Határozd el magadban, hogy kezeled a haragodat


"(a Szeretet) ... nem gerjed haragra..." (1Kor13.5 MBT)

A Biblia azt állítja, a "szeretet nem gerjed haragra könnyen". Nem azt mondja, hogy "soha nem gerjed haragra". Néha éppen az a szeretet dolga, hogy mérges legyen. Jézus is dühös lett a templomban, látva, hogy az Atyja háza piactérként üzemel.

Egyszerre szerethetünk valakit és ugyanakkor mérgesek is lehetünk ugyanarra a személyre. A harag lehet jogos, de válhat önzővé is, mégis igen valószínű, hogy azok az emberek, akiket a legjobban szeretünk dühíthetnek fel a leginkább. Isten helyezte el a haragra való képességet, amikor a biológiai eszköztárunkat megtöltötte. A harag önmagában nem bűn. Bűnös cselekedetté akkor válik, ha hagyjuk, hogy ártalmas viselkedésbe taszítson bennünket. Mégis, maga az érzés nem bűn!

A Biblia azt írja, még Isten maga is érzett ilyet. A haragodat nem tudod elkerülni vagy kitérni előle, de megtanulhatod, hogyan tartsd ellenőrzés alatt. Dönthetsz úgy, hogy kezeled, és így előnyt kovácsolhatsz a hátrányodból. Ez azt jelenti, hogy felhagysz a kifogások keresésével és feloldozod a haragodat: "Ez vagyok én. Feldühödtem, bepipultam. Nem vagyok képes kontrollálni". A haragot lehet kontrollálni. Jártál már úgy, hogy keményen összeszólalkoztál valakivel és a helyzet kezdett elmérgesedni, majd megcsörrent a telefonod? Emlékezz vissza rá, milyen gyorsan lecsillapodtál és kezelted a dühödet! Sokkal inkább kézben tarthatjuk a haragunkat, mint gondolnánk. Határozd el, hogy kezelni fogod. És valld meg: "Csak Isten segítségével tudok győzni a dühöm felett!"


Beszéljünk róla!

* Jézus haragra lobbant a templomban, mikor látta, hogy Atyja háza piacként üzemel, mégsem gondoltad róla, hogy Ő egy haragos ember. Mit mond ez nekünk erről az érvelésről: " Ez vagyok én. Feldühödtem, bepipultam. Nem vagyok képes kontrollálni."
* Mikor vesztetetted el a türelmedet legutoljára? Képes lennél ma már másként kezelni az adott szituációt?

 


Isten arra vár, hogy kérj

 

„Ha ti ...tudjátok, hogy hogyan adjatok jó ajándékokat a gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok jó ajándékokat azoknak, akik kérik tőle." (Máté 7,11 NIV fordítás)

present_boy.jpg

Minden forrása Isten. Minden amit látsz a földön és minden, amit nem is látsz a földön és az univerzumban, Isten alkotása. Ő az univerzumban létező összes jó forrása.

Ha Istenre hagyatkozol mint minden forrására, van négy igazság, amire emlékezned kell.

Először is, minden Isten ajándéka. Amid van, abból semmit sem érdemeltél ki. Ez mind Isten kegyelmének ajándéka számodra. Ha Isten nem akarta volna neked adni, nem lenne a tiéd.

A Biblia azt mondja nekünk a Jakab 1,17-ben: „Minden jó és tökéletes ajándék onnan felülről származik." (NIV fordítás). Ezért kezdődik az Úr imája a harmadik bekezdésben ezzel a szóval: „add". Add meg nekünk mindennapi kenyerünket. Miért? Mert ez egy ajándék. Nem tudsz érte megdolgozni.

Másodszor, nincs olyasmi, amire szükséged lenne, amit Isten ne tudna rendelkezésedre bocsátani. Nem tudod, hogy mire lesz szükséged az év hátralévő részében. De bármi is az, Istennek megvan az ereje, hogy ellásson vele.

A Biblia azt mondja a Filippi 4,19-ben: „Az én Istenem be fogja tölteni a ti szükségeiteket, a Krisztus Jézusban lévő gazdag kegyelméből." (NIV fordítás). A gazdag források alatt azt értjük, hogy annyira túláradó, amennyire Isten túláradó tud lenni. Istennek kifogyhatatlanok a forrásai.

Harmadszor, Isten mindent meg akar neked adni, amire szükséged van. A Máté 7,11 azt mondja: „Ha ti ...tudjátok, hogy hogyan adjatok jó ajándékokat a gyermekeiteknek, mennyivel inkább ad mennyei Atyátok jó ajándékokat azoknak, akik kérik tőle." (Máté 7,11 NIV fordítás). Isten be akarja tölteni a szükségeid!

És, íme a negyedik dolog: Rád vár.

Ha vannak olyan szükségek az életedben, amik még nem kerültek betöltésre, az nem Isten hibája. Nem neked kell Istenre várni. Ő vár rád. A probléma nem az, hogy Isten nem akarja betölteni a szükséged, hanem az, hogy soha nem kéred őt erre. A Jakab 4,2 azt mondja: „Azért nincs, mert nem kéritek Istentől."

Beszéljetek róla:

  • Kitől várod, hogy betöltse a szükségeidet?
  • Mire vársz, hogy Istenhez kiálts a szükségeid miatt?
  • Hogyan válhatsz figyelmesebbé arra, hogy Isten hogyan tölti be a szükségeidet és válaszol az imáidra?
Szerző: Andre Lowoa  2018.06.12. 10:33