Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

Ha másokat szolgálsz, Istent szolgálod-Isten azáltal építi hitünket, hogy ad egy álmot-Isten mosolyog mikor engedelmesek vagyunk-Isten újjá tesz-Készítsd elő a szívedet az Ige fogadására

2019. május 29. 10:25 - Andre Lowoa




Ha másokat szolgálsz, Istent szolgálod

„Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek.” (Filippi 2:2, NLT fordítás, második kiadás)

Csak egyetlen útja van az Úr szolgálatának: ha másokat szolgálsz. Minden alkalommal, amikor a tehetséged, időd, energiád és forrásaid más emberek hasznára fordítod, szolgálod őket.

De Isten nem azt akarja, hogy egyedül szolgálj!. A Filippi 2:2-ben ez áll: „Tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek.” (NLT fordítás, második kiadás). Miért akarja ezt Isten? Miért nem szolgálhatod őt egymagad?

  1. Mert egy család vagyunk. Az 1Kor 3:9 ezt mondja: „Egymás munkatársai vagyunk Isten szolgálatában.” Ha Isten családjában vagy, az Úr azt akarja, hogy boldogulj a család többi tagjával is, sőt,valójában jobban érdeklik a szolgálatod közben kialakuló kapcsolataid, mint maga a szolgálat. Arra szeretne tanítani, hogy megtaláld a helyed az Isten családjában.
  2. Mert szükségünk van egymásra. Szükségünk van a másikra a szolgálatunk során, hiszen egyikünk sem rendelkezik minden talentummal, vagy minden ajándékkal. Szándékosan teremtett minket ilyenné az Úr: szükségem van rád, neked is rám – szükségünk van egymásra. „Mindannyian megtalálhatjuk a feladatunkat és jelentőségünket, mint Krisztus testének egy-egy tagja. Egy levágott ujjként, vagy lábujjként azonban nem vinnék sokra.”(Róma 12:5, MSG fordítás).  
  3. Mert többre tudunk jutni. A Préd 4:9 ezt mondja: ”Jobban boldogul kettő, mint egy: fáradozásuknak szép eredménye van." A csapatmunka megsokszorozza a hatékonyságunkat.

Az Úr olyan utakon tud használni téged, amelyeken soha nem vártad. Talán azt kérdezed: „Mi van nekem, amit felajánlhatok?” Egymagad nem tudsz eleget tenni, jól lehet, vannak a birtokodban értékes dolgok. Ezért van szükséged másokra az életed során. Isten használni akar téged, de egy olyan csapat tagjaként, amelyben mindenki segíti a másikat.

Isten alkotott bennünket, így hát akkor érezzük a legjobban magunkat, amikor egy olyan csapat tagjai vagyunk, amely az ő Királysága érdekében tevékenykedik. A csapatmunka közelebb visz minket egymáshoz, hatékonyabbak és boldogabbak leszünk. A leggyorsabb útja annak, hogy a közösséged tagjait közelebb vidd egymáshoz, a közös szolgálat. Amikor egy örök cél miatt gyűltök egybe, az megállíthatatlan csapattá tesz benneteket – nagyszerű dolgokat tudtok elérni Istenért.

Beszéljetek róla:

  • Miért fontos, hogy az egyházon kívüli emberek lássák, hogy a közösségek tagjai egységben és örömben szolgálnak együtt?
  • Érezted valaha magányosnak magad a szolgálatodban? Hogyan hat az érzelmeidre ha csapatban szolgálsz, és hogyan, ha egyedül?
  • Mit akar Isten elérni általad? Hogyan tudsz jobban törekedni erre azáltal, hogy másokkal dolgozol együtt?




Isten azáltal építi hitünket, hogy ad egy álmot

"Annak pedig, aki a bennünk munkálkodó isteni erővel mérhetetlenül többet meg tud tenni, mint amit kérünk vagy el tudunk gondolni, annak legyen dicsőség …" (Ef.3.20-21a Budai)



Amikor Isten munkálkodni akar az életedben, mindig ad egy álmot magadról - arról, hogy Ő mit akar rajtad keresztül elvégezni, hogyan akarja majd használni az életedet, hogy megérintse a világot.
Erre sok példát találunk a Bibliában: Isten adott egy álmot Noénak, hogy építsen bárkát. Adott egy álmot Ábrahámnak, hogy sok nép atyja legyen, és adott egy álmot Nehémiásnak is, hogy fallal vegye körül Jeruzsálemet.

