Jézus az Emberiséghez

Ne feledjétek, a sátán, a test vágyai által ellenőrzi az embert, mint az élelmiszer, ruházat, szex, ingatlanok, autó, szabadság, luxusélet, zene, alkohol s híres személyek istenítése által.

A boldog emberek látják a "teljes képet", amit Isten lát-A pozitív ima erős kapcsolatokhoz vezet-Érdemes kereszténynek lenni

2019. május 29. 10:24 - Andre Lowoa

A boldog emberek látják a "teljes képet", amit Isten lát

"Szeretném, ha tudnátok, drága testvéreim, hogy minden, ami itt történt velem, az Evangélium terjedését segítette." (Fil. 1:12, NLT fordítás)
Ha szeretnél boldog ember lenni, minden problémára Isten szemszögéből kell nézned. A boldog embereknek szélesebb a látókörük. Látják a teljes képet. Amikor nem Isten nézőpontjából nézed a dolgokat, elbátortalanodsz, frusztrált, csalódott és boldogtalan leszel.
Nem számít, mi történik az életedben - jó dolgok, rossz dolgok, kellemetlen dolgok, Isten tervét munkálja minden. Pál tudta ezt. Ezt mondja a Filippi 1:12-ben: "Szeretném, ha tudnátok, drága testvéreim, hogy minden, ami itt történt velem, az Evangélium terjedését segítette." 
Attól kezdve, hogy Pál keresztény lett a damaszkuszi úton, egyetlen nagy álma volt: hirdetni akarta az Igét Rómában, az akkori világ középpontjában. Az volt az álma, hogy hirdesse az evangéliumot a világ legfontosabb városában.
Isten azonban másképp gondolta. Ahelyett, hogy elküldte volna Pált Rómába, hogy hatalmas tömegek előtt hirdesse az Igét, Isten a római császár börtönébe helyezte. Abban az időben Néró volt az uralkodó, aki annyira gonosz és megátalkodott volt, amennyire csak el lehet képzelni.
A császár rabjaként Pál két évig napi 24 órán keresztül egy börtönőrhöz volt láncolva, akit 4 óránként váltottak. Két éven keresztül összesen 4380 börtönőrnek tett bizonyságot. Pál volt itt az igazi rab? Vagy ő ejtette rabul azt, aki őt hallgatta?
Ez nem Pál terve volt, hanem mindvégig Istené, és két olyan következménye lett, amiről biztosan tudunk:
Először is, a Filippi levél 4. része azt mondja, hogy két éven belül Néró császár családjából néhányan hívőkké lettek, mert hallották Pálnak a császári udvarban tett bizonyságtételét.
Másodszor, egy olyan embert, mint Pál elég nehéz volt rávenni arra, hogy egy helyen maradjon. A börtönben viszont rá volt erre kényszerítve, és ennek az lett az eredménye, hogy megírta az Új Szövetség nagy részét. Vajon melyiknek lenne, illetve van ma nagyobb hatása: ha prédikált volna a Colosseum-ban, vagy pedig a könyveknek, amiket megírt, mint például a Rómabeliekhez írt levél, Korintusiakhoz írt első és második levél, Galatákhoz, Efézusbeliekhez, Filippibeliekhez és Kolossébeliekhez írt levelek? Ez a hét könyv emberek millióinak mutatta be Jézust az évek során.
Pál tudta, hogy Istennek egy nagyobb terve van, és boldog volt, mert látta, hogy mit tesz Isten az ő problémáján és megpróbáltatásain keresztül.
Bármikor, amikor úgy érzed, hogy a problémád súlya lehúz, azt kell tenned, amit Pál tett - tanuld meg Isten szemszögéből nézni a dolgokat. Kérdez meg: "Mit tesz itt Isten? Mi lehet a teljes kép? Mi lehet vajon ez a helyzet egy szélesebb látószögből nézve?" És akkor képes leszel hittel szembenézni a problémával.
Beszéljétek meg:
  • Gondolj valamilyen problémádra. Hogyan változik meg a hozzáállásod ehhez a problémához, ha Isten nagyobb látószögéből tekintesz rá?
  • Láttad már Istent munkálkodni egy múltbéli nehéz helyzeted kellős közepén?
  • Mit gondolsz, Isten miért engedi meg, hogy nehéz és küzdelmes időszakokon menj keresztül?


A pozitív ima erős kapcsolatokhoz vezet


"Az én imám az, hogy a ti szeretetetek egyre inkább bővölködjön ismeretben és az éleslátás mélységében, hogy meg tudjátok ítélni, mi a legjobb, és tiszták és bűntelenek lehessetek Krisztus napjára, tele az Isten előtti megigazultság gyümölcseivel, amik Jézus Krisztus által jelennek meg ­ Isten dicsőségére és magasztalására." (Filippi 1,9-11, NIV fordítás)

Kérlek gondolj valakire, aki nagyon irritál téged – valakire, akivel feszült a viszonyod, vagy aki egyszerűen csak kihoz a sodrodból. Két kérdésem van hozzád: Szoktál imádkozni ezért az emberért? Vagy csak panaszkodsz, morogsz, piszkálódsz és a kákán is csomót keresel vele kapcsolatban? Ha többet imádkoznál, sokkal kevesebb okod lenne morogni, piszkálódni, panaszkodni és hibát keresni. Ez a te döntésed.

Működik, ha piszkálsz és nyaggatsz valakit? Nem. Működik, ha imádkozol? Igen. Akkor  miért teszed azt, ami nem működik, és nem azt, ami működik?

