Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha vitába kerülsz, válaszd a szeretetet-Kinek a hangjára figyelsz?-Kinek a hangjára hallgatsz?-Miért nem mondja el Isten, mi miért történik

2019. június 08. 10:27 - Andre Lowoa

 




Ha vitába kerülsz, válaszd a szeretetet

 

„ A higgadt válasz elhárítja az indulatot, de a bántó beszéd haragot támaszt.” Péld 15,1

Az egy dolog, hogy beszélünk arról, hogy éljünk szelíden és engedjük, hogy Isten irányítson. De hogyan alkalmazd ezt a gyakorlatban, amikor valakivel vitatkozol és úgy érzed, hogy fel tudnál robbanni?

A Példabeszédek 17,14 azt mondja: „A viszály kezdete olyan, mint amikor megindul az árvíz, azért tartsd távol magad a perpatvartól, mielőtt kitör.”

Hogyan állítsd meg? Hogyan törd meg a folyamatos szóbeli megtorlások körét, amikor valaki folyton felidegesít? Ezt úgy teheted meg, hogy a durva szavak helyett szelíden válaszolsz, mert az elhárítja az indulatot. (Péld 15,1)

A szelídség alázatot jelent. Azt jelenti, hogy felismered hol hibáztál - azonban ez nem könnyű. Ezért kell kérned Isten, hogy adjon erőt, hogy a természetünkből fakadó durva szavak helyett inkább a szelídeket tudjuk választani az ilyen helyzetekben.

De mi történik akkor, ha egy keményfejű emberrel van dolgod, aki nem reagál a szelíd szavakra? Istennek erre is van válasza: „… a szelíd szó a csökönyösséget is megtöri.” Péld 25,15b

Ez azt is jelentheti, hogy megállsz és imádkozol, elmondasz egy csendes imát önmagadban; egy pillanatra eltávolodsz a helyzettől, így kérheted Istent, hogy adjon megfelelő szavakat.

Az egyik kedvenc imádságom a Zsoltárok 141,3: „Uram, tégy zárat a számra, őrizd ajkaim nyílását!” Ez egy rövid imádság, ami változtathat a helyzeten, amikor idegesnek érzed magad. Próbáld ki ezen a héten és lásd meg, Isten hogyan segít szeretettel válaszolni.





Kinek a hangjára figyelsz?

„Kezdd Istennel – az első dolog a bölcsességhez vezető úton az, hogy meghajolsz Isten előtt; csak a bolondok vetik meg ez a nagy tudást és bölcsességet.” (Példabeszédek 1:7, MSG fordítás)

Észrevetted már, hogy abban a pillanatban, amikor felállítasz magad előtt egy célt az életedben, elkezded hallani, ahogyan az emberek azt mondják: „Mit gondolsz magadról, ki vagy te?” vagy „Ezt nem lehet véghezvinni!” vagy „Ezt felejtsd el!”?

A kételkedő hangok ellenszere az, hogy helyettük Isten hangjára figyelsz. Csak képzeld el, hogy Noénak milyen kritikákat kellett elviselnie az élete során. "Az a Nóé nevű fickó azt hiszi magáról, hogy Isten beszél hozzá, de igazából csak a mi telkünk értékét csökkenti azzal, hogy azt a bárkát odaépíti a kertjébe.”

A Biblia azt mondja nekünk, hogy Noé figyelt Istenre. És mit is hallott? Hallotta Isten figyelmeztetését, hogy a világ elpusztul hamarosan. Elhitte azt, amit még előtte sosem látott. Ez maga a hit – biztosnak lenni valami olyanban, amit nem látunk.

Noé tehát nem fordított hátat annak a látásnak, amit Isten adott neki. Éppen ellenkezőleg: megépítette a bárkát.

Isten adni fog az életednek egy célt, amiről néhány ember azt gondolhatja majd, hogy az teljes képtelenség. Neked azonban arra kell koncentrálnod, amit Isten mondott neked a Biblián, a Szaván keresztül. Aztán neked is meg kell építened a saját bárkádat!

Beszéljetek róla:

  • Milyen módon engedsz teret a félelemnek és a kritikáknak, hogy azok távol tartsanak téged a céljaid megvalósításától?
  • Milyen álmot követnél, ha nem félnél a kritikáktól?
  • Hogyan tudod gyakorolni Isten hangjának felismerését?



