követ (ősz és tél).


Mi a helyzet azokkal a problémákkal, szokásokkal és sérelmekkel, melyeket szeretnéd, ha csodálatos módon eltűnnének? Rendjén van csodáért imádkozni, de ne csüggedj el, ha a válasz fokozatos változás által érkezik. Idővel egy lassú, állhatatos vízerecske elmossa a legkeményebb sziklát is, és hatalmas sziklatömböket piciny kavicsokká tesz. Az idő folyamán egy piciny sarj feltornyosulhat akár egy több mint 100 méter magas vörösfenyővé.


Legyen jegyzetfüzeted vagy naplód melyben nyomon követed a megtanult leckéket. Ez nem egy eseménynapló, hanem a tanult dolgok feljegyzése. Írd le a benyomásaidat és azokat az életről szóló leckéket, amiket Isten tanít neked magáról, magadról, az életről, kapcsolatokról vagy bármi egyébről. Jegyezd le ezeket, hogy tudd felidézni, emlékezni rájuk és majd tudd továbbadni a következő generációnak. (Zsolt 102,18; 2Tim 3,14)


Az ok amiért újra kell tanulnunk leckéket az, hogy elfelejtjük azokat. A lelki naplód rendszeres átnézése rengeteg szükségtelen fájdalomtól és bosszúságtól megóv. A Biblia azt mondja, „Ezért tehát még jobban kell figyelnünk a hallottakra, hogy valamiképpen el ne sodródjunk.(Zsid 2,1)


Nekünk gyakran akkor sietős, amikor Istennek nem. Életünk egyik legnagyobb frusztrációja, hogy Isten menetrendje ritkán egyezik a miénkkel. Mi sokszor sietünk, amikor Isten nem. Talán a túl lassúnak tűnő fejlődésed okoz csalódást. Emlékezz, Isten soha nem siet és mindig időben érkezik. Teljes életidődet arra használja fel, hogy felkészítsen téged az örökkévalóságban kapott szerepedre.





Ne feledd: még nem értél haza

„Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor. 4:18)

Miközben megpróbálod elérni a céljaidat, fontos, hogy észben tartsd: a földi lét csak átmeneti megbízás. Ez a felismerés gyökeresen megváltoztathatja az értékrended, és az örökkévalóságban is fontos dolgokra irányíthatja a figyelmed.

Ahogyan C.S. Lewis megállapította: „Mindörökre haszontalan, ami nem örökkévaló.”

Végzetes hiba azt gondolni, hogy Isten célja az életeddel az anyagi jólétben vagy a népszerűségben áll. A gazdag életnek semmi köze az anyagi gazdagsághoz. Az Úrhoz való hűség nem garantálja a sikeres karriert vagy akár a sikeres szolgálatot. Soha ne a múló dicsőségekre fókuszálj.

Pál hűséges volt – börtönben végezte. Keresztelő János is hűséges volt – lefejezték. Hűséges hívők millió haltak mártírhalált, veszítettek el mindent, vagy értek életük végére anélkül, hogy bármit felmutathattak volna. Az élet vége azonban nem jelenti mindennek a végét.

A Korinthusbeliekhez írott levélben ez áll: „Mivel nem a láthatókra nézünk, hanem a láthatatlanokra, mert a láthatók ideig valók, a láthatatlanok pedig örökkévalók.” (2Kor 4:18, TEV fordítás)

Amikor az élet kemény, amikor kétségek és nehézségek gyötörnek, amikor azon töprengsz, hogy a Krisztusban való élet megéri-e egyáltalán azt a rengeteg erőfeszítést emlékezz: még nem értél haza. A halállal nem elhagyod az otthonod – épphogy megérkezel oda.

Beszéljetek róla

- Gondolkozz el azokon a célokon, amelyek felé nap mint nap igyekszel. Illenek-e az erőfeszítéseid az örökkévalóság perspektívájába?
- Ez a nézőpont hogyan befolyásolja a kapcsolataidat, a hozzáállásodat, a bizonyságtételedet?
-Mit gondolsz, miért áld meg Isten anyagi javakkal, ha a világi dolgok nem fontosak?




Nem kell együtt élned a bűnnel

"Az aki visszautasítja, hogy belássa hibáit, sosem lehet sikeres. De ha megvallja és elhagyja azokat, még egy esélyt kap." (Példabeszédek 28:13, TLB fordítás)


Isten mindig kész új esélyt adni. Ez a kereszténység egy alapköve. Mindannyian meggondolatlanok voltunk. Mind elszúrtuk. A Biblia azt mondja: "Egy ember sincs a földön, aki mindig jó és sosem vétkezik" (Prédikátor 7:20, NLT fordítás).

Isten nem akarja, hogy nehéz bűntudattal élj együtt életed minden meggondolatlanságáért. A bűn lerombolja a magabiztosságod, megrongálja a kapcsolataidat, a múltadhoz kapcsol és még az egészségedet is károsítja. Olvastam néhány éve egy tudósítást, ami azt állította, hogy a kórházban lévő emberek 70 százaléka hazatérhetne, ha tudnák, hogyan nyerhetnek feloldozást bűnükből.

Isten ennél sokkal jobbat akar számodra. Nem akarsz bűnnel élni. Itt egy másik fontos igazság, amibe belekapaszkodhatsz: nem is kell.