Pál azt mondja a Filippi levél 1,4-ben: "Amikor imádkozom, a veletek kapcsolatos kéréseimet örömmel mondom el" (NLT ford., második kiadás).

Pál nem csak imádkozott azokért az emberekért, akik az életében voltak. Pál örömmel imádkozott értük!

A pozitív ima hatékonyabb, mint a pozitív gondolkodás. A világ összes pozitív gondolata sem képes megváltoztatni a férjed, a feleséged, a gyermeked vagy a helyzeted. A pozitív gondolkodás téged megváltoztathat, de mást nem fog. A pozitív ima viszont változást hozhat valaki másban is.

Szeretnéd tudni, hogy lehet a leggyorsabban egy rossz kapcsolatot jóra változtatni? Kezdj el imádkozni a másik emberért! Ez meg fog változtatni téged, és meg tudja változtatni a másik embert is.

Pál még azt is elmondta nekünk, hogy hogyan imádkozzunk másokért:

"Az én imám az, hogy a ti szeretetetek egyre inkább bővölködjön ismeretben és az éleslátás mélységében, hogy meg tudjátok ítélni, mi a legjobb, és tiszták és bűntelenek lehessetek Krisztus napjára, tele az Isten előtti megigazultság gyümölcseivel, amik Jézus Krisztus által jelennek meg ­ Isten dicsőségére és magasztalására." (Filippi 1,9-11, NIV fordítás)

Ebből az igeversből láthatjuk, hogy négy dologgal kapcsolatban tudunk imádkozni másokért:

  1. Imádkozz azért, hogy növekedjenek a szeretetben: "Az én imám az, hogy a ti szeretetetek egyre inkább bővölködjön ismeretben és az éleslátás mélységében..."
  2. Imádkozz, hogy bölcs döntéseket hozzanak: "...hogy meg tudjátok ítélni, mi a legjobb..."
  3. Imádkozz, hogy tisztán és bűn nélkül éljenek: "...és tiszták és bűntelenek lehessetek Krisztus napjára..."
  4. Imádkozz, hogy egyre inkább Jézusra hasonlítsanak: "...(legyenek) tele az Isten előtti megigazultság gyümölcseivel, amik Jézus Krisztus által jelennek meg ­ Isten dicsőségére és magasztalására."

Imádkozz így magadra, illetve bárki másra vonatkozóan, és figyeld meg, hogy Isten hogyan hoz változást abban a kapcsolatban, amit te már reménytelennek gondoltál. Semmi sem lehetetlen Istennel!

Beszéljetek róla:

  • Kik azok az emberek az életedben, akikkel feszült a viszonyod és akikkel kapcsolatban ezért a négy dologért kellene imádkoznod?
  • Hogyan változtat meg a pozitív ima téged is, és nem csak azt, akiért imádkozol?
  • Mik az "Isten előtti megigazultság gyümölcsei", amik Jézus Krisztus által jelennek meg (lásd Galata 5,22-23)?


Érdemes kereszténynek lenni?

„Mi haszna van, ha az egész világot megnyered – és elveszted az örök életet?  Mi hasonlítható az örök élet értékéhez?” (Máté 16:26, TLB fordítás)

Pál azt mondja az 1 Korinthus 15:19-ben „Ha a Krisztusban való reménységünk csak erre az életre szól, és nem több, akkor mi [keresztények] a világon mindenki másnál inkább sajnálatra méltók vagyunk.” (GNT fordítás)

Miért mondja ezt Pál? Az egyik oka, hogy nem könnyű keresztényként élni egy olyan világban, amely nagyon nem hasonlít Krisztusra.

Ezért aztán az egyik legfontosabb kérdés, amit meg kell válaszolnod, vajon a kereszténység megéri? Érdemes kereszténynek lenni?

Az életben mindennek van egy árcédulája. Bármikor, ha valamire igent mondasz, azzal más valamire nemet mondasz.  Amit nyersz Krisztus követésével, az megéri az árát?

Máté 6:16-ban Jézus mondja: „Mi haszna van, ha az egész világot megnyered – és elveszted az örök életet?  Mi hasonlítható az örök élet értékéhez?”

Némely emberek eladják a lelküket világi dolgokért – mint pénz, hírnév, anyagiasság. Lelked azonban sokkal értékesebb.

Pál felismerte ezt. Amikor Pál megosztja bizonyságtételét a Filippi 3:7-8-ban, „Mindezeket a dolgokat egykor nagyon értékesnek gondoltam, most azonban értéktelennek tartom az miatt, amit Krisztus tett értem. Igen, minden más értéktelen, összehasonlítva Jézus Krisztusnak, az én Uram ismeretének kifejezhetetlen gazdagságáért. Minden mást félredobok, szemétnek tekintek, hogy Krisztus enyém lehessen.” (NLT fordítás)

Pál megértette, hogy semmi – sem pozíció, sem gazdagság, sem élvezetek – semmi sem értékesebb Jézusnál.

A siker új meghatározására van szükségünk. A valóságos, jelentőségteljes siker nem azon alapul, hogy mit érünk el, milyen a megjelenésünk, vagy hogy „jól érezzük magunkat”. A valódi siker abból fakad, hogy életünket Isten értékei szerint éljük – és a végső jutalomként élvezzük az örökkévalóságot a Mennyben.

Segítő kérdések elmélkedéshez, beszélgetéshez:

  • Miért gondolod, hogy sokan eladják a lelküket pénzért, hírnévért élvezetekért?
  • Ha családod, barátaid a kereszténység értékéről kérdeznek, mi a válaszod?


komment
süti beállítások módosítása