Kinek a hangjára hallgatsz?

„Kezdd ISTENNEL – a tanulás első lépése, hogy meghajolsz Isten előtt; csak a bolondok hagyják figyelmen kívül az ilyen bölcsességet és tudást.” (Példabeszédek 1:7, The Message fordítás)

Talán feltűnt, hogy amint kitűzöl egy célt az életedre, az emberektől szinte azonnal ehhez hasonlókat kezdesz hallani: „Mégis kinek gondolod magad?”, „Úgysem lehet megcsinálni.”, „Felejtsd el!”.

A kétkedők hangjával szemben a legjobb ellenszer, ha Isten hangjára hallgatsz. Gondolj bele, hányan kritizálták Noét élete során: „Ez a Noé azt hiszi, hogy Isten szól hozzá, de igazából csak lenyomja az ingatlanok árát a környéken azzal, hogy a háza előtt építi azt a bárkát.”

A Biblia szerint Noé figyelt Isten hangjára. És mit hallott? Hallotta Isten figyelmeztetését, hogy a világ el fog pusztulni. Elhitte, amit addig még nem látott. Ez a hit – amikor biztosak vagyunk valamiben, amit nem látunk.

Noé nem fordult el a jövőre vonatkozó képtől, amit Istentől kapott. Helyette megépítette a bárkát.

Isten neked is adni fog az életedre egy célt, amiről sokan azt fogják gondolni, hogy őrültség. De neked továbbra is arra kell irányítanod a figyelmedet, amiről tudod, hogy Isten mondta az Ő szaván, a Biblián keresztül. Azután el kell menned megépíteni a saját bárkádat!

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miként hagytad, hogy a negatív vélemények vagy a félelem visszatartson a céljaid elérésétől?
  • Milyen álom megvalósításáért küzdenél, ha nem félnél a negatív véleményektől?
  • Hogyan tudod gyakorolni Isten hangjának meghallását?




Miért nem mondja el Isten, mi miért történik


 Légy csendben, és várj az Úrra! - Zsolt 37,7

Egyik ok, amiért az emberek vívódnak, nem elégedettek, mert mindig azt keresik, mi miért történik az életükben. Isten nem mondja el, mi miért történik az életünkben, és ezért ki vannak akadva.

Miért nem mondja el Isten, mi miért történik az életedben ?

Azért nem, mert próbára tesz téged. Próbára tesz, hogy lássa (f)elszabadulásod és arra tanít, hogy elégedett legyél, függetlenül attól, hogy megmagyarázza vagy sem.

Isten nem tartozik magyarázattal semmiért és különben is akkor sem értenéd meg, ha elmondaná.

Amennyiben magyarázatot adna, akkor sem szabadulnál meg a gyötrelemtől. Addig nem érted meg mi miért történik, ameddig nem kerülsz át a halál másik oldalára.

Isten nem tartozik semmiért magyarázattal. Ellenben próbára tesz téged, tesztel.

Emlékszem amikor kis gyerek voltam, az iskolában, az osztályteremben, csak akkor volt csend, amikor teszt írás volt. A tanár azt mondta: "Ne beszélgessetek! Vegyétek elő a ceruzákat és töltsétek ki a teszteket." Még a tanár is csendben volt.

Amikor Isten csendes a te életedben, akkor egy próbatételen, vizsgán mész keresztül. Amikor nem hallod Istent, és úgy érzed fényévnyi távolságra kerültél tőle, akkor az egy próbatétel. A tanár mindig csendben van, amikor a diákok tesztet írnak. Amikor Isten csendes a te életedben, akkor a hitedet teszi próbára. Elszabadulsz, vagy közelebb kerülsz hozzá? Megtanulod-e, hogy elégedett legyél?

Amikor gyötrelmeket élsz meg a héten vagy jövő hónapban vagy ebben az évben, akkor nincs szükséged, hogy Isten magyarázatára. A jelenlétére van szükséged.

Légy csendben, és várj az Úrra! - Zsolt 37,7

Beszéljetek róla:

  • Miért perlekedsz Istennel, mi az amit nem akarsz elfogadni?
  • Ahelyett, hogy azt kérdeznéd "Miért?" mi mást tudsz kérdezni ?
  • Milyen módon tesz az Isten próbára most téged? Hogy fogsz rá válaszolni?





komment
süti beállítások módosítása