De honnan tudhatod egy álomról, hogy az valójában Istentől származik, és nem csak a te elképzelésed önmagadról?
A Biblia elmondja nekünk, hogy Isten „mérhetetlenül többet meg tud tenni, mint amit kérünk vagy el tudunk gondolni”.

Más szavakkal, ha egy álom Istentől való, akkor az olyan nagy álom lesz az életedben, hogy magadtól képtelen lennél azt megvalósítani. Ha egy álom Istentől való, soha nem fog ellentmondásba kerülni az Ő Igéjével. Ha olyasvalamiről álmodsz, ami ellentmond áll a Bibliának, akkor az nem Istentől jött.

Beszéljünk róla:

* Isten talán már most beszélni akar veled, csak még nem ismered fel ezt. Van olyan álmod, ami arról szól, hogy másokat szolgálsz? Mit gondolsz, honnan származik ez az álom?
* Milyen álmot adott neked Isten? Mihez fogsz kezdeni ezzel?





Isten mosolyog mikor engedelmesek vagyunk

„Nóé meg is tett mindent, úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki.” (I.Mózes 6:22.)


Ha Isten azt kéri tőled, hogy építs egy óriási hajót, nem gondolod, hogy lenne néhány kérdésed és fenntartásod? Noénak nem volt. Ő engedelmeskedett Istennek teljes szívéből és épített egy hatalmas hajót annak ellenére, hogy a világon még sosem láttak esőt.

Az engedelmesség azt jelenti, hogy megteszel akármit, amit Isten kér fenntartások és hezitálás nélkül. Nem halogathatod azt mondván: „Imádkozom még ezért.” Késleltetés nélkül meg kell tenned. Minden szülő tudja, hogy az engedelmesség halogatása, valójában engedetlenség.

Gyakran próbálkozunk félengedelmességet ajánlani Istennek. Mi akarjuk kiválasztani, hogy miben akarunk engedelmeskedni. Készítünk egy listát azokról a parancsokról, amik tetszenek és azoknak engedelmeskedünk, mialatt mellőzzük azokat, amiknek nem látjuk okát, bonyolultak, drágák vagy nem valami népszerűek. „Én járok gyülekezetbe, de adakozni nem fogok.” „Olvasom a Bibliámat, de nem bocsátok meg annak, aki megbántott engem.” Ezek a félengedelmességek engedetlenségek!

Az őszinte engedelmesség lelkes és örömmel cselekszik. A Biblia mondja: „Szolgáljatok az ÚRnak örömmel” (Zsoltárok 100:2.) Dávid a következő módon állt ehhez hozzá: „Taníts, URam, rendelkezéseid céljára, hogy megfogadjam azokat mindvégig! Tégy értelmessé, hogy megfogadjam törvényedet, és megtartsam teljes szívvel.” (Zsoltárok 119:33-34.)

Jakab azt mondja a keresztényeknek: „Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által.” (Jakab 2:24.) Isten Igéje világosan kijelenti: nem érdemelheted ki az üdvösségedet. Csakis kegyelem által lehet a tied, nem pedig erőfeszítéseid által. Az engedelmességeden keresztül pedig megörvendeztetheted mennyei Atyádat.




Isten újjá tesz

„A neved nem Jákob lesz többé … mostantól Izráelnek hívnak.” (1. Mózes, 3:32-38, NLT fordítás)

self_esteem_lion.jpg

Nem kell ugyanolyannak maradnod, amilyen eddig voltál! A megtéréssel új identitást kapsz. Nézd meg Jákob életét Mózes 1. könyvében. Amint Jákob megvallja, hogy a viselkedése manipulatív volt, Isten új identitást ad neki.

Figyeld meg, mi az a három dolog, ami ekkor történik:

Isten teljesen új identitást ad Jákobnak (1. Mózes, 3:32-38). Lényegében ezt mondja: „Tudom, hogy elszúrtad. Tudom, hogy megtűrted a bűnt az életedben, de én egy herceget látok benned. Minden érzelmi függőség, bizonytalanság és más olyan dolgok alatt, amelyekről nem szeretnéd, hogy mások tudjanak, én egy herceget látok. Isten ugyanígy szól ma hozzád is: „Minden bűnöd és függőséged alatt én egy hercegnőt/hercerget látok. Valaki nagyszerű válhat belőled, és az lehetsz, akinek teremtettelek.”