Isten azt akarja, hogy az ígéret és a remény tudatával élj. Isten még az életed buta döntéseidből is tud jót kihozni, ha átadod neki a bukásaidat.

Hogyan teheted ezt meg?

Valld meg Istennek, hogy hibáztál. Ez Őt nem lepi meg, és nem változtatja meg a felfogását rólad. Remélem, ezt a lépést megteszed ma. Ha igen, itt van az, amit Istentől ezután várhatsz:

  1. Isten azonnal megbocsát. Abban a pillanatban, mikor megvallod neki a bűnödet, Ő megbocsát neked.
  2. Isten önként, szabadon, ingyen bocsát meg. Nem kell kiérdemelned, és sosem tudnál rászolgálni.
  3. Isten teljesen megbocsát. Teljesen tisztára mos a bűntől.

Ha a bűn és a szégyen beszennyezett, hajlamos leszel állandósítani a problémát. Azt mondod magadnak, hogy elrontottad, tehát rossz ember vagy. S mivel rossz ember vagy, elhiszed, hogy újra el fogod rontani. Ez egy ördögi kör, amiből gyakran nem látjuk a kiutat - legalábbis, nem magunktól.

Egy önmagad feletti erőre van szükséged. Egy Megmentőre. Jézusra.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Hogyan látod, miként van befolyással a bűn más emberek életére fizikailag, mentálisan, érzelmileg és lelkileg?
  • Mi tart vissza az Istentől való bocsánatkéréstől?
  • Mi az, amiért ma bocsánatot kell kérned?




Nevess, játssz, imádkozz és remélj!

„Az Emberfia eljött, és élvezi az életet.” (Máté 11:19b – Phillips fordítás)

Istennek az a szándéka, hogy élvezd az életet, ne csak elviseld. Olyan módon formálta a testedet, ami szemlélteti ezt az igazságot. Isten igéje világos: egészségesebb leszel, ha élvezed az életed.

A Példabeszédek 17:22-ben azt  tanítja a Biblia: „A vidám szív a legjobb orvosság, de az összetört lélek a csontokat is kiszárítja.” (NIV fordítás) Más szavakkal, aki nevet, az életben marad. A tudomány is kezdi felismerni ezt. Tanulmányok bizonyítják, hogy mikor nevetsz – ez egy nagyszerű jele, hogy élvezed az életet – a T sejtjeid száma és a betegségekkel szembeni ellenállóképességed megnövekszik. A humor Isten ajándéka számodra. Fogadd el!

Máté 11:19-ben azt mondja a Biblia: „Az Emberfia eljött, és élvezi az életet.” (Phillips fordítás) Miközben Jézus volt a legerőteljesebb, szolgálat orientált személy, aki valaha élt, ugyanakkor a legteljesebb életet élte, és szerette az életet minden porcikájával. Számára ez nem jelentett ellentmondást.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha életed egyik legnagyobb célja, hogy Jézushoz egyre inkább hasonlóvá válj – márpedig ez – akkor nem töltheted be ezt a célt, hacsak nem élvezed az életet úgy, ahogy ő tette.

Az élet legteljesebb élvezetéhez olyan tevékenységekre van szükségünk, melyek újra töltik az érzelmeinket. Szükségünk van olyan tevékenységekre, melyek szó szerint újjá teremtenek. Mivel Isten mindannyiunkat különbözőnek teremtett, mindannyian különböző módon érjük el az életünkben.

Mivel én „szellemi munkát” végzek egész nap, engem az „teremt újjá” ha a kezeimmel dolgozhatok, ezt élvezem. Ha te fizikai munkát végzel, lehet, azt élvezed ha átmozgatod a gondolataidat, olvasol, keresztrejtvényt fejtesz, puzzle-t raksz ki pihenésképpen.

A rendszeres nevetés éppenséggel az egyik legfontosabb rekreációs mód. Mindannyiunknak szükségünk van rá naponta. Isten az ő képére formált minket, és a Biblia azt mondja, Isten nevet. Tény, hogy mindig Isten nevet utoljára (lásd 1 Mózes 21, Izsák születése)

Ahhoz, hogy érzelmileg kiegyensúlyozott személyiség legyél, Istent nagyon komolyan kell venned, magadat azonban egyáltalán nem szabad komolyan venned. Tanulj meg nevetni a korlátaidon. Lesz mindig bőven okod a nevetésre.

Élvezned kell az életet nem csak a jó időszakokban. Tény, hogy ha csak akkor élvezed az életet, mikor minden problémád megoldódik, akkor sosem fogod élvezni az életed. Az összes problémánk sosem oldódik meg egyszerre.

Valószínű, hogy át fogsz menni kemény időszakokon ebben az évben. De kötelezd el magad ma, hogy élvezed az Istentől kapott élet ajándékát. Nevess, játssz, imádkozz – és remélj!

Aztán légy kész egy boldogabb, egészségesebb életre.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Milyen módokon tudod feltölteni magad érzelmileg, szellemileg, fizikailag?
  • Idézz fel olyan időszakot az életedben, amikor a nevetés segített egy nehéz helyzetben.
  • Hogyan kell megváltoztatnod az időbeosztásod, hogy jobban egyensúlyban legyen a munkád, a szolgálatod és a pihenésed?







komment
süti beállítások módosítása