Isten megáldja Jákobot (1. Mózes, 32:29). A szívünk legmélyén kétségbeesetten vágyunk Isten áldására, és ha szeretnénk azt megkapni, akkor meg kell tennünk azokat a lépéseket, amelyekre Isten kér bennünket. 

Isten sántává tette Jákobot (1. Mózes, 32:31). Emlékezz vissza, hogy amikor küzdöttek egymással, Isten kificamította Jákob csípőjét. Jákob ezután sántított, és ez minden nap emlékeztette arra, hogy Istenre kell támaszkodnia.

Isten akkor végzi a legmélyebb munkáját benned, amikor az identitásoddal foglalkozik – azzal, hogy ki vagy és milyennek látod magad. Mindig hajlamos leszel annak megfelelően viselkedni, ahogyan önmagadról gondolkodsz. Úgyhogy Isten a legmélyrehatóbb változásokat azáltal éri el az életedben, hogy megváltoztatja, azt, ahogyan magadról gondolkodsz.

Így szól: „Hadd mutassam meg neked, én hogyan látlak!” Amikor olyannak látod magadat, amilyennek Isten lát, akkor megváltozik az életed.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Kérted Istentől az utóbbi időben, hogy áldjon meg? Ha igen, akkor kész voltál meghallani az utasításait, azzal kapcsolatban, hogy neked mit kell tenned?
  • Mennyiben látod magad másnak, amikor Isten nézőpontjából nézed magadat?





Készítsd elő a szívedet az Ige fogadására

A hit tehát az ige hallásából támad, a hallás pedig a Krisztus beszédén át. (Róm 10:17 Csia)


Tegyük fel, hogy te egy kertész vagy. Munkád során megtanultad, hogy ha három ugyanolyan magot három különböző helyre vetsz, akkor három különböző növényt fogsz kapni. Egyik esetében óriás paradicsomokat kapsz. Másik esetben kicsi paradicsomokat. A harmadiknál pedig semmit. Miben áll a különbség? Nem a magban, hanem a termőföldben. A talajt elő kell készíteni a mag számára.

Ugyanez igaz akkor is, amikor Isten Igéjét hallod. Ezért van az, hogy ha két embert leültetsz a templomban közvetlenül egymás mellé, az egyik úgy sétál ki, hogy azt gondolja, Isten valóban szólt hozzá, míg a másik semmit sem nyert a szolgálatokból. Az egyik ember szíve elő volt készítve, míg a másiké nem.

A szívedet fel kell készíteni az Ige befogadására. Ha késében vagy, ha nem találsz parkolóhelyet vagy felingerelnek templomba menet, várható, hogy semmit sem fogsz kapni az Igéből. Egyszerűen nem vagy fogékony lelki állapotban.

A Biblia azt mondja:

...legyen minden ember gyors a hallásra, késedelmes a szólásra, késedelmes a haragra, mert az ember haragja nem szolgálja az Isten igazságát. Ezért tehát vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott igét, amely meg tudja tartani lelketeket. (Jak 1:19b-21 MBT)

A megfelelő befogadáshoz ez az igeszakasz a következő négy magatartásformára hívja fel a figyelmedet:

1. Csendben kell lenned. Nem hallod Istent, amíg te beszélsz.
2. Nyugodtnak kell lenned. Nem sürgetheted az Urat. Ha viharos kedélyállapotban vagy, megint csak nem fogod hallani Istent. "Légy csendben, és várj az Úrra." Az én fordításomban ez annyit tesz: Ülj le, és fogd be a szád.
3. Tisztának kell lenned. Mielőtt találkoznál Istennel, ki kell dobnod néhány szívbeli és néhány szellemi szemetet. Meg kell szabadulnod mindentől, ami bűzlik az életedben. Ezt úgy teheted, hogy megvallod vétkeid Isten előtt, és egyetértesz vele abban, hogy amit tettél, az nem volt helyes.
4. Alázatosnak kell lenned. Légy kész rá, hogy bármit megtegyél, amit Isten mond neked Igéjében. Gőgös vagy büszke viselkedés nem fog használni.

Beszéljünk róla:

* Mit gondolsz, miért a büszkeség az egyik legnehezebben megvallható bűn?
* Mi az, amit ma meg kell vallanod Isten előtt ahhoz, hogy befogadó legyen a szíved?

 





komment
süti beállítások módosítása